Бунтът срещу богатите

Реакцията срещу заможните променя политиката от Европа до САЩ и Китай
Обновена: 9 авг 2012 20:45 | 9 авг 2012 20:45,
213
Бунтът срещу богатите
Напрежението между бедните и богатите расте. Снимка: архив, Reuters

Никога не е добър знак, когато политиците започнат да апелират към патриотизма на данъкоплатците. Защитавайки неотдавнашното решение на френското правителство да повиши максималната ставка на данъка върху доходите до 75%, министърът на финансите Пиер Московиси заяви пред в. "Монд": "Това не е наказателна мярка, а мярка на патриотизъм".

На богатите, обясни той, се дава възможността да направят "изключителен принос" за разрешаване на финансовите проблеми на Франция. Те със сигурност са много благодарни. Франция определено поема голям риск, увеличавайки данъците до много по-високо равнище, отколкото е в съседните държави. Грешка би било обаче да представяме правителството на Оланд като група социалистически динозаври. Истината е, че френското правителство е в радикалния край на нова глобална тенденция - международна реакция срещу богатството, която променя политиката от Европа до САЩ и Китай.

Премиерът на Великобритания Дейвид Камерън предложи да разстели червения килим за данъчните изгнаници от Франция. Дори във Великобритания обаче, където максималният данък е 45%, се усеща ново настроение на враждебност срещу богатите. Дори консервативните политици не се осмеляват да защитават възнагражденията на банкерите.

Междувременно в САЩ Барак Обама води кампания за вдигане на данъците на "милионерите и милиардерите". Вярно, данъчните увеличения, за които настоява президентът, по френските стандарти ще бъдат смешно малки. Обама иска само данъчната ставка да нарасне от 35% на 39,6%, както и да повиши данъците върху капиталовите печалби и дивидентите. Част от реториката на президента обаче определено е повлияна от успешната кампания на Оланд във Франция.

Френският социалист разигра страхотна партия около "безразсъдния" начин на живот и приятелствата на Никола Саркози със свръхбогатите. В подобен стил Обама атакува Мит Ромни като представител на "единия процент", който избягва данъците, и се подигра с коня на съпругата му, участвал в олимпийските състезания по обездка. Тези тактики изглеждат рисковани, тъй като традиционно американците са по-склонни да се възхищават на своите богаташи, отколкото да им завиждат.

Лагерът на Обама обаче може да разчете резултатите от допитванията до общественото мнение. С марж от 64% до 33 % американците одобряват по-високите данъци за хората с доходи над 250 000 долара. Политическата чувствителност към пропастта между богатите и останалите не е типична само за Запада.

Начинът на живот на богатите и могъщите сега е най-чувствителната и опасна тема в китайската политика. Сайтът на агенция Блумбърг в Китай неотдавна бе блокиран, очевидно като наказание за публикуването на статия за семейството на Си Цзинпин, който вероятно скоро ще стане новият президент на страната.

Преди няколко седмици бунтовете срещу замърсяването в град Циндун взеха неприятен обрат, след като демонстрантите настояха да научат каква марка дрехи носи местният партиен секретар. "Твърди се, че след разкритието, че става дума за скъпа италианска марка, са го съблекли до кръста", съобщава Би Би Си.
Защо се случва всичко това? Както неотдавна писа Зани Минтън Бедоус в есе за списание "Икономист", "мнозинството граждани на света сега живеят в страни, в които пропастта между бедни и богати е много по-голяма, отколкото преди едно поколение".

Тенденцията е най-силна на Запад. Както посочва г-н Минтън Бедоус, в САЩ "делът от националния доход, отиващ при най-богатия 1% от населението се е утроил от 8% през 70-те години на миналия век до 24% през 2007 година". В крайна сметка подобна промяна вероятно ще разпали  политическо недоволство. "Спусъкът" за тази реакция бе Голямата рецесия, която засили натиска върху жизнения стандарт на обикновените хора, разкривайки в същото време неморалното поведение по върховете.

