Отровното завещание на Андерш Брайвик

"Затваряме очи пред факта, че мирогледа му споделят мнозина в цяла Европа"
Обновена: 17 апр 2012 14:54 | 17 апр 2012 14:45, Елка Василева
175
Отровното завещание на Андерш Брайвик
Андерш Брайвик на влизане в съдебната зала. Снимка: Reuters

Терорът в Осло и Ютьоя нанесе на нас, норвежците, обща травма, която ще остане с нас завинаги. Ние сме обвързани и чрез съчувствието към оцелелите и роднините и приятелите на 77-имата убити през миналия юли. След атаката ние се събирахме за манифестации и публични прояви на скръб, пише Аслак Сира Мире* във вестник "Гардиън".

Но се опасявам, че тази реакция малко се отличава от реакцията на природно бедствие или смъртоносен инцидент от същите мащаби. Сега, когато започна процесът срещу направилият самопризнания убиец Андерш Беринг Брайвик, норвежката политика като че ли ще възстанови нормалния си ход. Въпреки че деянията, процесът и душевността на Брайвик тотално доминираха в националните медии, ние сякаш отбягваме политическите теми, близки до сърцето на терориста.

Тази зима Норвегия подписа споразумение за връщането в Етиопия на млади кандидати за убежище. Тези деца са живели цял живот в нашата страна, те говорят норвежки и посещават норвежки училища. Коалиция от организации се опита да спре тяхното принудително изпращане в една страна с нестабилна диктатура, но е много вероятно депортирането им да започне. Любовта, която трябваше да бъде отговорът на омразата на Брайвик, не се разпростря до тези деца, нито до палестинците, кюрдите или другите бежанци.

По същия начин дебатът за исляма и ислямофобията се ожесточи вместо да омекне след събитията от 22 юли м.г. След убийствата някои антиислямски организации и уебсайтове дадоха признаци на разкаяние, но този период отмина и сега озлоблението е още по-силно.

Онези, които настояват, че ислямът представлява заплаха за европейците и норвежците и твърдят, че последните 1500 години представляват история на безкрайния конфликт между християнската цивилизация и ислямското варварство, са толкова настойчиви както преди. Вместо да отвори вратата за почтен дебат, терорът циментира разногласията. Десните политици и антиислямски уебсайтове като document.no се върнаха към обичайната си практика. А норвежките вестници все още са длъжни да закриват своите интернет дебати при констатирана вербална обида към исляма или имиграцията в статия или коментар.

Всичко това е залегнало в сърцевината на идеологията на Брайвик. И въпреки че бяха използвани много думи, за да се декларира как 22 юли е променил и ще промени Норвегия, все още същите хора възразяват срещу нехуманността на нашата имиграционна политика и същите представители на десницата критикуват всичко, което изглежда като "отстъпление пред исляма". А покрай това ислямофобите отхвърлят твърденията, че имат нещо общо с Брайвик и сега още по-ожесточено бранят своята параноя.

След атаката премиерът Столтенберг заяви, че отговорът на Норвегия ще бъде повече демокрация и повече откритост.

Политиците от всички партии се присъединиха към него с декларация, че изборите през септември миналата година щели бъдат отговорът, който страната ще даде на терора. Трябваше хората да гласуват и да защитят демокрацията. Но преброяването показа, че нямаше голямо увеличение на избирателната активност.

Дебатът и говоренето за терора от 22 юли все повече и повече се съсредоточава върху подробностите: за самия акт, за грешките на полицията и правителството и най-вече върху биографията на Брайвик. Толкова напрегнато се взираме в очите на терориста, че започваме да ослепяваме. Вече познаваме всичките му пушки, костюми и униформи, неговите роднини и приятели. Той става знаменитост, икона на злото. Но затваряме очите си пред факта, че мирогледът на Брайвик се споделя от мнозина в цяла Европа.

Колективното отвращение от неговите действия не съвпада с колективно отвращение от неговите мотиви. В YouTube под документалния клип на Би Би Си за 22 юли могат да се прочетат коментари на хора, които твърдят, че са норвежци, като следния: "Така става, когато унищожаваш спокойната преди Норвегия, когато докарваш мюсюлмани, африканци и измет от Третия свят".

