Модерното време дава развлечения, за нас спортът бе №1

Световната шампионка Мария Петрова в интервю за Dnes.bg
Обновена: 3 окт 2022 13:38 | 21 авг 2011 11:45, Екип на Dnes.bg
48
Модерното време дава развлечения, за нас спортът бе №1
Мария Петрова. Снимка: Dnes.bg

Този уикенд в зала „Арена Армеец” почитателите на художествената гимнастика спорт могат да видят световния елит в този спорт.  Защо на почетната стълбичка по-рядко се нареждат български момичета и дали скоро това ще се промени? Потърсихме мнението на последното „златно момиче”,  многократната световна и европейска шампионка Мария Петрова.

Къде е българската художествена гимнастика днес?

Може да прозвучи високопарно, но смятам, всъщност факт е, че сме в челните места. Да, не сме първи, както всички българи са свикнали да ни виждат преди, но все пак сме сред първите пет. В днешното забързано време, когато конкуренцията е изключително висока и когато отборите отдавна не правят гимнастика в училищните салони, въпреки всичките промени, през които държавата мина, ние успяхме да задържим една добра позиция на художествената гимнастика.

И все пак е факт, че ако България вземе медал на голямо състезание, това е по-скоро сензация.

България загуби много, много специалисти по време на промяната. Преди имаше много по-стройна система, която постепенно се разруши и която ние сега трябва тепърва да създаваме и да приложим.

Какво липсва на днешните момичета, което вие притежавахте?

Аз не мога да кажа, че днешните деца са по-лоши или по-недисциплинирани, просто те имат повече странични дейности, които им отвличат вниманието. Преди нямахме електронни игри, нямахме интернет, модерното време предлага много развлечения за децата, докато преди за нас беше само и единствено спортът. И спортът беше единствената възможност на децата да излязат в чужбина. Освен това днес се изискват много повече усилия от треньорите да убедят децата и родителите, че спортът е положителен и той възпитава.

Кога според вас България ще си върне челната позиция в този спорт?

Аз не мисля, че сме направили голяма крачка назад. В нашият спорт процесът е много, много труден и дълъг и той не е само едностранен, т.е. не зависи само от гимнастичките и таланта им – организацията, базата, залата, треньорите. Сега започваме да ги събираме едно по едно.

Имате ли прогноза за класирането в това състезание?

Аз не обичам да правя прогнози. Надявам се да се получи истински добро състезание и най-добрият да спечели, ако това е България – още по-добре.

Мислите ли, че София има шанс да бъде домакин на Световно първенство по художествена гимнастика?

Ако може да вземем в тази красива зала или европейско, или световно – винаги е плюс. Всички са очаровани от красивата зала, за тях беше голяма изненада.

Автор: Евгения Гигова

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
10
 
2
 
! Отговори
борсалино преди 12 години
начи, како се зове: sic transit gloria mundi. или - ела ме ритни по трънски., или кой ми *** В гащите. или забравих най-дългата дума - из-по-на-по-***-ме-се.ама е го на бе - Мойсей.
24
40
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Садизмите на Нешка Робева не са тайна. Надявам се хората да си спомнят какви изтезания бяха над децата в художествената гимнастика по соц-а. Затова пари се даваха само за гимнастика и силови спорттове.Браво на днешните момичета. Те го правят за удоволствие, а не под натиск.
23
0
 
22
 
! Отговори
ИМПЕРИАЛИСТ преди 12 години
Залата е много хубава. Въпреки, че е огромна, бях изненадан от добрата видимост на терена дори и по-далечни редове. Ако беше от типа зала-стадион, със сигурност нямаше да е възможно от отдалечените места да се наблюдава терена без бинокъл.
22
2
 
38
 
! Отговори
до17 преди 12 години
откаде да рзберат хората за да отидат като няма инфо в медиите,гледаме само за футбол и волеибол,баскетбол, за които е успех да се класират на някво пьрвенство а не да вземат медал,просто има няколко журналиста на които са им любими,но не разбират 4е по този на4ин затриват бг традициите заштото са ***.
21
3
 
43
 
! Отговори
ало ! преди 12 години
Каква НеЖка Робева ви гони ?НеШка - така се казва ....
20
2
 
