А след Меглена Кунева накъде?

Идва сблъсъкът Made in Europe или Made in BG
Обновена: 6 юни 2011 11:17 | 6 юни 2011 11:00,
531
А след Меглена Кунева накъде?
Снимка: Булфото

Отвори се официално първата силна карта за президентските избори. Безспорно Меглена Кунева ще е един от най-силните играчи на предстоящия вот и че тя ще е кандидат-президент, не е изненада. Името й се спряга отдавна. Интересно ще е обаче другите основни играчи каква алтернатива ще издигнат и има ли печеливша формула извън сегашното управление на страната.

Безспорно първата асоциация с името на Меглена Кунева е Европа. Безспорно образът й ще бъде представен като европейската алтернатива и "европейския президент". Няма как това да бъде подминато, тъй като само в основните пунктове от биографията й думата "европейски" присъства неотлъчно.

След като влиза в политика заедно с НДСВ и Симеон Сакскобургготски, тя първоначално е главен преговарящ на България по присъединяването към ЕС, през 2002-2006 година е министър по европейските въпроси в правителствата на Симеон Сакскобургготски и Сергей Станишев. През 2007-2009 година е еврокомисар по защитата на потребителите в  Европейската комисия. Става еврокомисар на годината и печели редица други европейски  награди.

Европейският й авторитет е огромен. Затова и няма как кампанията й да не бъде насочена към това, че ни е нужен президент от европейска величина, който олицетворява идеята за модерна и европейска България.

Името й до този момент не е забърквано в големи политически скандали, досега се е опазила чиста от компроматни войни. Най-големият й "недостатък" е, че е снаха на бившия секретар на ЦК на БКП Иван Пръмов. Но това "обвинение" вече толкова пъти е хвърляно, че едва ли би свършило работа в предстоящата кампания.

Най-големият проблем на Меглена Кунева е да запази политическата си независимост през цялата кампания. С тази цел кандидатурата й е издигната от инициативен комитет. Но близостта й с НДСВ няма как да бъде избутана назад в съзнанието. Жълтите се гордеят с техния кадър и не пропускат възможност да го припомнят. А благословията, която получи от Сергей Станишев за еврокомисар, също не е забравена.

Кунева обаче се опитва да се дистанцира, защото споменът от управлението на Царя и на тройната коалиция е съвсем пресен и отблъсква... И успехът й зависи от това доколко ще успее да убеди избирателите, че е надпартийна и алтернатива на статуквото. А това е много трудна задача предвид нагласата на българина да гласува партийно.

Все пак тя е добър шанс за онези избиратели, които не се чувстват представени от сегашните политически играчи и вече са разочаровани от управлението на Борисов.

И най-вероятно това ще е и нишата, в която ще се цели Меглена Кунева. За постигане на тази цел обаче целият й образ ще трябва да бъде представен като пълен антипод  на Бойко Борисов.

Затова и "фината, интелигентна и политик от европейска класа Кунева" ще бъде яростно противопоставена на образа на "мачото с уличен език, чиято обща култура се измерва с книгата "Винету".

Думата "Европа" със сигурност ще се мери с думата"магистрала". Независимо обаче че първата ще бъде поднесена на скучен чиновнически език, в сравнение с вицовото говорене на премиера, за президентската надпревара тя би имала предимство. Поне предвид президентските правомощия, ако някой се замисля затова.

Дори перфектното владеене на английски език ще се противопостави на скромното "Congratulation".

В тази връзка трудното за ГЕРБ и БСП предстои. Социолозите дават много добър резултат на Кунева и то още преди официално да е стартирала кампанията.

Според данните Кунева би загубила на балотаж изборите само от Бойко Борисов. А той вече нееднократно заяви, че президентският пост не е негов. Пък най-рейтинговият му министър Росен Плевнелиев се дърпа. Затова управляващите са на ход как ще се измъкнат от популизма и какво ще противопоставят на "европейския образ".

Проблемите за БСП също са огромни. Първо, изборът собствен кандидат или подкрепа за Кунева. Най-вероятно, за да се намали недоволството в партията, левицата ще издигне собствен кандидат. Който ще разчита единствено на партийна подкрепа. И ако тя не е достатъчна, за да стигне до балотаж, Станишев ще има труден избор.

