Ако Линкълн беше на мястото на Обама

Как би се развила кризата с т.нар. "финансова скала"?
9 дек 2012 18:30,
61
Ако Линкълн беше на мястото на Обама
Барак Обама Снимка: Reuters

Още в първите часове след убедителната победа на Барак Обама на президентските избори през ноември беше ясно, че му предстои много тежка битка още със започването на втория мандат.  Държавният глава трябва да спре попадането на страната си в нова рецесия,  да спре  пропадането отвъд т.н. “фискална скала”.

За целта обаче Обама трябва да постигне споразумение с най-яростните си противници – републиканците, които запазиха мнозинството си в Конгреса. Трябва да ги убеди да се откажат от вече договореното орязване на бюджета и вдигане на данъците в началото на 2013-та година. 

В свой анализ БиБиСи хвърля поглед върху някои действия на Републиканската партия. И по-конкретно към изпратеното до Обама писмо, подписано от председателя на Камарата на представителите Джон Бьонер и лидерът на  републиканското мнозинство Ерик Кантор.

Във въпросното писмо пише, че американският народ е заложил на статуквото и е гласувал едновременно за запазване на републиканското мнозинство в Конгреса и за нов мандат за Обама. Това (според републиканците) би трябвало да означава, че хората очакват намиране на балансиран компромис.

От БиБиСи правят аналог със сходна ситуация  след преизбирането на един от великите американски президенти Ейбрахам Линкълн. На прием в Белия дом първата дама посреща множество гости за прием, даван от съпруга й. Сред поканените е и тогавшният лидер на републиканците в Конгреса Тадеус Стивънс, един от яростните критици на президента.

Г-жа Линкълн не се церемони и директно изстрелва тирада по адрес на политика по смисъла на следните думи: “ Моят съпруг е обичан от народа, познат на хората, току-що беше преизбран, а вие сте никой – така че просто се разкарайте”.
В тази връзка Барак Обама със сигурност е убеден, че повечето американци също смятат, че преизбирането на президент има повече тежест от преизбирането на конгресмени и сенатори. И неслучайно не спира да използва всяка възможност, за да настоява за изпълнение на неговите условия – по-високи данъци за богатите за сметка на орязването на бюджета за образование и т.н.

Всичко, което президентът прави от преизбирането си досега е излагане на политическа платформа, а не сериозни преговори с републиканците.

Това, разбира се, дразни още повече противниците му, които дори написаха във въпросното писмо до Обама, че изложеният план от страна на президентската администрация е далеч от “баланса и реалността”.
И отговорът им не закъсня – гласуваха проект за орязване на здравното подпомагане за пенсионерите и купоните за храна за бедните.
Сега настояват за отговор и сериозни преговори. Но Обама вече е далеч по-агресивен президент в сравнение с първия си мандат и съумява да маневрира така, че да насочва разговорите в желаната от него посока.

Държавният глава не сключва сделка – той показва на опозицията си как си представя сделката...
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
0
 
17
 
! Отговори
Paris Hilton преди 11 години
Kak sa pecheli mnojenstvoto?Razpolaganito lichnosta,ako sa mnzenstvo,trqbva da badesh edinen kam vsichki,sprqmo mnozenstvoto,haide skapa,skachai iz legloto,partito svarshi,laji golemi,kolko li mi struvaha tezi vi problemi,replikanci,federanci,i vsqkakvi si tam shtatski,lesni prosqchki,vdigashti svoite patlachki,za raztrivani,mazni hrachki,dovijdani chistachki,sramnite vaski ostanali sa si,veche dokazani,profisionalisti,vechnite gnidi,(horata kofti palqt za lajite vi) (P Los Angelis)
47
0
 
18
 
! Отговори
U S A FACKAR преди 11 години
До преоблекал се илияМ даааа... Демокрацията е система при която всички правят това което казва-ЧЕ СА МУ КАЗАЛИ ЕВРЕЙЧЕТАТА ДА КАЖЕ - най-важния демократ!МИСЛИТЕ ЛИ, ЧЕ ЦИОНИСТЧЕТАТА ЩЕ ОТАВЯТ НАЙ СИЛНИЯ СИ ВЪВ ВОЕННО ОТНОШЕНИЕ ВАСАЛ ДА ФАЛИРА ФИНАНСОВО ?!?!?ЧЕ НА КОГО МИСЛИТЕ ДЪЛЖАТ 16 400 000 000 000 $ЧЕ НА КОГО МИСЛИТЕ ДЪЛЖИМ НИЕ 14 000 000 000 $ЧЕ НА КОГО МИСЛИТЕ ДЪЛЖИ ЧОВЕЧЕСТВОТО ............................................ $ ................................................ $
46
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Е if де If.
45
0
 
18
 
! Отговори
baihui преди 11 години
avtorat na tazi statia niama hal haber ot tova koeto stava v U.S. - prosto sa vi preveli (i ti losho) niakoi ot pro Wall Streetskite propagandni gluposti
44
0
 
21
 
! Отговори
Anonymous преди 11 години
9/11 was an inside job!
43
0
 
20
 
! Отговори
Барни ми кекса преди 11 години
Смешници ! Бат Бойко е предал на Бара Кубама неколко урока на обама по циркаджилък и комплексарщина.
42
0
 
