Защо Гърция се срива?

Кое накара Папандреу да поеме риска с референдума
Обновена: 2 ное 2011 20:44 | 2 ное 2011 17:14,
185
Защо Гърция се срива?
"Всички на улиците" пише на стената. Снимка: Reuters
Защо Гърция се срива? Този  въпрос си задават през последните две години всички в Гърция – от политиците и политолозите до журналистите и обикновените хора, като всеки си има своя отговор. 
 
Като че ли най-добрата рецепта за общата безизходица дава известният гръцки журналист Ставрос Теодоракис:
”Всички живяхме доста време редом до един тежко болен. Лекарството, дозировката, лекарите имат голямо значение, но най-важното е пациентът да знае от какво се е разболял. Затова трябва да спрем да се караме дали ще се излекуваме с първия или втория транш, дали ще ни дадат по-голяма или по-малка отпуска по болест, а да потърсим източниците на нашето заболяване. Без точна диагноза няма да имаме бъдеще…” 
 
Тази диагноза при всички положения трябва да бъде поставена още сега, за да започне незабавно необходимото лечение, защото икономическото състояние на страната се влошава непрекъснато. Според последни проучвания жизненото равнище на обикновения грък е паднало с 18% в сравнение с 2004 г., а очакванията са този процент да нарасне през следващите години до умопомрачителните 38%. 
 
И тъй като говорим за проценти и за обикновени хора, в експресно проучване на общественото мнение на блога press-gr на въпроса дали одобряват провеждането на референдум във връзка с пакета мерки за преструктурирането на дълга на страната, до момента гърците отговарят по следния начин: с "да" – 35%, с "не" – 57%, с "не съм решил" отговарят 2 на сто, 4% от участвалите не ги интересува и няма да участват в общественото допитване. 
 
Анонимен блогър заключава тъжно под резултатите: ”Лъжите свършиха, мнозина обаче се наиграха на гърба на Гърция…”
 
Но защо премиерът Георгиос Папандреу се реши на този рискован ход? Според източници, близки до правителството, Папандреу предпочита да бъде свален от власт, отколкото сам да си подаде оставката, а с исканото обсъждане на въпросното допитване от парламента иска да се опита и да заздрави поне част от партийните редици. 
Още по темата
 
В настоящата ситуация напълно е възможно обаче, пак според тези източници, да се стигне до разцепване на управляващата партия ПАСОК, поне докато начело ѝ стои синът на нейния основател Андреас Папандреу. В собствена защита на драматичното заседание на Министерския съвет от 1 ноември гръцкият премиер заяви, че „референдумът е основен предизборен принцип, а всички злостни реакции срещу него подриват правата на народа…”. 
 
Според политическите анализатори Папандреу вече усеща, че губи почва под краката си, и виждайки как все повече партийни кадри му обръщат гръб, изключва възможността за провеждането на избори, които според него „ще са бягство от отговорност и директно отиване към фалит”, но на практика ще го свалят от властта. 
 
Затова той е избрал референдума с три простички въпроса: „да или не на договора за преструктуриране на дълга, да или не на Европа, да или не на еврото“.
 
Този ход на ГАП (както го наричат често подигравателно журналистите в гръцките медии, което идва от първите букви на трите му имена Георгиос Андреас Папандреу) да избере референдума пред изборите, според част от коментаторите, е почти брилянтен, поне за вътрешна употреба. Така той матира директно опозицията, за което говорят и острите ѝ реакции. 
 
Ясно е, че опозицията, независимо дали лява или дясна, би предпочела изборите, за да се възползва максимално от недоволството на хората, да вземе властта, без да полага големи усилия, и да предложи нещо конкретно, и алтернативно на досегашната политика на гръцкия кабинет.
 
При един референдум обаче нещата ще бъдат коренно различни. Там освен на официалния въпрос дали подкрепят оставането или не на страната в еврозоната, гърците ще трябва да отговорят неофициално и на нещо друго, за което всъщност става дума – как ще бъдат платени заплатите и пенсиите, ако всички гласуват с НЕ? 
 
