Ким Чен Ун - баща и вожд на нацията или пълководец

Какви са маските на севернокорейския лидер
10 апр 2013 18:52,
206
Ким Чен Ун - баща и вожд на нацията или пълководец
Ким Чен Ун Снимка: Reuters

От баща и вожд на нацията до пълководец, предизвикващ Голиат - севернокорейската пропаганда променя имиджа на младия ръководител Ким Чен Ун в полза на все по-войнствените провокации на режима към Сеул и Вашингтон, пише Франс прес.

През последните седмици контролираните от държавата медии видоизмениха обичайните образи, в които представят "върховния вожд" с ясно изразеното желание да "втвърдят" имиджа на този мъж с румено лице и тромава походка.

Откакто пое властта след смъртта на баща си Ким Чен Ир в края на 2011 г., младият, трети поред Ким присъства изобилно в публичното пространство във военен контекст, в компанията на висши офицери, строги и сковани в бомбастичните си униформи.

Целта е светът да бъде убеден в успешния преход, в предаността на въоръжените сили на новия, неопитен лидер, който още няма 30 години, накратко казано, да се внуши, че е запазена приемствеността в милитаристичната политика.

"Заобиколен от най-висшите военни, младият Ким вероятно спечели известно доверие, без дори да е служил в армията", казва Кейти О от Института за анализи в областта на отбраната в Александрия, щата Вирджиния.

В средата на 2012 г. обаче тонът се промени. Снимките и кадрите с войника Ким не изчезнаха, но се разредиха, иззад чертите на военния се появи лика на един благодетелен, усмихнат, излъчващ бащинска загриженост човек.

Както дядо си Ким Ир Сен, основал режима през 1948 г., а после и баща си, Ким раздава съвети за правилно планиране в селски стопанства, в производствени цехове, разпространява в училищата посланието за светлото бъдеще на "Корейската народно-демократична република".

По-екстровертен от баща си пред публика, новият ръководител видимо се забавлява, наслаждава се на позициите си и се показва открито дори в развлекателен парк, докато милиони севернокорейци, според ООН и наличните в страната неправителствени организация, гладуват.

Освен това държавните медии от време на време излъчват по някое изображение на съпругата му - елегантна млада жена, която внася модерна нотка в тази изолирана и съсипана държава, където има недостиг на всичко.

Севернокорейците са свикнали с двуликия Янус - от една страна Атила, от друга - патриарха. В книгата си "Най-чистата раса" Брайън Ренълдс Майърс, експерт по севернокорейската пропаганда, твърди, че Северна Корея отстоява идеология, основаваща се на расата, която придава на севернокорейците по-висши нравствени, но не и физически добродетели от тези на чужденците, което ги кара да търсят закрилата на лидер.

Ново "отклонение" от образа от края на 2012 г. настъпи с успешното изстрелване на ракета (която Сеул и Вашингтон смятат за балистична) през декември, а през февруари беше извършен трети ядрен опит.

Войникът Ким е вездесъщ: катери се из бункери, инспектира окопите, посещава артилерийски батареи на островите на морската граница в Жълто море, стои изправен на палубата на военен кораб, изтърпявайки, без да трепне, вятъра и дъжда.

Когато Северът заплашва САЩ с ядрен удар (експертите смятат, че страната не разполага с технологичните средства да го нанесе), Ким бива представян в канцеларията си, в командно помещение, заобиколен от висши офицери. На заден план карта на генералния щаб показва подробно ракетните удари и американските мишени.

"Истинската промяна се извърши след ядрения опит. Имиджът изведнъж стана заплашителен", коментира Бьон Йон-ук, фотограф от южнокорейския в. "Дон-А илбо", чиято работа от години е да редактира изображенията, разпространявани от севернокорейската пропаганда.

