На ти с "щъркелите". Секспросвета от яслите

Как да разговаряме с детето си за "това" и как да го правим?
Обновена: 31 окт 2011 11:24 | 10 авг 2011 07:00,
67
На ти с "щъркелите". Секспросвета от яслите
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Психолозите са категорични, че за децата е важно не само да им разкажем за „птичките и пчеличките“, но и да се направи колкото се може по-рано.

Много от проблемите и комплексите в интимната сфера в зряла възраст произтичат от детството. В началото родителите се притесняват да обяснят какво е секс и по какво се различават момченцата от момиченцата.

По-късно децата вече се притесняват да разговарят на „забранената“ тема. Като нямат възможност да получат адекватна информация, те трупат такава от собствения си опит (често негативен) или от слухове и предположения, които невинаги съответстват на действителността, пише lady.mail.ru.

После се чудим как е възможно да се вярва в контрацептивните свойства на аспирина. Ето как, в зависимост от възрастта на детето, трябва да представим тази специална част от живота ни.

От 2-4 години

На тази възраст детето започва да изучава тялото си. Половите органи за него са така интересни, както ушите, носа или ръцете. Не е задължително да започнете да обяснявате веднага за техните функции, достатъчно е да го запознаете с наименованията им: пенис, тестиси, влагалище (а не "дуда", "пипи", "пишока" и т.н.). После пояснете кое от тях принадлежи на момиченцата и кое – на момченцата. Хубавото е да обясните и че половите органи не се показват на другите и че това не е прилично, като и че добрите деца не правят така.

На въпроса откъде съм се появил, най-добрият отговор за тази възраст е „от коремчето на мама“. Щъркелите и магазините с рафтове за новородени оставете на фолклора. Децата възприемат всичко буквално и може да си помислят, че не са ваши родни деца и това да ги разстрои. Помнете, че истината е най-добрата политика.

На любопитните малчугани, които зададат въпроса как точно са попаднали в коремчето на мама, може да кажете, че мама и тати много се обичат и са искали да имат дете. За това техните клетки се съединили и от тях в коремчето на мама е пораснал Сашо, Мария, Яна и т.н.
После мама отишла в болницата, откъдето през специална вратичка е излязло бебето.

На тази възраст не е необходимо да задълбавате във въпросите на физиологията. Ако все пак интересът на детето е голям, може да му покажете илюстрация на бременна жена от енциклопедия или да дадете пример с ваша позната, която очаква дете.

От 4-6 години

Децата в предучилищна възраст са много наблюдателни и любознателни. Когато видят заклещени кучета на улицата или любовна сцена във филм, те няма да пропуснат да попитат те какво точно правят. Отговорете им, че кучетата се чифтосват и след това им се раждат кученца, а чичкото и лелята се обичат и те също ще имат деца. Засега може да не пояснявате, че секс се прави не само с цел размножаване.

Обикновено в тази възраст започват игрите на "чичо доктор". Ако децата, които се изучават са на една възраст и никой не съблича никого насилствено, то в това няма нищо лошо. Просто контролирайте действията им, за да не стигнат прекалено далеч. Обикновено децата бързо приключват с тази игра, особено ако тя не бъде забранена от родителите.

Когато детето „донесе“от градината дума като „чукам“ и моли да му обясните какво значи това, не се хващайте за главата, а първо попитайте откъде я е чуло. Напълно вероятно е думата да е била употребена в несексуален контекст и „бананът да е просто банан“. Така че „чукам“ значи да удариш с нещо по друг предмет.

Ако детето все пак е чуло „интимна“ дума, по-добре сами разяснете значението й, а не чакайте то да му бъде разяснено на улицата. Опитайте се да не се изчервявате, а описанието ви да бъде максимално неутрално и с минимум емоционално украсени думи.

Помолете детето си да не споделя знанията си на улицата, в автобуса или пред старата си баба. Оставете обсъжданията на тази тема за у дома, тъй като все още не всички разбират ценността на ранното сексуално образование.

От 6-9 години

В междучасията малките ученици обсъждат не само новите филми за роботи. Отрочето ви може да бъде „просветено“ сексуално и контрацептивно от по-оперените си приятели.

Когато детето ви сподели подобна информация, първо изяснете какво точно знае. Попитайте го внимателно, без да оказвате натиск. След това попълнете пропуските в знанията му, като може да си помогнете с подходяща за възрастта му книга.

В тази възраст може да разясните, че сексът не е само с размножителна цел, но се прави и за удоволствие. Обяснете как се проявява възбудата и как се свързват  мъжките и женските генитали. Не забравяйте за състезаващите се за яйцеклетката сперматозоиди и бременността. Разказвайте с термини и без метафори от рода на „нефритен жезъл“, може да покажете илюстрации от някой учебник по биология.

Няма да е излишна и базова информация за предпазването от нежелана бременност и болести, от които най-добре защитава презервативът.

