За файдата от феърплея

Откъде накъде БФС ще ни казва какви мачове да гледаме
Обновена: 11 юни 2011 17:47 | 11 юни 2011 14:05,
169
За файдата от феърплея
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Неделя следобед. Или събота. Както дойде. Семейството е строено пред телевизора, екипирано кой с шапка, кой с тениска, кой с шалче на “Ливърпул”, но всички с висок спортен дух и ентусиазъм. Дъщеря ми (на 6) се титулова Дирк Кайт, батко й, разбира се, е Стивън Джерард. Аз често гладя, докато гледам и в напечени ситуации опасно размахвам ютията. Главата на семейството вика, подскача, на места се самоцензурира с „бийп”, когато нервите не издържат, изобщо, адреналинът е на мах. Дори и когато падаме.

Тази семейна идилия обаче е под угрозата да остане хубав спомен. Защото в абревиатурата БФС, а именно Български футболен съюз, са решили да блокират определени часове, в които могат да се излъчват само български мачове. Простичко казано, ако „Ливърпул” излиза срещу „Манчестер Юнайтед”, а същият час е блокиран от БФС за сблъсъка „Ритни топковец”- „Плети крака”, гледаме българския мач.

Подобно безумие не е безпрецедентно за България. И този път, както и преди, българските футбол - трегери се позовават на член 48 от устава на УЕФА и правилника за приложението му, с които се уреждат правата за излъчване на мачовете от националните първенства на асоциациите-членки. Там се дава възможност всяка футболна асоциация да си заплюе два часа и половина в събота или в неделя, по време на които да забрани „ВСЯКО ИЗЛЪЧВАНЕ на фубол” (не се уточнява с какъв произход).  

Я сега да преведем буквално параграф 2 от член втори на правилника: „Целта на настоящата регулация е да гарантира, че зрителите няма да бъдат възпрепятствани да ПРИСЪСТВАТ на местни футболни мачове от всякакъв вид и/или участват в мачове на аматьорско и/или младежко ниво, за сметка на излъчване на футболни мачове, които биха били конкурентни на тези мачове”.

Ключът е в думата ПРИСЪСТВАТ. Това на практика означава, че целта на забраната не е в блокираните часове да се ИЗЛЪЧВАТ български мачове, а хората да не са изкушени да останат пред телевизора, а да отидат на стадиона. Нали помните, може да се забрани „ВСЯКО ИЗЛЪЧВАНЕ” на футбол. Това е целта на занятието, драги ми г-да от БФС. А не, както вие си го представяте: “Така рекламодателите ще дават парите си за български футбол, а не за английски, например” (президентът на БФС Борислав Михайлов).

Ахааааааааа! Къде бил ключът от палатката! А рекламодателите нямат ли право да изберат дали да дадат парите си за английски, испански, германски или мозамбикски футбол, ако към него има интерес? Или може би телевизиите, изкушени от парите на рекламодателите, ще наддават за правата на българското първенство, вместо да изберат търсен и качествен продукт (което е съвсем очевидната цел на въпросното активно мероприятие)? Или пък зрителите, които са си ПЛАТИЛИ кабелната или сателитна телевизия, нямат право да получат желания от тях продукт, но за сметка на това са ДЛЪЖНИ да гледат „вечното дерби” до премала, просто защото е българско?!

Отгоре на всичко, в същия правилник на УЕФА има разпоредба за недискриминация на чуждия футбол. Която не виждам как може да бъде спазена, ако той просто се спира, за сметка на българския. Неслучайно европейската футболна централа изисква асоциацията, поискала блокирани часове, да се аргументира.

В крайна сметка нали има свободен пазар, на който важат търсенето и предлагането. Зрителят търси футбол, а вие му предлагате гелосани момченца, които се влачат по терена, махмурлии от тежката нощ в лъскав чалга клуб. Които вместо да се явяват по терените, ако не на Шампионска лига, поне в Лига Европа, дефилират по първите страници на жълтите вестници, в прегръдките на знойни силиконови поп фолк икони.

А ако човек реши да отиде на мач, рискува по-скоро да бъде пребит, стъпкан и дори убит (има такива случаи в българското недавно) от неандерталците във футболните агитки. Защото, г-да от БФС, футболното хулиганство не е проблем само на полицията и на феновете, той е и ваш проблем, ако искате да има публика по стадионите.

Мечтата на семейството ни е да гледа мач на живо от „Коп” (легендарната трибуна на „Анфийлд”) или на „Бернабеу”, или на „Сан Сиро”. Но никога, никога не бихме завели децата си на който и да е български стадион, не просто защото няма какво да видят, а защото е опасно.

Убедете ме, че има какво да се види по българските стадиони, освен упадъка на един народ и тогава няма да се налага да си блокирате часове по телевизията.

А дотогава ме оставете да се радвам на емоциите, които красивият футбол може да създава и на спортсменството, в което може да възпитава. Вие също има какво да научите за феърплея.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


169
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
1
 
6
 
! Отговори
колчо - слепеца преди 13 години
До всички т.нар. защитници на Перуката и Син - Сити първенството, храчещи по госпожата, искам само да споделя, че случайно съм бил и на трите стадиона, които тя споменава. Вярно е че съм сляп, ама не чак толкова. Мили ми Перукари, знаете ли как мирише Бернабеу, пипали ли сте витрината с купите на Сан Сиро, Айнфийлд е дупка. Искате да ви мирише на потта на Гонзо или да слушате Спас Делев, как няма как да се продаде освен на МЮ. Изборът е ваш. Аз си искам Калчото и Висшата лига.
87
1
 