Западни политици, от Барак Обама до Франсоа Оланд, се опитват да овладеят и насочват това ново настроение. В Азия, където ударът на Голямата рецесия бе по-лек, вероятно действат други фактори. Интернет и засиленото използване на микроблогове улесниха разпространяването на информация и надигането на възмущение заради пропастта между работниците, които са подложени на силен натиск, и свръхбогатите.

Ако това ново настроение се затвърди, то би могло да доведе до края на ерата на по-ниски данъци, дерегулации и увеличаване на неравенството, което започна в края на 70-те години на миналия век с възхода на Маргарет Тачър и Роналд Рейгън на Запад и Дън Сяопин в Китай. Когато лейди Тачър дойде на власт през 1979 година, максималната данъчна ставка във Великобритания бе 83%. Тя понижи това равнище - първо до 60%, а след това и до 40%, колкото и остана до финансовата криза. Рейгън наследи максимален данък върху доходите от 70% и го понижи до 50 %, а накрая - и до 28%. В Китай Дън Сяопин улови духа на времето, отбелязвайки, че "да забогатееш е божествено".

Сега се утвърждава нова глобална нагласа. В Китай политическите лидери избягват откровената демонстрация на богатство. В западния свят финансово затруднените политици са нетърпеливи да повишат данъците на непопулярните напоследък богаташи. Големият въпрос е дали това все още е възможно в глобализирания свят. Както показват нетактичните забележки на Камерън за червените килими, всяко правителство, което твърде много и твърде бързо увеличава данъците, рискува да предизвика бягство на капитали и компании. Свръхбогатите са мобилни и имат добри съветници.

На "просто богатите" обаче вероятно ще им бъде по-трудно да избегнат новия натиск за по-високи данъци в западните държави. Джеймс Калахан, премиерът, победен от Тачър през 1979 година, каза мъдро: "Има времена, може би веднъж на 30 години, когато в политиката настъпват основни промени". Близо 30 години след началото на ерата Тачър-Рейгън ни застига нова основна промяна.

(в. "Файненшъл таймс", БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


213
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
4
 
9
 
! Отговори
До 74 преди 11 години
Всеки забогатял с от милион нагоре си е продал дошата за това. Няма богат човек на Земята, който да не е обвързан по някакъв начин с илюминатския елит. Ако работиш за тях (за Системата) ще ти позволят да забогатееш. Така стоят нещата, сори.
65
3
 
9
 
! Отговори
Хектор преди 11 години
Бил гейтс е КРАДЕЦ а хари потър трбва да се забрани
64
19
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не скачайте срещу богатите защото Те ви хранят.Няма богати=Няма хляб
63
0
 
4
 
! Отговори
до 69 преди 11 години
Защо мислиш така?Защо населението на България трябва да е 5 милиона души а африканците индийците и азиатците да нарастват с 70 000 000 броя годишно?И освен това?Кое правителство ... освен нашите палячовци ще се съгласят на подобно безумие?
62
8
 
11
 
! Отговори
до 70 преди 11 години
В основата на всяко богатство стои престъпление-Джеймс Форд. --Голяма глупост.Бил Гейтс какво е пръстъпление е извършил, за да забогатее? Дж. К. Роулинг, авторката на поредицата за Хари Потър какво престъпление е извършила? Има още хиляди такива примери.
61
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
На снимката-10000 сладки красиви долара- белите хора в нормалните страни ги изкарват за 2 месеца.Тук е годишната ми заплата.А цар Тиква обяснява как с двойно по-малко се живеело екстра...Шефчетата припяват рефрена,че в провинцията хората и на 300 лева са доволни.. а после отиват в мезонетите си за милион лева..идилия!Толкова ме е срам,че съм българин,че започвам да разбирам онзи англичанин който беше написал,че единственото лечение за района е няколко атомни бомби.От по-старите-като за мизерници
60
0
 
15
 
! Отговори
до 11839 преди 11 години
Много си прав, но... с малка кореция, ако позволиш.Иерархия да, но не според богатството, а според моженето( е не в леглото), а в мисленето!Иначе света е обречен.Алчността и стремежът към ненужно богатство ще унищожат света. САЩ са идеалния пример за момента.
59
14
 
