Не се прави така, господин президент

За "колорадския скандал", наказаната пиарка и указа за главен прокурор
11 яну 2013 19:06,
165
Не се прави така, господин президент
Росен Плевнелиев. Снимка: архив Булфото

Не се прави така, господин президент. Не и когато претендирате да сте модерен държавен глава, различен от предшествениците си, който има диалог с бизнеса и иска да обединява нацията.

На 10 януари от прессекретарията на президенството съобщиха, че прессекретарят на президента Росен Плевнелиев – Мария Иванова, е наказана за гафа със снимката от Колорадо с предупреждение за уволнение.

„Мария Иванова е предупредена официално по административен път съгласно Кодекса на труда“, гласеше краткото изявление на пиарите на институцията.

То не се появи на официалната страница на президентството, нито беше официално съобщено до всички медии. Датата вече я споменах – 10 януари.

Речта на президента по случай настъпването на 2013 година наистина предизвика широка дискусия, за съжаление с гафа със снимката на Скалистите планини в Колорадо, която илюстрираше българската природа.

Първото изказване на Плевнелиев по темата беше на 6 януари. Той обясни, че държавният глава не е техник, една снимка е подменила съдържанието на цялата му реч и заяви, че тези, които говорят за президентски гаф, не уважават самата институция. После хвърли горещия картоф към БНТ, която правила техническата част.

Не се прави така, господин президент.

Естествено, че не сте техник, естествено, че не ви е работа техническата част, естествено, че, както каза Иван Гарелов, гафът със снимката няма никакво обществено значение. Но вие сте лицето на тази институция и когато нещо в новогодишната ви реч се обърка, всички го посочват за ваша грешка.

Действията ви с Мария Иванова също доста закъсняха. Да, на 6 януари вие заявихте, че ще има наказани. На 7 януари тя получи “Златен скункс“ от “Господари на ефира“. На 10 януари решихте да я накажете. В изказването на президентството вчера се казваше, че тя е поела цялата вина.

 Мария Иванова трябваше да е изгледала клипа поне 10 пъти. Трябваше да е забелязала снимката. Наказанието й обаче остави впечатление, че е просто е изкупителна жертва, която трябва да удовлетвори очакването на обществото за наказание.

Някак покрай “колорадския скандал“ указът за назначаването на Сотир Цацаров, който Плевнелиев разписа на 21 декември в края на работния ден, остана незабелязан.

Не се прави така, господин президент. Коментарът ви по темата дойде твърде късно – отново на 6 януари.

Цацаров се ползвал с голямо обществено доверие, обясни държавният глава. То обаче явно остана незабелязано, доверието де, за всички, освен за президента и вътрешния министър Цветан Цветанов.

Укази за назначаването на спорни кандидати, избрани със спорни процедури, предизвикващи спорни реакции в обществото, не се подписват в последния работен час на последния работен ден преди празниците. Особено ако смятате да не се появите на клетвата за главен прокурор.  По закон не сте задължен, но щеше да е знак – знак, че действително подкрепяте Цацаров, а не сте подписали указа “тихомълком“.

Не се прави така, господин президент, защото заличавате впечатленията от силните постъпки, които несъмнено имате.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


165
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
0
 
1
 
! Отговори
vania.atanassova преди 11 години
До VIP YE-Че ти на риба ли приличаш???
55
0
 
1
 
! Отговори
vania.atanassova преди 11 години
До Анонимен-Съжалявам ,че Бойко не беше избран и по времето на Първанов за да "заповяда"и на него!
54
1
 
1
 
! Отговори
vania.atanassova преди 11 години
Президента няма вина за тази грешка.Грешката си е изцяло на Мария Иванова,която не си е свършила работата.Защо сте толкова злобни хора? Защо "анонимен"си служи с такива думи след като се смята за християнин?Нима християните се присмиват над другите вярващи?!
53
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
СЕДНАЛИЯ КАТО *** ТУРЧИН ПРЕЗИДЕНТ НА ЕДИНСТВЕНОТО МУ ОФИЦИАЛНО ОБРЪЩЕНИЕ КЪМ НАЦИЯТА Е ОБИДА КЪМ НАС.
52
2
 
