Живот в културна изолация

Странностите на битието на хората в затворената за света Северна Корея
Обновена: 22 дек 2011 07:07 | 22 дек 2011 07:05,
142
Живот в културна изолация
Снимка: Reuters

Говорителка в черни дрехи и едва сдържаща сълзите си съобщи на Северна Корея и на света, че дългогодишният авторитарен лидер на страната е починал. Хлипащата корейка обиколи световните медии. Също както и последвалите кадри с истерични пристъпи на дълбока скръб на стотици хиляди, милиони корейци, страдащи от загубата на своя водач.

Предаността към управника, който продължи делото на баща си и остави Северна Корея в пълна самоизолация, поставяйки голяма част от народа на прага на гладна смърт, донякъде порази Запада. Но трябва да се вземе предвид фактът, че първото нещо, на което се учат младите севернокорейци, е да изразяват преклонението си пред Великия вожд Ким Ир Сен и неговия наследник Ким Чен Ир.

Кореспонденти на BBC, допуснати в най-секретната държава в света, разказват, че странностите далеч не се изчерпват с култа към личността на двамата лидери.

Така например студентите от катедра „Чужди езици” в Университета на Пхенян говорят изненадващо добре английски език. На въпрос как са успели да се научат да го правят, те отговарят в един глас: „Благодарение на Великия вожд. Той ни разреши да гледаме английски и американски филми”.

Когато става дума за това има ли други политически лидери, на които се възхищават, студентите не се замислят: „Сталин и Мао Дзедун!”. Но в същото време нямат никаква представа кой е Нелсън Мандела.

Повечето по-малки ученици пък имат една основна задача извън учебните занятия и тя е да чистят постоянно стълбите пред 20-метровата бронзова статуя на Ким Ир Сен, извисяваща се в центъра на Пхенян. Великият вожд е мъртъв от 17 години, но все още е президент на страната. „Той е безсмъртен. Ние не вярваме, че си е заминал от този свят”, считат хората в Северна Корея.

Предвид обстановката на север не е трудно да се предположи, че за 3-те хиляди севернокорейци, съумяващи да избягат в южния съсед, усещането е като приземяване на друга планета. Те виждат немислими неща. В Южна Корея можеш да плащаш в магазините с мобилен телефон. Интернетът е достъпен за всички.

В тази връзка всички новопристигнали от Северна Корея прекарват няколко месеца в специални училища, за да влязат в крак с 21 век. Защото в родината им времето е застинало.

Държавната телевизия излъчва материали единствено във възхвала на двамата лидери, армията и комунистическия строй. Хората в Северна Корея най-вероятно никога не получават от медията новини извън границите на страната. Не могат и да ги разберат сами, защото никой няма достъп до външна информационна мрежа.

Интернетът е само вътрешен (с орязан достъп до всеки сайт, различен от правителствените) и може да се ползва само на компютри в Университета на Пхенян. Никой обаче не се оплаква: „Всичко, от което имаме нужда, ни е предоставено от Великия вожд”.

Северна  Корея  се самоизолира по начин, какъвто съвременният свят не може да види никъде другаде. В страната се допускат много малко чужденци и те винаги се водят на ограничен брой строго определени места в столицата.

И все пак могат се забележат изумяващи неща – хора режат тревата край пътищата с обикновени ножици, мият паветата по улиците с парцали и четки.  Градът е сив, новите големи сгради са съвсем малко на брой.

За сметка на това политическите нюанси са навсякъде. Дори и в цветята. В Северна Корея отглеждат два специални вида, кръстени на бащата и сина велики ръководители. „Кимирсения” и „Кимченирия” са изложени на централно място в Пхенян.

А що се отнася до гигантските портрети на двамата лидери, които са буквално навсякъде, има строги правила за снимането им. Фотосите трябва задължително да обхващат целия портрет. „Те са наши лидери и ние ги уважаваме от дъното на душите си. Не позволяваме на никой „да отрязва” образите им при фотографиране”, повече от категорични са местните хора.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


142
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
5
 
5
 
! Отговори
do 40 преди 12 години
Svoboda li? Vij kolko monetara dolu sa iztriti!
36
3
 
17
 
! Отговори
dominici преди 12 години
Колкото и странно да ви се вижда, в България имаме доста голяма свобода - дори от повечето то западните народи. И трябва да сме благодарни за това.
35
2
 
