Ако Линкълн беше на мястото на Обама

Как би се развила кризата с т.нар. "финансова скала"?
9 дек 2012 18:30,
61
Ако Линкълн беше на мястото на Обама
Барак Обама Снимка: Reuters

Още в първите часове след убедителната победа на Барак Обама на президентските избори през ноември беше ясно, че му предстои много тежка битка още със започването на втория мандат.  Държавният глава трябва да спре попадането на страната си в нова рецесия,  да спре  пропадането отвъд т.н. “фискална скала”.

За целта обаче Обама трябва да постигне споразумение с най-яростните си противници – републиканците, които запазиха мнозинството си в Конгреса. Трябва да ги убеди да се откажат от вече договореното орязване на бюджета и вдигане на данъците в началото на 2013-та година. 

В свой анализ БиБиСи хвърля поглед върху някои действия на Републиканската партия. И по-конкретно към изпратеното до Обама писмо, подписано от председателя на Камарата на представителите Джон Бьонер и лидерът на  републиканското мнозинство Ерик Кантор.

Във въпросното писмо пише, че американският народ е заложил на статуквото и е гласувал едновременно за запазване на републиканското мнозинство в Конгреса и за нов мандат за Обама. Това (според републиканците) би трябвало да означава, че хората очакват намиране на балансиран компромис.

От БиБиСи правят аналог със сходна ситуация  след преизбирането на един от великите американски президенти Ейбрахам Линкълн. На прием в Белия дом първата дама посреща множество гости за прием, даван от съпруга й. Сред поканените е и тогавшният лидер на републиканците в Конгреса Тадеус Стивънс, един от яростните критици на президента.

Г-жа Линкълн не се церемони и директно изстрелва тирада по адрес на политика по смисъла на следните думи: “ Моят съпруг е обичан от народа, познат на хората, току-що беше преизбран, а вие сте никой – така че просто се разкарайте”.
В тази връзка Барак Обама със сигурност е убеден, че повечето американци също смятат, че преизбирането на президент има повече тежест от преизбирането на конгресмени и сенатори. И неслучайно не спира да използва всяка възможност, за да настоява за изпълнение на неговите условия – по-високи данъци за богатите за сметка на орязването на бюджета за образование и т.н.

Всичко, което президентът прави от преизбирането си досега е излагане на политическа платформа, а не сериозни преговори с републиканците.

Това, разбира се, дразни още повече противниците му, които дори написаха във въпросното писмо до Обама, че изложеният план от страна на президентската администрация е далеч от “баланса и реалността”.
И отговорът им не закъсня – гласуваха проект за орязване на здравното подпомагане за пенсионерите и купоните за храна за бедните.
Сега настояват за отговор и сериозни преговори. Но Обама вече е далеч по-агресивен президент в сравнение с първия си мандат и съумява да маневрира така, че да насочва разговорите в желаната от него посока.

Държавният глава не сключва сделка – той показва на опозицията си как си представя сделката...
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Неделя, 09 Декември 2012г. 16:28ч. Правителството на САЩ е взело решение за започване на тайни доставки на големи количества оръжие за сирийската опозиция. Това съобщава днес британският вестник "Сънди Таймс"."САЩ осъществяват прехвърляне на оръжия към сирийските бунтовници с цел да се ускори свалянето на президента Башар ал Асад, посочва изданието. Миномети, ракетни комплекси и противотанкови ракети ще достигнат до бунтовниците чрез приятелски близкоизточни страни, които вече осигуряват въоръжение на опозицията".Според вестника, "САЩ вече са закупили част от оръжията на Либия, създадени от ликвидирания миналата година лидер Муамар Кадафи". "Той включва преносимата система за противоракетна отбрана SA-7 Стрела 2."Сънди Таймс" посочва още, че от миналата пролет сирийската опозиция получава, с явното съгласие на САЩ, оръжия от Катар, Саудитска Арабия и Турция". Сега към тези доставки директно се присъединява и САЩ.Изданието съобщава още, че американски дипломати и сътрудници на ЦРУ са създали постоянен канал за преки преговори с ръководителите на сирийските бунтовници. Съответният комуникационен център се намира в Държавния департамент във Вашингтон. Целта на преговорите е консултиране на въоръжената опозиция за водене на операцията срещу правителствените сили; установяване на отношения на доверие с лидерите на бунтовниците, както и развитието на бъде
7
0
 
30
 
! Отговори
живко сталев преди 11 години
Ами ако Джак Никълсън беше на мястото на Обама!
6
0
 
22
 
! Отговори
до 4 преди 11 години
хахахаха!!!
5
1
 
23
 
! Отговори
до 5 преди 11 години
напълно съгласен
4
3
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
От Кенеди насам илюминатите са особено внимателни кого допускат до кандидат-президентските кампании.
3
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ето, това ще се случи по финансовото нанадолнище: youtu.be/h4YkxlVA78A
2
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ако беше на негово място нямаше да бъде, тоест щеше да бъде убит
1
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ако баба беше мъжка, щеше да има дръжка