А след Меглена Кунева накъде?

Идва сблъсъкът Made in Europe или Made in BG
Обновена: 6 юни 2011 11:17 | 6 юни 2011 11:00,
531
А след Меглена Кунева накъде?
Снимка: Булфото

Отвори се официално първата силна карта за президентските избори. Безспорно Меглена Кунева ще е един от най-силните играчи на предстоящия вот и че тя ще е кандидат-президент, не е изненада. Името й се спряга отдавна. Интересно ще е обаче другите основни играчи каква алтернатива ще издигнат и има ли печеливша формула извън сегашното управление на страната.

Безспорно първата асоциация с името на Меглена Кунева е Европа. Безспорно образът й ще бъде представен като европейската алтернатива и "европейския президент". Няма как това да бъде подминато, тъй като само в основните пунктове от биографията й думата "европейски" присъства неотлъчно.

След като влиза в политика заедно с НДСВ и Симеон Сакскобургготски, тя първоначално е главен преговарящ на България по присъединяването към ЕС, през 2002-2006 година е министър по европейските въпроси в правителствата на Симеон Сакскобургготски и Сергей Станишев. През 2007-2009 година е еврокомисар по защитата на потребителите в  Европейската комисия. Става еврокомисар на годината и печели редица други европейски  награди.

Европейският й авторитет е огромен. Затова и няма как кампанията й да не бъде насочена към това, че ни е нужен президент от европейска величина, който олицетворява идеята за модерна и европейска България.

Името й до този момент не е забърквано в големи политически скандали, досега се е опазила чиста от компроматни войни. Най-големият й "недостатък" е, че е снаха на бившия секретар на ЦК на БКП Иван Пръмов. Но това "обвинение" вече толкова пъти е хвърляно, че едва ли би свършило работа в предстоящата кампания.

Най-големият проблем на Меглена Кунева е да запази политическата си независимост през цялата кампания. С тази цел кандидатурата й е издигната от инициативен комитет. Но близостта й с НДСВ няма как да бъде избутана назад в съзнанието. Жълтите се гордеят с техния кадър и не пропускат възможност да го припомнят. А благословията, която получи от Сергей Станишев за еврокомисар, също не е забравена.

Кунева обаче се опитва да се дистанцира, защото споменът от управлението на Царя и на тройната коалиция е съвсем пресен и отблъсква... И успехът й зависи от това доколко ще успее да убеди избирателите, че е надпартийна и алтернатива на статуквото. А това е много трудна задача предвид нагласата на българина да гласува партийно.

Все пак тя е добър шанс за онези избиратели, които не се чувстват представени от сегашните политически играчи и вече са разочаровани от управлението на Борисов.

И най-вероятно това ще е и нишата, в която ще се цели Меглена Кунева. За постигане на тази цел обаче целият й образ ще трябва да бъде представен като пълен антипод  на Бойко Борисов.

Затова и "фината, интелигентна и политик от европейска класа Кунева" ще бъде яростно противопоставена на образа на "мачото с уличен език, чиято обща култура се измерва с книгата "Винету".

Думата "Европа" със сигурност ще се мери с думата"магистрала". Независимо обаче че първата ще бъде поднесена на скучен чиновнически език, в сравнение с вицовото говорене на премиера, за президентската надпревара тя би имала предимство. Поне предвид президентските правомощия, ако някой се замисля затова.

Дори перфектното владеене на английски език ще се противопостави на скромното "Congratulation".

В тази връзка трудното за ГЕРБ и БСП предстои. Социолозите дават много добър резултат на Кунева и то още преди официално да е стартирала кампанията.

Според данните Кунева би загубила на балотаж изборите само от Бойко Борисов. А той вече нееднократно заяви, че президентският пост не е негов. Пък най-рейтинговият му министър Росен Плевнелиев се дърпа. Затова управляващите са на ход как ще се измъкнат от популизма и какво ще противопоставят на "европейския образ".

Проблемите за БСП също са огромни. Първо, изборът собствен кандидат или подкрепа за Кунева. Най-вероятно, за да се намали недоволството в партията, левицата ще издигне собствен кандидат. Който ще разчита единствено на партийна подкрепа. И ако тя не е достатъчна, за да стигне до балотаж, Станишев ще има труден избор.

Подкрепата за Кунева на балотаж би поставила в много трудно положение ГЕРБ, за който ще има реална опасност от загуба на изборите, което пък ще постави под въпрос вторият мандат на Бойко Борисов.

Червена подкрепа за Кунева обаче от друга страна ще разклати стола на Станишев от лидерското място в партията предвид твърдите мнения в столетницата, че Кунева не е техният кандидат. Тук ще се създаде и ниша за атака и на сегашния президент Георги Първанов,  който все още не е дал сигнал за политическото си бъдеще след сдаването на мандата.

