Референдумът – игра без губещи, но и без смисъл

Допитването на практика реже лентата на предизборната кампания
23 яну 2013 15:45,
222
Референдумът – игра без губещи, но и без смисъл
Гьолът "Белене". Снимка: архив, Булфото

В неделя е референдумът, с който върху гражданите на България пада огромната тежест да решат...нищо. Да, обществото се поляризира. Да, една смислена тема влезе в дневния ред, въпреки истерията около така нареченото похищение срещу Ахмед Доган. Обаче толкова.

Въпросът на референдума е толкова подвеждащ, че изходът е съвсем непредвидим. Както и разбира се последствията, които допитването до народа ще има върху развитието на ядрената енергетика в България. Остава едно – да се настаним удобно и да наблюдаваме цирка, който управляващи и опозиция ни организират. Настанете се обаче наистина удобно – защото с референдума се реже лентата на кампанията за парламентарни избори 2013.

Въпросът

„Да се развива ли ядрената енергетика в Република България чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала?”. Изисква се кратък отговор – да или не. Какво обаче означават те?

При отговор „да“ би следвало да очакваме ядрената енергетика в Република България да се развива чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала. За момента единствената лицензирана площадка за това е в Белене. Обаче ако правителството реши, че иска да строи другаде? Справка – нови блокове (не централа) в Козлодуй.

При отговор „не“ избираме забрана на строеж на нова АЕЦ или на развитието на ядрената енергетика изобщо? Защото все още развиваме такава с централата в Козлодуй, а опцията за изграждане на нови мощности там звучи съвсем резонно с оглед цялата създадена инфраструктура.

Цената

Очевидно е, че въпросът не дава отговор. Тогава, изхождайки от икономическата логика и пренебрегвайки екологичната, нека се вгледаме в аргументацията. Изчистена от политическите джавкания, такава на практика няма. Основният компонент от предложението за строеж е цената, а вече четвърта година ясен отговор каква е тя няма.

Тази седмица се появиха кашони, преди известно време оценка на консултанти, прехвърчат протоколи, но в крайна сметка еднозначен отговор няма. Според поддръжниците на строежа цената е не повече от 10 млрд. лв., според противниците – поне толкова, но в евро.

Проектът


Намерението за строеж на АЕЦ „Белене“ датира от над 20 години. За този период почти нищо не е свършено, но е ясно, че са похарчени доста пари. Разбира се, колко точно – не е ясно. И сигурно никога няма да бъде. Бяха канени руски инвеститори, после западни, после щеше да се прави консорциум с участие и на едните, и на другите, а накрая стана ясно, че всички се оттеглят.

Позицията на сегашното правителство също премина през подобни фази – от гьола „Белене“, през гаранта за бъдещето на икономиката ни, до националната катастрофа, ако се решим да реализираме проекта.

Избори 2013

По-интересна (поне за мен) изглеждат  политическите боричкания с оглед приближаващите избори и позициите, които имат отделните партии. Със сигурност резултатът от референдума, колкото и безсмислен да е той по своята същност, ще бъде размахван през следващата половин година и ще бъде използвани от партийните лидери за легитимиране на собствената позиция.
Мога да се обзаложа, че всички ще са победители и ще тълкуват резултата от референдума като ясен знак за доверието към себе си. Или по-скоро – за неодобрението на опонента.

Нека погледнем обаче заявените досега позиции, за да се видят пресечните точки между парламентарно представените сили с оглед неясния изход от предстоящите избори.

ГЕРБ – Не, не и не

През последните месеци позицията на ГЕРБ срещу проекта се втвърди. От една страна заради липсата на инвеститор и аргумента за високата цена, но от друга – заради ясния опит на партията да се противопостави на БСП на всяка цена. Така ще остане и занапред, независимо от резултатите на референдума.

Картата „Белене“ ще се размахва още дълго, за да се оправдава разточителството на БСП и строгите икономии, които твърдят, че налагат от ГЕРБ.

БСП – Твърдо за централата

Вечните поддръжници на АЕЦ „Белене“. Няма какво да се каже повече, червените категорично се обявяват за проекта и дори го приемат като възможност за дискредитиране на цялостната политика на ГЕРБ. Те обаче умело отбягват въпроса защо категорична цена няма и защо не е взето решение дали централата да я има, или не.

Именно протакането на проекта досега отваря вратите и за ново напразно бръщолевене след изборите – с оглед вариантите за формиране на управляваща коалиция.

