Защо Гърция се срива?

Кое накара Папандреу да поеме риска с референдума
Обновена: 2 ное 2011 20:44 | 2 ное 2011 17:14,
185
Защо Гърция се срива?
"Всички на улиците" пише на стената. Снимка: Reuters
Защо Гърция се срива? Този  въпрос си задават през последните две години всички в Гърция – от политиците и политолозите до журналистите и обикновените хора, като всеки си има своя отговор. 
 
Като че ли най-добрата рецепта за общата безизходица дава известният гръцки журналист Ставрос Теодоракис:
”Всички живяхме доста време редом до един тежко болен. Лекарството, дозировката, лекарите имат голямо значение, но най-важното е пациентът да знае от какво се е разболял. Затова трябва да спрем да се караме дали ще се излекуваме с първия или втория транш, дали ще ни дадат по-голяма или по-малка отпуска по болест, а да потърсим източниците на нашето заболяване. Без точна диагноза няма да имаме бъдеще…” 
 
Тази диагноза при всички положения трябва да бъде поставена още сега, за да започне незабавно необходимото лечение, защото икономическото състояние на страната се влошава непрекъснато. Според последни проучвания жизненото равнище на обикновения грък е паднало с 18% в сравнение с 2004 г., а очакванията са този процент да нарасне през следващите години до умопомрачителните 38%. 
 
И тъй като говорим за проценти и за обикновени хора, в експресно проучване на общественото мнение на блога press-gr на въпроса дали одобряват провеждането на референдум във връзка с пакета мерки за преструктурирането на дълга на страната, до момента гърците отговарят по следния начин: с "да" – 35%, с "не" – 57%, с "не съм решил" отговарят 2 на сто, 4% от участвалите не ги интересува и няма да участват в общественото допитване. 
 
Анонимен блогър заключава тъжно под резултатите: ”Лъжите свършиха, мнозина обаче се наиграха на гърба на Гърция…”
 
Но защо премиерът Георгиос Папандреу се реши на този рискован ход? Според източници, близки до правителството, Папандреу предпочита да бъде свален от власт, отколкото сам да си подаде оставката, а с исканото обсъждане на въпросното допитване от парламента иска да се опита и да заздрави поне част от партийните редици. 
Още по темата
 
В настоящата ситуация напълно е възможно обаче, пак според тези източници, да се стигне до разцепване на управляващата партия ПАСОК, поне докато начело ѝ стои синът на нейния основател Андреас Папандреу. В собствена защита на драматичното заседание на Министерския съвет от 1 ноември гръцкият премиер заяви, че „референдумът е основен предизборен принцип, а всички злостни реакции срещу него подриват правата на народа…”. 
 
Според политическите анализатори Папандреу вече усеща, че губи почва под краката си, и виждайки как все повече партийни кадри му обръщат гръб, изключва възможността за провеждането на избори, които според него „ще са бягство от отговорност и директно отиване към фалит”, но на практика ще го свалят от властта. 
 
Затова той е избрал референдума с три простички въпроса: „да или не на договора за преструктуриране на дълга, да или не на Европа, да или не на еврото“.
 
Този ход на ГАП (както го наричат често подигравателно журналистите в гръцките медии, което идва от първите букви на трите му имена Георгиос Андреас Папандреу) да избере референдума пред изборите, според част от коментаторите, е почти брилянтен, поне за вътрешна употреба. Така той матира директно опозицията, за което говорят и острите ѝ реакции. 
 
Ясно е, че опозицията, независимо дали лява или дясна, би предпочела изборите, за да се възползва максимално от недоволството на хората, да вземе властта, без да полага големи усилия, и да предложи нещо конкретно, и алтернативно на досегашната политика на гръцкия кабинет.
 
При един референдум обаче нещата ще бъдат коренно различни. Там освен на официалния въпрос дали подкрепят оставането или не на страната в еврозоната, гърците ще трябва да отговорят неофициално и на нещо друго, за което всъщност става дума – как ще бъдат платени заплатите и пенсиите, ако всички гласуват с НЕ? 
 
Според анализаторите, ходът на Папандреу залага и на един друг факт, че поддръжниците на ДА-то представляват една идеологически по-компактна група от поддръжниците на НЕ-то. Към втората категория принадлежат разнопосочни групи – от силите, смятащи НЕ-то за възможност за пълно отричане на капитализма, до онези, които го считат за реванш към всички управляващи. Ясно е, че трудно феновете на НЕ-то ще могат да представят някаква обща визия за епохата, която би дошла след едно тяхно НЕ.
 
Разбира се, не трябва да забравяме и евентуалните реакции на европейските партньори на Гърция спрямо този референдум, за който премиерът Папандреу изобщо не ги е бил предупредил, но това е една съвършено различна история, чиято развръзка се очаква да видим към края на годината, когато се очаква да се проведе и въпросното допитване до народа.  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


185
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
121
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
119, Българино лихвите са функция на риска. Парите са си на инвеститорите, т.е. на пазарите и колко искат срещу съмнителния кеф да ти дадат назаем си е тяхна преценка. Ти може и да квичиш и да роптаеш, но парите са техни. Толкоз. Кой е виновен, че е лапал заеми без да го интересува дали ще закопае страната или не? Банките ли? Ай сиктир с тия соц басни.
120
13
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
гърците може да са затънали до гуша в дългове, но са с добър жизнен стдандарт, защото там за разлика от България не се изпълнява американска политика на геноцид.
119
17
 