4
 
! Отговори
4848 преди 11 години
А другият гаф с бутафорията зад него направена с блубокс ?! Тоя *** се мисли за много умен, затова му се смеят и подиграват 80% от българите !
51
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Мазан *** и силни постъпки???? И вие станахте лизячи, джурналя *** и слуги на силните на деня!!!!!!!!!!!!
50
0
 
1
 
! Отговори
Мноо сам прос преди 11 години
Е чак сега разбрах каква е разликата между сегашният и предишните президенти!?!? Според 52: Ами разликата е, че Плевнелиев е станал богат преди да стане президент, а те след това!! А пък аз нали сам мноо прос си мислех, че разликата е в акъла и в качествата им на лидери за своето време! Те предишните бяха и остават част от идеологиите, които изповядват и са партийно обвързани, а сегашният е партийно развързан и не знае на кой свят е! Добре че има кой да му маха кюфтетата от очите!
49
1
 
4
 
! Отговори
Столичанин преди 11 години
Случката със снимката е шум за нищо. Случва се. Нищо не е станало. Но това безумно твърдение, че масона е с високо обществено доверие е направо смешно. Изложи се с него.
48
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ще трябва да изчакате, преди Бойко да успее да отговори на всичките тези въпроси и да заповяда на Росен какво мнение да има.
47
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
***. Пълен. Келнер. Ама аз не съм виновен госпожо, то екипа ми... бъди мъж бе, какъв президент си ако за такова нещо не можеш да поемеш отговорност!!
46
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
*прессекретариАт*послучай*Вие, Ви, Ваша - учтиво обръщение в единствено числоНе се пише така на български език, госпожо "журналист". Добре е, ако искате позицията Ви да има тежест, да покажете компетенция първо в собствената си област на изява.
45
0
 
3
 
! Отговори
VIP YE преди 11 години
hah toq e ebati *** prilicha na mister beeen
44
3
 
2
 
! Отговори
Дядо преди 11 години
Ех, тези спинозни само ъкъли дават, уж са гладни и пари нямат ,а за работа не се захващат, по цял ден висят във Фейсбука . Сега си мисля че Сър ГЕЙ им плаща с откраднатите пари от народа. Да пукнат дано, ей много ъкълний бря.
43
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Росица Плевнелиева е толкова *** ,че чупи *** направо.
42
1
 
3
 
! Отговори
"Честни"за преди 11 години
А как е забогатял Плевнелиев? Част от милионите му - з млн. са от препродажба на терени в София, придобити от заменки със Софийска община. Корупционният скандал с общинските съветници от Герб за половин милион беше свързан с въпросната далавера. Нали 52 не иска да ни каже, че това са "честни" милиони, както се изрази Борисов за милионите на депутата от Герб Емил Димитров, получени от 1000 дка заменки, парцели по морето и др. благини, недостъпни за простосмъртните. А незаконната вила на Плевнел
41
4
 
0
 
! Отговори
Мъдератор преди 11 години
Тоя пасквил е един голям фекал.
40
1
 
0
 
! Отговори
Mirkov преди 11 години
v youtube e palno s tolkova hubavi interesni filmi, koito dori i detzata mogat da si pravyat sami - s kamera i stativ !!!! i se radvat na ogromen uspeh i populyarnost - milioni hora gi gledat s udovolstvie po sveta!!!!!a 1 bg prezident da ne moje da si napravi sam pozdravlenieto , da si proveri klipa i da go pusne za sveta li ?!?!?!?!
39
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Силни постъпки?! Къде са те? Мария Иванова не е изкупителна жертва- изкупителна жертва е женицата от балкантурист, която беше изхвърлена от работа, защото Мария Иванова не си е свършила работата! Мария Иванова никога няма да бъде изхвърлена от работа - достатъчно е обиграна: поела вината и получила предупреждение, макар и последно, но напълно формално, което след това-ако няма провинения,ще бъде заличено.Бутафория абсолютна.
38
1
 
3
 
! Отговори
okoboko преди 11 години
абе това кой го е писал?мноо е глъм завалията... слаб 2 за автора.
37
1
 
1
 
! Отговори
Дядо от село преди 11 години
Сите сте серсеми! Виновен си е президенто, оти не е погледнал записо барем еднъж. Язека дека сум на деведесе годин ката ден се дзяпам у огледалото и като се не аресам - айде при бръснаро. *** он е ***, оти не познава ни Балгария, ни Америка, та и да е дзяпал - нищо не е разбрал. Те така ще ви управлява и дарджавата.