ДПС – Не, ама ще видим


ДПС стоят далеч от цялата дискусия за бъдещето на проекта „Белене“. Те напуснаха парламента, когато трябваше да се гласува замразяването му и не изразяват категорична позиция. Насоченият пистолет срещу Ахмед Доган пък изцяло отмести вниманието на електората от този въпрос и го насочи отново по посока агресивност и дискриминация на база етнически произход. Редовната карта, която ДПС вади от ръкава преди избори.

Всъщност единствените по-категорични изказвания на партията по темата са именно на Ахмед Доган и в тях се говори против строежа на централата. От партията обаче твърдят, че Доган се е оттеглил и силният човек вече е Лютви Местан. Той пък категорични позиции не заема по правило, което го прави удобен коалиционен партньор и за двете водещи партии. Колко и ГЕРБ да отхвърлят подобен вариант.

Кунева – Зависи на кого ще сме удобни

Изключително странна е позицията на Меглена Кунева. Рядко се среща нова партия с претенции за водеща роля на предстоящи избори да няма позиция по толкова важен въпрос. „България на гражданите“ призовават за бойкот на референдума заради неясно поднесения въпрос.

Той обаче едва ли пречи на заявяването на ясна позиция за бъдещето на ядрената енергетика. По-скоро отново става дума за тънки сметки и опит за запазване на репутацията независимо от резултата. А при евентуална ниска активност и Кунева ще се обяви за победител с аргумента, че е отказала много хора от гласуване.

Най-смели изглеждат позициите на така наречените сини – всички нароили се в дясното пространство формацийки, както и на Атака.

Независимо дали става дума за Костов, Кабаиванов, Димитров или който там е останал от някогашната десница, всички са против проекта „Белене“. На този етап това ги нарежда до ГЕРБ, но само ако успеят да прескочат бариерата за влизане в парламента. Това засега изглежда трудно и ще изисква доста усилия. Част от тях ще са свързани с изхода от референдума, като всички, гласували с „не“, категорично ще бъдат припознати като симпатизанти на синята идея.

За Атака е ясно – партията има може би най-последователната политика по отношение на строежа на втора ядрена централа и преследването на енергийна независимост. Езикът на Атака обаче не позволява по-близки взаимодействия с нито една от останалите партии, а по всяка вероятност следващият парламент ще бъде създаден без участието на предвожданите от Волен Сидеров националисти.

Равносметката

И след всичко това, какво? Нищо. В нощта след референдума всички ще са победители, победени няма да има. И така до изборите – когато също едва ли някой ще се признае за победен.

Докато текат всички циркове с кашони, комисии, протоколи и препирни около проекта обаче, все още така и не става ясно колко скъп ще е токът от евентуалния нов АЕЦ.

Не става ясно и дали напънът за строеж не се дължи на факта, че вече сме надхвърлили дела енергия, който трябва да се произвежда от възобновяеми източници и сега ни трябва нова, огромна конвенционална мощност.

Не става ясно къде изчезват парите за гьола и защо искаме да строим централа по технология и на площадка, която е морално остаряла.

Има ли тогава значение моят глас?


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


222
Още по темата: референдумАЕЦ Белене
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
175
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Протест Искаме международно разследване на цялото българско правителство
174
2
 
1
 
! Отговори
топала преди 11 години
референдумът ясно на каза на *** от герб отивайте си народът не ви иска и ако не искате со кротце со благо ще си идете и со кютек
173
0
 
3
 
! Отговори
tribun преди 11 години
Мисля ,че ядрената енергетика трябва да се развива,но защо трябва да се строи цяла ядрена електроцентрала за 22милиярда,България е една чудесна страна за туризъм и екологично земеделие.
172
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ФЪРЛЯЙ БРАШНО, ПРАЙ МЪГЛА - РЕФЕРЕНДУМА.
171
0
 
9
 
! Отговори
С НАМИ БОГ преди 11 години
До IcelanderНЕ ГЛАСУВАЙТЕ НА ТОЗИ КАСТРИРАН И НЕЗНАЧЕЩ НИЩО ЗА РЕШЕНИЕТО НА ОЛИГАРХИЯТА ВОТ !!!ТОВА ЩЕ ОЗНАЧАВА НЕ И ЗА ГЕРБ, И ЗА БСП, И ЗА *** ОТ ДПС И БЕЗНАКАЗАНИЯ ЛИНЧ НАД ОКТАЙ КОЙТО ВСИЧКИ ГЛЕДАХМЕ, НО ЗА ТЯХ ЗАКОН И ПРАВОСЪДИЕ НЯМА !!!
170
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Референдума е безсмислен, въпроса е така зададен че дори и да гласувате "ДА" това ще развърже ръцете на ГЕРБ да правят 7ми блок в Козлодуй - не че е лошо, но ще бъдат потрошени парите които са потрошени до сега в белене и ще да дадът пак толкова колкото остават да се дават за Белене. Ако гласувате с "НЕ" - ще развържете ръцете на правителството да добива шистов газ - като цяло пак не е проблем, но ще се извършва в плодородни почви, а не в блата и полупустини (както в САЩ и Полша)....
169
2
 
