Да лекуваш врага

Чеченски хирург разказва за ужасите от двете войни с Русия
Обновена: 10 окт 2012 10:36 | 8 окт 2012 18:40,
166
Да лекуваш врага
Шамил Басаев - един от пациентите на Хасан Баиев. Снимка: архив, Reuters

По време на двете войни в Чечения хирургът Хасан Баиев оперирал жертви и от двете страни на конфликта. Не виждал в това жест към врага – просто се придържал към Хипократовата клетва, но в крайна сметка бил принуден да напусне родината си. 

Русия води две опустошителни войни в Чечения. За онези, които станаха техни свидетели, това място беше ад на земята. Но в този ад имаше и герои.

В град Алхан-Кала, близо до Грозни, Хасан Баиев води журналистът от BBC Стив Розенбърг в мазето си. Когато войната избухна през 1994 г., местната болница попаднала под обстрел. Така че Баиев превърнал мазето си в операционна. И прекарал следващите 2 години в спасяване на човешки животи.

Мазето е малко – само 3 на 4 метра. Там обаче Баиев приемал по 30 пациенти наведнъж.

„Имах много малка операционна маса в средата. Работех без ток, без отопление и вода. Майка ми ми асистираше. За две години извърших 4600 операции“, разказва Баиев. „Повечето от пациентите ми бяха цивилни граждани – деца, жени, възрастни, млади хора. Водеха ми чеченски, както и руски войници“, допълва той. 

По време на боевете къщата му е била поразявана от ракети на два пъти. Той обаче отказал да си тръгне.
„Останах в Чечения, защото съм чеченец. Баща ми ми казваше: „Ти си мюсюлманин, ти си лекар. Трябва да останеш тук, трябва да помагаш на хората“, казва хирургът.

При избухването на втората война през 1999 г. клиниката вече била възстановена и Баиев можел да излезе от мазето и да оперира в болницата. При подновените боеве той бил по-зает от всякога.

„Оперирах по време на бомбардировки и обстрел. Работех без консумативи, без пълна упойка за мозъчна операция, коремни рани и ампутации. Работех без прозорци и врати. Беше много студено. Навън се чуваше шум от бомби, атаки на танкове, на хеликоптери. Болницата постоянно се тресеше", спомня си той.

Хирургът оперирал пациенти и от двете враждуващи страни. С това обаче си навлякъл неприятности.
„Веднъж доведоха в болницата чеченски и руски войници. Казах им: Това е мирно място. Болницата е отворена за всеки, който има нужда от помощ, не само за чеченци. Някой ме попита: „Защо лекуваш руски войници? Те са врагът!“. Казах, че за мен няма значение дали някой е чеченец или руснак. Водя в операционната първо онзи, който е най-сериозно ранен. Аз съм лекар, положил съм Хипократовата клетва. Затова лекувам всички“, разказва хирургът.

Баиев си спомня най-ужасния ден през февруари 2000 г. Тогава в болницата били доведени 300 ранени чеченци бойци, минали през минно поле. „За 48 часа направих 76 ампутации и 7 мозъчни операции“, отбелязва Баиев.
Сред ранените на операционната му маса онзи ден бил и най-търсеният човек в Русия – чеченският лидер Шамил Басаев.

Баиев ампутирал част от десния му крак. Като обаче спасил живота на Басаев, хирургът рискувал собствения си.
„След ампутацията на крака на Басаев си мислех, че след като му помогнах, имам огромен проблем. Знаех, че за Русия той е като Бин Ладен за Америка. След това избягах от Чечения, защото руската тайна полиция ме търсеше. Търсеха ме и чеченски екстремисти. Нямах избор“, казва хирургът.

Два месеца след операцията на Басаев Баиев избягал от Чечения. Организации за защита на човешките права му помогнали да напусне страната и да се премести в САЩ, където получил политическо убежище. Семейството му започнало нов живот в Масачузетс. Тази есен в Алхан-Кала племенникът на Баиев Адам, който снимал операциите му на видео, е бил застрелян.

Днес Баиев отново е в Чечения. Сега той е американски гражданин, но половината година оперира в детска клиника в Грозни. 

