Окончателният край на една велика империя

Със смъртта на Ото фон Хабсбург си отиде последната частица Австро-Унгария
9 юли 2011 08:01,
47
Окончателният край на една велика империя
Снимка: Reuters

На 98 години в Германия издъхна Ото фон Хабсбург – един принц и некоронован император. Най-големият син на император Карл I и първи братовчед на цар Борис III беше последният наследник на трона на централноевропейската империя – лидер на Стария континент в началото на XX век, която се разпада след тежката загуба в Първата световна война.

След военния разгром, който империята на баща му понесе във войната, в края на 1918 година логично дойде и краят на една от великите сили в света. Един съюз, просъществувал половин век.

Дуалистичната монархия Австро-Унгария се появява през 1867 г. в резултат на реформата на Австрийската империя. Унгария получава широка автономия в рамките на империята, която е разделена на земи на австрийската и на унгарската корона, но с общ монарх.

Империята е тясно свързана и пряко зависима от големия германски съсед. С население от 50 млн. души и гарантиран солиден бизнес партньор, Австро-Унгария влиза с мощна стъпка в XX век, обирайки плодовете на индустриалния бум. Икономиката процъфтява, като брутният национален продукт расте с по 1.76% всяка година в периода 1870-1913 г. година.

Борбата за власт и територия на великите сили обаче поставя началото на Първата световна война, която се оказва и последна за Австро-Унгария. Повод за начало на един от най-кървавите конфликти в историята на човечеството (над 15 млн. жертви) става покушението срещу австроунгарския престолонаследник Франц Фердинанд в Сараево.

В последвалата зловеща поредица от военни конфронтации Централните сили – Германия, Австро-Унгария, Османската империя и България се оказват големите губещи в сблъсъка с Антантата в лицето на Русия, Великобритания, Франция, САЩ, Япония, Сърбия, Гърция и други.

В резултат Австро-Унгария е разделена, а кралското семейство бяга в изгнание. Това е краят на империята. Но не и на последния й символ.

Наследникът на абдикиралия Карл I се превръща в лице на европейското политическо единство. Ото фон Хабсбург е истински евролидер в годините на разделението между Изтока и Запада след Втората световна война.

Семейството му се установява в Португалия, когато е едва 9-годишен. Впоследствие принц Ото отива да живее и учи в Белгия. През 1935 година  завършва образованието си с докторска титла по социология и политология.

Като неприкрит противник на политиката на Хитлер, нацистката инвазия го принуждава да се укрива последователно във Франция, Португалия и впоследствие в Съединените щати. Там става един от организаторите на антинацистската австрийска опозиция и се запознава с президента Франклин Делано Рузвелт.

Краят на Втората световна война бележи и завръщането му в Европа. Тъй като все още има претенции към австрийската корона, получава забрана да влиза в Австрия и заживява в Германия. Там се жени за германската принцеса Регина фон Заксен-Меиниген. Двамата са заедно през целия си живот (Регина умира през февруари 2010 година), имат 7 деца и 23-ма внуци.

Ото фон Хабсбург официално се отказва от трона през 1961 г. и пет години по-късно е допуснат да се завърне в родината си.

Политическата му кариера е свързана с Европейския парламент, където изкарва няколко последователни депутатски мандата в рамките на 20 години от 1979 до 1999 г.

През 89-та помага в организацията на Паневропейския пикник, сочен за първата реална пробойна в Желязната завеса. На 19 август унгарските власти отварят границата с Австрия за 3 часа. От това се възползват над 600 източногермански туристи, които незабавно хукват към австрийска територия и оттам към Западна Германия. Унгарските граничари не ги спират.

Когато Западна и Източна Германия се обединяват на 3 октомври, тогавашният канцлер Хелмут Кол заявява, че Унгария е била страната, в която е бил изваден първият камък от Берлинската стена. А Ото фон Хабсбург е част от всичко това.

