Двете суперсили – Китай и САЩ, избират своите лидери

Електорален съспенс срещу промяна зад здраво заключени врати
30 окт 2012 19:15, Елка Василева
43
Двете суперсили – Китай и САЩ, избират своите лидери
Двамата президенти - Ху Дзинтао и Барак Обама. Снимка: архив, Reuters

Двете най-големи световни сили САЩ и Китай ще изберат свои лидери в началото на ноември - съвпадение във времето, което изважда наяве огромната пропаст, която дели съспенса в американския демократичен избирателен процес от обвитата в непрозрачност промяна на комунистическия връх в Китай, пише Франс прес.

САЩ живеят в ритъма на дебати, следени на живо от десетки милиони телевизионни зрители, на истински взрив от туитове, понякога осмиващи кандидатите, на гръмки политически митинги. С един основен въпрос - Мит Ромни или Барак Обама ще е следващият президент?

От другата страна на Тихия океан, където внушителният конгрес на китайските комунисти, свикван на пет години, започва на 8 ноември, делегатите на който по-често са посочвани, а не избрани, битките се водят зад кулисите, големците разпределят помежду си ключовите постове и може да се чуе летенето на мухите по време на политическите заседания. И е почти сигурно: вицепрезидентът Си Цзинпин ще се издигне с едно стъпало в йерархията, за да оглави единствената китайска партия и следователно целия Китай.

Западното демократично оживление срещу сковаността на социализма по китайски. Електорален съспенс срещу промяна зад здраво заключени врати. Но накрая налице ще са двама върховни лидери, всеки начело на ядрена сила с постоянно място в Съвета за сигурност на ООН. И две икономики, първите на планетата, които ще продължат да търгуват, нищо че господата Обама и Ромни се надпреварват да обещават твърдост към Китай.

Китайски студенти от различен произход от университетско градче в Пекин казаха пред АФП, че следят с интерес американската надпревара, която е толкова по-динамична отколкото в страната им. Но без искрената завист противно на някои клишета, пуснали здраво корени на Запад, че китайците чувствали спешна необходимост да избират лидерите си.

"Механичното копиране на американската демокрация би предизвикало много проблеми в Китай, дори и ако трябва да минем през този етап, за да постигнем напредък", казва 24-годишният Чжън Кайлун. Този студент по философия не крие възхищението си от ораторския талант на Барак Обама.

По време на втория президентски дебат в университета Хофстра в Лонг Айлънд кандидатите имаха правото да се движат по малка сцена пред аудитория, която им задаваше въпроси. Малко след това по време на гала вечеря в Ню Йорк Мит Ромни и Барак Обама развеселиха публиката с иронични и самоиронични подмятания. Нещо немислимо в Китай, където лидерите сякаш са застинали в тържествена поза, предназначена да илюстрира значимостта на тяхната длъжност.

"Обама умее да се държи пред публиката, той има неустоимо излъчване", казва Ту Цзунчъ, студент по международни отношения. Но Ту също смята, че американската избирателна система е неприложима към настоящия момент в Китай.

"Изборите в САЩ дават възможност на всеки да участва в тях и това е нещо положително. Но това излиза и много скъпо. На теория изборите в Китай няма да струват нищо", казва Ту.

Чжан Шо, студент по механотехника в Ухан, в Централен Китай, следи също отблизо новините, свързани с американските избори по телевизията и в интернет. "Бих казал, че американската избирателна система не е най-лошата в света, но й нашата като цяло отговаря на националната ни специфика", коментира той. "Може би след 30-50 години ние ще достигнем демократичното ниво на САЩ. Това е процес на еволюция", казва той.

Тези китайски студенти са изразители на доминиращото мнение в Китай.

"Дори най-свободомислещите китайски интелектуалци не смятат, че демократизирането на Китай ще е възможно без преходен период, който да бъде повече или по-малко дълъг и по време на който ще се извърши трансформацията на народа в гражданско общество", подчерта неотдавна в анализ френският социолог
Жан-Луи Рока.

Що се отнася до Китайската комунистическа партия, нейният приоритет е да поддържа стабилни отношенията с Вашингтон, за да продължи безпроблемно развитието на китайската икономика. Пекин беше на точно същата позиция и преди четири години, когато Барак Обама се изправи срещу Джон Маккейн.

"Запазването на стабилните и здрави връзки между Пекин и Вашингтон служи на фундаменталните интереси на двете страни", заяви миналата седмица Хун Лей, говорител на китайското министерство на външните работи.

Вече на няколко пъти Пекин предупреди, че Китай не трябва да бъде превръщан в изкупителна жертва, нито пък да бъде нарочван за виновник за американските икономически трудности.

"Независимо от това дали следващият американски президент е демократ или републиканец и независимо дали го иска или не, той ще бъде принуден да смекчи войнствената реторика към Китай, възприета по време на цялата предизборна кампания", подчерта неотдавна китайската официална новинарска агенция
Синхуа.
 

