Гротеската като национална психоанализа

Как паметникът на Съветската армия стана карикатура на съвременна България
Обновена: 18 юни 2011 23:00 | 18 юни 2011 17:38,
1727

Снимка: Авторът

 

След месеци спорове какво да се прави с паметника на Съветската армия в центъра на София, проблемът беше решен за няколко минути, с помощта на няколко спрея и страхотно въображение.

Като млада майка прекарвах по цели дни в градинката до паметника, но никога не съм  виждала толкова хора около него. Дори и аз се вдигнах в 10 часа в събота сутринта, само за да видя на живо творбата на неизвестните художници, превърнали войниците с автоматите в герои от комикси. Група тийнейджъри се забавляваха да си правят снимки с фигурите на Супермен, Зеления Гоблин, Капитан Америка и останалите супергерои, а един от тях възкликна: „Ако не бяха го нарисували, никога нямаше да го видя тоя паметник”.

Непознат човек ме помоли да го снимам, докато позираше без грам свян в акробатични пози, прегърнал Супермен. Телевизионни екипи отснемаха грижливо шарената фигурална композиция, разработвайки всеки детайл. Всички, точно като нас, бяха дошли специално, за да видят новия облик на паметника.

И всички, познати и непонати, се усмихваха един на друг и с неподправен възторг коментираха: „Браво, евала на пичовете!“. Говорихме си, че вероятно идеята е мислена дълго време, създадена е стройна организация, за да може работата да бъде свършена бързо и незабелязано.

Реакцията на властите е очаквана – полицията търси неизвестните вандали. Реакцията на обществото обаче, е точно обратната – тези момчета и момичета заслужават похвала, не наказание. От място, което провокираше омраза и разделение, превърнаха паметника на Съветската армия в повод за усмивка.

Всяка държава сама решава как да приеме историята си и как да се отнася към нейните паметници. В Будапеща, например, всички паметници от времето на социализма са грижливо запазени. Почистени, оградени и поддържани. Въпреки че унгарците имат сериозни основания отдавна да са минали с багерите през тях, не са го направили.

У нас обаче паметниците се рушат, крадат, драскат, боядисват. Не само тези от времето на комунизма. Вандалите не подбират, а за крадците е важен само металът, ако ще и да е само в буквите на името.

Не знам какво е искал да каже творецът, но ще ви кажа как се почувствах аз пред паметника. Преобразяването на намръщен войник с автомат в Дядо Коледа е единствената оценка на историята, възможна в абсурдната българска реалност.

Българското общество от години отказва да даде категорична оценка на новата и най-новата си история и предпочита да се овъртолва във витиевати фрази и аморфна емоционалност. Затова преходът към демокрация, който трябваше да продължи няколко години, се очертава безкраен. Защото не знаем нито откъде тръгваме, нито къде искаме да стигнем. Политиците ни се държат като клоуни, избирателите гласуват за супергерои, ценностната система на децата ни се гради от Макдоналд`с.

В тази ситуация самоиронията е единственото възможно отношение. И това ни беше показано красноречиво от хората със спрейовете. Аз не открих в нарисуваните фигури подигравка с червената армия, нито с американската масова култура, а жестока ирония към всички нас и нашия страх да признаем и да приемем истината за миналото и настоящето си. Видях истинския образ на обществото ни, точно толкова гротескно и противоречиво, колкото не ни се иска да признаем.

Ако Столична община иска да направи нещо смислено с паметника, да го остави така. И даже да покани неизвестните художници да довършат и останалите части от паметника, с трайни материали, за сметка на общината. А полицията да сложи папката с делото в кашоните със случаите, приключени поради липса на доказателства.

А ако все пак тези хора бъдат задържани, им дължим един хубав, съвсем реален офлайн протест. И може да не ни бива в рисуването колкото тях, но пък има достатъчно паметници за упражнения.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1727
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
282
15
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Най-сетне някой да направи нещо интересно докато всички се чудят какво да правим с паметниците от соц-а.Кметицата да даде награда на художниците!
281
14
 
9
 
! Отговори
sofiaguy преди 12 години
Страхотно! Поздравления за пичовете дето са го направили! А иначе си беше една безсислена сива грамада.
280
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Вандализъм ли??? Лош вкус??? Мене аджаба питал ли ме е някой дали искам да имам паметник на окупаторите си. Да издигнеш такова нещо признак на добър вкус ли е??? Това е най-унизителния паметник в България. Гнус!"Има хора които не мислят като теб. И това омацване на паметника е проява на неуважение към тях.Може някой да не е харесвал баща ти или *** - нормално ли е да ходи да омазва погрбалните им плочи и ти как ще се почувстваш като го видиш "културното излияние"?
279
2
 
