"Президентът избледня на политическата сцена"

Иван Начев: Политиците да не си мерят рейтинга, да помислят колко хора гласуват за тях
145
"Президентът избледня на политическата сцена"
Ще остане ли хартиената бюлетина в историята? Снимка: архив, БулФото

Не може 20 години след началото на прехода политици да искат задължително гласуване. Така политологът и експерт по политическа интеграция на ЕС Иван Начев коментира пред Dnes.bg инициирания от президента Росен Плевнелиев референдум за изборните правила.

Начев е категоричен, че няма нужда от референдум с трите въпроса, които постави Плевнелиев за допитване – задължителното гласуване, мажоритарния вот и електронното гласуване.

„Вижте европейската практика в кои държави има задължително гласуване – в които има национални проблеми, или в двунационални държави, когато има нужда от консолидация. Въвеждането на задължителното гласуване е станало в европейската практика след някакви сътресения като война, революция, сваляне на политически режим“, изтъкна той.

Начев смята, че е несъстоятелен аргументът на президента, че така ще се спре купуването на гласове. Според него ще се случи точно обратното – то ще се засили, защото ще стане ясно, че ако искаш да спечелиш, трябва да имаш голямо количество гласове.

Той заподозря, че ходът на държавния глава е направен с цел отклоняване на общественото внимание.

„В последно време президентът избледня на българската политическа сцена, остана на заден план. Името му все повече се свързва със скандали. Един от тях в момента е какви фирми е водил в Китай и как се опитва да „подмени“ едрия български бизнес в делегация, която е представителна за България. Обикновено той лансира подобен род тези в такива ситуации, когато не иска да отговори на неудобни въпроси“, смята Начев. По думите му предложението на Плевнелиев в този смисъл не е изненада.

Политологът е категоричен, че не може да се вменява на хората да гласуват задължително в ситуация, в която се вижда, че обществото е отвратено от политическите партии и не вижда алтернатива.

„Политиците вместо да си мерят рейтинга, да си помислят колко хора гласуват за тях“, призова той.

Начев изтъкна, че години наред политическите елити се противопоставяха на електронното гласуване, защото смятаха, че то ще повлияе най-вече на резултата на ДПС с гласовете от Турция.

„Имаше политически страх в някои партии, които заемат сега точно обратната позиция. Това също е смешно, не сме толкова късогледи. Самите партии, забележете, смятат, че това е една възможност те да манипулират вота. Затова, като се мисли за облекчаване на гласуването, трябва да се мисли как този вот да бъде гарантиран, че няма да бъде изкривен“, коментира той.

Начев посочи, че не вижда нищо революционно в изказването на президента, защото това не е нов дебат в българското общество.

Той смята, че партиите у нас закъсняват с посланията за евровота, който ще се проведе през май, докато по-голяма част от европейските държави вече са открили този дебат.

Според него причината е, че все още не са ясни основните политически играчи. Все пак той не очаква избирателна активност над 40-50%, като изтъкна „ситуацията на висока корупция, злоупотреби с еврофондове и това, че българинът не разбира каква полза има от ЕС чисто всекидневно“.

Иван Начев очаква на евровота да не се гласува за личности, а за партиите, които са ги издигнали. По думите му би било добре да се предложат експерти на европейско равнище, които да имат възможност да ни представляват в Европейския парламент.

Политологът не очаква появата на движението на Георги Първанов АБВ да повлияе драматично на резултата на БСП на евроизборите. Начев допусна, че би могло АБВ да има един евродепутат заради познатото лице на Ивайло Калфин, но изтъкна, че е много важно кои ще са участниците в алтернативната листа и кои структури на левицата ще застанат зад нея.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


145
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
1
 
10
 
! Отговори
анонимен преди 10 години
Президентът бледнее пред аферите Станишеви: Моника - Хохегер, Моника и европроекта и за 60 000 евро/Даже и ЕС е втрещен/, аферите Бисерови, аферите Сидерови!
46
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ИСКАМЕ ДА ИМА РЕФЕРЕНДУМ
45
7
 
0
 
! Отговори
Иванов преди 10 години
В допълнение смятам, че само в България може някой да каже, че избори две в едно ще са по-евтини, имайки превид факта, че ще прецакаме хората от избирателниоте комисии да работят два пъти повече за същото заплащане.
44
7
 
5
 
! Отговори
Дръндер преди 10 години
До анонимен 50 На ГЕРБ не им се отвори парашута защото бюлетините от Костинброд не престигнаха по местоназначение! Айде не ми говори за нагласт, защото ГЕРБ са синоним на наглост!
43
6
 
