С електронното гласуване ще дойде и електронното кебапче

Асланов пред Dnes.bg: И ромска махала ще се обяви, че е от Чикаго
Обновена: 30 яну 2014 22:12 | 30 яну 2014 19:49, Камелия Цветанова
250
С електронното гласуване ще дойде и електронното кебапче
Росен Плевнелиев прави услуга на ГЕРБ, укори го социологът Юрий Асланов

Президентът Росен Плевнелиев се опитва по някакъв начин да попречи на окончателното приемане на новия Изборен кодекс, за да услужи на своите „политически приятели от ГЕРБ“, смята социологът Юрий Асланов.

„Точно пряко неговите предложения за референдум ги чух предната вечер от устата на Цецка Цачева, а на  следващия ден той ги облече официално“, коментира  Асланов пред Dnes. bg инициативата на държавния за насрочване на референдум за избирателната система и начина на организация на изборите.

Още по темата
Плевнелиев призова да се проведе допитване, на което да се чуе гласът на хората за това дали да има мажоритарен избор на част от народните представители, задължително гласуване и електронен вот.

Според Асланов експертният дебат и по трите въпроса вече е бил направен и се е получило обществено съгласие за избирателна система.

Той коментира, че по принцип мажоритарните избори ограничават политическото представителство.

„Трябва предварително и ясно да кажем на „зелените“, на реформаторите, на „България без цензура“, че ако сменим системата, те няма да имат депутат. В Англия  няма „зелени“ в парламента, защото има мажоритарна система, а тя по принцип толерира големите партии. В България при мажоритарна система ще има три партии в парламента, нещо срещу което много дълго гражданският сектор се бореше и искаше да наложи по-достъпни правила, за да могат повече формации да са представени в НС“, разясни социологът.

В същото време той обясни, че при мажоритарна система заради по-малката представителност на партии в парламента, ще се създадат стабилни мнозинства и няма да има коалиции.

Той припомни, че вече имаме опит през 2009 г. с един такъв експеримент, който не доведе до нищо и вече никой дори не помни имената на мажоритарно избраните депутати.

Освен това въвеждането на мажоритарно гласуване изисква дълъг, експертен дебат за това как да стане разпределението с порпорционално избраните депутати, за да е справедливо.

„Ако обаче приемем, че този дебат е отворен, ако ще ходим на референдум, трябва да има напълно изчистена формулировка за всичко това, а сега парламентът не е удачно да дебатира въпроса, вместо да си гледа Изборния кодекс, защото през май е евровотът“, заяви Асланов.

Той се обяви и против идеята за задължителното гласуване, както и против електронното.

"Електронното гласуване не означава вот по интернет, то е дистанционно. По определението на Конституционния съд електронното гласуване е забранено сега, защото държавата няма контрол върху идентификацията на избирателите. Една ромска махала може да си гласува тук и да се представи, че от Чикаго“, добави Асланов. 

„Така че може свинското кебапче да се превърне в електронно кебапче, защото не знаем кой стои зад компютъра и си гласува“, коментира още той.

По думите му много държави са се отказали от електронното гласуван, в това число почти всички европейски страни, заради възможността за силно манипулиране на избора и много внимателно трябва да се подходи към въпроса.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


250
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
106
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До АнонименИ като как ще ме задължиш да отида да гласувам? Ми те ме задължиха и да се броя като овца. А познай от три пъти дали мен и семейството ми са ни броили и имало ли е някакви последици от отказа ми да бъда броен и да обяснявам колко хладилника, климатика, пари в банката и телевизори имам?Само болни мозъци могат да предлагат неща, които не могат да станат напрактика.
105
0
 
1
 
! Отговори
до 150 преди 10 години
дс пич.дс са си направили сметката,че винаги трябва да има балансъор.жалко ,че ги има тия *** от дс.май не са родени в тази страна и не са българи.
104
0
 
3
 
! Отговори
хи-хи-хи преди 10 години
До НиколовМного се лъжеш. Айде да ти отпернем едно тъпо въпросче - задължително гласуване - ок - значи трябва да ми бъде създадена възможност да гласувам във всяка точка от страната (иначе ще е противоконституционно). Та значи аз мога да гласувам в който град поискам и от София до Варна гласувам там 20-30 пъти (бай *** също). Резултатите излизат вечерта, Цик признава изборите до два дни, а за реалната проверка отива седмица. И кво праим - фащат ме, но изборите са минали, резултатите валидни
103
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
чета коментари: --никой не може да ме задължи да гласувам-НЕ, всеки българин е задължен да ОТИДЕ ДА гласува ,но никой не може да го задължи за кого да гласува е това е демокрацията
102
0
 
2
 
! Отговори
do николов преди 10 години
много примиренчески се изразяваш майна.май нещо си съгласен да се веем по течението?ти българин ли си или си долен византиец?я малко по по мъжки.
101
2
 