Норвежкият премиер и мнозина други казват, че няма да позволят на терористите да ни променят. Успяхме чак дотам, че обсъждането на връзката между Брайвик и съвременния политически живот стана табу. Убеден съм, че ние трябва да се променим след Ютьоя. Трябва да преосмислим най-сериозния измежду всичките
проблеми: как да се държим в бъдеще, когато хората от различни религии и култури живеят рамо до рамо в Европа? И как да се отнасяме към идеологията, която ни казва, че това е невъзможно.

Трябва да унищожим почвата, върху която е отрасъл Брайвик. Именно това е залогът в процеса срещу него. По-важно от наказанието, което ще му бъде наложено, е как да разбираме събитията от 22 юли. Какво ще четат нашите деца в учебниците си след 15 години? Ще бъде ли разглеждано това като безумен самотен акт на Брайвик или като продукт на нарастваща ислямофобия и омраза? Последиците ще вървят след нас поколения наред.

(БТА)


- - - - - - -
* Авторът Аслак Сира Мире е директор на Дома на литературата в Осло; писател и бивш лидер на Червения избирателен съюз.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


175
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
0
 
32
 
! Отговори
скандинавия преди 12 години
В Швеция няма расизъм, но примерно в северен Стокхолм живеят шведи и бели хора, докато в южната част е буквално Бейрут..шведите са малцинство, магазините са само на чужденци, на пътя и в метрото чуваш всякакви езици, но не и шведски. Ето каква е почвата, в която са се развили убежденията на Брейвик..оставям на вас да съдите..
57
1
 
21
 
! Отговори
Зъл Джин преди 12 години
Хм, сега Европата като почне да обеднява, Брайвик ще го издигнат в култ.
56
0
 
37
 
! Отговори
скандинавия преди 12 години
Аз живея в Швеция от известно време и от първо лице мога да кажа какво става тук. Държавата се пълни с мюсулмани от цяла Азия и Африка. Навсякъде се сблъскваш с тях и няма как да не ги различиш- ходят със забрадки,фереджета и потури, в смисъл никакво приобщаване към местната култура. От друга страна им се предоставят безплатни апартаменти,курсове по шведски, получават пари на глава от семейството. И съответно не работят. Местните хора и въобще работещите плащат около 1/3 от заплатите си данъци
55
4
 
5
 
! Отговори
Обективно преди 12 години
Брейвик е евреин по майчина линия,така че е разбираема омразата му към мултикултурализма.Голямата заблуда е,че престъплението му се пише на гърба на норвежците и викингите.
54
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Какво трябва да значи това тер-акт, русофилско маймунче?
53
10
 
19
 
! Отговори
до 55 от славянин преди 12 години
Така е, теорията за израждането е вярна, даже и Учителя Петър Дънов е казал бели и черни да не правят деца, защото на първите ще им деградират ''висшите чувства'', а вторите ще деградират физически, защото вибрациите на телата им не могат да издържат вибрациите на белите! И това не е някакъв кух расизъм, а езотерична наука! Най-старата раса на земята е черната и затова тя е упадъчна, след това идва червената, след това жълтата и най-младата е бялата и затова той казва, че бъдещето е нейно!
52
1
 
6
 
! Отговори
drim.pree преди 12 години
Ако се научат да ни слушат и престанат да правят каквото си решават по разни съвещания, до голяма степен може да се избегнат тези терористични актове, това важи и за постъпките им в Ирак и Афганистан, хората се променят но не толкова бързо, пък и няма как да да мачкаш хората и да си мислиш че нищо не могат да направят, не могат , не могат и хоп тер-акт, партизанки войни и т.н.
51
18
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Неофашизмът, расизмът и ксенофобията са продукт на егоизма, алчността и самозабравата у норвежките богаташи. Всички тези идеологии са отречени отдавна не само от църквата, но и от човечеството. Проблемът с такива явления обаче е сериозен, защото те се появяват по време на тежки икономически кризи и засега т. нар. демокрация не може да се справи с тях, защото в елита и в политиката успяват да влязат богати и корумпирани крадци, които използват кризите, за да крадат и бедните обедняват още повече.
50
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Недейте дава акъл на розовобузите норвежци, тъмни балкански субектчета, защото ако бяхте по-умни, нямаше сега вие да сте в *** г*з, а те да са с най-високия стандарт в Европа.
49
6
 
