Дом за нашите деца*

Всички заедно сме отговорни за бездомните деца
Обновена: 15 авг 2011 11:30 | 15 авг 2011 11:30,
193
Дом за нашите деца*
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

От няколко месеца в квартала (централен софийски) срещам все по-често бездомни хора, ровещи по кофите. За разлика от преди, те не просто са повече, а са едни и същи, формира се постоянен контингент от квартални бездомни.

Преди седмица се появи семейство с две деца, по моя преценка на около 6 и 3 години, момченце и момиченце. Те бързо откриха мястото, където се събират да играят малкото деца, останали в София през лятото, и буквално се заселиха там.

Винаги когато отидехме с дъщеря ми, родителите седяха на възможно най-отдалечената и закътана пейка. В началото децата наблюдаваха отблизо, но отстрани как другите играят. Майките обаче, обзети от съчувствие, ги приобщиха, давайки им играчки, солети, пуканки и всичко, което обикновено е подръка, когато си в парка с малко дете.

Нашите деца свикнаха бързо с „бездомните деца”, както тихичко ги наричаха помежду си, и нямаха нищо против да играят с тях. Ние като родители мислехме, че е полезно децата ни да се сблъскат с този напълно неприемлив, но реален житейски факт именно по този начин.

Мамо, ама те как така няма къща? Къде спят? Къде се къпят? Как си готвят? Ходят ли на детска градина? Защо нямат други дрехи? Опитвайки се да отговорим на децата си, почувствахме, че сами нямаме отговор на тези въпроси.

Възникна и въпросът дали пък да не потърсим социалните, защото все пак това са деца в риск. Но единодушно решихме да не го правим, защото нямаме доверие в системата. Дали нямаше да стане по-зле за децата, ако се озоват в институция – каквито и да са родителите им, все пак са тяхното семейство. И при положение че има директива да се опразват институциите и децата да се настаняват в семейна среда, щеше ли някой изобщо да обърне внимание на случая?

Освен че редовно черпеха децата с храна, някои майки ги снабдиха и с дрешки. Дрешките бяха посрещнати без никакво внимание не само от децата, но и от майка им. Която така и не дойде да благодари, а продължи да наблюдава от разстояние.

И един ден, явно решила, че вече сме достатъчно обзети от загриженост и съчувствие, прати децата да ни искат 10 лева, защото баба им била починала и трябвало да пътуват за погребението. Но бързо, защото ще изпуснат влака.

Това беше последният път, когато видях децата, защото след това времето се развали и няколко дни не излизахме. Чудех се има ли къде да се приберат в дъжда. И дали не постъпихме неправилно, като не подадохме сигнал на социалните.

Още по темата
Защото във филмите сме гледали как такива деца мигновено се оказват настанени в дом и после в приемно семейство, а родителите им подлежат на наказателна отговорност. Тук обаче не е така.

Тук явно е напълно приемливо за обществото деца да живеят на улицата и да ядат каквото намерят, да не говорим да ходят на училище. Интересно как защитниците на бездомните кучета са повече (или по-активни) от тези на бездомните деца.

Мислех си за по-голямото дете, момиченцето. Лицето му беше светло и лъчезарно, а очите му гледаха будно и живо. Детето беше общително, говореше добре и нямаше никакви признаци да се чувства нещастно. Напротив, вместо да граби и да крие храната, която му се даде (както често правят собствените ни презадоволени деца), то винаги отиваше да почерпи някое друго дете.

Мислех си, че това очевидно интелигентно дете би имало големи възможности, стига да имаше шанса да расте в нормален дом, да се къпе, да яде и да ходи на училище. Мислех си, че е недопустимо да бъде пропилян целият му потенциал просто защото не е имало късмет.

Изобщо, възможно ли е да създадеш деца и да ги оставиш да разчитат на късмета си? Ако от мен зависеше, наказанията за такива родители щяха да са далече от представата ни за спазване на човешките права. Защото няма по-тежко престъпление от това да лишиш едно дете от шанс.

Често чета и слушам как хората непрекъснато искат от държавата да направи това или онова – да свали цените, да вдигне заплатите, да накаже този или да награди онзи, да даде работа на безработните и здраве на болните.

Всъщност държавата трябва да се грижи именно за беззащитните – за тези, които са жертва на собствената й немарливост и некомпетентност. Тези, които могат да работят, да се оправят. Тези, които могат да работят, но не искат – носят отговорност за себе си. Но децата са отговорност на цялото общество. За тях трябва да се грижим всички.

И то бързо, защото вече сме свидетели на второ поколение „деца на улицата”. Тази армия от аутсайдери няма никакъв шанс да бъде социализирана без активна, решителна и всеобхватна държавна политика. Ако тези деца не бъдат вкарани в „системата”, ако не бъдат нахранени, облечени и образовани, утре ще са батальони от неуки, безработни, бедни и отчаяни, разчитащи на изхранване от държавата хора.

