С електронното гласуване ще дойде и електронното кебапче

Асланов пред Dnes.bg: И ромска махала ще се обяви, че е от Чикаго
Обновена: 30 яну 2014 22:12 | 30 яну 2014 19:49, Камелия Цветанова
250
С електронното гласуване ще дойде и електронното кебапче
Росен Плевнелиев прави услуга на ГЕРБ, укори го социологът Юрий Асланов

Президентът Росен Плевнелиев се опитва по някакъв начин да попречи на окончателното приемане на новия Изборен кодекс, за да услужи на своите „политически приятели от ГЕРБ“, смята социологът Юрий Асланов.

„Точно пряко неговите предложения за референдум ги чух предната вечер от устата на Цецка Цачева, а на  следващия ден той ги облече официално“, коментира  Асланов пред Dnes. bg инициативата на държавния за насрочване на референдум за избирателната система и начина на организация на изборите.

Още по темата
Плевнелиев призова да се проведе допитване, на което да се чуе гласът на хората за това дали да има мажоритарен избор на част от народните представители, задължително гласуване и електронен вот.

Според Асланов експертният дебат и по трите въпроса вече е бил направен и се е получило обществено съгласие за избирателна система.

Той коментира, че по принцип мажоритарните избори ограничават политическото представителство.

„Трябва предварително и ясно да кажем на „зелените“, на реформаторите, на „България без цензура“, че ако сменим системата, те няма да имат депутат. В Англия  няма „зелени“ в парламента, защото има мажоритарна система, а тя по принцип толерира големите партии. В България при мажоритарна система ще има три партии в парламента, нещо срещу което много дълго гражданският сектор се бореше и искаше да наложи по-достъпни правила, за да могат повече формации да са представени в НС“, разясни социологът.

В същото време той обясни, че при мажоритарна система заради по-малката представителност на партии в парламента, ще се създадат стабилни мнозинства и няма да има коалиции.

Той припомни, че вече имаме опит през 2009 г. с един такъв експеримент, който не доведе до нищо и вече никой дори не помни имената на мажоритарно избраните депутати.

Освен това въвеждането на мажоритарно гласуване изисква дълъг, експертен дебат за това как да стане разпределението с порпорционално избраните депутати, за да е справедливо.

„Ако обаче приемем, че този дебат е отворен, ако ще ходим на референдум, трябва да има напълно изчистена формулировка за всичко това, а сега парламентът не е удачно да дебатира въпроса, вместо да си гледа Изборния кодекс, защото през май е евровотът“, заяви Асланов.

Той се обяви и против идеята за задължителното гласуване, както и против електронното.

"Електронното гласуване не означава вот по интернет, то е дистанционно. По определението на Конституционния съд електронното гласуване е забранено сега, защото държавата няма контрол върху идентификацията на избирателите. Една ромска махала може да си гласува тук и да се представи, че от Чикаго“, добави Асланов. 

„Така че може свинското кебапче да се превърне в електронно кебапче, защото не знаем кой стои зад компютъра и си гласува“, коментира още той.

По думите му много държави са се отказали от електронното гласуван, в това число почти всички европейски страни, заради възможността за силно манипулиране на избора и много внимателно трябва да се подходи към въпроса.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


250
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
16
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Току що по ТВ АЛФА беше излъчено уникално видео, във което пияни *** благодарят на Бойко Борисов, затова че ги храни с парите на българите.
5
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 2Ако ми дава право да се спася, да го подкрепя. Но той ме задължава да се давя.
4
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Юрий Асланов и Наталия Кобилкина са на един акъл
3
13
 
30
 
! Отговори
Профан червен преди 10 години
Ало,Станишев-Асланов,НАРОДА ИСКА ДА КАЖЕ СВОЯТА ДУМА,кои сте вие да му е отнемате.Искахте референдум за Белене,състоя се.НЕ ИСКАМЕ ПАРТИЯ ОМАЗАНА ДА НИ КАЗВА КАКВО ДА ПРАВИМ.ИСКАМЕ РЕФЕРЕНДУМ,а не турци,*** и комунисти да ни казват какво е бъдещето на България.БЪДЕЩЕТО ЩЕ ГО РЕШИ НАРОДА БЪЛГАРСКИ.
2
13
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ние вече сме в тресавището ,в блатото а когато човек е в блатото се опитва по всякъкъв начин да се измъкне ЗАЩО ДА НЕ ОПИТАМЕ ?ДА ПОДКРЕПИМ ПРЕЗИДЕНТАнищо не губим защото вече няма какво
1
9
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Доста тенденциозни изказвания, тавариш ...