0
 
! Отговори
до 336 преди 12 години
Къде мога да го намеря това клипче?
278
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
do komentar 330 :D:D:D:D: hahxahxhaxhaxhahxahxa cirk cirk :LD:D:D
277
5
 
4
 
! Отговори
така така преди 12 години
Хахаахах Е аз днес гледах клипчето с бати Серго и Лютвито заедно да гласуват за падане на правителството ! И едни закани люти ! Факт е че червените са по-комбина с мюслимите от всеки друг и факт е, че за това ще са вечно синоним на предателство и ниЗЗЗка доблест !!!
276
2
 
9
 
! Отговори
Иван преди 12 години
Еми, срам! Просто съм потресен... Идиотщина след идиотщина - не знам ли останаха ли нормални хора в тая държава??? По - скоро не. Чалгата, жегата и алкохолола съвсем промиха мозаците на тия хора! Ужас!
275
16
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тоя паметник е издигнат от раболепни г*золизци, а боядисването са го направили младежи, които не са родени в робство и мозъците им не са били промити от комунистическия режим. Така виждам аз нещата.
274
6
 
5
 
! Отговори
до 316 преди 12 години
Не маймуни аз не ям жито а какво е задушница не ме интересува.Тези "роднини" застреляни като кучета са постигнали много повече отколкото ти някога си мечтал.И най-важното когато е дошло време са се изправили без страх пред дулото без превръзка на очите защото са знаели че умират като мъже и ще отидат в рая.А ти... ти си някакъв ***.*** да те чукат *** за малко пари и вий от радост.Що ли въобще ти пиша все едно пиша на някакъв ***.
273
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Между това да мразиш комунизма и това да се прекланяш на турските мръсни фесове съществува голяма разлика, не разбирам защо ги намесвате.
272
13
 
16
 
! Отговори
до 317 преди 12 години
Вандализъм ли??? Лош вкус??? Мене аджаба питал ли ме е някой дали искам да имам паметник на окупаторите си. Да издигнеш такова нещо признак на добър вкус ли е??? Това е най-унизителния паметник в България. Гнус!
271
3
 
8
 
! Отговори
така така преди 12 години
Само за справка да кажа, че глупави обяснения какви сме щели да бъдем ако не е била СЪВЕТСКАТА армия ярко контрастират с това, че наследницата на БКП - БСП е пръв приятел с ТУРЦИТЕ от ДПС !! ТОВА СА ФАКТИТЕ !!!!! Така, че първо се вижте вие , а после плюйте
270
3
 
3
 
! Отговори
Teodora преди 12 години
Omega Man, коментарът ти не показва да си с нещо по-добър от останалите.Според мен всички преувеличават. Твърде много негативизъм.
269
4
 
2
 
! Отговори
до 319 преди 12 години
Както е тръгнало, скоро общественият строй в БГ ще е ***-социализъм...
268
4
 
13
 
! Отговори
Мешана скара преди 12 години
312-Тези "демократи" гледат турски сериали,слушат мазна чалга.може би затова мразят руснаците,защото иначе щяха да се казват Кадир Кадир,Алджан и т.н..Просто те в гена са си ***...
267
6
 
16
 
! Отговори
до 312 преди 12 години
Не знаех, че Съветската армия ни е освободила от турско... Ти току-що пренаписа историята!
266
5
 
4
 
! Отговори
гей-социалисти са преди 12 години
Сигурно е , че авторите на оцветяването на шмайзера са гей-социалистите. Угре ще е почистен - гаранция. Което ще е категоричния знак , че за празненството си са се изгаврили с дядовците и бащите си. Браво гей-соц-младежи! Във вас ни е надеждата!
265
8
 
5
 
! Отговори
агагаг преди 12 години
След писоара на Бузлуджа, в който червените ходят да се облекчават и разрушения писоар- мавзолей , това е поредния пирон в ковчега на БКП !
264
6
 
12
 
! Отговори
вт преди 12 години
Тъжно ми е за злобните хорица, които се възхищават на вандализма и лошия вкус. И още по-тъжно ми е, че въобръжението им не може да мине отвъд няколко маркетингови образа , наложени от Големия Брат, които се приемат от някои като да бъдеш "в крак с времето". Разлика между вандалите и тези, които са издигнали паметника няма - хора без идентичност и самочувствие, вечно копиращи и изостанали.
263
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Всичко е било приготвено за гейпарада...сеа разбирам защо това дело има толкова защитници....просто гейдружинката седнала да се подкрепя....Народ без минало е народ без бъдеще...ама едвали *** буиха разбрали това..по скоро дерзаите *** разглезеени гейидиоти и подкрепяте гаврите с миналото