Затова със сигурност включването на Кунева в президентската надпревара ще покаже има ли ниша за нова алтернатива или Борисов ще подпечата втория си мандат. Също така доколко Made in Europe ще победи Made in BG. Кунева хвърли ръкавицата, другите са на ход.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


531
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
430
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
1981 година, завършва Софийския университет.Защитава докторска дисертация в областта на екологичното право.Допълнителни квалификации в Хага и в Georgetown University във Вашингтон.ЮНИ 2001 г.- народен представител от листата на НДСВ.АВГУСТ 2001 - главен преговарящ с ЕС и заместник външен министър.май 2002- министър по европейските въпроси.декември 2006 - еврокомисар.до 2008 - еврокомисар с ресор ,,защита на потребителите,,НАРОДА ПЛАТИ ВСИЧКО ТОВА - А ТЯ МУ ОТНЕ АЕЦ КОЗЛОДУЙ.......!?!?
429
2
 
5
 
! Отговори
Чалгар преди 12 години
След Кунева в зоната на здрача !
428
1
 
13
 
! Отговори
ТЯ преди 12 години
ТЯ ЗАКРИ БЛОКОВЕТЕ НА КОЗЛУДУЙ. НА ПЪТ Е БЕЛЕНЕ.
427
5
 
0
 
! Отговори
jult evropeec преди 12 години
E, momcheta, nie evropeicite ne sme kato vas -smurdjasti na luk i jaica...a i njama da kradem samo vas :)veche znaem kak da gepim i ot evropata :)KUNJEVA - PREZIDENT!!!
426
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Свалете гащите на КуневаЖена президент? Да, крайно време беше. Но не политическо ГМО като Меглена Кунева.Твърде много номенклатура от ЦК на БКП има в нейната закваска. И прекалена лабораторна рафинираност- хем е от червения елит, хем е от придворните на царя, хем е висш евробюрократ. Пък и католик. Тя е като краставица с вкус на трюфел и калории на овнешко. На всичкото отгоре основателно може да се заподозре наличието на ешерихия коли в сърцевината й предвид някои елементи от подкрепящите я. И финансиращите я.Меглена Кунева е крайно успешна в поведението си на старателна отличничка. Нейната показна прилежност й помогна да стане еврокомисар. Може би е много умна жена, след като е толкова удобна.Чест й прави, че скача в дълбокото. Вероятно я тикат там, за да предизвика Бойко Борисов да се кандидатира. И да се обезглави правителството и партията му.Между другото, така трябва- на властта трябва да се пуска кръв, за да не се отпуска.Кунева играе ролята на царя. Свалете й гащите- ще ви се ококори един малък Сакскобурготски. Навремето употребиха Симеон, за да гътнат Иван Костов. Сега искат да употребят Кунева ,за да клъцнат Бойко Борисов от властта. Това показват проучванията- Кунева ще победи всички, ако срещу нея не застане лично премиерът. А той, ако застане, ще го изберат. И така се гилотинира изпълнителната власт и ГЕРБ. И следва нов рунд бой за кокала до пълно обезкръвяване на данъкоплатците. Знаете как се казва сериалът: Предсрочни избори до дупка.Затова Кунева не е подходящият вариант за президент. Твърде модифицирана е. Зад нея стои не народът, а зловеща кохорта от политически инженери. Тези майстори на ГМО-тата на прехода, които лишиха България от сигурност, от здравеопазване, от нормален жизнен стандарт. Поробиха я чрез естествените монополи.Е, ще опонирате, Цецка Цачева ли е по-подходяща или Искра Фидосова?Драмата е, че не се вижда по-подходяща. Накъдето се обърнеш Куневки, Боковки, Живковки, БориславовкиА Райна Княгиня нейде далеч в историята е застиналаМилен Милушев
425
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Лъсна мръсната игра на Меглена Кунева!Меглена Кунева ще играе с ДоганДвойна игра с ДПС иска да завърти Меглена Кунева. 300 000 гласа си търси еврокомисарката от партията на Ахмед Доган. Това разкри шефката на Bulgaria.news Соня Култуклиева, цитирайки доверени източници. Според информатори Кунева поискала подкрепа от партията на Доган за предстоящите избори.Лидерът на ДПС обаче отхвърлил нежната покана, тъй като не смята Кунева за политик, а за обикновен чиновник. От НДСВ ходатайствали и пред други партии за подкрепа, но апетитите били основно към партията на малцинствата. Когато Доган отказал публично да гласува доверие на Меглена Кунева, еврокомисарката решила да действа подмолно.Не ми трябва гласната подкрепа на ДПС, а само едни 300 000 гласа, подсигурени от вас, оферирала Кунева. Не е ясно какво точно е било споразумението й с Доган и дали тези гласове се плащат. И за какви пари говорим?Също не се уточнява как точно става пренасочването на 300 000 души към Кунева.Според запознати не е необходимо еврокомисарката да си плаща за мъртви души. Споразумението може да не касае материални облаги, а нещо много по-важно власт. В случай че Меглена Кунева спечели изборите, ДПС могат да управляват заедно с нея, като компенсация за 300 000-те гласа.В политическите форуми мръсната игра на Кунева не учудва никого. Според интернет потребители еврокомисарката ще пазарува гласове и от други партии и като нищо ще спечели изборите.Това обаче поставя въпроса за кого гласуваме? И най-вече кой ще стои зад бъдещия президент на България? Като дадем вота си за Кунева, значи ли това, че гласуваме за Ахмед Доган?Любопитно е и каква част от останалите кандидати ще си купуват гласове като на ромски пазар. Ще успее ли мръсната игра на Меглена Кунева?
424
7
 