1
 
! Отговори
ЗА преди 11 години
"МАМО" по твоята логика не трябва и ипотечни кредити да теглим защото виждаш ли, ще се изплатят чак след най малко 20 години? Разликата е само, че една инвестиция в нова ядрена мощност се самоизплаща и след 20 години носи само доходи на нашите деца осигурявайки им по малки сметки за ток най малкото, а на ипотекираната панелка вече и е изтекъл ресурса.
168
4
 
0
 
! Отговори
МАМА преди 11 години
АМИ АКО СЛЕД 10 ГОДИНИ ТОКА ОТ ДРУГОТО СЕЛО МУ ИЗЛИЗА ДВА ПЪТИ ПО-ЕВТИНО ? ТОВА Е БЕЗУМИЕ !!!!! АКО ВСИЧКИ СТЕ РОДИТЕЛИ ПОМИСЛЕТЕ - ДА НЕ НАКАЗВАМЕ ДЕЦАТА И ВНУЦИТЕ СИ СЛЕД ГЛАСУВАНЕТО В НЕДЕЛЯ ! ПОНЕ ДЪЛГОВЕ ДА НЕ ИМ ОСТАВЯМЕ - КАТО НЯМА ДА ИМАТ НИ ИСТОРИЯ НИ МИНАЛО ПОНЕ ДА НЕ ТЕГЛЯТ СЪС ЗАЕМИ И ЕВРЕЙСКИ ИЗМИШЛЬОТИНИ.....
167
3
 
2
 
! Отговори
МАМА преди 11 години
ВСИЧКО Е СЪВСЕМ ЛЕСНО ЗА СМЯТАНЕ - КОЙ ОТ ВАС ТОЧНО В ТОЗИ МОМЕНТ НА СВЕТОВНА И ЕВРОПЕЙСКА КРИЗА БИ ВЗЕЛ КРЕДИТ ЗА 1 МИЛИОН ЕВРО ЗА ДА ПОСТРОИ ГЕНЕРАТОР ЗА ТОК В ДВОРА СИ, КОЙТО БИ ДАВАЛ ОСВЕТЛЕНИЕ НА КЪЩАТА МУ, И БИ ОСИГУРИЛ РАБОТНИ МЕСТА НА ЧАСТ ОТ СЕМЕЙСТВОТО ( НЯКОЙ ТРЯБВА ДА ЗАВЪРТА МАНИВЕЛАТА ДА РЕЧЕМ ...) , КАТО СЛЕД 20 ГОДИНИ ЩЕ СЕ ВЪРНАТ 2 МИЛИОНА ЕВРО С ЛИХВИТЕ, АМА ЩЕ ГИ ВРЪЩАТ 3 ПОКОЛЕНИЯ ПОРЕД ПОНЕ ? ЗАЩО ДА ГО ПРАВИ ? АМИ АКО И СИНА МУ И ВНУКА МУ НЕ ИСКАТ ДА ЖИВЕЯТ В ТОЗИ ДВОР ?
166
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
absylutno niama smisal da se razkarvame 23 godini ni ypavliavat edni i sashti *** kradlivi moshennici .ta sega mnogo chestni referendym moshengii za komisionni.
165
1
 
1
 
! Отговори
РУМЕН221 преди 11 години
ЗА ДА НЕ ЖИВЕЕМ С ДОХОДИ НА МАЙМУНИ ТРАБВА- През следващите 10 години да имаме растеж от поне 10% годишно, а това прави 100%!- В България от 15 години няма енергоемки производства!!- Дори да постигнем енергийна ефективност от фантастичните 30%, пак трабва да увеличим днешната си консумация от 6 мегавата с още 4 мегавата - Два ще са от АЕЦ-Белене, но ще трябват още поне 2 мегаватаНО ИМАМЕ ИЗБОР, ЗАРАДИ СКЪПИЯ "ЗЕЛЕН" И "КЮМУРДЖИЙСКИ" ТОК...- ДА СЕ ВЪРНЕМ В ПЕЩЕРИТЕ
164
4
 
