На пиян англичанин Слънчев бряг му е крив

Докога ще изпадаме в телешки възторг от британските "разследвания"?
196
На пиян англичанин Слънчев бряг му е крив
Снимка: Reuters

Преди ден се появи материал в BBC за Слънчев бряг, дело на разследващата журналистка Стейси Дуули. Поредният, в който родният курорт е описан като евтино място, където можеш да се напиеш и да си купиш наркотици. Трябва да очакваме и продължение - Дуули ще покаже срещата си с роми, които били виновни за голяма част от престъпленията в бедната ни страна. Какъв ужас!

Далеч съм от мисълта, че Слънчев бряг е място за девици или алкохолът е някакво табу. Но такива курорти има навсякъде по света и атаката от Острова с материали през месец идва малко в повече.

Вместо да правят разследвания колко е евтин алкохолът и как туристите танцуват голи в баровете, от реномираните иначе медии да си наемат психолози и да разберат защо младите им сънародници, като кацнат в България, се превръщат в унищожители на водка, уиски и дрога. Защото ако страда имиджът на Слънчев бряг, то в голяма степен е заради туристи като англичаните. Те ни плюят, а ние изпадаме в телешки възторг колко ни е зле Черноморието. Не, не е зле, просто в някои курорти като Слънчев бряг е обичайна гледка да гледаш въргалящи се пияници. Най-често от Острова.

Хора, които цяла година пазят лицемерно поведение, излизат няколко пъти на бар и изпиват няколко бири. Но у нас се преобразяват. Българите не сме виновни, че младите британчета нямат мярка и не носят на пиене. Не сме длъжни и да им гледаме сеира.

Защо тогава се вменява някакво лошо име на Слънчев бряг с непрекъснати "разследвания", при положение че в голямата си част това име е градено от посетителите от Великобритания? Наясно сме, че има политици като Найджъл Фарадж, които непрекъснато сеят неприязън към българите и румънците. За съжаление, ние нямаме политици от същия калибър, които да им отговорят подобаващо. Медиите също имаме вина, защото с радост поместваме материалите на чуждите медии, а в нито един момент не показахме какви ги вършат техните сънародници. И с някакво настървение хулим родните курорти.

Бързо забравихме как англичанинът Майкъл Шийлдс счупи главата на барман, който оцеля по чудо. След като го осъдихме на 10 години затвор за опит за убийство, го предадохме на британските власти, а в страната му го посрещнаха почти като герой. Нали си спомняте какви сълзливи статии излизаха как той бил толкова добро момче? Фенът на "Ливърпул" бе помилван от британския министър на правосъдието Джак Стро, защото бил изцяло невинен. Неговият случай бе взет присърце далеч повече от геройската постъпка на Пламен Петков. 32-годишният врачанин спаси момиченце от удавяне в морето край английското графство Западен Съсекс, но заплати с живота си. Но това е друга тема и опира повече до манталитет.

Ясно е, че хотелиерите, и най-вече собствениците на барове, не искат в никакъв случай да загубят туристите от Острова. Носят им приходи. Но ще бъде хубаво следващото лято да покажем, че не курортът е крив на пияните англичани. Не че те ще се трогнат, ако се видят полегнали по алеите в безпомощно състояние, но ще бъде хубаво по-често да показваме лицето на "европейските" туристи в "евтина" България.

Морето е като телевизора - като не ти харесва дадена програма, просто я сменяш. Явно обаче нашата програма си е добра, но на някой му пречи...

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


196
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
101
1
 
33
 
! Отговори
баба ви преди 10 години
И аз това лято бях в Слънчев бряг и нито един път не се напих. Защо не направиха репортаж за мен?
100
0
 
14
 
! Отговори
mainara преди 10 години
абе айде да им обявяваме война и да ги превземаме бе... да видите ка ще се научат и да пият и да се веселят като хората, пък и по-хубави деца ще им направиме
99
2
 
8
 
! Отговори
american boy преди 10 години
Angli4anite sa grozni, krivoglavi urodi plod na smesheniq s mjusulmansko bydeshte - jenite im se pljushtqt s mohamedani i rajdat malki anglo-mohamedan4eta!
98
1
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ако се ши*ат,като *** - България виновна,ако се наливат,като *** - пак България.Ами за това,че си изнасилвате децата,че измислихте и разпространявате порното,че се жените за братовчедите си и сте заприличали на *** - пак ли България?
97
0
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Да бе, и аз това се замислям защо българите не скачат от тераси и не се търкалят по улиците, явно проблемът не е до Слънчев бряг, а до умствен багаж и възпитание...
96
0
 
53
 
! Отговори
Маниполатори долни преди 10 години
Как само завъртат картинката . Вместо да акцентират на тяхните невъзпитани , неморални , пияни , заляни ***, който идват все едно някой ги е изтървал от клетката на зоопарка , те пак нас винят и нас цапат с кал!!!!
95
22
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Престъпленията ги вършат всичките. Не само ромите. Но е лесно да опетниш рома защото е най-зле социализиран.
94
8
 
37
 
! Отговори
+++ преди 10 години
Слънчев Бряг,Несебър и Влас са станали супер.Чист плаж и море.Инфраструктурата е много подобрена последните 2-3 години.Забавления за всякакви хора от всяка възраст,евтини и приятни ресторантчета-по дискотеки не ходя.Може да се разкарваш 24 часа в денонощието където пожелаеш.За това три месеца няма свободни стаи и апартаменти,а сега през октомври има още туристи.На който не му харесва-свят голям.
93
0
 