Обяснете още, че половите органи имат своите нормални наименования и в това няма нищо срамно, за разлика от нецензурни думи, които възпитаните хора избягват да употребяват.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още по темата: Просветасексдеца
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
9
 
38
 
! Отговори
do 63 преди 12 години
Личи си, че си отменял/а майка си в семейните задължения(още от 11г.), но по-добре спести мъдрите си мисли за пред форума!
63
10
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
тия не са в ред!на 2г. да го "запознаем с наименованията". На 2г. си е баш пишле, никакъв "***" не е!!!
62
20
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Веднъж навършило 11, мама и тати трябва да привикват детето си,когато правят секс то да се включва като трети участник, това е истината!!
61
8
 
47
 
! Отговори
Петкова преди 12 години
До 54:Само човек, който няма деца, може да свърже невинността на децата с готованството или липсата на зрялост във възрастен човек. Децата трябва да могат да играят свободно едно с друго без да имат задни мисли в главата. Не е необходимо да им се натрапва секса, за да им се обясни как се раждат хора на бял свят. Пък и в едно нормално семейство малките деца обикновено виждат собствената си майка бременна и разбират, че от любовта на мама и тате се раждат деца.
60
13
 
35
 
! Отговори
мен преди 12 години
На ниско ниво ни била сексуалната култура? Демек не се таковаме правилно ли, какво искате да кажете с това? Пък че забременяват... ми то не беше ли нормално забременяването и раждането на деца? Ако не - кастрирайте ги и няма да имате подобни проблеми - като ви е такъв голям проблем... Напреднала е медицината - кастрации предлага всякакви.
59
10
 
62
 
! Отговори
стар виц преди 12 години
....а тия дето вече сме чукали,може ли да ходим да ритаме топка,попитал Иванчо в първия урок по сексология в училище.
58
10
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Божествено дихание или баница с лападПрекалено мн. БЪРЗАМЕ, да обясним МАТЕРИАЛНАТА част от живота на НЕВРЪСТНИТЕ си деца, по този начин те няма да могат да опознаят ДУХОВНАТА същност на влюбването, за тях любовта ще е непознато понятие, а точно тя е връзката с БОЖЕСТВЕНОТО НАЧАЛО тя изгражда душата на бъдещото същество.
57
10
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
56 не пиши такива неща - не знаят за какво им говориш. Те са излезли от консуматорския калъп и друго не разбират. Ще те вземат за наивник.До останалите списватели - оставете децата на мира нещастници.
56
10
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Хора, не се заблуждавайте и не се плюйте един-друг тук. Децата са манипулирани ЯКО по всички възможни начини и вкарани в калъпа вече - консуматорско поколение с екстра секс. Възпитанието в къщи е на заден план. А и сексът продава добре, всичко, нали? После следват лигавите билбордове с бременна майка в нов апартамент.Това ще е ....
55
10
 
69
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Само за секс ли се говори сега, къде остана първата обич, несподелената любов, срама, щастието на влюбването и мъката от отсъствието или скъсването с любимия. Аман от секс, секс, секс.... децата вече наистина мислят само за това като за фитнес. И може ли някой да обясни точно какво значи "нежелана" и "желана" бременност. Защото желаната ми намирисва лошо на пръстенче и апартамент от мъжа с пари. /Все пак, когато една жена е с някой мъж, предполага се, че би трябвало да има нещо между тях/
54
22
 
39
 
! Отговори
Селянин преди 12 години
"***, тестиси, влагалище (а не "дуда", "пипи", "***" и т.н.)" - а не може ли да си им го кажем на български: ***, мъде и влагалище, вместо да ползваме чуждици с което и ние да се правим комплексари!
53
21
 
50
 
! Отговори
до 47 преди 12 години
Да, хубаво нещо е невинността, но не и незнанието. И какво значи "съкратено детство"? Да оставим децата да бозаят докато станат на 15? Да ги дундуркат майките им до 35? И после - нямало мъже в тая държава... Е как да има? Вземи го глези и изведнъж живота му се стоварва отведнъж на главата, а горкото дете - никаква подготовка! Същото като с отпадането на задължителната казарма - като ревнаха тия майки не, та не - и я виж ти - изведнъж нацията затлъстяла, не спортува, няма инициативност...
52
21
 
44
 
! Отговори
карач преди 12 години
Нека по -младите учителки изнасят открити уроци по секспросвета,обещавам винаги да присъствам но да има и нагледен материал.
51
19
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
психолозите са ***!
50
17
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
до 45Това, че сексуалната култура е на ниско ниво - е вярно. При Татоо темата секс беше табу! Моето поколение израстна в сексуално невежество! След това изведнъж започна разюздан живот! Морълът на българина се оказа много висок! Не е вярно, че сме на първо място по венерически болести! Напротив! За държава, която се намира на кръстопът- направо сме моралисти! В страните от Европейския съюз венерическите болести са много повече разпространени, не само СПИН. На българите и хигиената им е на ниво!
49
9
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Да но много трудно се говори за тези неща с децата! Поне с мен беше така!
48
8
 
71
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До 48Иванчо към баща си :"Тате, от къде се е взело слончето? Само не ми пробутвай номера с щъркела, че той не може да носи такава тежест!"
47
14
 
60
 
! Отговори
$ преди 12 години
"Мамо аз как съм се родила? Ами щъркела те донесе. Ами ти мамо? И мен щъркела ме донесъл. Амии-и баба? И нея щъркела... Малката: е какво излиза в това село от сто години няма е.ачи.
46
10
 
93
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Дъщеря ми скоро ще навърши 3 години. Вече ме попита за големината на гърдите, обяснили сме си и "Защо момченцата могат да пишкат прави?"... В никакъв случай обаче няма да използвам думата "***", а след това да разкажа, че бебето излиза от "вратичка"! Същото е като историята с щъркела и магазина!Никога не лъжа детето си и отговарям, когато ме попита, но смятам, че свалянето на възрастовата граница за сексуално просвещение съкращава детството. Невинността на незнанието понякога е много ценна!
45
8
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Смятам, че родителите са тези, които трябва да просветят детето по отношение на секса. Интелектуалните и психологически особености на децата варират много, особено в най-ранна възраст и индивидуалният подход е много важен. Нередно ми се струва всички да бъдат образовани едновременно. А според мен не става въпрос и за "образоване", а за изграждане на отношение и поведение. Убедена съм и че липсват "подготвени кадри", а "преквалификацията" няма да свърши работа!