Подкрепата за Кунева на балотаж би поставила в много трудно положение ГЕРБ, за който ще има реална опасност от загуба на изборите, което пък ще постави под въпрос вторият мандат на Бойко Борисов.

Червена подкрепа за Кунева обаче от друга страна ще разклати стола на Станишев от лидерското място в партията предвид твърдите мнения в столетницата, че Кунева не е техният кандидат. Тук ще се създаде и ниша за атака и на сегашния президент Георги Първанов,  който все още не е дал сигнал за политическото си бъдеще след сдаването на мандата.

Затова със сигурност включването на Кунева в президентската надпревара ще покаже има ли ниша за нова алтернатива или Борисов ще подпечата втория си мандат. Също така доколко Made in Europe ще победи Made in BG. Кунева хвърли ръкавицата, другите са на ход.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


531
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
410
2
 
25
 
! Отговори
Гласоподавател преди 12 години
За какво точно трябва да гласувам за нея? За "договореното" затваряне на блоковете на АЕЦ Козлодуй, или за "договорените" надбавки за земеделските производители, които затриха земеделието ни, или за всички останали "договорени" от нея глупости с ЕС, които ни затриват, като нация?! ЗА КАКВО??? За да я изберат да получава една шапка пари и да си развява дъртата шу... по света? ДА - АМА НЕ!
409
1
 
22
 
! Отговори
Комаров преди 12 години
Асоциацията, която прави най-напред името Меглена Кунева е с фамилията Пръмова.
408
20
 
8
 
! Отговори
иво преди 12 години
Я,колко много злобни коментари. Като ги чета, се чудя къде бяха тези хора реди 10 ноемвре,а? Определено ще гласувам за нея. Харесва ми, че тя е първата, която обяви своята кандидатура за президент. Умна, начетена, знае какво и как да да се изкаже. Не ходи на лов и волейболни мачове., Когато др. Пръмов е дал заповед да се стреля/ ако е истина/ вие сигурно сте били на площада и сте одобрявали позицията на БКП, докато тя е била... само едно дете. Да определено ще гласувам този път за жена.
407
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
МЕГЛЕНА /КУНЕВА/ ПРЪМОВА- И по пощата може да ми изпращат дарения. Да си почтен, е въпрос на избор.
406
5
 
16
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
Гласуваш за Кунева - получаваш Станишев.
405
3
 
16
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
След Кунева към Станишев.
404
3
 
19
 
! Отговори
до 411 преди 12 години
"Или просто МНОГО ви е страх от разумен и европейски човек?" ------------------------------- МНОГО ме е страх от празнодумци като Меглена! Европейки са Тачър, Меркел. Гру Харлем, а тази няма нищо общо с гореизброените! Съществуват 4-ри архетипа жена-лидер:- "майката" - Индира Ганди, Гру Харлем- "съблазнителница" - " железната лейди"- " играчка, талисман" тук е Кунева
403
2
 
19
 
! Отговори
Мондола преди 12 години
Моля ви престанете с това,че др.Кунева-Пръмова говорела английски език и имала много стаж и връзки в Европа.В България има много млади хора /около 45 години/,които са на нейното или даже по-високо ниво и много по-способни от нея.Но нямат нужните връзки и платци.Реално погледнато и моя син е завършил в Германия,и той говори и немски и английски език ,но той си е едно обикновено българско момче,без покровители "от горе'.А е и още млад...
402
9
 
