Въстанието в Сирия прераства в гражданска война

Конфликтът може да засили напрежението в региона
2 апр 2012 11:29, Елка Василева
45
Въстанието в Сирия прераства в гражданска война
Въстанието в Сирия прераства в гражданска война. Снимка: архив, Reuters

Въстанието в Сирия бързо се превръща в гражданска война, която може да опустоши страната, а последствията от тлеещия вече от година конфликт започват да се усещат отвъд нейните граници, пише Асошиейтед прес.

Дипломати като Кофи Анан работят трескаво за прекратяването на кръвопролитията не само защото от началото на въстанието през март миналата година бяха убити 9000 души, но и защото конфликтът може да увеличи напрежението в региона. Той може да стане причина и за възхода на екстремисти като тези от Ал Кайда, както и да сложи край на някои от най-дълготрайните съюзи в Близкия изток, а и извън него.

Регионът
Евентуална пълномащабна война може да запали голям пожар. Сирия има важно геополитическо значение. Тя граничи с пет страни, поддържа тесни връзки с Иран и мощни въоръжени групировки и има контрол над снабдяването с вода на Ирак, Йордания и части от Израел. Размириците в Сирия може да станат причина за сражения в Ливан, където все още витае призракът на гражданската война. И въпреки че Дамаск и Израел официално са във война, а от 1967 г. насам Голанските възвишения са окупирани от еврейската държава, границата остана спокойна по време на управлението на Асад.

Обвързаност
Сирия е силно непредвидима страна отчасти заради мрежата от обвързаности с мощни сили, включително с ливанската групировка Хизбула и близкия съюзник Иран. Рухването на управлението на Асад вероятно ще сложи край на топлите отношения на Ислямската република с Дамаск и е възможно да прокара нови пътища на влияние в Близкия изток.

На мястото на така наречения шиитски полумесец - от Иран през Ирак до режима на Асад, оглавяван от алауитите, които са разклонение на шиитското направление в исляма - може да се появи нов коридор на сунитските съюзници от
Саудитската Арабия през Йордания до Сирия. Това също така може да пресече каналите за финансиране и снабдяване на основното антиизраелско подразделение на Техеран, Хизбула в Ливан, както и на Хамас в ивицата Газа.

Екстремисткият фактор
Представители от американското разузнаване посочиха Ал Кайда в Ирак като вероятния виновник за няколко извършени наскоро самоубийствени атентати в Сирия, което увеличава възможността нейни бойци да проникват през границата, за да се възползват от хаоса. Сунитските екстремисти, които подкрепят Ал Кайда, ще се бият, за да свалят от власт Асад, имайки предвид факта, че алауитите, към които той принадлежи, са свързани с шиитското направление в исляма. Евентуална намеса на Ал Кайда може да налее масло в огъня на напрежението на сенктантска основа,
породено от въстанието.

Надигаща се гражданска война

Сирийският конфликт се смеси с напрежението на верска основа в страната. Режимът е доминиран от алауитското малцинство - разклонение на шиитския ислям, представител на което е и сирийският президент. Асад и баща му, който управляваше страната преди него, запазиха висшите ешелони в армията и политическото ръководство за алауити, което е причина за тлеещо негодувание.

Но сунитите са мнозинството от 22-милионното население на Сирия, както и гръбнакът на опозицията. И макар голяма част от опозицията да твърди, че движението е изцяло светско, съобщенията от терен говорят за напрежение на религиозна основа.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
koi e vinoven amerikanskite kapitalisti i byrjoazia.
35
1
 
4
 
! Отговори
наблюдател отстрани преди 12 години
Удобен повод 'умироворители' да навлязат в страната и да продължът към ...Иран.
34
0
 
0
 
! Отговори
Veselin преди 12 години
Филмите ги има във vobx7 и youtube .Дано още повече хора се пробудят и се оправи системата ,която така или иначе ,ще се саморазруши .
33
2
 
