Бунтът срещу богатите

Реакцията срещу заможните променя политиката от Европа до САЩ и Китай
Обновена: 9 авг 2012 20:45 | 9 авг 2012 20:45, Стела Стоянова
213
Бунтът срещу богатите
Напрежението между бедните и богатите расте. Снимка: архив, Reuters

Никога не е добър знак, когато политиците започнат да апелират към патриотизма на данъкоплатците. Защитавайки неотдавнашното решение на френското правителство да повиши максималната ставка на данъка върху доходите до 75%, министърът на финансите Пиер Московиси заяви пред в. "Монд": "Това не е наказателна мярка, а мярка на патриотизъм".

На богатите, обясни той, се дава възможността да направят "изключителен принос" за разрешаване на финансовите проблеми на Франция. Те със сигурност са много благодарни. Франция определено поема голям риск, увеличавайки данъците до много по-високо равнище, отколкото е в съседните държави. Грешка би било обаче да представяме правителството на Оланд като група социалистически динозаври. Истината е, че френското правителство е в радикалния край на нова глобална тенденция - международна реакция срещу богатството, която променя политиката от Европа до САЩ и Китай.

Премиерът на Великобритания Дейвид Камерън предложи да разстели червения килим за данъчните изгнаници от Франция. Дори във Великобритания обаче, където максималният данък е 45%, се усеща ново настроение на враждебност срещу богатите. Дори консервативните политици не се осмеляват да защитават възнагражденията на банкерите.

Междувременно в САЩ Барак Обама води кампания за вдигане на данъците на "милионерите и милиардерите". Вярно, данъчните увеличения, за които настоява президентът, по френските стандарти ще бъдат смешно малки. Обама иска само данъчната ставка да нарасне от 35% на 39,6%, както и да повиши данъците върху капиталовите печалби и дивидентите. Част от реториката на президента обаче определено е повлияна от успешната кампания на Оланд във Франция.

Френският социалист разигра страхотна партия около "безразсъдния" начин на живот и приятелствата на Никола Саркози със свръхбогатите. В подобен стил Обама атакува Мит Ромни като представител на "единия процент", който избягва данъците, и се подигра с коня на съпругата му, участвал в олимпийските състезания по обездка. Тези тактики изглеждат рисковани, тъй като традиционно американците са по-склонни да се възхищават на своите богаташи, отколкото да им завиждат.

Лагерът на Обама обаче може да разчете резултатите от допитванията до общественото мнение. С марж от 64% до 33 % американците одобряват по-високите данъци за хората с доходи над 250 000 долара. Политическата чувствителност към пропастта между богатите и останалите не е типична само за Запада.

Начинът на живот на богатите и могъщите сега е най-чувствителната и опасна тема в китайската политика. Сайтът на агенция Блумбърг в Китай неотдавна бе блокиран, очевидно като наказание за публикуването на статия за семейството на Си Цзинпин, който вероятно скоро ще стане новият президент на страната.

Преди няколко седмици бунтовете срещу замърсяването в град Циндун взеха неприятен обрат, след като демонстрантите настояха да научат каква марка дрехи носи местният партиен секретар. "Твърди се, че след разкритието, че става дума за скъпа италианска марка, са го съблекли до кръста", съобщава Би Би Си.
Защо се случва всичко това? Както неотдавна писа Зани Минтън Бедоус в есе за списание "Икономист", "мнозинството граждани на света сега живеят в страни, в които пропастта между бедни и богати е много по-голяма, отколкото преди едно поколение".

Тенденцията е най-силна на Запад. Както посочва г-н Минтън Бедоус, в САЩ "делът от националния доход, отиващ при най-богатия 1% от населението се е утроил от 8% през 70-те години на миналия век до 24% през 2007 година". В крайна сметка подобна промяна вероятно ще разпали  политическо недоволство. "Спусъкът" за тази реакция бе Голямата рецесия, която засили натиска върху жизнения стандарт на обикновените хора, разкривайки в същото време неморалното поведение по върховете.