2
 
! Отговори
Мислете бе! преди 11 години
Дори и да се наложи след 20 год. да купуваме ток ще ни излезе 100 пъти по-евтино отколкото да дадем над 30 милиарда лева и да треперим да не стане някое земетресение, защото Белене е в земетръсна зона! Македония, Сърбия купуват ток от нас и въпреки това токът им е по-евтин! А има страни като Великобритания, Австрия, които изобщо нямат ядрени централи и си внасят ток! Това че ще има около нас няколко нови ядр. централи е идеално, ще има много предлагане, а това значи евтин ток! Хем няма да даваме пари за нова централа, хем ще купуваме евтин ток!
163
4
 
4
 
! Отговори
iwangrozni преди 11 години
До 201Много,ама мнооого неподготвен си бе човече Божий!И лъжи сипеш щедро...остави се,недей!Проекта е отписан само и единствено от твоите възлюбени герберастчета,които успешно ни прокудиха и инвеститора РВЕ.А понеже съвсем наглееш като ми сервираш това с герб и демокрацията,искам да те питам нещо:Ако герб изповядват някаква,каквато и да е,колкото и да им е сбъркана,демократична идеология-ЗАЩО ПОСТОЯННО ОПИТВАТ ДА ПРЕЧАТ НА ПРОВЕЖДАНЕТО НА РЕФЕРЕНДУМА,ТАЗИ НАЙ-ЧИСТА ФОРМА НА ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦЯ
162
2
 
6
 
! Отговори
Icelander преди 11 години
До КоцевЦялото човечество си го спомня. Поради тази причина технологията става все по-модерна и сигурна! Рискът от ядрена авария в АЕЦ Белене е минимален. Технологията есъвременна, площадката е безопасна (избрана е след проучване на МАЕЕ),планирани са 4 системи за безопасност (докато в АЕЦ Козлодуй са 3).
161
7
 
2
 
! Отговори
Коцев преди 11 години
Спомнете си Чернобил.
160
3
 
4
 
! Отговори
IQ146 преди 11 години
..."под вънкашност чужда и под име ново" - ето че и Кунева го каза..., но трябваше да продължи..."и с сърце порасло и за кръст готово,и носи съзнанье, крепост, светлинана робите слепи в робската страна.Думите му бяха и прости и кратки,пълни с упованье и надежди сладки.......В бъдещето тъмно той гледаше ясно.Той любеше свойто отечество красно.Той беше скиталец и кат дете прости като отшелник живееше в пост.......И Кунева призна, че Бойко е НОВИЯ ЛЕВСКИ!
159
8
 
4
 
! Отговори
Icelander преди 11 години
До човекТочно така! ДА на Белене е равнозначно на НЕ на ГЕРБ! Три пъти ДА на Белене!!!
158
3
 
4
 
! Отговори
Icelander преди 11 години
До СпонгиАтомната енергия е най-евтиният източник, познат към момента. Освен това е най-сигурният и постоянен източник на електроенергия може да работи без спиране цяла година. В сравнение с ТЕЦ основното преимущество е пълната липса на вредни емисии газове. При ВЕИ предимството е в пъти по-ниската цена и почти непрекъснатото производство никаква зависимост от природния явления като вода, вятър и слънце.Произведената от АЕЦ енергия е енергията, която покрива базовия товар на българската енергийна система няма друга генерираща мощност, която може да прави това в българската електрое
157
0
 
3
 
! Отговори
Icelander преди 11 години
До RWE GEOTHERMIEДа, това наистина е много добър алтернативен източник, но за съжаление, все още неприложим на родна почва. Така че нека бъдем разумни и подкрепим единствената ни останала възможност, за да бъдем енергийно независими.
156
1
 
4
 
! Отговори
Icelander преди 11 години
Ядрена генерация 3+ е подсигурена с 4 системи за безопасност, като в предишната генерация реактори, като този в Козлодуй, те са три. Корпусът на реактора, който се намира в т.нар. херметична зона е защитен много по-добре в бъдещата централа в Белене, където тази херметичната защитна обвивка е двойна (за сравнение в останалите реактори тя е единична). Проектът АЕЦ Белене е конструиран да издържи на земетресение от 8ма степен по Рихтер и на падане на самолет Боинг. Такива високи критерии на безопасност не са изпълнени от над 90% от действащите централи в Европа, включително и АЕЦ Козлодуй