Когато ФБР тръгне по следите на звездите...

Редица знаменитости попадат в радара на спецагентите
Обновена: 13 фев 2012 16:25 | 13 фев 2012 16:11,
27
Когато ФБР тръгне по следите на звездите...

Американското Федерално бюро за разследване публикува тайно досие (191 страници!) на покойния основател на Apple Стив Джобс. В него нямаше кой знае колко изненадващи и сензационни разкрития. Но самият факт, че ФБР се интересува от личността на иноватора заради служба в президентската администрация на Джордж Буш-старши, определено предизвиква интерес, коментира BBC.

Защото Джобс със сигурност не е първият, нито последният знаменит човек, чийто живот се превръща в обект на интерес за службите за сигурност.

Бъд Абът и Лу Костело са изключително популярни комици, но през 50-те години екранното дуо привлича вниманието на ФБР. Агент пише, че е получил информация, уличаваща Абът в притежание на 1500 порнографски записа. За Костело имало сведения, че правел оргии с проститутки.

Още по темата

В папките на Бюрото могат да се видят имената на стотици филмови звезди, американски и чуждестранни политици, спортисти, писатели, музиканти и други. Много от досиетата са били публикувани, респективно са ставали обществено достояние.

Някои като покойният модел Ан Никол Смит попадат в тези доклади, защото са били жертви (или заплашвани) на изнудване и насилие.

Други като писателят Норман Мейлър и актьорът Чарли Чаплин са били заподозрени като поддръжници на комунизма. Джон Ленън пък е следен заради участието му в антивоенни инициативи.

Историкът Стив Росвурм (автор на книга за отношенията между ФБР и Католическата църква) е категоричен, че по времето на легендарния директор на ФБР Дж. Едгар Хувър „Бюрото е намирало причина да отвори досие на абсолютно всеки”. Британският писател Николъс Редфърн споделя сходно мнение: „Причините за наблюдение варират спрямо хората, които трябва да бъдат следени”.

По времето на Студената война страховете от пробив на комунистите, сквернословието и хомосексуалността са сред основните причини за започване на наблюдение.

Така на песента „Louie Louie” на Kingsmen се отделят не по-малко от 119 страници. Текстът на парчето е счетен за „особено неприличен” от губернатора на Индиана Матю Уелш и ФБР не се бави да започне разследване.

„В такива случаи стигаме до наистина странната ситуация, в която водещата служба за борба с престъпността се занимава часове наред със слушането на една песен”, разсъждава Редфърн.

По времето на Хувър разследванията по подозрения в предателство са ежедневие. Днес наричаме подобно нещо „злоупотреба с власт”, уточнява BBC.

За Ленън например е имало опасения, че се превръща в много силна фигура в движението срещу войната във Виетнам. В един от докладите по случая агент на бюрото написал, че съмишленик на бившия Бийтълс си „позволявал да учи на ругатни... папагал“.

През 1962 г. Хувър изисква доклад за носителя на „Пулицър“ Норман Мейлър. В предадените бележки пишело, че Мейлър признал в радиопредаване за левите си убеждения. Освен това считал ФБР за тайна полицейска организация и настоявал за разформироването му. Агентите написали още, че имат сериозни подозрения за симпатии от страна на Мейлър към ръководената от Фидел Кастро Куба.

В досието на Мерилин Монро фигурирали данни за афера с президента Кенеди и за комунистически пристрастия на бившия й съпруг Артър Милър.

Франк Синатра бил разследван за връзки с мафията, а според ФБР разногласия с подземните босове са коствали отвличането на сина му.

34 страници пък били подготвени за Джими Хендрикс след ареста му през 1969 г. в Торонто за притежание на наркотици. „Дори и да бъде признат за невинен, канадските власти биха го депортирали обратно в Съединените щати, ако им бъде предоставено досие с негови предишни провинения“, пише агентът, заел се със случая на великия китарист.

Предвид тази препоръка в предадения на Канада документ имало справки за всички провинения на Хендрикс, включително и ареста му за каране без шофьорска книжка през 1961 г.