Западни политици, от Барак Обама до Франсоа Оланд, се опитват да овладеят и насочват това ново настроение. В Азия, където ударът на Голямата рецесия бе по-лек, вероятно действат други фактори. Интернет и засиленото използване на микроблогове улесниха разпространяването на информация и надигането на възмущение заради пропастта между работниците, които са подложени на силен натиск, и свръхбогатите.

Ако това ново настроение се затвърди, то би могло да доведе до края на ерата на по-ниски данъци, дерегулации и увеличаване на неравенството, което започна в края на 70-те години на миналия век с възхода на Маргарет Тачър и Роналд Рейгън на Запад и Дън Сяопин в Китай. Когато лейди Тачър дойде на власт през 1979 година, максималната данъчна ставка във Великобритания бе 83%. Тя понижи това равнище - първо до 60%, а след това и до 40%, колкото и остана до финансовата криза. Рейгън наследи максимален данък върху доходите от 70% и го понижи до 50 %, а накрая - и до 28%. В Китай Дън Сяопин улови духа на времето, отбелязвайки, че "да забогатееш е божествено".

Сега се утвърждава нова глобална нагласа. В Китай политическите лидери избягват откровената демонстрация на богатство. В западния свят финансово затруднените политици са нетърпеливи да повишат данъците на непопулярните напоследък богаташи. Големият въпрос е дали това все още е възможно в глобализирания свят. Както показват нетактичните забележки на Камерън за червените килими, всяко правителство, което твърде много и твърде бързо увеличава данъците, рискува да предизвика бягство на капитали и компании. Свръхбогатите са мобилни и имат добри съветници.

На "просто богатите" обаче вероятно ще им бъде по-трудно да избегнат новия натиск за по-високи данъци в западните държави. Джеймс Калахан, премиерът, победен от Тачър през 1979 година, каза мъдро: "Има времена, може би веднъж на 30 години, когато в политиката настъпват основни промени". Близо 30 години след началото на ерата Тачър-Рейгън ни застига нова основна промяна.

(в. "Файненшъл таймс", БТА)


213
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
1
 
0
 
! Отговори
? преди 8 години
какво давате минуси бе

нима сте съгласни с това??????
85
8
 
6
 
! Отговори
до 96 преди 8 години
Котенце малечко!През 1985-та година другаря Т.Живков събрал 200 апапа от ДС и казал:Ето ви парите,социализъма се провали другаре.Требе да се мине през фашизъмо и капитализъмо за да построиме социализъмо.Трепете наред и грабете овчето стадо до като пак не си поискат червен милиционерски социализъм!Запада е с нас другаре.Требе само да утрепаме половината лош матриал и да сътворим нова револючия,като за целта ще обявим за виновници некви измислени терористе.
84
6
 
17
 
! Отговори
? преди 8 години
Американският посланник е изпратил писмо до парламента на република България в което иска Васил Левски да бъде постепенно изваден от учебниците по история, като неудобен за световната демокрация.
Добре е ако сред обществото посредством видни съвременни общественици, като споменатия по-горе Андрей Райчев, се наложи мнението, че Левски всъщност е един разрушителен елемент действал нелегално и незаконно в рамките на Европейска Турция, част от независимата Османска империя.

СКАНДАЛНО!!!
83
1
 
3
 
! Отговори
До Дао Дъ Дзин преди 8 години
Сори, пич... но трябваше ли да копи-пейстнеш 2 дузини стихотворения, които дори не са твои, за да изкажеш личното си мнение с две изречения?
82
0
 
20
 
! Отговори
do 74 преди 8 години
Перефразирам въпосата ти: какво престъпление са извършили създателите на най-унищожителните оръжия? Дирекктно никакво,но индиректно? Самия факт, че най-големите достижения на човешкия УМ се използват за обогатяването на единици и срещу човечеството като цяло, показва, че има нещо сбъркано в мисленето и действията на ЧОВЕКА, което ако не бъде поправено, ще доведе до до самоунищжението на ЧОВЕКА!ДАНО РАЗУМЪТ НАДДЕЛЕЕ! АМИН!!!!
81
6
 
35
 
! Отговори
до 76 преди 8 години
Мишленце, до 1989 г. в Българи я нямаше богати, но нямаше нито един беден! Нямаше гладни, безработни, отчаяни бащи не събираха с просия пари да си лекуват децата, дечицата учеха в просторни нови училища с всички удобства, лекар, зъболекар, населението гонеше 9 млн.

