Българската следа

За националните комплекси и техните жертви
30 май 2011 16:57,
336
Българската следа
Снимка: Булфото

Моля да натиснат back всички, които се чувстват обидени, когато жена коментира футбол; които се обиждат лесно на тема национална гордост; които смятат, че международното положение е антибългарски заговор.

След като вече сме останали само тези, които не се засягаме лесно и не рискуваме модераторът да изтрие коментарите ни като нецензурни, да ви кажа откъде ми тръгна мисълта. От финала за Шампионската лига между „Барселона” и „Манчестър Юнайтед”.

Любимите отбори на семейството ни са „Ливърпул” и „Реал Мадрид” – т.е. смъртните врагове на финалистите за ШЛ. Така че дилемата за кого да викаме беше обобщена до „за по-добрия”.

Мачът беше хубав, имаше емоция, подскачахме, викахме, коментирахме, че „Барселона” е силно надценен отбор, но пък има страхотни играчи и винаги успява да обърка сметките на противника, че сър Алекс би бил доволен да има още 10 Руни-та на терена...

На другата сутрин, естествено, проверихме коментарите за мача в спортните и не само спортните сайтове.

Ииии познайте – единственият коментар беше „Защо не игра Бербатов?”

Чак се учудих как не ми е минало през ума, докато гледах мача. Няма да изреждам сочните попържни спрямо „некадърния” сър Алекс и воплите за накърненото българско национално самочувствие.

Имах чувството, че журналисти и зрители просто са изгасили телевизорите в мига, когато не са видели Бербатов не просто на терена или на резервната скамейка, а на трибуните.

Защо изобщо отварям дума за това? Защото от години се дразня на изрази като „Барселона на Стоичков” или „Астън Вила на Стилян Петров”. Не е важно, разбираш ли, че има такъв отбор, важното е, че в него има „наше момче”.

Същото е, като се съобщава за някакво световно бедствие и новината започва с думите „Няма пострадали българи”. 

Презумпцията явно е, че всичко българско трябва априори да се харесва и величае просто защото е българско – дали е футболист, сирене или песен на „Евровизия” – ако не го харесвам, значи не съм достатъчно патриот.

Мога да се обзаложа, че същите автори по сайтове и форуми, които сега плюят по Алекс Фъргюсън, че е унижил звездата на отбора Бербатов, са изсипали тонове помия по Бербатов, когато той отказа да играе за националния отбор.

А защо отказа, помните ли? Заради същите комплексарски страсти, които сега се вихрят из медиите.

„Колкото и да съм се старал да покажа най-доброто от себе си за България, винаги бях обиждан за представянето си. Винаги имаше хора, които не харесваха какво правя на терена. Сега обаче не ми се налага да се притеснявам за това повече", каза тогава Бербатов. И беше напълно прав.

Бербатов може и да напусне „Олд Трафорд”, но едва ли ще се върне в България, той отдавна се сбогува както с „Осанна!”-та, така и с „Разпни го!” на тукашната реалност.

От обвиненията в липса на патриотизъм до рап апологията на Гошо от Почивка измина само една година – толкова им трябва на феновете, за да заменят омразата с преклонението.

И за всичко е така – всеки герой на деня рискува утре да бъде стъпкан в калта заради „националната гордост”.

А истината е, че нещата са прости – или си добър, или не. Или ставаш, или не. И не ми казвайте: „Ама голмайсторът на Висшата лига!”. Истината е, че Бербатов явно е умен и талантлив, но така и не се вписа в английското разбиране за футбола „на кило кръв и метър кожа”.

И това стана ясно много отдавна, не в събота вечерта. Дори да беше играл, Бербатов нямаше да направи за „Манчестър Юнайтед” онова, което Стивън Джерард направи за „Ливърпул” на онзи паметен финал за ШЛ през 2005-а. Едва ли дори самият Бербатов, колкото и да е разочарован от решението на своя треньор, е очаквал това от себе си.

И за всички, които въпреки инструкциите в началото все пак са стигнали до края и вече точат „моливите” да сложат на мястото й тая женска, дето влиза с бутоните в мъжката светая светих – футбола, явно не сте разбрали.

Темата не е футболът, той е метафората. Темата е за националните комплекси и техните жертви.