„Много неща се промениха. Политическата ситуация се е променила. Северен Кавказ днес е спокойно място. Най-големият проблем е, че имаме нужда от лекари. Много доктори избягаха от Чечения и заживяха в Европа. Затова имаме нужда от помощ, трябват ни добри специалисти“, казва Баиев.

Въпреки че негов приоритет са децата, Баиев си е изградил име и като пластичен хирург за богатите и известни хора и е превърнал Грозни в необичаен център за козметична хирургия.

„Известните руснаци посещават Чечения, защото имам опит. Първият ми пациент, които дойде в Чечения преди три години, беше известна руска актриса, телевизионна звезда“, разказва хирургът.

Днес Чечения може да е мирна, но спомените от войната все още преследват Баиев.

„Ако видя някоя лоша новина по телевизията, не мога да я изгледам докрай. Например за ситуацията в Сирия, Ирак или Афганистан. Много е болезнено. Виждал съм хиляди ранени, мъртви, деца, които са загубили ръце и крака. Преди войната бях съвсем различен човек. Сега знам, че съм се променил много“, обобщава той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


166
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
2
 
9
 
! Отговори
666! СУПЕР... преди 11 години
.....ПЕЕРАСИ НЕМЕДЛЕНО МАНЕТЕ ТАЯ СНИМКЯ НА ТОЯ ИЗРУД...!
85
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
тука наистина пишат стршно много *** обвиняват Щатите и Запада в Империализъм ,а не виждат руския империализъм , който е в пъти по жесток и по първобитен поради недостатъчната циливизованост на руското общшество.
84
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
до 141 това кога стан преди или след войната а ***, каквото повикало такова се обадило
83
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Чеченците ги свързвам с главорези, завладяване на театри, училище и атентати по метрото. Още си спомням по БНТ 1 отрязването на главата от чеченец на руски военопленик. Мюсюлмани радикали ислямисти, т.е. болни мозъци.
82
4
 
5
 
! Отговори
елмари преди 11 години
Чеченците са най-непокорните.Още по времето на СССР на 24-04/когато са ги завладели казаците/В гРОЗНИ се взривяваше паметника на кавказкия атаман и на другия ден се слагаше нов.На техния битак можеше да се купи и танк.Вярата им е такава ако врагът е паднал до вратата ти ,излекувай го и после го убии извън дома си.И по време на вторара световна война са чакали Хитлер със бял кон.
81
2
 
11
 
! Отговори
И ОЩЕ НЕЩО преди 11 години
НАЙ-ДОБРИТЕ ДЕСАНЧИЦИ В АРМИЯТА НА СССР ПРЕДИ РАЗПАДА,НАЙ-ДОБРИТЕ ВОЙНИЦИ ВЪВ ВТОРАТА СВЕТОВНА СА БИЛИ ИЛИ СИБИРЯЦИ ИЛИ ЧЕЧЕНЦИ.РУСИЯ НЯМАШЕ СМЕТКА ОТ ВОЙНАТА В ЧЕЧЕНИЯ,ЧИСТО ИКОНОМИЧЕСКИ,ТЪЙ КАТО ЩЕШЕ ДА ПРОДАВА НА Е.С.ЧЕЧЕНСКИ ГАЗ И ПЕТРОЛ,НО Е ВЕРНО ЧЕ ГРУПИРОВКИ В РУСИЯ ПРОДАВАХА ОРЪЖИЕ ОТ РУСКИТЕ ВОЕННИ СКЛАДОВЕ НА ЧЕЧЕНСКИТЕ ДУХОВЕ-КАКТО ГИ НАРИЧАХА.ПАРИТЕ КОИТО ФИНАНСИРАХА ЧЕЧЕНЦИТЕ И АРАБСКИТЕ НАЕМНИЦИ,БЯХА НА САЩ,ТУРЦИЯ,САУДИТСКА АРАБИЯ И ДР.,КАКТО И ИНСТРУКТОРИТЕ И ЧАСТ ОТ ОРЪЖИЕТО ИМ
80
1
 