4
 
! Отговори
ФАШИСТ преди 12 години
РЕНЕТА ИНДЖОВА -ПРЕЗИДЕНТ !!!
423
4
 
13
 
! Отговори
стоп преди 12 години
стоп на червените ***.в случая-пръмова-кунева
422
5
 
16
 
! Отговори
знаещ преди 12 години
червена европроститутка кунева-пръмова
421
1
 
13
 
! Отговори
Стоп Кунева! преди 12 години
Става въпрос за поредната голяма измама! Кунева е една искуствено направена меддийна звезда! Както беше същата история с царят царвул така стоят нещата и при нея! Има обаче и един друг вариант тя да влезе в президентската надревара:А именно като вице президент! Тя ще бъде номинирана за вице президент докато за президент ще бъде номиниран кандидатът на БСП! Това ще се направи с целта да бъде намерена по голяма избирателна подкрепа! Всичко ще стане ясно на Бузлуджа в началото на Август!
420
1
 
16
 
! Отговори
чочо преди 12 години
Празноглава марионетка
419
16
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"А след Меглена Кунева накъде?"Бих отговорил така - най-сетне към достойно бъдеще на България без ченгета и предатели, служещи на БСП и Русия.
418
4
 
30
 
! Отговори
Тоби преди 12 години
Като еврокомисар закри Козлодуй,като Президент ще закрие България.НЕ на госпожа Yes.
417
2
 
18
 
! Отговори
мунчо преди 12 години
НАГЛОСТ
416
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Гласуваш за Кунева - получаваш Г. Първанов, т.е. Ал. Петров получава неофициално повече власт от и.д. министър-председател.Кунева време е и за твоето OFF, щом заигра в интереса на най-мафиотския кръг в България - Г. Първанов + Ал. Петров.
415
2
 
25
 
! Отговори
М.Генадиева преди 12 години
За Кунева лъжата е най-естественото нещо. Тя ни излъга да гласуваме за нея за евродепутат и после ни" натресе "Първанова. А сега кого иска да ни "натресе" !?
414
1
 
15
 
! Отговори
АнТонимен преди 12 години
Благодаря на 420 Гласоподавател, че припомни едно от най-големите ни предателства в съвременната ни история. Аз все още и още не мога да преглътна подлизурското поведение и най-арогантно самоправство в иначе демократичната България. Горкият Слави Трифонов, докато имаше време, когато народа щеше да гласува с радост за него, заради "неподправената му откровенност", сега се превръща в поредната кукла/кукловод, може би....... Какво направи Кунева тогава, та да я подкрепим сега ???
413
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До кога с европейски /КОМУНИСТИЧЕСКИ / измамници ще ни залъгват??????????
412
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
КУНЕВА Е КОКОШКАТА КОЯТО НАЙ-ДОБРЕ СИ ОКРЯКА ЯЙЦЕТО-ЗАПЪРТЪКА!КОТО ЕВРОКОМИСАР КАКВО НАПРАВИ ЗА ПОТРЕБИТЕЛИТЕ ?ЯСНО И КОНКРЕТНО- ЕДНО ГОЛЯМО НИЩОКАКВО МЕ БОЛИ МЕН ЧЕ НА ПАЗАРИТЕ В ЕВРОПА ОСВЕН КАЛИБРОВАНИ КРАСТАВИЦИ СЕ РАЗРЕШИ ПРОДАЖБАТА И НА КРИВИ КРАСТАВИЦИНИЕ В БГ ГИ ЯДЕМ КРИВИ ЦЯЛ ЖИВОТБГ ПОТРЕБИТЕЛИТЕ СИ ОСТАНАХМЕ НЕЗАЩИТЕНИ И С НЕЯ И БЕЗ НЕЯТЯ Е ЕДНО Л....НО В ЦЕЛОФАН И КАТО ПРИЕМИ ПОЗА НА БОГОМОЛКА ..ДРАЙФАМ ОТ ПРЕВЗЕТИ ДЪРТИ ЧАНТИ
411
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
МИСЛЕХ ,ЧЕ СВЪРШИХА ЕВРОПЕЙСКИТЕ МАНЯЦИ ЗА ВЕЛИЧИЕ. К У Н Е В А е болна на тази тема.