Обществото дължи на всяко дете шанса да разполага с живота си и да направи най-доброто, на което е способно. Дължи го и на себе си. 

*Заглавие на известен български сериал от 80-те години

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


193
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
188
1
 
3
 
! Отговори
до 184 преди 12 години
Ако ти беше роден в *** гето, отглеждан в *** и не знаещ нищо друго освен побой и експлоатация от ранна детска възраст, не знам дали нямаше да станеш и дори по-крадлив и кръвожаден от ***. Как искаме да са по-различни от животните когато никой не си е мръднал пръста да им покаже че има свят по-различен от този в свинарника...Политиците се сещат за тях само по избори и на тях им изнася да има такава лесно подкупна маса за да се възпроизвеждат във властта. Политиците са по-долу отци
187
1
 
3
 
! Отговори
Ганчо Хулиганчо преди 12 години
Ако имаше хора на място в политиката, досега да са се сетили да използват *** за нещо по-градивно освен за манипулиране на изборите. Това е човешки ресурс, който може да се впрегне за подобряване на инфраструктурата, за строеж на детски градини,за почистване и облагородяване на градската среда. Може да се задължат да обработват пустеещите земи ако искат да подлежат на социално подпомагане, както и да пращат децата си на училище. Ако има желание винаги може да се измисли нещо...
186
1
 
4
 
! Отговори
Ганчо Хулиганчо преди 12 години
Всички сме виновни за ситуацията с *** и за ситуацията в държават като цяло. Защото никой от нас не полага усилия да направи нещо полезно за някой друг освен за себе си. Докато сме крайни индивидуалисти и егосити и мислим само за собствената си кожа и оцеляване политиците ще ни прецакват и винаги ще бъдем разделяни и владяни, сбирщина от поробени егоисти. Докато не признаем правото на всеки съгражданин на живот при условия каквито искаме за себе си и не работим за това няма да се оправим.
185
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ами като е толкова лесно да се живее по *** защо и ти не последваш техния пример? Като толкова им завиждаме на това че взимат от държавата пари, защо и българите не започнем да се множим като зайци??? Не казвам че *** са прави, напротив мнозина от тях са тотално деградирали и са се превърнали в животни, но предпоставки за това е създала държавата с цялото си безхаберие години наред, което е превърнала в държавна политика. Държавата не си мърда пръста за данъкоплатците, камо ли за цига
184
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Циреи на нашето общество са ***!А как се лекува цирей?Оперативно,с изрязване до живо месо!!Може и по бабешки,но....пак избива!!Това го опитахме с ***!И не ми се правете на по-праведни и от папата!!
183
2
 
6
 
! Отговори
дом за политиците преди 12 години
...втория етаж,южното крило,стая 216,при бай Ставри,жесток ,но справедлив!
182
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Безмислици... Държавата има ресурсите да направи така, че да няма бездомни. Не сме толкоз огромна територия и не сме толкоз бедни че да не може. Просто никой не го интересува. Ни държава ни граждани ни църква...
181
2
 
5
 
! Отговори
do darcas преди 12 години
пълни глупости! Дори да тръгнат на училище, около 5-6 клас започват да крадат телефоните на съучениците си. Това си им е природата, не могат да се оревъзпитават. Даже смотаните французи го осъзнаха, само ние продължаваме да се правим на мега благородните. Просто няма решение освен едно доста радикално, сеш' се?
180
1
 
11
 
! Отговори
Българин преди 12 години
Да умират от глад дечица в Сомалия или Етиопия - някъде из пустинята, това го разбирам и ми е тъжно за тях. Но да умират от глад хъхряшки чаавета върху най-плодородната земя в Европа, само защото така наречените им "родители" не желаят да положат дори най-минимално усилие да го нахранят, това е гнусно и отвратително, не съществува сила на този свят, която да превърне в хора подобни отвратителни твари, твърдо съм убеден в това !!! Просто трябва да намерим начин да *** тая зараза !!!
179
1
 
9
 
! Отговори
Българин преди 12 години
172 право казва - помните ли случаят с хъхрещите гнусотии от Ломско, на които трето *** им умираше от глад? Е, тия *** си бяха струпали мръсната колиба на ОБРАБОТВАЕМА ЗЕМЯ и разбира се бяха я оставили да пустее !!! В случаят дори не става дума, че това е абсолютно незаконно - а затова как може малките ти да умират от глад пред очите ти, а ти да не си мръднеш *** едни тикви поне да посееш? Могат ли тия твари да бъдат наричани хора, та те са безкрайно по-долу и от животните !!!
178
1
 
