Живот в културна изолация

Странностите на битието на хората в затворената за света Северна Корея
Обновена: 22 дек 2011 07:07 | 22 дек 2011 07:05,
142
Живот в културна изолация
Снимка: Reuters

Говорителка в черни дрехи и едва сдържаща сълзите си съобщи на Северна Корея и на света, че дългогодишният авторитарен лидер на страната е починал. Хлипащата корейка обиколи световните медии. Също както и последвалите кадри с истерични пристъпи на дълбока скръб на стотици хиляди, милиони корейци, страдащи от загубата на своя водач.

Предаността към управника, който продължи делото на баща си и остави Северна Корея в пълна самоизолация, поставяйки голяма част от народа на прага на гладна смърт, донякъде порази Запада. Но трябва да се вземе предвид фактът, че първото нещо, на което се учат младите севернокорейци, е да изразяват преклонението си пред Великия вожд Ким Ир Сен и неговия наследник Ким Чен Ир.

Кореспонденти на BBC, допуснати в най-секретната държава в света, разказват, че странностите далеч не се изчерпват с култа към личността на двамата лидери.

Така например студентите от катедра „Чужди езици” в Университета на Пхенян говорят изненадващо добре английски език. На въпрос как са успели да се научат да го правят, те отговарят в един глас: „Благодарение на Великия вожд. Той ни разреши да гледаме английски и американски филми”.

Когато става дума за това има ли други политически лидери, на които се възхищават, студентите не се замислят: „Сталин и Мао Дзедун!”. Но в същото време нямат никаква представа кой е Нелсън Мандела.

Повечето по-малки ученици пък имат една основна задача извън учебните занятия и тя е да чистят постоянно стълбите пред 20-метровата бронзова статуя на Ким Ир Сен, извисяваща се в центъра на Пхенян. Великият вожд е мъртъв от 17 години, но все още е президент на страната. „Той е безсмъртен. Ние не вярваме, че си е заминал от този свят”, считат хората в Северна Корея.

Предвид обстановката на север не е трудно да се предположи, че за 3-те хиляди севернокорейци, съумяващи да избягат в южния съсед, усещането е като приземяване на друга планета. Те виждат немислими неща. В Южна Корея можеш да плащаш в магазините с мобилен телефон. Интернетът е достъпен за всички.

В тази връзка всички новопристигнали от Северна Корея прекарват няколко месеца в специални училища, за да влязат в крак с 21 век. Защото в родината им времето е застинало.

Държавната телевизия излъчва материали единствено във възхвала на двамата лидери, армията и комунистическия строй. Хората в Северна Корея най-вероятно никога не получават от медията новини извън границите на страната. Не могат и да ги разберат сами, защото никой няма достъп до външна информационна мрежа.

Интернетът е само вътрешен (с орязан достъп до всеки сайт, различен от правителствените) и може да се ползва само на компютри в Университета на Пхенян. Никой обаче не се оплаква: „Всичко, от което имаме нужда, ни е предоставено от Великия вожд”.

Северна  Корея  се самоизолира по начин, какъвто съвременният свят не може да види никъде другаде. В страната се допускат много малко чужденци и те винаги се водят на ограничен брой строго определени места в столицата.

И все пак могат се забележат изумяващи неща – хора режат тревата край пътищата с обикновени ножици, мият паветата по улиците с парцали и четки.  Градът е сив, новите големи сгради са съвсем малко на брой.

За сметка на това политическите нюанси са навсякъде. Дори и в цветята. В Северна Корея отглеждат два специални вида, кръстени на бащата и сина велики ръководители. „Кимирсения” и „Кимченирия” са изложени на централно място в Пхенян.

А що се отнася до гигантските портрети на двамата лидери, които са буквално навсякъде, има строги правила за снимането им. Фотосите трябва задължително да обхващат целия портрет. „Те са наши лидери и ние ги уважаваме от дъното на душите си. Не позволяваме на никой „да отрязва” образите им при фотографиране”, повече от категорични са местните хора.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


142
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
17
 
14
 
! Отговори
анти преди 12 години
какво ги плюете хората,оставете ги да си живеят както намерят за добре и не се занимавайте с тях.не разбирам на кого и как му пречат културата и порядките в КНДР...
16
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Говедата които смятат че има нещо общо между Сев Корея и капитализма да хващат първия влак и към Пхенян!!!
15
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
14 така е, 99% са зомбита и ако не комунизма, ще възхваляват капитализма, който по своята същност е същата работа, само че диктатурата е по-добре (Но все по-зле) прикрита и е наложена от корпорациите.
14
23
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Вие какво си мислите, че се различавате от тия ли? И на вас са ви натъпкали празните кратуни и даже не го осъзнавате!
13
3
 
28
 
! Отговори
не мерси преди 12 години
Айде не ми ги хвалете, тва не са хора, това са зомбита.
12
1
 
22
 
! Отговори
До 7 преди 12 години
Сигурно тези, двето ще те хвърлят в затвора или направо в концлагер или ще те убият за най-дребното "прегрешение", особено към вожда, хич не могат да се окачествят като "мутри"? Направо не е за вярване колко увредени промити мозъци има дори извън Северна Корея.
11
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Когато става дума за това има ли други политически лидери, на които се възхищават, студентите не се замислят: Сталин и Мао Дзедун!Хм...тия студенти май се възхищават от същите диктатори,от които се възхищава в едно интервю и един уж много "за европейско развитие" и "десен" нашенски вожд.
10
6
 
47
 
! Отговори
не преди 12 години
Социализма и комунизма безвъзвратно увреждат и обезобразяват Човека,независимо къде се намира! Как може у нас да има *** ,които да искат да върнат други *** на власт,които са ни тикали по пътя на Северна Корея?Слава на БКПА,КПСС-БКП-Слава,слава и какви ли не *** лозунги крещяхме и ние едно време.Но да искаш отново да се върнеш в това ужансо време-показва едно-идиотизъм,вследсвие на безвъзвратно комунистическо-социалистическо увреждане на ума,водещо до ***!Никога повече!
9
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
до 7Споко,ще имат чалга,ще имат и мутри....ако допуснат сегашните им комунистически Вождове да станат олигарси и "капиталисти" след време....не бой се!
8
7
 
42
 
! Отговори
хаха преди 12 години
определено е дестинация, в която вече съм бил! България преди 89-та година... :)
7
28
 
8
 
! Отговори
Кофтаджана брат преди 12 години
Кофти,нямат Чалга,намат Мутри....нямат крадливи "демократи" като Гаргамел Драгалевски.....нямат партиййки-милиардерки като др.Карагьозова.....
6
26
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Северна корея се самоизолирa ама донякъде, има и международно ембарго срещу тях. Eх защо западните капиталисти не могат да стъпят там да си разширят пазарите мъка, мъкааа.
5
3
 
15
 
! Отговори
pen преди 12 години
trypki me pobivat
4
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Определено е дестинация, която искам да посетя ... като турист разбира се.
3
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Че има бой има ама и като почнат да ти промиват мозъка със приказки за ,,великия вожд'' още от малък и т. н.
2
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Мда, със сигурност има по някой нормален и мислещ и там, обаче му се налага да се преструва на останалите зомбита, че иначе оцеляване няма.
1
1
 
44
 
! Отговори
дада преди 12 години
А който не тъжи го чака бой докато му се стъжни.