Руска пролет през зимата... или американска провокация

Политическият елит в Москва получи предупреждение
10 дек 2011 09:00,
318
Руска пролет през зимата... или американска провокация
Снимка: Reuters

Събитията в Русия след парламентарните избори едва ли ще доведат до революции като тези в арабския свят, но е сигурно, че безпрецедентните за последните години антиправителствени протести ще подействат като сигнална лампа.

Демонстрациите в Москва и Санкт Петербург не са с мащаба на народните вълнения, каквито тези два града видяха в началото на 90-те. Гласът на няколкото хиляди срещу политическия елит в страната обаче определено се чу, подчертава BBC.

Силният човек в страната Владимир Путин побърза да хвърли вината върху подривна дейност от страна на Съединените щати. Но препратките към Студената война не са това, което бяха – ефектът върху мисленето определено не е същият.

Според BBC при всички положения парламентарните избори и последвалите ги събития са много сериозно предупреждение от страна на народа към управляващите.

Да, „Единна Русия“ спечели безпроблемно с почти 50 на сто от гласовете. Статутът й на неприкосновена политическа сила обаче беше разклатен из основи заради загубата на над 70 депутатските места в сравнение с предишния мандат.

Така или иначе за всички е ясно, че вотът за Думата беше де факто референдум за народната обич към Владимир Путин с оглед предстоящите през март президентски избори. Ако всичко беше минало гладко, то завръщането на Путин в Кремъл щеше да е на бял кон.

Сега бъдещият трети мандат (който продължава да изглежда все така сигурен) се очертава като истинско изпитание за кадъра на КГБ. Путин трудно може да си позволи бунтове и през март. Подобно явно противопоставяне на законността на преизбирането му ще е може би първият реален и много силен удар по авторитета на настоящия премиер.  

Пред Владимир Путин има опция да промени политическото си поведение и да отвори вратата за реална конкуренция, да се случи пълно либерализиране на политическия живот в Русия. Но когато става въпрос за Путин, това изглежда малко вероятно, категорични са от BBC.

Към момента дилемата пред него е по-скоро да смаже протестите или да се изправи пред нарастващи гражданско недоволство и негативни вълнения в управляващата класа от неспособността му да овладее ситуацията.

Друг аспект на парламентарните избори – това е последният вот за Държавната дума, в който държавната телевизия има решаваща роля. Проникването на интернет в Русия дава гаранции, че до 2016 година (когато е следващият изборен цикъл) над 80 на сто от избирателите ще имат онлайн достъп.

Което значи, че хората ще имат възможността свободно да участват в политически дебати. И ще имат възможността да се организират.

Както се видя и в арабския свят, разкриването на злоупотребите с власт и организирането на даващи резултат протести би било невъзможно без смартфони, без Facebook и Twitter.

В тази връзка има вероятност една от основните цели на правителството на „Единна Русия“ да е налагането на онлайн цензура. По примера на Китай. Но това на този етап, разбира се, е само догадка.

Настоящите избори са и първите, в които участие взе нововъзникващата руска средна класа – млади, образовани и добре осигурени. Това е генерацията, която обра плодовете на „петролния бум“ по време на президентството на Путин в периода 2000-2008 година.

Но дойдоха криза, политическа стагнация и ширещата се корупция. Така средната класа постепенно взе да се обръща срещу режима на управление.

Тези хора са малцинство, но се особено влиятелни в големите градове, в центровете на политическия живот. Тези хора са бъдещето на Русия, а Кремъл загуби доверието им. 

И докато за „руска пролет“ може би е рано да се говори, е видно, че политическият елит е поставен под огромен натиск. Дали ще издържи, само времето ще покаже.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


318
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
227
0
 
1
 
! Отговори
До 223 преди 12 години
Не знам от къде я имаш тази инфорбация,но в Библията е описано по друг начин.
226
6
 
17
 
! Отговори
до 229 от славянин преди 12 години
Доколкото помня само дъртата кукумявка Хилари Клинтън назова изборите в Русия фалшифицирани, от европейските лидери не знам някой да е казал същото и не мисля,че Европа е толкова оглупяла, че да си разваля отношенията с Русия, колкото и да им се иска на англосаксонците!
225
4
 
8
 
! Отговори
ринго преди 12 години
Единна Русия губи гласове за сметка на руските комунисти на Зюганов и националистите на Жириновски .Това е носталгия по миналото тъй като и там бившите номенклатурчици гепят повече отколкото дават на народа .Интилигенцията е най неспособна да се вкара в крак с новите времена а помни голямото лапане по времето на СССР и сега скимти .Пък и американците наливат парички да дестабилизират Русия а после ще пробват и Китай но там пък въобще няма да мине номера на еврейско масонската мафия
224
1
 
7
 
! Отговори
Супербункер преди 12 години
я четете има и линковеzahariada.blog.bg/***/2011/11/30/stranno-stroitelstvo-v-gradinata-na-beliiat-dom-megabunker-i.859615а за Старт 1,2,3 Медведев каза че ще се откаже от него, ако САЩ не се откажат от противоракетната отбрана. А САЩ казаха че няма да се откажат. Така че, идват новите ракети. Явно САЩ и Англия успяха да противопоставят Русия на Европа. *** политика. Но кой ще плаща една трета световна война?
223
0
 
5
 
! Отговори
до225 преди 12 години
Подземия, добре оборудвани за продължителен живот елита е построил на много места. Под земята могат да се отглеждат растения, проблем няма. Мавзолеят на Димитров беше построен на няколко подземни нива и беше изчислен да издържи директен удар, затова и надземната му част беше съборена толкова трудно. Подземната никой не я е пипал, "замразена" е. Или си мислиш, че подземни тунели няма под бившия партиен дом?
222
1
 