2
 
! Отговори
fsdf преди 12 години
m e es te ne
34
2
 
1
 
! Отговори
fasdfasd преди 12 години
mes te ne
33
0
 
14
 
! Отговори
Бай Митьо преди 12 години
През 1986 г. работех в машиностроителен завод.Пристигна една група севернокорейци,които се обучаваха в производство на някакви детайли,които трябваше да внедрят в родината си.Раздадоха им работно облекло и кожени обувки.На всички работници даваха такива.Те прибраха обувките да си ги носят в КНДР. Извън завода ходеха облечени с костюми и обути в гуменки.След това отиде наша група специалисти в Корея и като се върнаха,разказваха,че в цеховете палели дърва във варели за да се топлят.Пълна трагедия
32
3
 
14
 
! Отговори
Адам Смит преди 12 години
Сигурен съм, че поне 50% от подчовеците обитаващи България с най-голямо удоволствие ще живеят там. Тези скотове не могат да разберат думи като свободно движение на стоки, услуги и хора, както и freedom to pursue happiness. Надявам се, че поне нямат наследници и ДНКто им ще изчезен от генофонда на страната ни.
31
3
 
15
 
! Отговори
4 преди 12 години
Много ще ми е интересно да говоря с северно корейци дето са избягали в Юга....Чел съм германците от Източна германия как са се шашкали от това ,че в Западна Германия е имало всякакви видове коли......и как сградите били цветни,и можело да си купиш всичко..И как западно германците били шашнати от сивотата на източен Берлин
30
0
 
29
 
! Отговори
Жо преди 12 години
ФУТБОЛИСТИТЕ ОТ НАЦИОНАЛНИЯ отбор на Сев. Корея, след провал с 0:7 на Световното първенство ги пращат да бачкат заедно с треньора в каменавъглените мини.БЪЛГАРСКИТЕ "футболни звезди" ги пращат в "Син сити"
29
4
 
7
 
! Отговори
сссс преди 12 години
Нас не ни промиват мозъците по малко от колкото на тях.....Вижте до нас какви новини стигат за тях...И те говорят същото за капиталистическите държави САЩ и техните марионетки ...
28
1
 
18
 
! Отговори
ssss преди 12 години
Аз се сешам лятото на Златни пясъци кво ставаше с иранците.......***,наркотици,пиене,дискотеки,жените голи и те като дойдат тука за първи път откачат...Интернета не е филтриран......както при тях.....И попадат в един друг свят..А за северно корейците е меко казано културен шок като отидат в Юга.......една от най развитите държави в света....
27
2
 
9
 
! Отговори
Мукавей преди 12 години
Там ядат един път на ден,гледат телевизия само в неделя,ходят на турска баня един път в месеца,и пият за гор ка само на 15 април...
26
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
България е в чалга изолация, пък е уж европейска страна. Как става така?
25
15
 
18
 
! Отговори
кво толкова преди 12 години
щом живеят така, значи са доволни. И ние живяхме така 50г и ако не беше Горбачов, още щяхме да възхваляваме пияницата Владко Живков, щото той щеше до наследи тате точно като корейските ***.Така или иначе, цял свят се моли и обожествява някого, я Христос, я Моамед, я Йехова и тн.Теа немят интернет но пък ние живееме като *** в страна усрана като ***, въпреки че виждаме целия свят...
24
1
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
Имат много красиви приказки!Чел съм ги като малък,но още са ми в главата!
23
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
zalki kreaturi. dobre, 4e nie malko se otyrvahme. na tia sin4etata sigurno sa bili na zapad. moze bi s vremeto i umiraneto na starite ot voennite da se promeni ne6to.
22
7
 
13
 
! Отговори
една преди 12 години
какви места има,а ние само се оплакваме ние сме най-неблагодарното племе,че дори тук е позволено да се извършват престъпления без наказания ужасът е пълен
21
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
и щото скоро щели да стават китайска провинция, та ще им се поотворят малко очите за света, все пак китайците имат най-малкото интернет
20
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Щото корейците не се самоизбиват. Всеки има право да живее както си иска, но не и да измъчва и избива собствените си хора. Тогава Америка ще го нарита.
19
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Веднага изниква въпроса защо американските братя не освободят бедните корейци? Както направиха с иракчаните, афганистанците и т.н.
18
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
16 ето точно за това говорех - първосигнални, немислещи, ако не е черно, значи е бяло.