24
 
! Отговори
преоблекал се илия преди 11 години
М даааа...Демокрацията е система при която всички правят това което казва най-важния демократ!
41
2
 
18
 
! Отговори
do djambazov преди 11 години
Докато пращахте такива маймунки за банани в Камбоджа, други маймуни, ама кафяви, се грижеха жените ви да са щастливи. Така че, малко респект към пазителите на топлото в осиротелия семеен креват :))))
40
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Никаква разлика нямаше да има,президентът е просто пионка и изпълнител на хората в сянка. Имаше само един американски президент който се опита да действа на своя глава и да направи Федералния Резерв държавна собственост и това беше Кенеди. Известно е какво му се случи...
39
0
 
18
 
! Отговори
Буркан Омамата преди 11 години
Ейбрахам Линкълн (също: Абрахам Линкълн; на български името съответства на Авраам; на английски: Abraham Lincoln /ˈeɪbrəhæm 'lɪŋkən/) (12 февруари 1809 15 април 1865), понякога наричан Ейб Линкълн, известен с прякорите си Честния Ейб, Ковача на огради (Rail Splitter) или Великият освободител е шестнадесетият (4 март 1861 15 април 1865) президент на САЩ и е първият президент от Републиканската партия.в подкрепа на пост 47
38
1
 
27
 
! Отговори
румбурак преди 11 години
От уроците по история в 7-ми клас знаем че Линкълн е бил републиканец.Интересно как ледера на същата партия му е бил враг? Май за пореден пътпишете глупости.А Обама го преизбраха защото и слепите виждат че при европейската социална система се живее по добре и то с по-нисък БВП.Разбира се богатите и каубойците от квадратните щати се противят срещу това.Но в САЩ за разлика от Бг не се купуват избори а се печелят.
37
0
 
17
 
! Отговори
Палермо преди 11 години
СкАла или скалА? Какво се има предвид? ;-)
36
0
 
18
 
! Отговори
$!(@) преди 11 години
Там, Там, Горе в Планината, Седеше СаМ @ЧовекЪТ в средата на Гората.Седеше ТоЙ ВъВ Тъмнината, мислИше и Седеше, седеше и МислИше за Зората.А Там, Там, Долу До Реката, Бе пътят, Пътят към Зората.Нерадостна Съдба Ви Очаква, Всички Вас.Времето Отново Скоро ще Свърши - Този Път за Вас и Нас.~2012~.~1<@>13~$!.
35
0
 
22
 
! Отговори
$!(@) преди 11 години
Човекът е Обществено животно.Обществото Ви е Изобретило три способа да се държат хората в робство: Насилие, Пари и Свобода. Цялата власт произтича от Народа и никога не се Връща към него.ПолитициТЕ умеят да говорят дълго без да кажат Нищо, служейки си с много Лъжи, които представят за Истина.Това, което може да се Каже, няма да е истина и Истината не може да се Изкаже. Само толкова може да се Каже и само това е Истина.Богове няма, Както Вие си МислИте, защото при Вас, има само МислИ.Даже и тези МислИ, не са Ваши.Да МислИш,че МислИш Не Означава, че МислИш, а само, че Спиш!W.A.D.Времето Ви...Свърши.~2012~. ~1<@>13~$!.
34
0
 
19
 
! Отговори
$!(@) преди 11 години
Времето, за разлика от Парите, не се Натрупва.Ако се Чувствате добре, не се Безпокойте - ще го Преодолеете.Никой не бива да бъде Изключение. Ако се живее сред Луди хора, Трябва да се научи какво е Лудост.*** си остава ***, Дори и да е Облечена с костюм и вратовръзка.Учените *** са най-лошите ***.Нищо на този свят не може да се извърши без грешки, Защото глупациТЕ са така Изобретателни! С отстраняване на Причината изчезва и Следствието.Приятно - ще бъде този миг, който Не Очакваш.Хората повече вярват на Очите си, отколкото на ушите си.Необходимостта Не Знае Закон.Брадата Расте, а главата нищо Не Знае.W.A.D.Времето Ви...Свърши.~2012~.~1<@>13~$!.Приятно Прекарване.Чест е не да попаднеш в Рая, а да те Изгонят от Ада.
33
1
 
18
 
! Отговори
666! СУПЕР... преди 11 години
...И ДРУГАЯ ТИКВА...!
32
1
 
18
 
! Отговори
666! СУПЕР... преди 11 години
....ОООБИШАМЕ ЦРЪНИО ОООБААМШОО ШО ИНАЧЕ ПОО ЛООШООО...!...КУПЕТЕ СИ ДРУГ ПРЕЗИДЕН ВЕ МУХАЛИ...!
31
1
 
18
 
! Отговори
емо преди 11 години
евала на обама /американският горбачов/добре действа срещу световния бандит сащ
30
3
 
20
 
! Отговори
djambazov преди 11 години
Takiva maimynki kato tazi na snimkata, v Kambojda gi pra6tahme po durvetata za banani.
29
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Мисля че сега в България спят и там е 2 часа през ноща , Възможно е да си пиша с някой който живее в US , защото тук е 5 следобяд. Както и да е , was nice talking !