13
 
! Отговори
Българин преди 12 години
Причината за кризата в Гърция е в ненаситността на финансовите пазари, които дават парите с висока лихва. НИКАКВА друга причина няма за състоянието на Гърция!! Сега всеки си изтрива ръцете с гърците - мързели били, не знам какви си били, но е ФАКТ, че лихвите по кредитите увеличиха дълга през годините, а не - главниците!
118
0
 
1
 
! Отговори
до 112 преди 12 години
Мамоооо, то бива простотия, но..... Колко теми започнаш с едно изречение. Защо поне една не разви?
117
5
 
35
 
! Отговори
Якос Духас супата преди 12 години
Елас не е имала някаква сериозна икономика, както и България. Какво има - история и острови! Ресурси малко. Живяла е със заеми, които политиците им са раздавали с лека ръка. Тях трябва да търсят отговорни гърците. Живяли добре, но Запада не иска да дава без да има възвръщаемост. И всичко се срива! Така е с всеки, тръгнал да живее със заеми. В един момент си зависим и правиш каквото ти кажат! Мисля, че гърците ги очакват лоши дни, дори да се върнат към драхмата.
116
1
 
0
 
! Отговори
до 113 преди 12 години
не са 40, а 30 години
115
0
 
11
 
! Отговори
до Светла 112 преди 12 години
Мноооого трудно ти прочетох коментара. Да не говорим, че не съм съгласен с него, но поне няколко точици що не сложи. Пет печатни реда - едно изречение. Сериозно ми намирисва на неграмотност.
114
2
 
5
 
! Отговори
До 112 преди 12 години
Ти счупи ***!Най-начетеният е той от гърчолята!
113
8
 
18
 
! Отговори
До 109 преди 12 години
Пишете глупости!Не може вечно да лежиш на стара слава!Ядоха и пиха на корем 40 години,сега ЩЕ плащат!
112
16
 
4
 
! Отговори
Svetla преди 12 години
Днес Германия отказа да бъде домакин на националния отбор на Гърция с мача с национала на Румъния,защо е отказала ми това са първите признаци,а Папандреу е един страхлив /социалист-комунист/,който не знае език,но му се искаше власт и продаде Гърция на Хамериканците,но гръцкия народ не е див и поне за сега знае какво иска и няма да е късно времето и ще изрита тоя продажник на улицата...днес,утре и до края на годината площадите са пълни с младежи и озверени пенсионери и безработни-вярвам,че ще
111
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Днес.бг,пише Всички на улицата!Не на улиците!
110
18
 
20
 
! Отговори
винкел ОТ ПЕРНИК преди 12 години
ДА ИДВАТ ГЪРЧОЛЯТА ДА БАЧКАТ У НАС ЗА 10ЛВ НА ДЕН РАБОТА БОЛ НАПРАВО ЧЕ ГИ ЦЕПИМ НЕАМ ТЪРПЕНИЕ ДА ДОИДАТ ТЕА ТЪРТЕИ МЪРЗЕЛИВИ ЩОТО НА ТАМ ВЪРВЯТ НЕЩАТА СЪС СИГУРНОСТ ЩЕ НИ ПАДНАТ МЪРЗЕЛИТЕ НАГЛИ ГЪРЧОЛЯ
109
17
 
16
 
! Отговори
до 52 преди 12 години
Пич , не си мисли че 100 млрд. така се опрощават , по скоро има сделка за която още гърците не знаят.Живял съм и съм работил повече от 10г. в Гърция , позавъртях телефони тук там и се оказа че просто се касае за петролни и диамантени залежи на някои острови.Някои компании (както у нас се направи) искат да вземат всичко ефтино а ако може и без пари.Затова изкуствено им създадоха тая криза и тия заеми.За съжаление истината никога няма да се узнае , поне от обикновенните хора.Ще гладуват като нас.
108
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Гърция я изкарват "черната овца" за да си оправдаят кризитедр.евро страни в централната част.Гърците играятсъщо игра.Борсите се сриват(или не това пак е игра-конспирация).За да може да се оправдае Новият световен ред ,които се подготвя.Не вярваите на евро сълзи,вярваите на Големият Капитал е извода за трезвомислещите.
107
2
 
10
 
! Отговори
никола преди 12 години
а да не би гърците и ЕС да се разбрали за този ход,гледам еврото се е сринало по борсите,износа на стоки от ЕС ще се увеличи,а оттам и печалбите ще нараснат доста и кризата да се прехвърли върху други икономики извън ЕС,да знаете нямат край византийските номера.
106
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Да това е демокрация-референдума също.Ако сме демокрация и в България трябва да има референдум.Досега никога не е имало.Кои се е допитвал до народа през тези 20 години "демокрация" в Бг.
105
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
101-ви, на тебе ли да вервам на приятеля ти ли, или на мен си, където съм ходил там има няма над 500 пъти от 1989г. та досега...Казах ти, нямаш поглед върху нещата, и недей да вярваш на всеки..
104
10
 
15
 
! Отговори
План преди 12 години
Има Световна конспирация. Гърция трябва да фалира и да я разпродадат на парче. Много са свободолюбиви и не се вписват в Новия Световен Ред.
103
2
 
11
 
! Отговори
niama преди 12 години
Ако не ни приемат в шенген, та да може ромите да се населят свободно по континента, да направим и ние референдум за излизане от ЕУ !!!!!
102
3
 
20
 
! Отговори
Джони преди 12 години
Ако някой чака гърците да заживеят по - зле от нас - Страхувам се ,че няма да дочака. Някой българин да протестира когато правителството ни подписа "Евро +" - не . Сега ще ни пробутат и в Еврозоната и ние - най бедните в Европа ще плащаме на Гърците - барабар Петко с мъжете !