24
 
! Отговори
ДОБРЕ Е ДА СЕ ЗНАЕ преди 11 години
СЕГА Е МОДНО ДА СЕ ПИШЕ ЗА ЧЕЧЕНСКИ ЛЕКАР,СПАСЯВАЛ РУСКИ ВОЙНЦИ.1-ВО НЕКА НЕ ЗАБРАВЯМЕ ЧЕ СЪЩИЯТ ЛЕКАР СЕ Е НАУЧИЛ НА МЕДИЦИНА, НЕ В САЩ А В СССР.2-РО НИКЪДЕ НЕ СЕ ПИШЕ ЗА ТОВА КОЛКО ЧЕЧЕНЦИ И ЦИВИЛНИ И НАЕМНИЦИ СА СПАСЕНИ В ВОЕНОПОЛЕВИТЕ БОЛНИЦИ НА РУСКАТА АРМИЯ.3-ТО ВОЙНАТА Я ЗАПОЧНАХА САЩ И ТУРЦИЯ ЧРЕЗ НАЕМНИЦИ МУДЖАХИДИНИ ОТ ВСИЧКИ МЮСЮЛМ.СТРАНИ-ЗА ПЕТРОЛА НА ЧЕЧЕНИЯ.4-ТО ВЪЗОБНОВЯВАНЕТО НА ЧЕЧЕНИЯ Е ОТ РУСИЯ,НЕ ОТ САЩ И ТУРЦИЯ.5-ТО БРАВО НА ЛЕКАРЯ И ВСИЧКИ КАТО НЕГО,БЕЗ ЗНАЧЕНИЕ КАКВИ СА ТЕ
79
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Нефта в Чечения чеченски ли е или руски? Нефта в Ирак иракски ли е или американски?
78
0
 
21
 
! Отговори
kireza преди 11 години
Ние българите трябва да знаем истината за Чечения и чеченците...До като беше СССР а после Русия,чеченските бандити по банков път откраднаха от руски банки над 4 трилиона рубли(до като живеех там),всеки чеченски главатар си имаше кранче и си точеха безплатно дизел,бензин и керосин.Диспечерите сменяха графиците,но корупция,няма отърване!Чеченец,съветски генерал,обяви Чечения за независима република,а евреина Березовски го подкрепяше.Русия не можеше да загуби тръбите и се започна война с бандити
77
0
 
6
 
! Отговори
Месия- жена преди 11 години
Война, зло- просто ненужни и временни състояния на Света, който не пожела да познае Бога в самото начало. Сега поне на всички е ясно какво следва- добро! От нас зависи! Въпрос на време- неотклонност, добро темпо, вяра... Заедно!
76
1
 
16
 
! Отговори
rusnak преди 11 години
Браво на лекаря, но това е някаква Америкнска бастня!
75
3
 
3
 
! Отговори
Зигмунд Фройд преди 11 години
До do 106Толкова нефт има, че Русия налива луди пари на тези откачалници!И много ми е чудно къде този доХтор е получил образованието си. В Грозни???
74
0
 
4
 
! Отговори
noname преди 11 години
"Мазачузетс" Маза- чузетс. Смешно. Просто отбелязвам.
73
0
 
0
 
! Отговори
satovcha-pletena преди 11 години
До Анонимен126... az sym ti vidqla maikata be...popitai si maika ti kaka sym q posavil beleg varhu top4enceto
72
0
 
0
 
! Отговори
gogol преди 11 години
proincest/photos/mila-volod-***/small3.jpg
71
3
 
2
 
! Отговори
satov4a-pletena преди 11 години
koi e tyk Syrbina koito se pravi na golqn e***.......zatova ostanahte edna 6epi4ka ot golqmata vi jugoslaviq..... ebaha vi maikite....prosti svinski pastiri...
70
1
 
0
 
! Отговори
sofiqnec преди 11 години
da Kitaici iskam,no samo jeni kitaiki....4***t se perfekno.... ako bog be6e sazdalo i 4.otvor na 4oveka...i tam 6tqha dasi mu6kat ne6to...
69
2
 
0
 
! Отговори
satov4a-pletena преди 11 години
po dobre 6te e davi e** istenska karte4nica , otkolkoto rqzana karte4nica...
68
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
do 114to togava nqma da sa6testvyva bulgariq ... bg 7.milyona ,a kitaicite 10.... kva 6te polzata... kakto sa gladni Kitaicite 6te vi opekat na fyrni....
67
2
 
2
 
! Отговори
dryn dryn преди 11 години
do 113pak li iskate davi okypirat rysnacite....