13
 
! Отговори
Българин преди 12 години
167-168 - разбрали сте със закъснение какво представляват тия ***. *** няма да положи и минимално усилие, трябва да му дадеш всичко наготово !!! Зимнина? Моооже, ама трябва да му я приготвиш в бурканите, той само да яде !!! Просто това са ***, за тях трудът е срам, а на кражбата и просията казват - работа !!!Казах изходът - принудителен труд - на полето с мотиката !!! Ако не си изпълни нормата - бой с камшик и лишаване от храна - на другият ден - гладен и с кървящ гръб пак мотиката.
177
1
 
13
 
! Отговори
Българин преди 12 години
179 - съгласен съм, но само при едно условие - принудителен каторжен труд за *** !!! Защото кой ще храни *** им в интернатите? Нима нормалните хора са длъжни да късат от залъкът си, за да хранят въшливите плодове на хъхряшката безотговорност?
176
1
 
10
 
! Отговори
darcas преди 12 години
*** въпрос има много адекватно и хуманно решение - на всички *** им се отнемат децата, на основание Закона за защите на детето, тъй като не могат да му осигурят минимални условия за живот, образование и т.н. Всички тези деца отиват в специални училища, превъзпитават се, образоват се и им се дава старт в живота. Спират се всички помощи за *** и с парите от тях се инвестира в обучението и възпитанието на отнетите деца. Само след 2 поколение ще са редуцирани и интегрирани в обществото
175
11
 
12
 
! Отговори
АЗ преди 12 години
ТОВА НЕ СА ДЕЦА..ТОВА СА КАРЦИНОМИ НА ОБЩЕСТВОТО..ТОЕСТ ***..ДА ***..АЗ ТЕЗИ ИЗЧАДИЯ НЕ ИСКАМ ДА ГИ ХРАНЯ..КОЙТО ИСКА ДА СИ ГИ ХРАНИ НЕГОВА СИ РАБОТА
174
7
 
6
 
! Отговори
до 5656 преди 12 години
176 - чети внимателно и не се прави на умник! Мое, товое, НАШЕ или Ваше! Е`ти позицията на автора : ------------------------... Но децата са отговорност на цялото общество. За тях трябва да се грижим всички. ...
173
3
 
11
 
! Отговори
5656 преди 12 години
Не разбрах смисъла на тази статия, това не е нищо ново, а в нея нито има позиция нито някво решение, просто ежедневие с което всеки се сблъсква
172
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
до 174Какво ще стане когато не пращат кадърните избягали в чужбина?НЕКАДЪРНИТЕ ИМ ОТРОЧЕТА ИЛИ ПОЛОВИНКИ ЩЕ ЗАПОЧНАТ ДА РАБОТЯТКабровски имаше едно предаване за изпращането на пари от Гърция-една 65г.жена праща на безработният си син пари и тай взема и нейната пенсия!На 40 г. да плачеш ,че си безработен ,а майката да слугува на тия годиниЗА ДА СЕ ОПРАВИ СВЕТА ОТ СВЕТОВНАТА КРИЗА ЩЕ ТРЯБВА ДА СТАНЕ-КОЙТО НЕ РАБОТИ НЯМА ДА ЯДЕ!АНГЛИЧАНИТЕ видяха какво носи ДАЖБАТА,пълен провал и безпереспективн
171
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Bolna darjava, bolno obshtestvo.... Tiho i bezvazvratno gasnat i se izrajdat. Vsichki koito mojeha da pomognat sa otdavna navan.... ili chakat da zaminat. Mejduvremenno prashtat po neshto ba bashta, maika, brat za da mogat da ojiveiat. A kakvo shte bade sled izvestno vreme, kogato vsichkite tezi hora poveche zagubiat i posledni vrazki sas stranata prosto zashtoto biologiata si ima zakoni i nikoi ne e vechen? I nikoi poveche ne prashta nishto....?
170
4
 
11
 
! Отговори
Жмуда преди 12 години
Никой никого не кара да изхранва чужди деца, псува *** или пише тъпоумни коментари. За сметка на това в нивото на социалните служби, затворите, правораздавателната система най-ясно се отразява нивото на едно общество.Аре, бегам да цъкна по един плюс на всички, дето псуват *** и авторката и да си сипя една ракия.
169
10
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До авторкатаГ-жо,Вие сте без ангажименти,явно безделничите и се чудите над какво да разсъждавате!Какво сте постигнали с подаянията -нищо!Как да променя живота на тези кърлежи?Защо майката не работи ?Даваха някакви бетстващи от едно село,гладували-градината пред къщата обрасла с бурен и една пишман журналистка ги разпитва как гладуват!Да гладуват и да изпукат!Имало е естествен подбор преди да станем толкова милостиви към търтейте!Да работят!И на мен ми се лежи ,ама ходя на работа!