Откакто го докарахме богатите да ни хранят, хиляди българи се борят с кучета и котки из контейнерите за *** хляб, а мизерията на милионите, които си чакат заплатите с месци от богатите е достойна за романа "Клетниците".
80
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В:
А какво ще кажете за световната икономика?
О:
Едно от нещата, в които конспиративните теоритици са прави, е че тя се базира на пари, които не съществуват, никога не са съществували и няма да съществуват.
Тези, които притежават банките, притежават също медиите и политиците,така че можете да си представите начина, по който те искат да ви убедят да повярвате.
79
0
 
1
 
! Отговори
Хектор до 48 преди 8 години
Ама колко си прав баце само
78
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Перфектният роб е този, който казва „Аз не съм роб”.
77
1
 
1
 
! Отговори
Хектор преди 8 години
До 77-да откраднеш от крадец кражба ли е? и друго това не промен ФАКТА че батко били е КРАДЕЦ
76
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Всъщност вие доказвате тезата, че бедняците мразят богатите. Дреме им на флигорната на милионерите за вас.
75
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И с колко илюминати си се срещал и си разговарял, та знаеш какво е това илюминат?
Дори да го видиш, няма да го разпознаеш.
74
8
 
3
 
! Отговори
до 77 преди 8 години
Бил гейтс е КРАДЕЦ а хари потър трбва да се забрани
--
Мисля, че по-скоро ти си крадец. Хващам се на бас, че софтуера ти е откраднат. Като не ти харесва Уиндоус, купи си Мак, ама ти не искаш да плащаш, другарю авантакис.
73
1
 
11
 
! Отговори
томaс преди 8 години
83
Ами като има много глупави хора да се ваксинират за щяло и нещяло - ще отчитат резултати, но ваксините не са единственото им средство за намаляване на населението на земята - много внимавайте какви *** ядете - храната ви е пълна с консерванти, оцветители и какви ли не химии - дори водата която пиете - внимавайте - пластмасовите опаковки отделят токсични вещества.
72
1
 
1
 
! Отговори
До 82 преди 8 години
...знам...
71
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бил Гейтс на този етап финансира производството на ваксини. В прав текст, изправен пред публика си го каза - "Единстеният нячин да намалим населнието на Африка е да го направим чрез ваксините. И ние отчитаме добри резултати."
70
1
 
5
 
! Отговори
до 78 преди 8 години
Всеки забогатял с от милион нагоре си е продал дошата за това. Няма богат човек на Земята, който да не е обвързан по някакъв начин с илюминатския елит.
--
Ти дори не знаеш какво означава илюминат!
69
2
 
19
 
! Отговори
томaс преди 8 години
76
О неразумни юроде - хляба идва от Бог - Той ни е дарил всичко необходимо, за да имаме хляб - превъзходна земя, вода, слънце - и за това богатите престъпници нямат никаква заслуга.
68
2
 
8
 
! Отговори
томaс преди 8 години
69 - това няма да е края на всичко. Може би така изглежда уродливата мечта на някой за контрол над света, но това определено няма да приключи така. Христос ще дойде и ще унищожи световната диктатура, която ще са наложили. Още преди хиляди години е описано в Библията какво ще се случи.
67
1
 
14
 
! Отговори
до 74 преди 8 години
Не е ли престъпление да обявиш за престъпник някой на който посрания бъгав софтуер който пробутваш му струва колкото 3-4 месечната заплата? Уиндоус плюс офисче?И като му изложиш фактите че просто в страната подобен разход е немислим да вика: "Не ме интересува,щом са бедни са престъпници" В същото време подобна личност харчи милиарди и милиарди всяка година за да развъжда *** в Африка.Само милиард и няколкостотин милиона са...Това според теб не е ли сатанинска престъпна дейност?