5
 
! Отговори
Николов преди 10 години
Не е демократично да задължаваш някого да гласува.Единственията плюс ще е,че ще стане безмислено копуването на гласове.Обаче ако си мислите,че други ще влязат много се лъжете.Просто честен човек не се захваща с политика.Мангалията ще продължи с пълна сила.Селата вече ги превзеха.Сега са на ход малките градове.А в големите си е *** и без тях.
100
1
 
5
 
! Отговори
алиен преди 10 години
Търсите под вола теле. Не мислите. Ама хич.В България винаги ще има турци и те винаги ще гласуват за ДПС.Учуден съм, че не събирате 2 и 2.Единственоя начин да разкарате ДПС е като разкарате двойното гражданство.За какво ви е.Българите в Германия са само с немско и нямат никакъв проблем с нищо и не се оплакват.Двойното гражданство е едно безумие!Който не е съгласен е обрязен Анадолец,заврян в някоя Анадолска пещера, тва е!ДВОЙНОТО ГРАЖДАНСТВО за да няма ДПС!Ако се против, значи сте турци
99
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
нека всеки българин заведе до урните поне още десет рългари
98
0
 
4
 
! Отговори
141 преди 10 години
Сори, ама логиката ти е куха и издиша. Изборите с най-висока избирателна активност са тези от 1991 - активност 83,9%, а резултат най-мракобесното управление и пълната легитимация на ДПС в политиката.Така че стига герберунгелски глупости. Знам, че герберунгелите са срещу всякакви логически и физически закони, даже Сомалийския залив откриха, но все пак
97
1
 
3
 
! Отговори
130 преди 10 години
И кво ще му е нормалното като у парлиаменту има само три партии? Имам бегъл спомен, че най-мракобесния период и най-големите кражби, далавери и золуми станаха точно когато у парламента бяха баш три партии.
96
2
 
2
 
! Отговори
до 141 преди 10 години
така се получава защото няма 100% гласуване на хората ,АКО ВСЕКИ ОТИДЕ ДА ГЛАСУВА НЯМА ДА Е ТАКА ПОСТЕПЕННО, ПОСТЕПЕННО ЩЕ СЕ ИЗЧИСТИ злото
95
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
тоя пък асламов лие , на никой няма да му е мъчно ако Кунева-Пръмова или Бареков не са в Парламента , защото мястото не им е там , а и в крайна сметка при мажоритарните избори , хората решават за кой ще гласуват , а не партийните централи , и в Парламента трябва да са хора , избрани от избирателите , а не от партийните централи
94
0
 
4
 
! Отговори
137 преди 10 години
Бе аз трезво си преценявам всеки път за кой да гласувам и накрая кво? Предимно тия за които съм гласувал не печелят, а в случаите когато спечелят правят обратното на това, за което съм гласувал за тях. А мерси.
93
0
 
5
 
! Отговори
136 преди 10 години
Май не си наясно с компютрите :). За да възпроизведеш 500-600 хил. IP-та ти трябва само няколко съръвъра при няколко доставчика (обща цена 10-15 бона). А точно начините за защита са скъпото братчед :). Нали не мислиш, че подобен софт и хардуер се намират на сергиите или в Техномаркет. Те едно електронно здравно досие го правят вече 6 г., за елект. правителство да не говорим, а ти искаш да ти се разработи подобна нац. система за няколко месеца и тя да е почти без пари :)
92
0
 
0
 
! Отговори
boiko преди 10 години
ahmet dogan 6te si kaje tejkata duma
91
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Щом като живееш в България ,щом имаш претенции си задължен да отидеш да гласувашгласуваш и тогава искашкато не ти дадът следващия път вече по-трезво щи предцениш за кого да гласуваш
90
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не ми пука кой ме краде ,а ми е мъчно че вече шепа българи искат да си запазят България ,искат да зи запазят българското ,а никой не иска да й даде това право
89
3
 
5
 
! Отговори
койчо преди 10 години
Твърдо съм за задължително гласуване. Не може само да плюеш, трябва да направиш и избор.Да видим, какъв процент ще са тогава гласовете на *** и твърдия електорат на ДПС.
88
1
 
4
 
! Отговори
128 преди 10 години
То рибата в морето, герберунгела тигана сложил :). Ти знаеш ли изобщо какво трябва да стане, че тези предложения да се приемат и то задължително? Май не.Не ми се вярва 3,5 млн. да си направят труда изобщо да отидат да гласуват. На предишните европейски избори активността по груб спомен беше към 30%, а сега ще е още по-ниска, щото хората се убедиха колко безсмислени за тях са тези избори. Така че герби слез на земята и не храни напразни надежди
87
1
 
2
 
! Отговори
120 преди 10 години
Ако в България има 3 партии,то тя трябва да заприлича на нормалните държави,но комунистите не искат това,защото се боят,че няма да са във властта! Тяхната цел е една разделяй и владей!Нищожни,подли същества ни управляват!Излезе ли някой по-умен да им каже,как да върви България напред,те ще го оплюят от глава до пети.На тях им са нужни прости,неграмотни,крадци,убийци,изнемогващи,отчаяни хора,които лесно се управляват!