Битката в Украйна – за гигантско находище на шистов газ

Защо й е на Русия град Славянск? Той е в центъра на находището
Обновена: 29 апр 2014 08:44 | 28 апр 2014 18:57, Елка Василева
327
Битката в Украйна – за гигантско находище на шистов газ
Снимка: Reuters

Ключът за обяснение на това защо точно град Славянск стана горещата точка на картата на Донбас и Украйна може би е шистовият газ, пише ТСН.Тиждень.

Журналисти са провели свое разследване за тайната на така наречения „Юзовски проект“, който с неохота се обсъжда дори в самата Украйна, тъй като той засяга значителни ресурси, които могат да променят енергийната карта на света.

Обстоятелствата сочат, че в Донбас няма никаква борба за хуманизъм, федерализация, защита на рускоезичното население, славянските патриоти и срещу митичните бандеровци и хунтата в Киев.

Това са измислени образи, създадени в кабинетите в Кремъл и вкарани в главите на обикновените хора от Донбас, за да бъде скрита истинската цел на спецоперацията на Русия, пише NEWSru.ua.

В градчето Славянск няма никакви важни предприятия, мини, военни части или научни институти. Той обаче се намира в самия център на територията на „Юзовския проект“, където са съсредоточени залежи от енергийния ресурс на 21 век – шистов газ.

Гигантското находище обхваща част от територията на Донецка и Харковска област.

Общата площ на находището шистов газ е почти 8 000 кв.км. Експерти посочват, че запасите от газ там могат кардинално да променят не само Украйна, но и Европа.

По последните потвърдени данни, американците ги дават, това са 3,6 трилиона куб.м, които те ясно виждат как да бъдат добивани. Това е значителен обем, голям обем, защото ако Украйна увеличи добива с 15-20 млрд. куб.м, тя вече ще стане износител, казва генералният директор на центъра за изследване на енергетиката Александър Харченко.

Централната власт много внимателно подбира думите си за перспективите пред проекта. Дори при тази сдържаност обаче се вижда голямата бъдеще изгода за Украйна.

Залежите са много големи. Едни от най-големите в света, в Европа. Според наличните оценки ние можем да увеличим собствения добив на газ с 30-40%, казва министърът на енергетиката на Украйна Юрий Продан.

На 24 януари в Давос с участието на бившия президент на Украйна Виктор Янукович беше подписано споразумение между компаниите Shell и "Надра Юзовская" за проучване и добив на шистов газ в Юзовския участък в Харковска и Донецка област.

Подписването на това споразумение е изгодно за Украйна, тъй като това ще са инвестиции, с които Украйна ще увеличава собствения си добив на газ и в резултат ще  повишава нивото на икономиката си.

От Shell са посочили, че в скоро време корпорацията ще вложи до 200 милиона долара в началото на работата по газовите залежи. Първоначално ще има 15 сонди. Първите, не много големи обеми газ ще могат да се добиват още следващата година. Това обаче ще са милиони. А промишленият, мащабният добив – в милиарди, които веднага ще се усетят на газовия пазар, ще се появят най-вероятно след 4-5 години, казва експертът Александър Тодийчук, който е президент на Киевския международен енергиен клуб.

От това се били уплашили руските газови монополисти, тъй като украинският шистов газ ще означава смърт за Газпром, пише ТСН.Тиждень..

Планира се шистов газ в Украйна да се добива не само в източната, но и в западната част на страната – в Лвовска област. Благодарение на това Украйна бързо ще се избави от газовото иго на Кремъл, тъй като е четвъртата в Европа по залежи.

„В Газпром много добре разбират това. Много отдавна Газпром води целенасочена кампания за това изобщо да убие темата за шистовия газ в Европа. В това са инвестирани десетки милиони долари. В информационна кампания, в борба за участъци. Те знаят за врага, готвят се да го убиват и го убиват. И много успешно правят това“, отбелязва Александър Харченко.

Московски вестници нееднократно намекваха, че доходи от газовите компании се получават директно от Владимир Путин и неговото обкръжение, пише още ТСН.Тиждень. Така откъсването на части от Донбас от Украйна има пряко отношение към най-големите джобове в Русия, а не към славянското единство.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


327
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
40
 
4
 
! Отговори
СЛАВА УКРАЇНІ ! преди 9 години
Ще не вмерла Украна.Ще не вмерла Украна,И слава, и воля!Ще намъ, браття-молодц,Усмхнетця доля!Згинуть наш вороги,Якъ роса на сонц;Запанумъ, браття, й миУ свой сторонц.Душу, тло ми положимъЗа свою свободуИ покажемъ, що ми браттяКозацького роду.
2
10
 
70
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ох, с какъв кеф ще наблюдавам украинските писъци, когато Шеврон почне да ги разпробива и да инжектира ла*на в подпочвените им води. Следете за повишената сеизмична активност, когато това стане.
1
12
 
63
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Дрън дрън дрън