Кражба на бради се превърна в новина в САЩ

Нападения в идиличната общност на амишите впечатли Америка
Обновена: 15 окт 2011 13:36 | 15 окт 2011 11:50,
38
Кражба на бради се превърна в новина в САЩ
Снимка: Reuters
Амишите – секта християни фундаменталисти, които живеят в САЩ и чийто бит не се е променил много от 18-ти век, са модел за идилично съществуване, в което се отхвърля всяко насилие. Тъкмо затова американското общество е впечатлено от серия нападения, при които едни амиши насила отрязали брадите на други амиши. 
 
В края на миналата седмица трима амиши бяха арестувани като извършители, два дни по-късно се предадоха още двама. Всичките са освободени под гаранция, но историята влезе в новините. 
 
Най-вече, защото явният конфликт в рамките на общността противоречи на клишето за мирното им съществуване. По техните мащаби случаите на насилствено отрязване на брадите са поразителни престъпления. 
 
„Този вид насилие от амиши срещу амиши е изключително рядък“, казва антропологът Дейвид Макконъл пред  Washington Post. 
 
Нападениятa са извършени на 3 октомври. Мъжете дошли вечерта в къщата на епископа на окръг Холмс, щата Охайо, Реймонд Хершбергер и казали, че искат да говорят по религиозни въпроси. 
 
Той ги поканил в къщата и след малко те съборили на земята него и сина му. „Тук сме да отмъстим за Сам Мулет!“, казали и извадили ножици и бръснач, с които отрязали неговата брада и тази на сина му. 
 
Нападенията през нощта продължили. Мъжете се качили в кола, наета заедно с шофьора,  отишли в къщата на друг амиш - Мирон Милер и обръснали и него. В следващите седмици имало още шест такива случая , сред жертвите имало и жени, на които били отрязани косите. 
 
Обикновено споровете на амишите не излизат от тяхната общност и ги решават сами. Фактът, че Хершбергер и Милер подали сигнал в полицията сам по себе си показва колко тежко престъпление е отрязването на брадите им според тях. 
 
Зад атаките се смята, че стои мъж, възприеман сред амишите като водач на секта – Сам Мулет. Двама от синовете му са били сред нападателите. Той е начело на общност от 120 души, която е твърде консервативна дори на фона на амишите. 
 
През 1995 г. той се отделил от общността на Амишите на стария ред, в която са обединени много локални групи и църкви. Амиши на стария ред са онези хора, които са изградили представата за цялата общност – возещи се във файтони мъже с дълги бради, отхвърлящи всякаква модерна техника и водещи живот, сякаш все още е 1720 година, когато започва заселването им в Америка. 
 
Реалността обаче е по-сложна. В голямата общност има по-модерни и по-либерални групи редом до крайно консервативните. Има амиши, които използват електричество и техника и такива, които категорично ги отхвърлят. Така непрекъснато се развиват нови общности, които предефинират правилата. 
 
От 1995 г. общността, водена от Сам Мулет, е една от най-радикалните групи. Самият Мулет е изключително авторитарен и налага тежки наказания на отклонилите се от неговите норми. През последните години някои от членовете на общността се откъсват и публично говорят за промиване на мозъци и драконовски наказания. 
 
Нападнатият на 3 октомври Мирон Милер помогнал на един от избягалите от групата на Мулет – сина му Бил Мулет. Той не бил единственото от предполагаемите 17 деца на водача на сектата, което искало да се измъкне. 
 
Сега общността е притеснена. Някои от амишите се страхуват колко далече може да стигнат Сам Мулет и неговите последователи. Съпругата на един от насилствено обръснатите мъже разказва, че нападателите звучали „дяволски“ и изглеждали като „направлявани от Сатаната“. Избягали от сектата се страхуват, че всичко може да свърши трагично и правят паралели със сектите, които прибягват до масови самоубийства.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
1
 
! Отговори
13 преди 12 години
Много интересна статия!Аз не знаех,че съществува такава общност.Някои неща ми станаха по-ясни от коментарите ви.Благодаря!
36
0
 
1
 
! Отговори
Hristov1984 преди 12 години
Раздухват новината така, сякаш са рязали глави.
35
0
 
7
 
! Отговори
до 27 преди 12 години
като са тайни ритуалите, ти откъде знаеш за тяхмасовите убийства и самоубийства не са резултат от либералния режим спрямо религиите, проблемът се корени в ниската култура в обществото, подплатена обаче с изключително самочувствие и самомнение
34
1
 
3
 
! Отговори
Кукуригу преди 12 години
До 31Наистина около 15-16-годишна възраст пускат младежите, специално момчетата, да поживеят в големия град, и аз го знам това, и наистина по-голямата част се връщат. Но доколкото знам, официално им е позволено да опитат само електричеството и колите, а другите две неща, ако някой въобще ги пробва, това са само най-смелите.
33
5
 
