Двете суперсили – Китай и САЩ, избират своите лидери

Електорален съспенс срещу промяна зад здраво заключени врати
30 окт 2012 19:15, Елка Василева
43
Двете суперсили – Китай и САЩ, избират своите лидери
Двамата президенти - Ху Дзинтао и Барак Обама. Снимка: архив, Reuters

Двете най-големи световни сили САЩ и Китай ще изберат свои лидери в началото на ноември - съвпадение във времето, което изважда наяве огромната пропаст, която дели съспенса в американския демократичен избирателен процес от обвитата в непрозрачност промяна на комунистическия връх в Китай, пише Франс прес.

САЩ живеят в ритъма на дебати, следени на живо от десетки милиони телевизионни зрители, на истински взрив от туитове, понякога осмиващи кандидатите, на гръмки политически митинги. С един основен въпрос - Мит Ромни или Барак Обама ще е следващият президент?

От другата страна на Тихия океан, където внушителният конгрес на китайските комунисти, свикван на пет години, започва на 8 ноември, делегатите на който по-често са посочвани, а не избрани, битките се водят зад кулисите, големците разпределят помежду си ключовите постове и може да се чуе летенето на мухите по време на политическите заседания. И е почти сигурно: вицепрезидентът Си Цзинпин ще се издигне с едно стъпало в йерархията, за да оглави единствената китайска партия и следователно целия Китай.

Западното демократично оживление срещу сковаността на социализма по китайски. Електорален съспенс срещу промяна зад здраво заключени врати. Но накрая налице ще са двама върховни лидери, всеки начело на ядрена сила с постоянно място в Съвета за сигурност на ООН. И две икономики, първите на планетата, които ще продължат да търгуват, нищо че господата Обама и Ромни се надпреварват да обещават твърдост към Китай.

Китайски студенти от различен произход от университетско градче в Пекин казаха пред АФП, че следят с интерес американската надпревара, която е толкова по-динамична отколкото в страната им. Но без искрената завист противно на някои клишета, пуснали здраво корени на Запад, че китайците чувствали спешна необходимост да избират лидерите си.

"Механичното копиране на американската демокрация би предизвикало много проблеми в Китай, дори и ако трябва да минем през този етап, за да постигнем напредък", казва 24-годишният Чжън Кайлун. Този студент по философия не крие възхищението си от ораторския талант на Барак Обама.

По време на втория президентски дебат в университета Хофстра в Лонг Айлънд кандидатите имаха правото да се движат по малка сцена пред аудитория, която им задаваше въпроси. Малко след това по време на гала вечеря в Ню Йорк Мит Ромни и Барак Обама развеселиха публиката с иронични и самоиронични подмятания. Нещо немислимо в Китай, където лидерите сякаш са застинали в тържествена поза, предназначена да илюстрира значимостта на тяхната длъжност.

"Обама умее да се държи пред публиката, той има неустоимо излъчване", казва Ту Цзунчъ, студент по международни отношения. Но Ту също смята, че американската избирателна система е неприложима към настоящия момент в Китай.

"Изборите в САЩ дават възможност на всеки да участва в тях и това е нещо положително. Но това излиза и много скъпо. На теория изборите в Китай няма да струват нищо", казва Ту.

Чжан Шо, студент по механотехника в Ухан, в Централен Китай, следи също отблизо новините, свързани с американските избори по телевизията и в интернет. "Бих казал, че американската избирателна система не е най-лошата в света, но й нашата като цяло отговаря на националната ни специфика", коментира той. "Може би след 30-50 години ние ще достигнем демократичното ниво на САЩ. Това е процес на еволюция", казва той.

Тези китайски студенти са изразители на доминиращото мнение в Китай.

"Дори най-свободомислещите китайски интелектуалци не смятат, че демократизирането на Китай ще е възможно без преходен период, който да бъде повече или по-малко дълъг и по време на който ще се извърши трансформацията на народа в гражданско общество", подчерта неотдавна в анализ френският социолог
Жан-Луи Рока.

Що се отнася до Китайската комунистическа партия, нейният приоритет е да поддържа стабилни отношенията с Вашингтон, за да продължи безпроблемно развитието на китайската икономика. Пекин беше на точно същата позиция и преди четири години, когато Барак Обама се изправи срещу Джон Маккейн.

"Запазването на стабилните и здрави връзки между Пекин и Вашингтон служи на фундаменталните интереси на двете страни", заяви миналата седмица Хун Лей, говорител на китайското министерство на външните работи.