За принцеса Даяна също има проучване предвид визитата й в Ню Йорк през 1989 г. и очакваните протести на северноирландски политически групировки.

След смъртта на Хувър през 1972 г. Бюрото е реформирано из основи. А след аферата „Уотъргейт“ политическите разследвания стават изключителна рядкост, защото правомощията да ги разпореждат остават само в правителството.

Критици атакуват, че след атаките от 11 септември 2001 г. ФБР се е върнало към старата практика да злоупотребява с власт под предлог борба с тероризма. Но това, разбира се, трудно може да бъде доказано.

Колко от знаменитостите в света се следят от Бюрото сега, също може да остане тайна дълго време. Защото според американските закони досиетата, изготвени от ФБР, не могат да бъдат разпространявани, ако обектите са живи и не са дали съгласието си.

На въпрос на BBC дали Бритни Спиърс би могла да попадне в полезрението на агентите на ФБР, Николъс Редфърн е убеден: „Не, не виждам как може да стане това. Тя не се върти около президента, не е свързвана с мафията и няма подозрения да си сътрудничи с германски и руски шпиони“.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Американското Федерално бюро за разследване публикува тайно досие (191 страници!)----Goliam Kilipir Nali triabva da ot4itat rabota ZA TUI IM SE PLASHTA
12
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А там, в САЩ, има ли лустрация? Както у нас. Май не съм чувал.
11
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
И кво излиза, разлика между КГБ, ДС и ФБР на практика няма.
10
2
 
15
 
! Отговори
Евгений преди 12 години
Разликата с ДС и КГБ е само условна. Следене, некадърни доноси, шантажи, умишлена дезинформация, дискредитиране, "фрейминг". И всичко е за сметка на обществото, което в крайна сметка плаща за трагико-комичната волна програма на едни или други служби. Явно, това, което се дефинира като цивилизован свят, няма кой знае колко цивилизованост. Поздрави и пожелания за един по-смислен и почтен свят!
9
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
не знаех че целия свят е *** в очите на американците , сега го научих ...... какво ли пък мисли светът пък за тях .......
8
2
 
5
 
! Отговори
язе преди 12 години
Абе тези американци, какво толкова се впрягат та ограничават правата на хората и слагат тъмна сянка върху демокрацията си? Нека оставят терористи и всякяква *** да гърмят каквото им падне. Терористите след като видят че никой не се трогва от техните деяния ще се откажат и никой няма да се оплаква, че са му отнети правата.
7
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
youtu.be/pgZMOaSkhYk!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
6
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Разликата между ФБР и ДС/КГБ е, че сега могат да се ровят в архивите на ФБР, докато никой няма достъп до важните архиви на ДС/КГБ от онова време, защото важните неща или са скрити много добре, или за унищожени.
5
7
 
23
 
! Отговори
освободител преди 12 години
тез мезерници все още си мислят че е 1827 година и си играят на каубои ..... разбира се ИНЗИАНЦИТЕ СА ЦЕЛИЯ ОСТАНАЛ СВЯТ , кога ли ще им вземем скалпа на тая ***
4
10
 
37
 
! Отговори
evo72 преди 12 години
тоя или онзи дали може да попаднел в полезрението на ФБР , хаххах ЕДВА ЛИ ИМА ЧОВЕК КОЙТО ДА НЕ Е В ТЯХНОТО ПОЛЕЗРЕНИЕ ЖИВЕЕЩ В САЩ , още със стъпването на тяхна територия и край с правата на човека , на летището ти гледат и в червата ко носиш , от пълен списък до 10 коляно , всяко стъпка ти се следи , ако не от властите от самите американци, по *** нация няма никъде по света
3
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Значи тоя вече знае всичко за Бритни ,но просто не са и открили досие !
2
1
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ха сега, открийте разликите между ДС и ФБР!Единствената е, че ДС вече не съществува, а ФБР си направи офис бг.
1
0
 
22
 
! Отговори
дд преди 12 години
Може ли да сте толкова изостанали ?!!Новина на 1 седмица чак сега публикувате ?!