6
 
! Отговори
пламен преди 13 години
предпочитам да се затворя в тъмна стая 2 часа , отколкото да гледам нашата ВИСША ЛИГА.и може ли някой да ми каже какво точно трябва да гледам?
86
1
 
9
 
! Отговори
стига бе преди 13 години
много си е права жената,ама мнооого.БГ футбол няма и няма да има близките 10 години минимум.Ако имащ син ще го заведеш ли на левски-цска (примерно).И каде ми сравняваш Ливърпул с бг футбола не мога да те разбера.Ми много ясно че ще гледа Ливърпул жената,да няма да гледа Калиакра-Славия ???Хубаво е да си патриот а не краен националист като теб!!!
85
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
до Оле!Братко, отлично знаеш, че FAIR PLAY означава много повече от "честна игра", най-малкото защото изразът е добил популярност по целия свят, и се използва независимо от страната и езика й. Отделно глобалния свят е факт и практически е невъзможно да живеем в чиста езикова среда. Разбира се ти можеш да заживееш в изолирана планинска колиба без електричество и да си палиш огъня с "драсни-пални-клечица". Бъди здрав!
84
7
 
6
 
! Отговори
до 81 преди 13 години
Сигурно някоя българска кадъна фенка на Ливърпул я е писала статията, която претендира и да е модерна, използвайки думата "феърплей"!
83
8
 
1
 
! Отговори
kza преди 13 години
futbola po televiziqta ne e futbol... 6tom ska4ate pred televizora za ma4 na 4ujdi otbori zna4i cqloto semeistvo imate seriozni problemi, da vi **a v 4ujdopoklonnicite da vi **a !
82
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
АМИ ДА ЗАПОЧВАТ С "НА ВСЕКИ КИЛОМЕТЪР" ТЕЗИ МАЧОВЕ ............
81
9
 
12
 
! Отговори
тина преди 13 години
Нямам желание да чета цялата статия , но.................ДНЕС .БГ няма ли да се нучите да използвате БЪЛГАРСКИ ДУМИ. Стига с тия ТУРЦИЗМИ-какво е това ФАЙДА няма ли да е по-благозвучно, ако бяхте написали например ПОЛЗАТА
80
0
 
10
 
! Отговори
До 67 преди 13 години
Интерес към първенството и бг мачовете няма да го направят подобни похвати и това не е тръгване от някъде, както си го написал.И недей да обиждаш момичето писало статията, защото е права.Интерес към определено първенство го прави качеството, футболистите и отборите.Мислиш ли, че когато играят Реал и Атлетико, например, някой може да убеди феновете им да не отидат на мача, а да гледат по ТВ-то Ливерпу и Ман.Сити?Ако тези нашите простаци се разтичат малко, може и някой да започне да ги гледа.
79
1
 
11
 
! Отговори
розенборг преди 13 години
абе то нашто не е футбол,някъв по-различен спорт е.
78
1
 
8
 
! Отговори
лех преди 13 години
по-добре тогава да нямаме първенство.басии ще ме карат да гледам *** мачохе-хем слаби отбори,хем и корумпирани мачове....
77
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Май не схващате... Телевизиите в момента изнудват БФС за свалят цената и да не плащат близо 900 000 лв. Това ли е по правилно?
76
0
 
6
 
! Отговори
blackradio преди 13 години
Ако щете закрийте телевизийте. Ще се гледа български футбол само ако се играе футбол на стадиона...Бобчо Тропчо - то от футболист не можеш да очакваш да измисли нещо умно. Силата му е в краката не в глъвътъ
75
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
na men mi e dostaty4na da merna idiota Mihailof, pleshliaka Le4kof i uringela Kostadinow za da umra ot kef 4e teh namesto Ico osmico davat.a pa NAsratkow, Gyzolov i poduhnenskite guveda kato gi vidim u talavizita strakam kop4eto i pestim tok za gotvene, 4e ni izliza skupi4ko em futbol em postna 4orbica da srbame, nali sme 4orbari-ne se otkazvame ot pomiikata
74
1
 
4
 
! Отговори
БЪЛГАРИН 1 преди 13 години
Чудя секакъв е тоя Б.Мих. уж в управата на УЕФА,а какви ги плещи,а пък какъ ли ще е тоза Миш.Пла. дето го набута там.Това показва за пореден път,че може да си бил голям футболист,но ръководител никога не може да бъдеш.Срамота и излагация без граници.
73
1
 
13
 
! Отговори
Косата преди 13 години
Браво господин перука! Дайте да забраним всичко хубаво и да си гледаме само родното тогава! Направо да си върнем социалистическата система!!! Че за какво да гледаме истински футбол, като Иванчо може да поучи малко родни псувни, да види как пребиват съдиите, докато някакви връзкарчета си разцъкват на игрището! Следващата стъпка е да ни командироват по мачовете за да бъдем замервани с фоерверки и пиратки от най-големите родолюбци, защото видиш ли са готови да се бият за "честта" на родния отбор.
72
0
 
16
 
! Отговори
Хм.. преди 13 години
Нали нет-а не могат да забранят,да правят каквото искат!!!ще ми е мъчно само за Диема и прекрасните коментатори, коментари и анализи
71
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ralica , hodi navun i hvani nqkoi da te natupche qko,che bez fui savsem shte izperkash
70
2
 
13
 
! Отговори
те преди 13 години
Кой ще ме накара да гледам Българска порнография -ПЕРУКАТА ЛИ.След като съм гледал английски футбол по телевезията и обърна канала за да гледам наш ми се струва че българският футболист играе на забавен каданс.
69
2
 
8
 
! Отговори
Оле! преди 13 години
защо статията не се казва "За ползата от честната игра"? Или да искам в българска медия да има заглавие на български език е прекалено?