1
 
! Отговори
do 219 преди 12 години
Kakvi raketi na konveir be?? Te russiq i USA podpisaha masa dogovori Start 1..2...3 za sukra6teniq na qdrenite si raketi ti vika6 za proizvejdane!! Gluposti tova da ne e1968 godina! Dogovor Start 1 sukrati qdrenite raketi ot 13 000 do 6500 broq, Dogovor Start 2 sukra6tenie ot 6500 do 1500 QBG tretiqt dogovor Start 3 6te namali QBG na USA i rusiq na po 900QBG!!! Tova e bude6teto US ne gi burka tova sukra6tenie te si imat mnogo efektivni konvencionalni orujiq "Burz globalen udar"
221
2
 
5
 
! Отговори
Ди преди 12 години
Това не е провокация на САЩ със сигурност.Обаче е вярно, че американските репортажите за тези събития в Русия не са верни на 100 процента.Просто на хората им омръзнаха лъжите, корупцията и грабежите на властта и естественно "Единна Русия". Още повече нечестните избори от 4 декември и празните думи на Путин, като и неговата политика и режима исцяло.Затова днес не само в Москва на улиците излязоха десетки хиляди хора.
220
6
 
1
 
! Отговори
do 219 преди 12 години
Какви подземни градове.Ти болен ли си бе човек? Откъде ги измисляте тези глупости...Копаели здраво под Вашингтон..... тц тц тц Копае ти някой в главата май!
219
0
 
0
 
! Отговори
славянин преди 12 години
10% първото и 90% второто!
218
0
 
1
 
! Отговори
До 222 преди 12 години
Ще има победители, само че ще са с по 3 крака и едно око. Това ли ни чака. Според мен това е скритото послание на тая статия на ББС :)))))))
217
0
 
2
 
! Отговори
До 219 преди 12 години
Не се притеснявай - след такава война няма да има победители !!!
216
1
 
0
 
! Отговори
до 214 преди 12 години
Прекаляваш! Тези цифри са доста завишени..
215
1
 
5
 
! Отговори
До 218 преди 12 години
Петролна платформа на Бритиш Петролеум отрови мексиканския залив. Да си чул ББС да се извиниха за нещо? Ти да не си от отровените риби?
214
7
 
9
 
! Отговори
Практически преди 12 години
и на теория икономиката на САЩ е пред крах. С трилионен външен дълг, най-голямата част от който е към Китай, във Вашингтон в момента копаят здраво и строят подземен град в който ще може да се живее години наред. Това е една алтернатива за САЩ да започнат "на чисто". Та къде ще сте вие хора в този сценарий? Русия почва да произвежда ракети на конвейер, САЩ също. И защо? И защо някои от нашите мултимилионери вече си купиха и живечт в бункери? Явно имат информация. Твърде много население има
213
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
отровиха мексиканския залив, и си градят икономиката на една единствена фирма Бритиш Петролеум----------------- По-скоро ти градиш мисленето си върху една единствена мозъчна клетка...
212
2
 
8
 
! Отговори
до 214 преди 12 години
Съгласен съм! Справк битката при Дойран! Не знам дали англичаните са жестоки войници, но българтес направо свирепи! Там са унищожени около 60 000 англичани и 20 000 гърци! Българите са палили стърнищата с оръдейна стрелба пред отстъпващите англичани и те са умирали задушени! Това едва ли е повод за гордост, но е факт!
211
4
 
7
 
! Отговори
До 214 преди 12 години
От великата българска армия са останали само две американски бази на Черно море, които както казва и доказва Сидеров, не плащат даже наем (освен подкупа за политиците, който им е позволил да се настанят безплатно там). Плащат само на бг проститутките, дето май са единствения конкурентен бизнес останал в бг. Та кво казваш за неква велика българска армия с руско оръжие от педесетте години. Не ставай смешен. Ние сме роби по природа, и се о*ъзваме на всеки по-силен от нас от раз.
210
5
 
10
 
! Отговори
Историята спасява преди 12 години
Историята се повтаря. САЩ и Англия настройват Европа срещу Русия. Искат да предизвикат изкуствен конфликт и да се кефят отстрани потривайки ръце. Само че са забравили, че Германия помни втората световна война и милионите Английски и Американски бомби, накои от тях даже още неизбухнали по дъната на реките в немските градове. Ще успее ли Англия да предизвика конфликт между Русия и Европа? Силни ли са тайните Английски служби? Май този път другите не са толкоз *** да се връзват на англйски номерца
209
3
 
3
 
! Отговори
ЗА 212 преди 12 години
АРМИЯТА КОЯТО НЕ ВЗИМАЛА ПЛЕННИЦИ НИКОГА Е БЪЛГАРСКАТА..........ДОКЛАДА КАРНЕГИ, БИБЛИОТЕКАТА НА КОНГРЕСА НА САЩ-1915Г.......ЗА ПРОМИТИЯ ТИ МОЗЪК ЕДВА ЛИ ЗНАЧИ НЕЩО :)
208
10
 
5
 
! Отговори
Топ АНАЛИЗАТОР преди 12 години
Много скоро руснаците ще купуват оръжие от НАТО за да се пазят от нарасващата мощ на Китай...........нещата не отиват на добре. Русия отново ще е ЖИВ щит на Европа -тоз път срещу жълтите