Впоследствие благородникът се захваща с друга мисия – да помогне на страните от Източния блок по пътя им към членство в Европейския съюз. И ето, че преди да си отиде от този свят, видя с очите си изпълнението и на тази мисия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
11
 
10
 
! Отговори
до 22 пръднята преди 12 години
Аз нямам комплекси *** пръдня.Казвам истината тебе какво те тревожи,че този *** е от масонски клан ли???фактите са си факти ....Защо да премълчаваме факта че е масон...
24
8
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
''През 89-та помага в организацията на Паневропейския пикник, сочен за първата реална пробойна в Желязната завеса. На 19 август унгарските власти отварят границата с Австрия за 3 часа. От това се възползват над 600 източногермански туристи, които незабавно хукват към австрийска територия и оттам към Западна Германия. Унгарските граничари не ги спират.''Четете комунисти!Да видите колко добре е било през комунизма.
23
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
до номер 20, много си прав за нещата, но помни ми думата, че държава македония до 10-15 год. няма да има!!!
22
2
 
31
 
! Отговори
БГ Съдия преди 12 години
Тия немци два пъти ги слушаме и 2 пъти губим, а тях като ги погледнеш сега все едно война не са губили.
21
6
 
14
 
! Отговори
АЗ666 преди 12 години
до 21А ти какъв си, по дяволите, че определяш Хабсбург като ***? Точно върху него ли реши да си избиваш комплексите, *** нещастен?
20
11
 
7
 
! Отговори
до 19 преди 12 години
Научи се да пишеш ***...А този *** на снимката е от масонски клан...
19
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Няма да сгрешим ако кажем, че същата война, която сложи края на Австро-Унгария сложи края и на "Велика България", защото изходът от войната лиши България от излаз на Бяло море и сложи почти желязна стена между България и Македония, чийто обединение беше въпрос на време. Но под натиска на великите сили България загърби политиката си на обединение на българския народ и резултата от това доведе до съзнадаването на нов полит. елит в Македония, т.е. нова държава...
18
4
 
4
 
! Отговори
do 18 преди 12 години
hich niamash vryzka s glavnia mozyk... ne iskam dori da znam shto za jivot jiveesh
17
13
 
11
 
! Отговори
ЙД преди 12 години
ЕДИН МАСОН ПО МАЛКО......
16
20
 
8
 
! Отговори
Haleto преди 12 години
Aвстро-Унгария е била една смешна империя, която е просъществувала много кратко. Австрия е смачкала почти всички в империята и е точила като *** другите си части само и само диктаторите във Виена да живеят добре!!!Добре, че Унгария се е усетила на време...възстанала е и в опита си да се отдели и придобие независимост поне получава автономия!!! Всички други в империята са били смачкани и доене от Австрийците. Затова и не е просъщиствувала дълго и в момента Австрия е една троха!!!
15
4
 
10
 
! Отговори
* преди 12 години
След като вече се доказа , че престолонаследникът е умрял в 1818 от сифилис и наркомания , кога най сетне ще се поправи тая каша в историята ?
14
11
 
22
 
! Отговори
Бог да те прости, преди 12 години
некоронован императоре! Заслужаваш в Рая да получиш императорската си корона и трон отдясно на Господ, само заради това, че символично си започнал разрушаването на Берлинската стена и се помогнал на страните от Източния блок да се върнат там, където е естественото им място!Дълбок поклон пред теб и делото ти, и вечна признателност!
13
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
и още нещо към номер 3, австро-унгария започва съществуването си след загубата на австрия в австро-пруската война(преди това се говори за Австрия), и точно след тази война немските княжества и вече разединена Австрия стават зависими от Германия(тогава Прусия)!
12
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
до номер 3, в първата световна има една най кенефна армия и тя е австроунгарската, те дори със сърбия не са могли да се справят! а ние щяхме да спечелим ако 1915 българската армия е настъпила към солун!
11
0
 
13
 
! Отговори
Един преди 12 години
Жак, става въпрос за I-вата световна!
10
5
 
3
 
! Отговори
lqlq преди 12 години
Велика?
9
12
 
5
 
! Отговори
Жак преди 12 години
Япония е била на стараната на Германия.
8
7
 
16
 
! Отговори
някой преди 12 години
Ми да им дадем нашия Симеончо бе! Той ша ги упраи - даже за по-малко от 800 дни!
7
5
 
8
 
! Отговори
do 7 преди 12 години
Ti izobshto imash li vryzka s glavnia mozyk?
6
16
 
18
 
! Отговори
аз преди 12 години
"забрана да влиза в Австрия"Българите сами си докараха царя да ги управлява, сева реват. Уникален народ сме по простотия.