6
 
! Отговори
до 43 преди 10 години
Тиквата през 2012-та махна мажоритарния вот, а сега иска да го връща. Питам защо го махна и защо сега се прави на най-големия радетел на вота.
42
4
 
8
 
! Отговори
ОСТАВКА преди 10 години
Този "експерт" е пълен ***!!!"Вижте европейската практика в кои държави има задължително гласуване в които има национални проблеми..."Ами какви по- големи национални проблеми да имаме освен 70 годишното комунярско робство!!!
41
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А, ама ние и президент ли имаме ?Да не е оня, който обра до голо българските гастарбайтери в Германия и се замогна ?
40
3
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 10 години
Вярно е, че си *** простако! А как дойде управляващата тройна пасмина БСП, ДПС и Атака, след победата на ГЕРБ! Чрез сила, алчност и наглост!
39
3
 
4
 
! Отговори
Дръндер преди 10 години
"сваляне на политически режим" При нас имаше такава смяна и именно поради тази причина трябва да е задължително гласуването! Смениха се два режима на БКП и на ГЕРБ!
38
8
 
6
 
! Отговори
тъп и прост преди 10 години
"Предзидента" ни беше избран с тотални изборни фалшификации!!!Да припомня двамата депутати от Герб дето мъкнеха чували с бюлетини в зала "Универсиада"!!! Да припомня и факата-че на много места в една изборна секция с една урна(а дори и с две да е) бяха гласували по около 1000-1200 човека- сметнете сами това дали е възможно да стане.Ако за 1 човек са необходими 3 минути,то това означава,че изборния ден е продължил 50 часа,и то при нон стоп поток гласуващи!!!НОН-СТОП, ЕДИН СЛЕД ДРУГ-50 ЧАСА.
37
3
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 10 години
Аз пък чакам статия от небеизвестния политолог Иван Начев за спечеления европроект от Моника Станишева "Как да разбираме европейският парламент", на стойност 60 000 евро!
36
3
 
13
 
! Отговори
Селянина преди 10 години
Еййй много ви е страх от това задължително гласуване бе депесарски мекерета !
35
3
 
7
 
! Отговори
българин преди 10 години
Начев, чакам статия за аферата Моника- Хохегер, за Христо Бисеров, за Волен- Варадеро! Нали си голям политолог!
34
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Това президент ли е според вас? Нито веднъж не сезира конституционният съд за 3-те етнически и противоконституционни партии в България.
33
4
 
15
 
! Отговори
анонимен преди 10 години
Станнишев, Манолова, Местан и Варадеро се скъсаха вчера да се вихрят по медиите, от яд и от злоба, че президентът дава право на хората да изразят мнението си, чрез референдум! Тази злоба на тройната ламя е насочена срещу хората, както се вижда! Управляващата хунта не иска народът да има мнение за бъдещето на страната! Крайно време е главата на тази ламя да бъде отсечена, за да потече благоденствие в държавата, както материално, така и духовно!
32
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ООО Начев , цял свят говори за него , народа не е спал тази нощ в очакване на неговите гениални мисли
31
0
 
7
 
! Отговори
ГЛАС НАРОДЕН преди 10 години
"Политиците да не си мерят рейтинга...", АЗ БИХ КАЗАЛ - ПОЛИТИЦИТЕ ДА НЕ СИ МЕРЯТ ПИШ_ИТЕ, АМИ ДА СИ СЕДНАТ НА ДЕБЕЛИТЕ МЪРЗЕЛИВИ *** И ЗАЕДНО ДА ПОРАБОТЯТ, ТА ДАНО ТОЗИ НЕЩАСТЕН БЪЛГАРСКИ НАРОД СТАНЕ МАЛКО ПО-ДОБРЕ...
30
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
РАЗБИ ГИ , В ШАХ СА........РЕФЕРЕНДУМ
29
8
 
8
 
! Отговори
Българин преди 10 години
"Пишман" президент.Не си заслужава да коментирам действията му." Разединител".
28
8
 
11
 
! Отговори
подкрепа преди 10 години
Изключително силен ход на президента - затова цялата червена мафия и техните джуджета са в паника.Чрез референдума Плевналиев иска да делегира огромни политически права на българските граждани при определяне на правилата за избор на народно събрание и правителство, а тоталитарните партии БСП и ДПС, които всъщност са БКП, искат да те властват и да ограбват българина.Всеки мислещ човек ще подкрепи президента, защото той му дава повече права, а тройната коалиция иска да ограничава правата му!