5
 
! Отговори
АнТонимен преди 12 години
Поне изглежда симпатична и скромна носейки очила, а не настръхнал гребен.Дайте да видя другите кандидатури и ще отсъдя
401
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Пръмов наредил на милиционерите да разстрелват стачници в Пловдив през 1953 г. Свекърът на спряганата за кандидат-президент Меглена Кунева, видният функционер на БКП Иван Пръмов заповядал да стрелят по стачници през 1953 г., пише в. Уикенд. Протестът на тютюноработниците в Пловдив, първата стачка след 9 септември 1944 г., била оценена като заплашваща устоите на новите управляващи и завършила с кървава разправа. Нареждането да се стреля на месо тогава дал не друг, а Иван Пръмов секретар на местния Окръжен комитет на БКП, пише изданието.Във въпросната фабрика заплащането било по-мизерно дори отпреди 9-и септември, а властта искала ударен труд. Така лека-полека народното недоволство растяло и през април 1953 г. бил изпратен на министър-председателя Вълко Червенков списък със синдикални искания за подобряване условията на труд и заплащане, както и с предупреждение за стачни действия. Първата стачка в условията на народната власт започва две седмици, след като властта отказала да изпълни исканията на работниците.На 3 май нощната смяна в един от складовете изгонила охраната и се барикадирала вътре. Милицията на първо време само заключила протестиращите, които били предимно жени. Сутринта на 4 май отказали да работят и жените от други два склада. Тръгвайки към заключените си колеги, те помели милиционерите. Ченгетата почнали да стрелят, но все още само във въздуха. Междувременно в града пристигнали по спешност няколко министри, към които бързо се присъединили местни велможи кметът Никола Балканджиев и секретарят на ОК на БКП в Пловдив Иван Пръмов. Те опитали да държат реч, но вместо ура към тях полетели камъни. Когато положението станало критично, Иван Пръмов изкрещял на народната милиция: Стреляй!. Пръмов командвал от трибуната заедно с кмета нападението, а министрите се оттеглили с конвой. Камионетки започвали да се тъпчат с арестувани стачници, а междувременно били убити ръководителите на стачните действия. Така Пръмов потопил в кръв стотици, а може би хиляди работници ( в бунта участвали 20 000 души!).За жестоко потушения бунт пише в блога си пловдивчанинът Христо Марков по разказа на свещеник, който навремето лежал в Белене с двама от водачите на стачката. Марков направил собствено разследване и пъзелът се подредил, колкото и фактите да са прикривани от 1953 г., та чак до наши дни.
400
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Свекърът на спряганата за кандидат-президент Меглена Кунева, видният функционер на БКП Иван Пръмов заповядал да стрелят по стачници през 1953 г.
399
3
 
6
 
! Отговори
Боцко преди 12 години
Комунаоидите гледат да подмамят Бойко да се кандидатира за президент. Това е цялата схема.
398
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
НЕМА ДА СЕ ЛЪЖЕТЕ. ТЯ Е ОМЪЖЕНА ЗА СИНА НА СЕКРЕТАРЯ НА ЦК НА БКП.АМАН ОТ ТОВА БКП И ОТРОЧЕТАТА МУ.
397
2
 
20
 
! Отговори
Вяра преди 12 години
Не ви ли писна от месии, които идват от Европа "да ни оправят". Кунева се опитва да повтори "култулрния шок" от появата и включването в политиката на Сакскобурготски преди години, но повторението е много бледо (липсва му нужната доза мистичност и свръхочаквания). Хората знаят, че Кунева е кандидатуратата на тройната коалиция и добре си спомнят какво ги сполетя тогава....
396
8
 
4
 
! Отговори
orlin преди 12 години
s meglena idva vreme za rabota, u4ene, radost, lubov, uspeh
395
4
 
13
 
! Отговори
Йордан 13 преди 12 години
Да ви е честита новата чифуто-масонерия, другарки и другари! И Пръмова ще ви го натвари! Вервайте ми. Овцата е за тва - да я доят и стрижат и колят на Гьоргьовден. вас, ще ви доят, ще ви стрижат, и ще ви колят!
394
1
 
13
 
! Отговори
до 396 преди 12 години
Ти да не мислиш, че ако някой друг беше преговарящ нямаше да ни приемат в ЕС?!Не ме разсмивай:)
393
0
 
6
 
! Отговори
da be преди 12 години
....СИОН,.... "ЕДНИТЕ СЕ КРИЯТ КАТО МИШКИ",А ПЪК НА ДРУГИТЕ НЕ ИМ ЛИПСВА ...НАГЛОСТ !В ПОЛИТИКАТА СА ВСЕ ....."СВЕСТНИ"И ВСЕ "МНОГО ДОБРИ ",НО САМО ПРЕДИ ИЗБОРИ !
392
3
 
14
 
! Отговори
ZAX преди 12 години
А Пръмова какво направи за България? Ще ви кажа - ПРЕДАДЕ Я И Я ПРОДАДЕ!С тази своя кандитатура българският политик за пореден път се изплю в лицето на българския народ!
391
0
 
1
 
! Отговори
Кайзера преди 12 години
toross.blog.bg/politika/2011/06/06/meglena-kuneva-prymova-kato-gena-abisinkata-gena-uruspiiata.760607