Вече на няколко пъти Пекин предупреди, че Китай не трябва да бъде превръщан в изкупителна жертва, нито пък да бъде нарочван за виновник за американските икономически трудности.

"Независимо от това дали следващият американски президент е демократ или републиканец и независимо дали го иска или не, той ще бъде принуден да смекчи войнствената реторика към Китай, възприета по време на цялата предизборна кампания", подчерта неотдавна китайската официална новинарска агенция
Синхуа.
 

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
10
 
! Отговори
klekcionera преди 11 години
KVO STAVA S IRAN
19
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да бе няма световна конспирация. Евреите не убиват деца и не пият кръвта им.На година не изчезват безследно хиляди деца.
18
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Реалният свят" - светът в главата ти ли?
17
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А ТУРЦИЯ ИЗБИРАЛИ *** НА РЕПУБЛИКАТА ХАХАХАХАХАХА ТАЗИ ГОДИНА Е МНОГО ИНТЕРЕСНА ОБАЧЕ ХАХАХАХА
16
9
 
6
 
! Отговори
do 16 преди 11 години
освен световна конспирация и грандиозни пъклени планове има и реален свят приятелю :Р
15
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Юдео-масоните държат три държави в ръцете си и манипулирт света с тях - САЩ, Китай и Япония.Справка "протоколи на ционските мъдреци".
14
4
 
15
 
! Отговори
Мусолини преди 11 години
Абе много наивни хора има тук.Някой да не си мисли тук, че китайския комунистически леден театър не е дирижиран от еврейчетата, както и американския.Китай е номер едно в света в момента по изтичане на капитали към чужди страни.Пари в Китай няма.Държат си ги еврейчетата по банки на островчета с екзотични имена и са впрегнали китайските ***- комунисти да събарят по две ризи от собствения си народ, за да прави свръхпроизводство. Сега Китай е прозводителния буфер, както преди беше Япония.
13
4
 
10
 
! Отговори
до 13 преди 11 години
Евреи са комунистите.Факт.Не съм българин, но не съм и евреин.Българските комунисти са ***. Факт.Защото вярват в една глупост като комунизма.Българите не са ***.Но комунистите са ***.Независимо дали са българи или от друга националност.Не само че са ***.Убийци, подлеци, нехранимайковци.Притежават всички недостатъци на света.И даже тези които са били идеалисти са умрели.Останали са едни *** дето се наричат комунисти, а са милионери.Най-лъжливите *** на света.Комунизмът е религия.Секта.
12
2
 
6
 
! Отговори
до 8 преди 11 години
Не е редно един нескопосан еврейски пропагандатор да се появява в български сайт и да ни нарича "***".И то представител на възможно най-смотаната нация. Която по цял свят е била гонена и избивана и то хилядолетия.Еврейска нацийка, която гледа само как да окраде другите и да ги измами.Евреин. какво търсиш в българския сайт.Евреина е недоволен, че българите не се връзват на манипулациите им. И не искаме да ги приемем покорно за новите ни господари.
11
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Избират дръжки, добре поне че САЩ са на щати и имат различни закони за всеки щат, оня Рон Пол сигурно половината хамериканци не са чували за него, който им изберат той ще е лакея на ФЕД.
10
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да , добър театър разиграват американските кукли на конци. Много са убедителни !
9
3
 
21
 
! Отговори
Грешно заглавие преди 11 години
CАЩ и най-големият им кредитор избират своите лидери
8
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Скапаният средностатичически българин е комунист.Тази държава ще се оправи когато се върне комунизма.Никога.Освен, ако не се променят нагласите на тъпия българин.Язък за хубавата държава.
7
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да пикая и на САЩ и на Китай.
6
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
За САЩ е по-важно кой ще е лидер в Китай, защото САЩ вече зависят от помощи от Китай.
5
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Обвити в непрозрачност ,ама не си печатат трилиони зелени хартийки нали ?!А сега след като ги удари тоя ураган ,американците съвсем ще пощуреят по света за да си избият милиардите загуби .
4
5
 
24
 
! Отговори
Мао преди 11 години
Ако Китай го няма , САЩ са мъртви.
3
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Петилетката за три години""Нашият слон и съветският слон хобот за хобот напред към комунизма""При директора се влиза само по голяма нужда""Всеки комсомолец пример за хулиганите""Мързелът е гавра с труда"
2
3
 
23
 
! Отговори
сиско преди 11 години
Може да избират каквото си искат, но като ТИКВУНЯ никога не могат да намерят !
1
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Китай пък какво ще избира? :)) Нямат ли чл.1 в Конституцията?