Според анализаторите, ходът на Папандреу залага и на един друг факт, че поддръжниците на ДА-то представляват една идеологически по-компактна група от поддръжниците на НЕ-то. Към втората категория принадлежат разнопосочни групи – от силите, смятащи НЕ-то за възможност за пълно отричане на капитализма, до онези, които го считат за реванш към всички управляващи. Ясно е, че трудно феновете на НЕ-то ще могат да представят някаква обща визия за епохата, която би дошла след едно тяхно НЕ.
 
Разбира се, не трябва да забравяме и евентуалните реакции на европейските партньори на Гърция спрямо този референдум, за който премиерът Папандреу изобщо не ги е бил предупредил, но това е една съвършено различна история, чиято развръзка се очаква да видим към края на годината, когато се очаква да се проведе и въпросното допитване до народа.  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


185
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
141
0
 
12
 
! Отговори
Мурат преди 12 години
до 139 Сега прочетох приятел какво си написал и трябва да добавя,че съм абсолютно съгласен със теб,най вече за Стамболов... Никога няма да имаме политик като него,поклон пред паметта му.
140
6
 
17
 
! Отговори
Мурат преди 12 години
Гърците не ги мислете много много обеден съм,че ще изплуват от тази ситуация.....Ами ние кога ще изплуваме?
139
10
 
34
 
! Отговори
свободен преди 12 години
Истината е, че Гърция винаги е имала достойни политици, които винаги са защитавали своя национален интерес! И съм сигурен, че техният премиер е взел въпросното решение имайки предвид преди всичко националния интерес, а не някакъв друг, за разлика от БГ. Колко решения на БГ-политици са взети на основата на интересите на българския народ? Така че й да загуби, Папандреу ще остане като един достоен политик в своята родина! А къде са достойните БГ-политици, може би Стамболов преди цели 100 години!
138
2
 
13
 
! Отговори
от истината преди 12 години
лихвите са наи големия коз на всички демократични в кавички управления на световно равнище и така те заробват всички държави несамо Гърция ще фалира ами целия ес на кредите се начисляват огромни лихви а на производството се вземат огромни даък печалби които не могат да компенсират натрупаните лихви пример отпущат се кредити за даден проект но докъто почне да изработва пари лихвите са се натрупали главозамаиващо и ето както и да работи на печалба не може да догони космически увеличаващите се л
137
1
 
42
 
! Отговори
До 132 преди 12 години
Така е много българи си мислят, че като им опростят част от дълговете или обявят фалит и спрат да обслужват кредитите си гърците ще цъфнат и вържат. Но всъщност е точно обратното, защото вече никой няма да купува гърцки държавни облигации /дългове/, вече никой няма да отпуска кредити на Гърция и те ще трябва да се оправят сами, а ако днес им се спре помоща те ще изпаднат в колосална икономически криза.
136
2
 
26
 
! Отговори
pi4a преди 12 години
Ами проблемът на Гърците е ясен - не може и тая и оная и душата в рая. Ще трябва да започнат да бачкат, вместо да лежат и да реват само. Проблемът обаче на ЕС не е един. Основният, може би е единна валута без единнен бюджет, което е чиста фантастика. Вторият е стар - огромно доверие в лъжливи и предимно мързеливи нации, но опитни лъжчи. Надявам се най-искрено след като Гърците си отидат дето им е мястото Испания Португалия и Италия да се отрезвят. Последните ще се оправят, севера бачка
135
3
 
9
 
! Отговори
Бат'ви Каунь преди 12 години
Не вярвайте на гнилият капитализъм,там лазят от глад по земята , докато ний цъфтим.
134
1
 
58
 
! Отговори
Елинос Папандрелинос преди 12 години
Cедят на брега на морето двама гърци, пият узо, слушат бузуки и си почиват. Единият угрижено казва:- Свършихме парите. МВФ даде - изхарчихме ги. ЕС даде - и тях изхарчихме. Мисля, че е крайно време някой да започне да работи!"Другият стреснато го пита:- Да, ама кой?Първият се тросва:- Как кой? Германците!!!!!!
133
0
 
