Автоголът на един десятък

ГЕРБ ще загуби политически от новия налог върху банковите лихви
Обновена: 12 окт 2012 14:44 | 12 окт 2012 11:36, Красимир Ангелов
351
Автоголът на един десятък
Снимка: Булфото

Ще има данък върху лихвите на банковите спестявания, потвърди отново финансовият министър Симеон Дянков и за пореден път сложи точка (вероятно с възможност за многоточие) по темата, която вълнува страната от 2 дни.

Правителството обаче си вкара сериозен автогол с идеята да обложи  с 10% лихвите по депозити и влогове и то точно в годината на изборите. За никого не е тайна, че в условията на финансова криза българинът прави и невъзможното да спести пари за още по-черни дни и гледа със страшна злоба всеки, който се опита да му бръкне в джоба.

Българите бедни, пък спестяват

"Не може с такива усилия ние да спасим държавата от фалит, от това, което заварихме, и сега да излязат и да викат – гледай ГЕРБ какво направиха, обеднели хората. В същото време БНБ отчита рекордни постъпления на спестявания на гражданите. За да спестяват хората - нали отнякъде са дошли тези пари?!”

Думите са на премиера Бойко Борисов, който на предишното заседание на Министерския съвет потвърди радостната (май) новина, че българите спестяват все повече и повече.

Още по темата

Добра констатация, на фона на която седмица по-късно стана ясно, че идва време и за десятък върху лихвите от депозити и влогове. Логично на това вероятно ще последва и нова банкова такса, която банките ще си я удържат, защото трябва да пресмятат колко да преведат в хазната от новия налог.

Ще има ли сериозен финансов плюс за държавата това упражнение, ще трябва да кажат финансовите експерти, но е факт, че българинът пак се почуства прецакан и да не ползваме по-нецензурни думи - да кажем просто изигран.

Защото богатият слой от обществото, който всъщност трябва да поеме най-голямата тежест от въвеждането на новия данък, ще си намери своето решение за този казус. Но за десетки хиляди българи със скромните влогове от 1000-2000 лева никак не им харесва да им облагат и без това скромните 50-100 лева бонус от лихви на година с втори данък, след като те веднъж са платили такъв за парите си.

Рискът на правителството в годината преди изборите тук вече става повече политически, отколкото икономически. Ясно е, че парите, които ще влязат в хазната от този данък, са крайно необходими, макар финансовият министър Симеон Дянков да твърди, че иска въвеждането му поради факта, че данъчното законодателство трябва да е справедливо в облагането на труда и капитала.

Но след като ГЕРБ загуби окончателно пенсионерите с решението за вдигане на пенсиите едва напролет, сега с тази идея рискува да загуби и много от спестовните хора с по-скромни доходи. С други думи – играта загрубява.

Още повече, че сега идва време на опозицията, която и отляво, и отдясно скочи срещу новия налог, заложен от правителството, което „дава с едната ръка, а окончателно ще го прибере с другата“.

А предизборната кампания вече започна и както се вижда, се води с всякакви възможни средства. А головете ще се броят през лятото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


351
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
6
 
30
 
! Отговори
Панталеев преди 11 години
Този данък трябва да го има ,но защо не пишете и коментирате нищо за майчинството и отказа на ГЕРБ да индексира мизерните 240 лева за 2-та година от майчинството,нестига че го откачиха от минималната работна заплата ,а и го замразяват тези родители дали им е лесном да си отглеждат децата?
15
4
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Абослютно вярно, богатия ще намери начин да излъже и няма да плати и стотинка, а ако дори ги плати после ще си ги вземе от тия под него. Моя шеф така разправя: Мене увеличения не ме интересуват, щото аз ще си ги взема пак. ГЕРБ удрят за пореден път малкия човек, който добре знае и къта пари за черни дни. Ходили ли сте напоследък на лекар, зъболекар? Знаети ли какви са цените?
14
3
 
66
 
! Отговори
ГРАБЕЖ !!! преди 11 години
Правителството граби народа !Ако искаха да обложат богатите да го бяха направили, нали с хеликоптери им заснимаха имотите !Защо вземат на работещият българин възможноста да спаси поне от части малкото си спестявания ?Защото бюджета е издънен и правителството вследствие на пагубната си политика смаза икономиката и се лиши от постъпления !
13
3
 
61
 
! Отговори
Христов преди 11 години
ЧЕСТИТА ЗАГУБА НА ИЗБОРИТЕ. До сега съм гласувал за ГЕРБ,но ако въведете този данък съм пас. ОПРАВЯЙТЕ СЕ.
12
3
 
78
 
! Отговори
Вангелия Гучерова преди 11 години
С данък , без данък, ГЕРБ бяха до тука.
11
4
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
От години казвам, че всички, които гласувахте за гебр, сте *** и*иоти! Първо крадлив цар, после турци и ***, накрая гробари... *** и юроде!
10
1
 
70
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Забелязвате ли как управляващите, (които са от едно котило) правят едни ловки маневри да сдадат властта на другите чрез някакъв гаф. После новите идващи на власт: А ние ще ги съдим, ние ще ги .... и нищоооо! Така времето минава, нищо не се случва, българина е по-беден, по-болен и по-изчезващ вид!
9
26
 
10
 
! Отговори
. преди 11 години
Не, няма да загубят, защото с тези пари ще си купят гласовете на пенсионерите, полицаите и военните като им вдигнат заплатите.2 милиона пенсионери + 150 хиляди души в сектор сигурност + партийните членове = напълно достатъчно да се спечелят изборите.....
8
2
 
72
 
! Отговори
онбашията преди 11 години
както самия дянков каза, няма да има особен приход от това , но си го начукаха щото изглеждат алчни. за повечето хора тоя данък е има няма 10 лева годишно, не ги бърка, но ще се вбесят точно заради принципа, а не щото ги ощетява.
7
4
 
72
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Aми нищо страшно ГЕРБ ще загуби с катастрофален резултат ,дори няма да мине 4 % бариера
6
4
 
52
 
! Отговори
дядо преди 11 години
никакъв авто голто си е направо гол във вратата на изтъпалия българинно не десятъкаа приватизацията в енергетиката и бдж кото прикриват с възможгно най-голям шуми дреме им дали ще са на власт като хапнат последните и то най-големи хапки от имуществото на тъпанарите българи- защото на практика то е тяхно - държавноайде балъци занимавайте се с десятъка докато ви събуят и гащите ако са ви останали
5
1
 
71
 
! Отговори
DDD преди 11 години
Не стига данъка, ами и поредната такса от страна на банките. Откакто е дошло това правителство само и единствено увеличава данъците! И без това парите по депозитите се изяждат от инфлацията ( в която пръст има правителството с неговата политика), ами сега и допълнителни разходки по лихвите....Твърдо НЕ!
4
1
 
61
 
! Отговори
... преди 11 години
Ако вдигнат минималната работна заплата на 500 лв приходите в бюджета няма ли да се увеличат повече?
3
4
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не е анонимна статията и си е съвсем точна!
2
4
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Добър анализ!
1
83
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Анонимна "статия" под която анонимни ще коментират. Днес.бг, в услуга на червените си господари.