23
 
! Отговори
тафтология ??? преди 12 години
Аз НЕ мога да кажа, че днешните деца НЕ са по-лоши или по-недисциплинирани....Това от интервюирания ли е ли е или от итервюиращия ???Голяма глупост се е получило....т.е. днешните деца са ПО-ЛОШИ....А Мария Петрова вероятно е казала или е искала да каже :"Аз НЕ мога да кажа, че днешните деца са по-лоши или по-недисциплинирани..."Едно "не" не на място какво прави......
19
41
 
5
 
! Отговори
Mitko преди 12 години
Нежка не струва...
18
6
 
8
 
! Отговори
до 17 преди 12 години
Напълно грешиш! :)
17
9
 
12
 
! Отговори
до14 преди 12 години
на републиканските първенства по тези спортове, които изброяваш, като публика ходят само майките и бащите на участниците
16
41
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
безмислен, субективен и корумпиран спорт, който осакатява децата , както физически, така и психически, развиван от соц България само, защото е безинтересен за западните страни и поради това с възможности за добро представяне
15
3
 
28
 
! Отговори
иза преди 12 години
Залата е голяма и хуабава - да, но организацията - българска, озвучаването под всякаква критика, имената на гимнастичките които играят никъде не можеш да видиш(а явно и не можеш да чуеш добре). Високи храсти вместо цветя от които не се виждат гимнастичките. А в цялата нова зала видях само две малки кошчета за *** пред залата, които преливаха и около тях имаше пет пъти повече *** отколкото в тях, но затова пък днес има имаше кашони вместо кошчета за бклук на доста места. Хубава зала, ама ..
14
6
 
35
 
! Отговори
мирослав преди 12 години
худ.гимнастика не заслужават овации,заслужават ги ВОЛЕИБОЛА и ФУТБОЛА които нямат спе4елена титла те са звездите на бг,само тях даваите по тв,а худ,гимнастика,борба,бокс,щанги,кадето сме шампиони на света те не са интересни.ТЬПИ ЖУРНАЛИСТИ
13
1
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
За близо четвърт век българските гимнастички носят на България 294 медала - 143 златни, 88 сребърни и 63 бронзови. Българските момичета извоюват седем абсолютни световни и седем европейски титли в индивидуалната надпревара и шест в ансамбловата, три световни купи, два сребърни олимпийски медала. И не броим всичките, а само тия, докато треньор е Нежка Робева.
12
6
 
4
 
! Отговори
до 11 преди 12 години
Ураааааааааааааа! Да живеййй..........:Р
11
24
 
10
 
! Отговори
ГЕРБ преди 12 години
Само ГЕРБ. Ние създадохме спорта.
10
3
 
9
 
! Отговори
до 6 преди 12 години
Ами да, китайците нямат интернет и колкото повече нямат интернет толкова повече медали вземат. Дей допуска много, ам мисли малко първо...
9
23
 
28
 
! Отговори
Гнусно е ! преди 12 години
ГЕРБ изградиха цялата си предизборна кампания дотук върху новата зала "Армеец Арена" .То не беше парадиране и гнусна политическа пропаганда при откриването. То не беше кичене с най-успешния ни отборен спорт - волейбола, а сега и с момичетата от худ. гимнастика.Вчера Боко се пъчи най-отпред сякаш той е играл на обръч, а не гимнастичките. :)В отговор съдийките оцениха най-високо нашите момичета за пръв път от години насам. Гнусно, гадно, грозно ... С една дума ЦИРК !
8
23
 
11
 
! Отговори
левскар преди 12 години
Борислав Михайлов остави жена си заради тая. ***.
7
6
 
16
 
! Отговори
Vladd преди 12 години
tazi zala shte proslavi nashite sportisti!!! :)))))
6
2
 
14
 
! Отговори
ВСИЧКО ИЛИ НИЩО преди 12 години
"Аз не мога да кажа, че днешните деца не са по-лоши или по-недисциплинирани, просто те имат повече странични дейности, които им отвличат вниманието. Преди нямахме електронни игри, нямахме интернет, модерното време предлага много развлечения за децата, докато преди за нас беше само и единствено спортът." Да допуснем, че горенаписанато е вярно, то тогава излиза, че държавите които са класирали свои участници преди нашите момичета, я нямат електронни игри, я интернет, я нещо друго или нищо си нямат накуп.