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Къде са русначетата. Никой не ги брои сред супер-силите. Тях това пиене не им оставя време за работа.
39
0
 
2
 
! Отговори
Kiki преди 11 години
V otgovor na #26:The OSCE representatives are not authorized by Texas law to enter a polling place!!!So simple is that!Za kakva lipsa na demokrazia mi govorish?Jiveia v Texas ot 10 godini i tuk horata imat Zakoni.A i ti kakvo imash vpredvid pod demokrazia-svobodia kakto e v Bulgaria sega???Ne me razbirai pogreshno,obicham Bulgaria ,no ima goliama razlika mejdu tezi dve dumi-demokrazia i svobodia.A,i ne znam kak taka horata znaiat kakvo e v USA ,sled kato ne sa idvali tuk ???!!!
38
1
 
6
 
! Отговори
Istinata преди 11 години
Не разбирам, защо се казва на черното бяло - защо се заявява, че в САЩ има демократичен модел на управление когато това категорично не е така?!Никой, не се осмелява да зададе неудобните въпроси защо винаги говорим за две непроменени и точно определени партии? Защо всяка алтернатива се заглушава от 4-тата власт?
37
1
 
4
 
! Отговори
Перко Наумов преди 11 години
Аз съм на социални и джома ми говори че Барак Обама трябва да победи на изборите!Освен това *** е пълен некадърник който ще съсипе окончателно света и това ми мирише на възмездие за всички мои беди!Единствено съвеста ми е за Мит Ромни тъй като е на прав път но в днешно време тя не струва пуктната пара!Важното е Обама да спечели и да има лапачка пък света да го вземат мътните........
36
0
 
1
 
! Отговори
Bo преди 11 години
neobux/?r=babybori
35
3
 
4
 
! Отговори
до 35- бивш българин преди 11 години
Китай има 10^6 пъти повече пари от САЩ. В днешно време това е основния фактор ;)
34
10
 
5
 
! Отговори
бивш българин преди 11 години
Каква е дефиницията за "суперсила"? Тук, във форума, оксандокуз простаци дрънкат, че Китай бил такава, а САЩ - не? Русия също била. Средният доход на глава от населението в САЩ е няколко пъти по-голям от този в Русия и в Китай. В научно, културно и цивилизационно отношение, САЩ са много по-напред от Русия и Китай. Влиянието на САЩ в света е по-голямо от това на Китай и Русия взети заедно. САЩ даже не се и състезават с Китай и Русия, а с Германия, Япония, Великобритания, Австралия, Южна Ко Корея
33
0
 
1
 
! Отговори
Don Vlazo преди 11 години
До Анонимен Ееее, баце, не е така, не е мека :)))
32
1
 
4
 
! Отговори
работещия беден преди 11 години
може да са супер сили, но най-добрите страни за живеене са Япония, Южна Корея, Канада и Германия(?)!
31
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Комунизмът бил еврейски. Това било еврейско, онова било еврейско. Имам чувството, че това е един човек с кверулантна параноя, който обикаля всичко сайтове и форуми и повтаря тази мантра. Няма такова нещо като "еврейски банки" - от 20-те най-мощни банки в света само 4 са оглавявани от евреи. Евреите са мощна клика, но въпреки това са бита карта. Финансовите центрове на света вече са много, и богатството не е монополизирано. Евреите са оправдание за *** българи, които живеят мизерно.
30
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Колко забулден народ!САЩ изобщо не е супер сила от години, печата си валута, която няма никаква стойност,а най-големия страх в момента са им Русия и Китай, които са в тандем срещу евреите.Китай отказват да търгуват вече с американска валута,именно защото няма стойност, и евреите се чудят как да ги принудят.Изтипосват се като велики по всички платени медии и настройват всички против врговете си.А Китай е водещата икономика в света днес.Умрете от яд гнусни еврейчета.
29
1
 
5
 
! Отговори
DYY преди 11 години
Предполагам, че "съспенс" са го употребили като "напрежение".OnTopic - на теория комунизмът е утопия. Мизерията при нас дойде от това че не успя да бъде наложен както трябва. Ако има някаква върховна власт, то тя едва ли е от евреи, иначе няма как да се обясни това че западът обръща гръб на Израел все по често. Самата новина е покъртително не интересна и изчерпана, след изборите вече може да се говори.
28
0
 
7
 
! Отговори
american boy преди 11 години
Какво означава думата "съспенс" и на какъв език е? Сериозно питам.
27
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
i az izkam da vi pysna po edna bomba da ne si machite jalkite kratyni s mijavia si jivot.
26
3
 
5
 
! Отговори
* преди 11 години
@14 - Толкова да си прав - те са секта! Циотисти-мионисти-кашкавалисти, както искате ги наричайте тези комунизма е сектантска религия - трябва да бъде отречен и знаците му да се гонят като тези на фашизма.Това, че обаче и капитализма е тръгнал да попива част от тези лоши навици... зле.Ерата на сектите в управлението.
25
3
 
10
 
! Отговори
дядо преди 11 години
много интереснов демократична америка в щата тексас - най-демократичнияне са допуднали евронаблюдателите за президентските изборидемокрацийка - аси пъхад смрадливите човки навсякъде у нас и непрекъснато ни учат на демокрациякъде са журналистите и външното ни министърче да се изцепят за липсата на елементарна демокрация - подлогари
24
4
 
8
 
! Отговори
до 4 преди 11 години
и ако Сащ си отидат Китай ще ги последва
23
4
 
14
 
! Отговори
градинар преди 11 години
Зловонието на гниещия капитализъм в Америка разнасящо се по света, все повече се превръща в непоносимо воняща , но все още нужна и необходима тор, за покълването и избуяването на свежо ароматичните и здравословно лечебни азиятски цветя и растения!
22
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
а американската валута има стойността на тоалетната хартия
21
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
и двете суперсили са един надут балон ,америка с колосалните си дългове и китайците с резервна валута американски доллар