6
 
! Отговори
Успех! преди 11 години
Съвет към по-умните - не завиждайте на богатите, а мислете и работете, за да станете и вие богати!Успех!
58
2
 
18
 
! Отговори
Хектор преди 11 години
В основата на всяко богатство стои престъпление-Джеймс Форд.
57
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
След като приключи всичко,а то няма да е преди 2020 година,ще се въведе СД(световен данък).Той ще е съобразен с мястото и дейността и ще бъде променян във времето.Хората ще имат чипове от раждането си имплантирани и само ще се добавя информация.Всеки ще бъде следен къде е,какво прави,какво купува и колко изкарва.Само отделни няма да имат чипове и ще са привилегировани да взимат решения.Така е решено!И в България няма да живеят повече от 5 000 000 души!Има си квота за всяка държава.Сметнато е!
56
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Allez vous faire foutre
55
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Каква красива снимка.
54
0
 
0
 
! Отговори
Пян гъ преди 11 години
Баце, нямаш и най-бегла представа колко си прав! За огромно съжаление нещата стоят точно така.
53
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Това са шменти капели!Богатия винаги си остава богат!Бедния винаги духа супата!Колкото и да се твърди,че ще се вземе от богатите,толкова по-богати ще стават!Това е факт!Както е факт и това,че колкото повече се твърди,че малкия и средния бизнес ще бъдат стимулирани,толкова повече ще бъдат унищожавани.Всичко е в големите пари!Всичко е в монопола или Глобализацията както го наричат днес.Целта е да има много роби и малко вождове!
52
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Обикновенните хора (които нямат никакви данъчни облекчения) движат икономиката и създават обществен продукт! ------------------- А ти специално какъв продукт създаваш?
51
0
 
5
 
! Отговори
11839 преди 11 години
Баце, може да не съм бил, ама знам, че прави линии в природата няма, няма триъгълници, няма планети с абсолютно еднакво тегло и еднаква "честна" орбита, няма никакви метаезикови програми и знаци, защото те са продукт на съзнанието (не казвам непременно човешко съзнание). А ако си падаше и по уфологията, щеше да знаеш, че йерархия има и между извънземните. Анадънмо?
50
3
 
7
 
! Отговори
ЗА 50.... преди 11 години
....АМИ , ТРИ ПЪТИ ГЛАСУВАТЕ В БЪЛГАРИЯ ЗА БКП/бсп и ТРИ ПЪТИ ГИ ДОКАРВАТЕ НА ВЛАСТ.ЗА БЛАГОДАРНОСТ---КОМУНИСТИТЕ ТРИ ПЪТИ ВИ ДОКАРВАТ ДЪРЖАВАТА ДО ..."фалит"---НО СИ ВЗИМАТ СВОЕТО!НЕ ЗАЩИТАВАМ КОМУНИСТИТЕ .....НО, ТЪПАКА СИ Е *** И НЕ МОГА ДА ГО ЗАЩИТАВАМ И ДА СЕ КОАЛИРАМ С НЕГО!ПРОСТО ТРЯБВА ДА СЕ РАЗБЕРЕ ,....ЧЕ "БЕЗПЛАТЕН ОБЯД---НЯМА"...!Българина е като кучето -----лъже се от всеки който му покаже кокъл...!
49
1
 
4
 
! Отговори
Поверително!!! преди 11 години
Ще ги бием тия БОГАТАШИ само,че на работа за кражба не ставаме!!!
48
0
 
12
 
! Отговори
От преди 11 години
Илюминатите сами си ги пощат тези макари и плебса им се връзва яко :)
47
0
 
5
 
! Отговори
аБЕ ПЯН ГЪ преди 11 години
тИ КОГА СИ БИЛ В КОСМОСА И ЗНАЕШ, ЧЕ ТАМ НЯМА РАВЕНСТВО?АКО ТЕЗИАЛЧНОКОНСУМИРАЩИ 5- 10 ПРОЦЕНТА НЕ СЕ УСЕТЯТ ДА СПРАТ МНОГО СКОРО И ТЕ ЩЕ ИЗЧЕНАТ!