4
 
! Отговори
Veselin преди 12 години
Това както и други въстания ,преврати с цел разграбване на богатствата са делу на ЦРУ ,световната банка ,МВФ казват го бивши ръководители ,офицери на ЦРУ ,както и икономическият убиец Джон Перкинс във филмът " Империята на доброто " както и в - Говорейки свободно с Джон Перкинс ,много интересни са филмите защото не са празни приказки ,а факти от бивши служители .Тези филми по националните медии няма как да ги видим за жалост .
32
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Зверските УБИЙСТВА вече Въстание се наричат за да замажат очите на Баламурниците!
31
1
 
31
 
! Отговори
Jek преди 12 години
Падне ли Сирия става страшно за Иран. Това е единствената пречка пред израелската инвазия в Иран. Там няма никакви "бунтовници". Това са тези същите главорези от Чечня дето свалиха и Кадафи. Загледайте фотографиите и прочетете и какво казват хора от тази страна.
30
2
 
4
 
! Отговори
Айде ,бе.... преди 12 години
.....чак сега ли забелязахте тия работи.....!???Да не би да е....Пловдивския панаир ---в Сирия??!!!
29
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Сирия е доста по-голяма държава от Либия (като население), трябва по-дълго да поври в собствен сос, докато стане готова за ядене... Но е само въпрос на време газопровода за египетски, израелски и кипърски газ да мине оттам.
28
10
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Браво на Русия и Китай. Блокираха помощта и намесата в Сирия на Запада, така че камиларите да се избият на спокойствие, пък после ще видим кой ще събира парсата.
27
5
 
6
 
! Отговори
EU-citizen преди 12 години
Имаш "интелекта, образованието и възпитанието" на истински европейски гражданин. ***. --------------- Какво да направя, 20 години живях в социалистическа България...
26
23
 
8
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 12 години
Башаре, купи ли си въжето? Малко си дългичък и си по-труден за бесене, но специалистите ще окажат помощ.
25
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
На Размирици и преврат вече Въстание викатто като Демокрацията все ниподхвърлат разини понятия а после се оказва друго
24
3
 
43
 
! Отговори
2 преди 12 години
чудя се къде в региона където сме се намесили нещо се е решило-в Афганистан,Ирак,Либия и къде ли не арабите продължават да се избиват помежду си...а в Европа техните "политически"емигранти заляха Германия,Франция,Дания и строят джамии скоростно...ние явно сме някакви *** *** дето вървим срещу гибелта си ...
23
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
*** си село такова, *** в Катар да видиш какъв лукс е , после ми говори колко ти е добре в тъпия ЕЦ дет само тъпче на едно място. В Катар безработица няма !!!
22
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
до 19 Имаш "интелекта, образованието и възпитанието" на истински европейски гражданин. ***.
21
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Аууу! Сигурно Архимед и Питагор са били араби! Или Хипократ, може би?
20
10
 
39
 
! Отговори
Pilat до EU-citizen преди 12 години
Без арабите ЕС и САЩ нямаше да знаят що е математика, астрономия, архинектура и полоовината и от медицината. Чудно ми е да ли въобще някой от пишещите коментари по-долу е бил някога въобще там (щото аз съм бил) и какви "възстания" и "революции" им се привиждат на АП. От 1 година се "мъчат" и не могат да докарат "революция" подобна на тази в Либия. Просто американският номер с "помощите" за "възстаниците" няма да мине. Който е бил там ща знае защо :))
19
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
yra ,koga shte doide i v balgaria da se osvobodim ot robovladelskia stroi na chervenite boklyci.
18
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ЗА ИСТИНАТА,ИСТИНСКАТА ИСТИНА,А НЕ ТАЗИ С КОЯТО ПРОМИВАТ МОЗЪЦИТЕ РОЙТЕРС,АСОШИЕЙТЕД ПРЕС И ТЕМ ПОДОБНИ,ЧЕТЕТЕ ВСЕКИ ДЕН SANA.SY!!!!!!!!
17
30
 
13
 
! Отговори
EU-citizen преди 12 години
На мене ми е добре в ЕС, вие плачете, че бензина бил скъп. Следователно, изнесете се на по-удобно място - Катар, Сибир... Без ЕС и САЩ, арабите нямаше да знаят изобщо какво е петрол и за какво служи. С две думи, за да ме разбереш правилно - ходи се шибай!