Не пожелавам на никого да е герой в България, защото ако не избива националните комплекси с подобаващо старание, утре ще бъде сложен в казана от апологетите си, за да бъде принесен в жертва пред олтара на националното самочувствие. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


336
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
240
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Сирание, доматец...луканчица...История на *** .... УБАВА СНИМКА!!
239
3
 
12
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 13 години
Тази ***,наричаща се журналист,е или много ***,или много пияна!!Егати,***!!!
238
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Футболните асоциации и борбата между половете настрана (която какво общо има с темата всъщност), каква е връзката между съобщението Няма пострадали българи при бедствие и "националната гордост"?! Задължително е във всяка дъжава да се даде такава информация по ред очевидни причини... Криворазбрана "национална гордост" има и то далеч не само в България, но тази статия просто повтаря едно и също изречение, допълва го с неособено сполучливи примери и нишката на мисълта се изгубва по някое време.
237
1
 
16
 
! Отговори
тото преди 13 години
Защо да не искам Бербатов да не играе?Плащам си кабелната телевизия за да гледам Манчестер на Бербатов, Астан Вила на Петров .
236
3
 
16
 
! Отговори
тото преди 13 години
Това статия ли е или писание на един "луд"?
235
3
 
20
 
! Отговори
До 238 преди 13 години
Реагираме така защото статията не посочва кирлива риза,а самата статия е кирливата риза. От статията излиза че патриотизма е комплекс? Наистина ли бе??
234
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Да Маги България над всичко!
233
1
 
17
 
! Отговори
Фъфещ преди 13 години
Българският спортист ли е националният комплекс?Или комплекса е в националните не успехи?Какво искаше да каже журналиста?
232
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Проблемът на тази госпожа е, че не разбира как работят обикновените институции по света, разбира се, че при бедствие новините започват с това дали има жертви българи - това е работата на посолствата, за да знаят близките на тези хора дали съответно са пострадали или не, не става въпрос за успокоение - видите ли ние сме добре, не ни дреме за другите, ако тя разсъждава така - жалко, навън едва ли би живяла, няма кой да трае подобно глупаво мислене, ако това не й е важно, то според нея няма смисъл от посолства и всеки да се спасява както намери за добре. Аз от футбол не разбирам, но ако тя разбира от футбол, колкото и от гореспоменатото - мъка, мъкаа!
231
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Никой не обича предатели и чуждопоклонници. Дори и по време на турското робство турците са презирали продаващите родината си за кесия злато.
230
5
 
8
 
! Отговори
Михаела преди 13 години
Абе аз само едно не мога да разбера. Дори да приемем,че не е добър футболист Бербатов, което е абсолютна глупост разбира се. Какво ви е направило момчето, толкова помия се излива в тия коментари. Сигурно единствения честен милионер в България, ама толкова помия се излива...
229
13
 
3
 
! Отговори
grep преди 13 години
Не мога да Ви разбера бе хора. Малко да ви ощипят и почвате да викате като ученички. Самият факт как реагирате на статията затвърждава мотото на статията. Ето това е проблема - като Ви посочат кирливата риза да не викате "Дръжте крадеца", а да седнете и да помислите, аджеба, дали всичко е наред, и ако не - защо.
228
4
 
15
 
! Отговори
Маги преди 13 години
БЪЛГАРИЯ НАД ВСИЧКО!!!
227
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
да ти пипипипипи майката
226
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ако не подкрепяш нацията си,хората с които си генетично и исторически свързан,кой тогава?
225
5
 
16
 
! Отговори
Мето преди 13 години
А, ето още една платена журналистка...Имаше една друга "специалистка" която отрече Баташкото клане..тази пък се отрича от българите...ами моме, заради такива като тебе не ни уважават по света, защото който не уважава нацията си, не става за нищо. Набий си го в продажната глава или се разкарай от България.
224
5
 
8
 
! Отговори
JJ преди 13 години
Поредното доказателство, че жена разбира от футбол, колкото мъж от художествена гимнастика
223
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Гошо от почивка е страшен! Чуйте новата му песен за барса и меси, уникална е! youtube/watch?v=XQE076TNqz8
222
5
 
25
 
! Отговори
Петър преди 13 години
Моля ви, спрете да се подигравате с читателите си ! Как може да оставяте това момиче да пише такива глупости, просто прочетете статията още веднъж и ако сте толкова глупави и не разбирате за какво говоря ви съжалявам, защото явно неможе да ви се помогне !
221
4
 
11
 
! Отговори
Ей преди 13 години
Я па тая. Ей моме,футбола не е само развлечение, удоволствие, професия, хоби... Футболът е болест. Футболът е РЕЛИГИЯ. Затова когато чужд играч едва докосне нашия, ние крещим на съдията,"кьорчо,тоя го уби бе, дай дуспа", а когато нашия почти пребие другия, викаме, " това да не е балет". Подобно е , когато ти отидеш на кино и ревеш, че бият и убиват главния герой,знаейки че на артиста нищо му няма. Ние ти прощаваме ама внимавай с метафорите, утре ще използваш исляма и ще загазиш. Айде со здраве.