34
 
! Отговори
симо преди 10 години
а тая е една лицемерна ***. дразнят се че алкохола е толко евтин в сравнение с англия :))) ми бизнес и възможности са тва, можем предлагаме евтино и привличаме турсти а те кат искат д асе осират нали си остават кинтите в България, засега това е важното .. Например руснаците продават гас на цяла Европа е нали уж глобално затпляне що така, ми щото могат, е и ние можем ама с алкохола и щом можем го правим.
92
0
 
10
 
! Отговори
симо преди 10 години
bbc.co.uk/iplayer/episode/b03c5fp3/Booze_Bar_Crawls_and_Bulgaria_Stacey_Dooley_Investigates/това казва истината и е много добра реклама понеже младите нагличани не се притесняват от ограбване, тях алкохола и дрогата ги кефи, ми кат си плащат къв е проблема тогава? Според мене е че нагличаните ги кефи да се осират и забавляват и техните хора тва ги дразни абе тях сичко дето почва д аправи як бизнес ако нее тяхно ги дразни ...
91
32
 
3
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯ преди 10 години
ВЕРОЯТНО КРИТИКАТА НА БРИТАНСКАТА ЖУРНАЛИСТКА Е БИЛА ОТНОСНО КАЧЕСТВОТО НА ОБСЛУЖВАНЕ В БЪЛГАРСКИТЕ КУРОРТИ И МРЪСОТИЯТА В ХОТЕЛИТЕ И ПЛАЖА !!! КАКВО ОБЩО ИМА ВСИЧКО ТОВА С ПИЯНИТЕ АНГЛИЙСКИ ТУРИСТИ ?! АМИ ,ЧЕ ТЕ И В ТУРСКИТЕ КУРОРТИ ПИЯТ И СЕ ВЪРГАЛЯТ ПО ПЛАЖОВЕТЕ ! БЪЛГАРСКАТА ЖУРНАЛИСТКА ДА НЕ СЕ ПРАВИ НА ЛУДА ,ТУК СТАВА ВЪПРОС ЗА КАЧЕСТВО НА ОБСЛУЖВАНЕ ,А ТОВА ЧЕ ТУРИСТЪТ СЕ Е НАТРЯСКАЛ И СЕ ВЪРГАЛЯ НА ПЛАЖА КАТО *** СИ Е НЕГОВ ПРОБЛЕМ ,А АКО НАРУШАВА НЕЩО ДА БЪДЕ ГЛОБЕН В КРАЯ НА КРАИЩАТА
90
1
 
32
 
! Отговори
Apokalypto преди 10 години
ТАЯ СТЕЙСИ ДУУЛИ, ДАЛИ Я НАЧЕСА НЯКОЙ НАШЕНЕЦ ?
89
46
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ужасно ми е смешно когато *** говорят за туризъм.Държава в която НЯМА нито един качествен ресторант ми говорят за качествени туристи.Е нема такъв цирк.Ако не идват пияните англичани то може спокойно да закриете туризЪма у БиеГие.Смешници!
88
3
 
71
 
! Отговори
Евала! преди 10 години
Евала на статията и браво на човека, който я е написал! Браво! Като не им харесва Слънчев бряг що идват? М? Щото знаят, че за малко пари ще се напукат като прасета и ще могат да вилнеят без да си понесат последиците понеже както е известно в България закони няма. Да дойдат да си направят свинщините тука, защото ако ги направят в Англия ефективно ще лежат в затвора. И наистина, ако имахме политици, а не клоуни - някой щеше да си отвори устата и против расиста Фарадж и против цялата им политика!
87
3
 
47
 
! Отговори
Хм преди 10 години
Това лято бях в Слънчев бряг и наоколо само руска реч се чуваше, между впрочем, много приятни хора, с деца, нищо общо с англичаните....
86
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До ...Ще ме прощавате мадам, но като сте била в Лондон 4 години, и 4-те ли години сте били с глава завряна в ***? Лондон сам по себе си е цяла България умножена по 2. И смеете да сравнявате двете? Санкции са му майката, а не 50 лева на катаджията, че сте били с 40 над оганичението и сте минали 2-ната линия. Да не споменаваме Филиповци примерно. За пример-само, повтарям, САМО българка ме е питала за заплатата ми след като разбере длъжността ми и че вероятно е висока. Още повече в прав текст.
85
2
 
7
 
! Отговори
БГто преди 10 години
Браво! Това е самата истина!
84
8
 
54
 
! Отговори
... преди 10 години
Ама вие ако си мислите, че в Англия не са същите... Просто им е по-уредена държавата и има по-големи санкции за евентуалните мизерии, които ще свършат, след като се омажат. Живяла съм в Лондон 4 години и мога с ръка на сърцето да кажа, че по-противна и пропаднала нация от тяхната няма.
83
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 92не казвам че в Англия е по - добре, казвам само че това което е заснела е голям гаф от страна на нашите полицаи. Лично аз си харесвам нашето черноморие, ако търсиш купон - Слънчака, ако търсиш почивка има много други места ;)
82
0
 
19
 
! Отговори
до 91 преди 10 години
Айде бе, резила бил огромен щото бил пред английска журналистка. Говорим за британците които се чудят дали да не излязат от ЕС заради *** ни и ето че виждат място, където *** е изолиран и място, което предлага всичко, което британеца иска. Ха познай дали е резил или перфектната реклама.