"Може да намираме някои изображения за преувеличени или смешни, но севернокорейското население без колебание разпознава в тях фигурата на силен и смел водач", казва той.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


206
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
148
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да е жив и здрав Ким !!!
147
1
 
2
 
! Отговори
Кефчо преди 11 години
До Big brother 161 - ами, то няма нужда от камери там - там и стените слухтят и има доноси и държавна сигурност. Вземи се осведоми малко. Освен това, не е ясно няма ли камери... 100% си има.
146
2
 
6
 
! Отговори
Коментатор преди 11 години
Чък Норис ще напълни гащите ако се срещне с този вожд в ръкопашен бой.
145
2
 
4
 
! Отговори
Знаещ преди 11 години
Грухчо ще го отнесе, като *** мазен вестнии...
144
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Спрете им помощите за храна и да видим колко ще остане на влас около 55% от храната в северна кореа е от външни помощи.Спрете им помощите за храна и да видим колко ще остане на власт ГЕРП, около 55% от храната в България е от вън, 2 млн. живеат от социални е от помощи.
143
4
 
2
 
! Отговори
Big brother преди 11 години
Лондон, гражданите се следят и снимат от 4 000 000 видеокамери, Ню Йорк - 7000 000 видеокамери, София - 300 000 видеокамери.Пхенян 0.00 видеокамери2013, демокрация
142
3
 
5
 
! Отговори
Samo minavam преди 11 години
Комунистическа маимуна.
141
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Виж сега, не е нужно да си крадец или мафиот, за да имаш нормално семейство и деца и да работиш с удоволствие работата, която ти е призвание. Искам да ти кажа, че съм ходил в казарма (питай татко ти, ако имаш такъв, какво е това) и ако много се пенявиш с болния си животински мозък, наистина може да получиш нещо оловно в тиквата, ***...
140
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
бюлетина номер 14
139
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Виждам, си си втълпил, че всики успешни хора са реститути... По-лесно ти е било да си измислиш тая мантра и с нея да оправдаваш несъстоятелността си като човек :) Ти ли си единствената висша инстанция, която определя кой какъв е как трябва да си живее живота и какво да харесва?
138
5
 
11
 
! Отговори
Kratos преди 11 години
Абе да му пращат Чък Норис и да се приключва... Тоя няма топките и пиратка да гръмне,само пълни страниците на медиите.Севернокорейците няма какво да ядът атомни бомби ще хвърлят,жалка картинка...куче което лае не хапе ;)
137
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А твоят НЕробски статус на какво се крепи? С какво си толкова по-свободен от другите, освен агресивното плямпотене?
136
3
 
3
 
! Отговори
Язе преди 11 години
Хаха.. Тука земахте да се тепате вече. Лека ви нощ!
135
7
 
14
 
! Отговори
9667 преди 11 години
От края на ВСВ до сега глобално са изстреляни над 9000 балистични ракети - 4 от тях са изтреляни от КНДР. През същия период са извършени над 2000 теста на ядрени оръжия - 3 от тях в Северна Корея!Някой да си спомня ООН да е санкционирала някоя от тези държави!??!!Но сега решават да санкционират КНДР! Оти така???
134
8
 
28
 
! Отговори
9667 преди 11 години
През 2000'та година, в света има само 7 държави, чиито централни банки не са част от Ротшилдовата банкова система - Афганистан, Ирак, Либия, Судан, Северна Корея, Куба и Иран.През 2003'та - 5 - Иран, Либия, Куба, Северна Корея и Судан.Днес има само 3 - Северна Корея, Иран и Куба.Каква случайност само!!!
133
2
 
6
 
! Отговори
bg преди 11 години
"Voinika Kim se kateri iz bunkeri,inspektira okopite,poseshtava artileriiski batarei"...........a bulgarskite goveda-lideri poseshtavat bulgarski u4ilishta v Belgia,London,Chicago,Holandia,Germania.....
132
2
 
11
 
! Отговори
Вирджиния до 154 преди 11 години
Жалко, че са включили в списъка и Китай и Русия, защото тези сткрани няма да останат безучастни. Реално със Сирия ще бъде трудно....Русия не я дава тази Сирия на салафитите и няма и да я даде без бой.
131
4
 
8
 
! Отговори
Вирджиния до 135 преди 11 години
Тогава ми кажи защо никой в СВ не се самозапалва в знак на протест, а в България.....всички световни масмедии това пишат за БГ-бедност..та ние сме тръгнали за изхранването на СВ да се грижим.
130
5
 
6
 
! Отговори
Мими преди 11 години
Представители на 30 държави ще се съберат в Бахрейн, за да участват в маневрите в Персийския залив в периода 6-13 май за атака по Иран,Сирия,Северна Корея.
129
2
 
2
 
! Отговори
bg преди 11 години
Bodigardove na Todor Jivkov,sinove na 4lenove na CK na BKP I prirodno vrodeni evrei-marksisti izvrushvat Prehoda v Bulgaria.