4
 
! Отговори
От САЩ преди 12 години
Съвет:Ганчовци, първо научете какво значи амиши и тогава се пробвайте да пишите.
32
2
 
12
 
! Отговори
Анна преди 12 години
Амиш не е точно секта,а начин на живот.Прилича малко на този,който водят хората в най-отдалечените села в Б-я. Сами си обработват земята,имат домашни животни,произвеждат екологично чиста селскостопанска продукция,носят дрехи,които само си шият.Някой от тях ползват електричество и автомобили,други - не. Живеят мирно и кротко,на никого не пречат.
31
1
 
6
 
! Отговори
до 16 преди 12 години
това е виц, освен ако не предоставиш доказателство , че си правила ти такъв с някое амишче! И за какви коли иде реч на 15? Болшинството от тях се разхождат с каруци, но ти " познаваш" техния живот. О, да не забравя в щата Охайо- в този толкова разкрепостен щат в неделя 1 бутилка вино не може да си купиш в обикновен магазин- справка " Costco".
30
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Бе - бради.......това ако е новина ??? Виж - ако започнат да си режат топките - това вече ще е ТОП новина !!!!
29
1
 
3
 
! Отговори
Bulgar Amish преди 12 години
19, дефинирай "развитието на човечеството".
28
13
 
20
 
! Отговори
ronin преди 12 години
В *** една сатанинска секта ,наречена ГРОБарите отряза главите на 7 мил души,подстрекавана от водача си Рапонамиши
27
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Проблемът в САЩ е, че се разрешава регистрирането на всякаква "религия" (т.е. култ, учение, секта и пр.).Затова там има регистрирани даже сатанисти (които в тайни ритуали убиват хора и пият кръвта им - като юдео-масоните).Затова там се случва често да има масови самоубийства на цели групи от сектанти.
26
3
 
23
 
! Отговори
Нерез преди 12 години
Щеше да е новина ако бяха обръснали госпожата на епископа ... на онова място!
25
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Бе на амишите им е ок в лудницата САЩ.То там това е единствения начин да си извън системата и да не ти промиват мозъка на всяко ниво.
24
4
 
36
 
! Отговори
180 преди 12 години
"Някои от амишите се страхуват колко далече може да стигнат Сам Мулет и неговите последователи." Най-много следващата вълна от насилие да е свързана с бръснене на срамните области, гърди, гръб, крака ... и то по най-бруталния начин - с електрическа самобръсначка!!!
23
3
 
24
 
! Отговори
БУЕН ПРОТЕСТ преди 12 години
Ще си обръсна мустака в знак на протест срещу беззаконието в САЩ ..............
22
5
 
22
 
! Отговори
до Sasho преди 12 години
Ти пък как успя да влезеш в тази затворена група и къде? Хайде, стига сте ни пускали по пързалката. Прекален светец и богу не е драг, са казали старите българи. Всеки вид религиозен фанатизъм е мракобесие. Да налагаш агресивно религия и начина си на живот на другите е недопустимо.
21
2
 
29
 
! Отговори
Мен преди 12 години
В Америка за християнските фундаменталисти рязането на брадата е изключително престъпление. В Ислямския свят за ислямските фундаменталисти рязането на глави на американци и европейци е изключителна гордост и дълг за всеки мюсюлманин.The choice is yours !И между другото в заглавието пише "Кражба на бради". Искам обяснение от автора и/или редактора защо е така при положение, че в текста става въпрос за РЯЗАНЕ на бради с цел отмъщение/наказание ! Или обяснението е "Е, все пак това е днес.бг..."
20
7
 
16
 
! Отговори
Sasho преди 12 години
Българите наистина сме ***, после се чудим защо *** ни управляват в парламента. Те са производна на самите нас. Много хора трябва да се замислят и да се погледнат в огледалото какво представляват. Не познавам по мили и добри хора от амишите за разлика от мнoгoто тук самовлюбени ***
19
13
 
13
 
! Отговори
До loves2drive преди 12 години
Бе те и маймуните са живели простичко и мирно, ама накрая са решили да слязат от клона и да станат хора... Общества като това само спират развитието на човечеството... Нали наскоро някакви от този род, които отричат съвременната медицина, бяха оставили бебето си да умре, защото го лекували с молитви...И те са били "мили и умни хора", нали?...
18
8
 
2
 
! Отговори
traptukan преди 12 години
erepublik/en/referrer/traptukan еБългария е сред най-добре развиващите се страни.Регистрирай се и помогни във войната срещу еСърбия!!!