На Земята става все по-горещо

ООН: Предстоят екстремни климатични събития
Обновена: 12 юли 2012 21:45 | 12 юли 2012 20:35, Елка Василева
91
На Земята става все по-горещо
По-топлият въздух предизвиква по-чести горещи вълни и засушавания. Снимка: архив, Reuters

Последната гореща вълна, която изпържи по-голямата част от САЩ, унищожи реколта и предизвика смъртни случаи, повдигна въпроса дали това и други екстремни метеорологични явления могат да бъдат приписани на предизвикани от човека климатични промени. Отговорът, все повече, е "да", но с някои уговорки, пише „Ню йорк таймс“.

Повечето учени винаги са били предпазливи в намирането на причинно-следствена връзка между глобалното затопляне и което и да е конкретно климатично събитие. Светът е преживял катастрофални горещи вълни, засушавания, горски пожари и наводнения. Те са на мнение обаче, че без трайни усилия да се намалят парниковите емисии има голяма вероятност опасните жеги, продължителните засушавания и крайбрежните наводнения да станат по-чести.

Много политици и изявено малцинство от учени оспорват тези прогнози и твърдят, че те само предизвикват паника. Това, което не могат да оспорят обаче, са числата. Според Националната администрация за океаните и атмосферата 11-те години от 2001 до 2011 са сред 13-те най-топли години в света, откакто преди 132 години започна да се води официална статистика. Средната температура в САЩ за първите шест месеца на тази година е най-високата, регистрирана след 1895 г., съобщи в понеделник Националният център за климатични данни.

Междуправителствената група за климатичните промени, служба на ООН, която проучва климатичните промени с помощта на хиляди учени от цял свят, съобщи, че предстоят по-чести и потенциално по-разрушителни екстремни климатични събития.

В доклад от миналия ноември, в който се прави оценка на екстремните промени на климата, групата твърди, че през 21 век в глобален мащаб със сигурност ще има засилване на честотата и обхвата на крайно високите и крайно ниските ежедневни температури. Ако парниковите газове не бъдат намалени, горещите вълни, които сега
идват на всеки 20 години, до края на века ще започнат да се случват на всеки две години.

Експертната група е здравомислеща и предупреди да не се правят прибързани преценки. След урагана Катрина например някои експерти по климата предположиха, че повишаващите се температури в света ще доведат до по-чести урагани. Групата каза, че не разполага с доказателства за подобна зависимост.

Като цяло обаче нейните изводи подкрепят доказателствата, представени от науката: по-топлият въздух предизвиква по-чести горещи вълни и засушавания, по-топлият въздух задържа също повече водни пари, които увеличават опасността от катастрофални наводнения.

Както каза Майкъл Опенхаймър, климатолог от университета Принстън и водещ автор на доклада, една по-топла и по-влажна атмосфера е атмосфера, която е узряла да предизвика бедствия.

Историята е пълна с тъжни случаи, показващи неспособността на човека да види очевидното – прекомерното обработване на почвата доведе до прашните бури, прекомерният риболов лишава от популация океаните. Горещата вълна е просто поредното от многото послания, свързани с климата, които би трябвало да бъдат лесни за разчитане.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
4
 
11
 
! Отговори
До 14 преди 11 години
Това ББ ли ти го каза:))
14
4
 
24
 
! Отговори
До 14 преди 11 години
Аз на доклада ли да вярвам или на очите си. Каквото пише в книгите не расте по нивите. Разходи се по родните планини и ще видиш за какво става въпрос.
13
15
 
28
 
! Отговори
До 12 преди 11 години
България е единствената страна в Европа в която горите нарастват - това са официални данни на ЮНЕСКО, влизаш в техния сайт и четеш!
12
7
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Поредната сензация, поредната манипулация, поредното промиване на мозъци! Тази година била най-топла от 1895 г. в САЩ - е питам аз през въпросната година от 19 век също ли е имало глобално затопляве причинено от човека? Да не говорим каква тотална глупост е да се смята, че човека има нещо с общо с климатичните процеси, които се ръководят от доста по мощни сили! Да не говорим колко малък период са 132г. за Земята за да се правят каквито и да е било изводи, но нищо вие се страхувайте!
11
4
 
36
 
! Отговори
филип тотю преди 11 години
Над България ще е все по горещо и все по малко ще са дъждовете През последните 22 години горите се секат с ред и без ред В Гърция 50% от дървата са български Оная държава която беше преди 23 години и която плюем за да запази българските гори повече от 40 години добиваше за нуждите си дървен материал от Коми СССР и то безвъзмездно
10
7
 
42
 
! Отговори
Ал Гор преди 11 години
Трябва да дадем още пари на Ал Гор и еко-фашистите, да направят още милярди от т.нар. 'въглеродни емисии' и земята изведнъж ще захладнее.Мама ви мръстна долна да ***
9
11
 
32
 
! Отговори
професорът преди 11 години
Това което пише в статията е инсинуация. Горещо е защото е лято. През януари беше -25 градуса и ми замръзнаха яйцата станаха на висулки защото беше зима.
8
10
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Глупости! Старите хора казват - студена зима, жарко лято. Беше ли студена зимата?
7
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
НЕМА ДА СЕ ПЛАШИТЕ. СЕГА АМЕРИКАНСКИО ТЕЦ ДЕТО ЗАРАДИ НЕГО НИ ГО ПОНА ДОБУТАА СЪС ЦЕНИТЕ НА ЕЛЕКТРИКАТА И БЪЛВА ПУШЕКО ОТ МАРИЦАТА. ШЕ НИЕ ТОПЛО И ПРЕЗ ЗИМАТА. НАПРАВО ЗИМАТА ШЕЕ КАТО ПРЕЗ ЛЕТОТО.
6
25
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ами не знам в световен мащаб как е но в България климата е отврат.тежки зими-сух студ или много сняг и жежко лято.винаги е било така.Константин Погонат може би и затова без много репчене отстъпва тези земи на хан Аспарух-хем да се пази северната граница а и заради лошия климат.
5
3
 
17
 
! Отговори
do2 преди 11 години
В Русия съм , в Русия съм !
4
16
 
8
 
! Отговори
Варна морето преди 11 години
Да става то като не е поне 40 градуса не става за плаж :)
3
11
 
45
 
! Отговори
Maks преди 11 години
Климатичните промени тепърва предстоят. Тепърва ще си плащаме за унищожението на природата !!!!
2
8
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ООН: Предстои все повече HAARP-унизиране :)
1
17
 
8
 
! Отговори
Маторис Прос преди 11 години
Ей, че е кеф с моторчето там ...Супер, дай боже повече жега.