14
 
! Отговори
БГ преди 12 години
АИ ХОРА,,,НЕ ВЕРВАИТЕ ЧЕ ГЬРЦИТЕ ЩЕ ВИДЯТ БЯЛ ДЕН ,,,,,,,,НИЕ ПОМНИТЕ ЛИ ЧЕ ПРИ АНАРХИЯ САМИ СИ УНИЩОЖИХМЕ ДЖРЖАВАТА И ОЩЕ НЕ СЕ ВИЖДАМЕ ДА СЕ ОПРАВИМ ЩОТО ВСЕКИ КРАДЕ КОЛКО МОЖЕ ТАКА ЩЕ Е ПРИ ТЯХ,,,,,,ЩЕ СЕ САМОИЗЕДАТ И КОИ МООЖЕ ГРАБИ ИБЯГА ТЕГЛИ ПАРИ ОТ БАНКИ И ИЗНАСЯ КОЛКО МОЖЕ ,,,ЩЕ СИ ПРОДАДАТ И ОСТРОВИТЕ ,,ПРИСТАНИЩАТА НИКОЯ ДЬРЖАВА НЯМА ДА ИНВЕСТИРА И ФАЛИТА Е СИГОРЕН
132
5
 
40
 
! Отговори
Марк преди 12 години
Казано съвсем просто /някой го беше написал във форума/нещата изглеждат така:Взимам 1000 евро заплата.Харча 2000Разликата от 1000 покривам с кредитиКато натрупам голямо задължение, казвам на кредитора че няма да се издължа.Проблемът обаче остава, защото пак искам да харча 2000 при положение, че изкарвам 1000 /обаче вече никкой не ми дава кредит/!Така че не виждам как ще се оправят гърците!/Освен по нашия начин от 1990 г. до сега!!/
131
3
 
43
 
! Отговори
демо хаос преди 12 години
И Гърция съм виждал и Словакия съм виждал, и направо си е ЕС перверзия да искат от словаците дето живеят като нас, и само на статистически цифри са добре, да плащат за лежерния гръцки живот през последните 20 години....
130
0
 
8
 
! Отговори
до 129 преди 12 години
Не в краен случай ще продадат малко злато и са добре ФОРТ Нокс е пълен
129
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
до 128 - значи щатите ще фалират скоро.
128
22
 
27
 
! Отговори
STARBUCKS-USA преди 12 години
Там където управлявят социалисти/комунисти/ апокалипсиса е неизбежен.Не може цяла нощ "Барба яни" или другия девиз на мързеливите "До обяд спя,след обяд почивам, ,а ноща ме радва" Това е сега Гърция. По същия път беше тръгнала и България.Дойде нестандартната но строга власт,да се надяваме че стъпка по стъпка,нещата, ще се оправят.
127
14
 
17
 
! Отговори
комисар Молдован преди 12 години
само *** или сляп човек може да защитава еврото и евросъюза.аз лично станах свидетел в Холандия какво направи еврото с холандците..разказа им играта.обедняха на 50%..после както се разбра,и в моите разговори с еропейци,нормални средно статистически граждани от почти вс страни в Европа,всички са луднали от този експеримент"УЖ ЕРАЗЪМ"..направиха европейците роби,и сега няма измъкване от този капан..не че съм ***,но само крайни мерки ще променят случващото се с народите на Европа,
126
4
 
18
 
! Отговори
kamadev8 преди 12 години
skoro garcia shte e na shtanda za prodan.taka se prevzema darjava bez pushka da pukne.
125
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
То е ясно ,че ще кажат не --умните не биха казали не ,но винаги срещу един умен ще стоят поне 5 некомпетентни ,които сьщо ще имат право на глас ,така че изхода от референдума е ясен освен ако бюлетините не ги броят нашите победители ....ха -ха ха
124
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тия работи ги приказвай на пикльовците в университета.Рискът е толкова, колкото им е кефа!!!
123
14
 
21
 
! Отговори
БГ преди 12 години
Кога е опелото за Гърция?
122
5
 
25
 
! Отговори
Handel преди 12 години
К'ви са тия тъпни не ми е ясно. Преди да приеме еврото Гърция имаше 28% годишна инфлация, а трябваше да има не повече от 3%. И тъй като европейските политици много искаха да увеличат еврозоната съвсем официално с тяхно разрешение статистиката беше подправена и инфлацията изведнъж от 28% стана на 2,8%. И сега като им лъснаха задниците всички се правят на нещипани моми.