25
 
! Отговори
14/88 преди 12 години
Ако изобщо белите хора оцелеят след години, Хитлер ще се изучава като задължителен предмет !
48
17
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Няма разумна алтернатива на правовата държава и демократичното общество, такива като Брейвик са болни и трябва да се затварят и лекуват...
47
0
 
16
 
! Отговори
демек преди 12 години
норвежците засега като официална политика ще го карат още повече на *** с разтворени розови бузки, вярна е теорията за израждането, жалко за викингите...
46
4
 
28
 
! Отговори
славянин преди 12 години
Бунтът му срещу ислямската инвазия в Европа е справедлив, но методът му беше грешен! Всеки който е запознат поне малко с ислямската доктрина знае какво смята да прави тя със света, просто *** са едно стадо бесни кучета - знаят само да късат и ръфат! Достатъчно е да се видят изкривените им от злоба и диващина физиономии когато протестират, за да стане ясно каква демонизирана *** са!
45
0
 
15
 
! Отговори
drim.pree преди 12 години
Години наред, политиците преследват тази толерантност към всичко и всеки на всяка цена, въпреки че знаят че има огромни маси от хора които не искат това да се случва, те взимат решения с надеждата че след време хората ще се примирят, да ама не. Както се примириха афганците с нахлуването на тяхна територия толкова сме се примирили и ние с хомота, хора от различни религии и култури.В един момент на някой като Брайвик му избиват чивиите и той взима "трудно решение" както биха казали политиците
44
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Загрижели са за деца и хора от незнам си какви дьржави!-Те ако ставаха за нещо нямаше да *** от глад...Всичко е вьпрос на еволюция на тяло, дух и ум.Нека да видят какво става в Бьлгария *** НИ ИЗЯДОХА и тия които останахме трябва да емигрират.
43
0
 
31
 
! Отговори
ddap преди 12 години
Не мога да приема това, което тоя човек направи. Брутално е, НО беше очаквано. Като очаквано не значи необходимо. Той просто изстреля сигналната ракета. Това беше стартът, първият от още много подобни "протести" срещу ислямизацията. Това, което става в Западна Европа не е естествено и хората там все повече и повече го отхвърлят. На всички им е писнало от така или иначе провалилият се мултикултуризъм и псевдотолеранстност. Истинските действия и реакция на тамошните общества тепърва ни очакват.
42
8
 
6
 
! Отговори
до 24 (мартин) преди 12 години
Рядко чета коментари, но от тези тук ми се изправиха косите - не бях виждал скоро толкова скудоумие на едно място. И все повече разбирам, че има само две причини, поради които България не е стигнала до нацизма: 1) България прекалено малка и слаба държава и никой отвън не би го позволил, и 2) хората са ужасно малодушни, имат смелост само да плюят, и то пред компютъра. Така че се обръщам към Мартин - не чети коментарите тук повече и не пиши, преди да са те заразили тези хора с кретенизма си.
41
17
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
..бе викате прав бил, ама ако по случайност имаше и българи на Ютьоя, и те щяха да са в кюпа. По всяка вероятност това момче ни брои и нас за "втора ръка" и едва ли прави разлика между българи и ***.
40
22
 
16
 
! Отговори
RAD преди 12 години
Забележете абсурда, който цари по форумите:Откачалката избива 77 норвежци (има списък в нета със снимки - няма никакво съмнение,че НЕ СА ИСЛЯМСКИ ЕКСТРЕМИСТИ!). Дори самият той не ги обявява за ислямисти, обаче родните комплексари развяват гордо байряк и викат браво на едно зверство!!!Ехоо!!! Я помислете малко! Ако утре някой влезе в супермаркет примерно в Шумен, избие 70 души и каже,че били екстремисти под прикритие, ще му ръкопляскате ли бе ? Кой реши,че тия младежи са ислямисти? Кой? КОЙ?
39
4
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Лично моето мнение е, че ако в България се съберем около 1000 готови да направят същото като Брайвик, след време, когато заплахата от *** бъде осъзната дори от дупедаващите ни се политици, ще ни обявят за герои. Просто 1000 човека в различни махали и градове, с бомбички, гранатки, пистолетчета, картечници и пушки. Групо по 100 *** ще отнесем.