Битката в Украйна – за гигантско находище на шистов газ

Защо й е на Русия град Славянск? Той е в центъра на находището
Обновена: 29 апр 2014 08:44 | 28 апр 2014 18:57, Елка Василева
327
Битката в Украйна – за гигантско находище на шистов газ
Снимка: Reuters

Ключът за обяснение на това защо точно град Славянск стана горещата точка на картата на Донбас и Украйна може би е шистовият газ, пише ТСН.Тиждень.

Журналисти са провели свое разследване за тайната на така наречения „Юзовски проект“, който с неохота се обсъжда дори в самата Украйна, тъй като той засяга значителни ресурси, които могат да променят енергийната карта на света.

Обстоятелствата сочат, че в Донбас няма никаква борба за хуманизъм, федерализация, защита на рускоезичното население, славянските патриоти и срещу митичните бандеровци и хунтата в Киев.

Това са измислени образи, създадени в кабинетите в Кремъл и вкарани в главите на обикновените хора от Донбас, за да бъде скрита истинската цел на спецоперацията на Русия, пише NEWSru.ua.

В градчето Славянск няма никакви важни предприятия, мини, военни части или научни институти. Той обаче се намира в самия център на територията на „Юзовския проект“, където са съсредоточени залежи от енергийния ресурс на 21 век – шистов газ.

Гигантското находище обхваща част от територията на Донецка и Харковска област.

Общата площ на находището шистов газ е почти 8 000 кв.км. Експерти посочват, че запасите от газ там могат кардинално да променят не само Украйна, но и Европа.

По последните потвърдени данни, американците ги дават, това са 3,6 трилиона куб.м, които те ясно виждат как да бъдат добивани. Това е значителен обем, голям обем, защото ако Украйна увеличи добива с 15-20 млрд. куб.м, тя вече ще стане износител, казва генералният директор на центъра за изследване на енергетиката Александър Харченко.

Централната власт много внимателно подбира думите си за перспективите пред проекта. Дори при тази сдържаност обаче се вижда голямата бъдеще изгода за Украйна.

Залежите са много големи. Едни от най-големите в света, в Европа. Според наличните оценки ние можем да увеличим собствения добив на газ с 30-40%, казва министърът на енергетиката на Украйна Юрий Продан.

На 24 януари в Давос с участието на бившия президент на Украйна Виктор Янукович беше подписано споразумение между компаниите Shell и "Надра Юзовская" за проучване и добив на шистов газ в Юзовския участък в Харковска и Донецка област.

Подписването на това споразумение е изгодно за Украйна, тъй като това ще са инвестиции, с които Украйна ще увеличава собствения си добив на газ и в резултат ще  повишава нивото на икономиката си.

От Shell са посочили, че в скоро време корпорацията ще вложи до 200 милиона долара в началото на работата по газовите залежи. Първоначално ще има 15 сонди. Първите, не много големи обеми газ ще могат да се добиват още следващата година. Това обаче ще са милиони. А промишленият, мащабният добив – в милиарди, които веднага ще се усетят на газовия пазар, ще се появят най-вероятно след 4-5 години, казва експертът Александър Тодийчук, който е президент на Киевския международен енергиен клуб.

От това се били уплашили руските газови монополисти, тъй като украинският шистов газ ще означава смърт за Газпром, пише ТСН.Тиждень..

Планира се шистов газ в Украйна да се добива не само в източната, но и в западната част на страната – в Лвовска област. Благодарение на това Украйна бързо ще се избави от газовото иго на Кремъл, тъй като е четвъртата в Европа по залежи.

„В Газпром много добре разбират това. Много отдавна Газпром води целенасочена кампания за това изобщо да убие темата за шистовия газ в Европа. В това са инвестирани десетки милиони долари. В информационна кампания, в борба за участъци. Те знаят за врага, готвят се да го убиват и го убиват. И много успешно правят това“, отбелязва Александър Харченко.

Московски вестници нееднократно намекваха, че доходи от газовите компании се получават директно от Владимир Путин и неговото обкръжение, пише още ТСН.Тиждень. Така откъсването на части от Донбас от Украйна има пряко отношение към най-големите джобове в Русия, а не към славянското единство.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


327
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
243
2
 
3
 
! Отговори
anoi преди 9 години
До Обръщаме що бе виж колко се задържа...
242
22
 
11
 
! Отговори
Обръщам преди 9 години
се към всички нормални хора останали все още тук: - това е един гаден червен сайт, разпространяващ болшевизъм и противопоставяне на обществото, типично комунско поведение, оставете ги тези *** бе хора да си драскат тук колкото си искат, като не им се обръща внимание те сами ще изчезнат и ще се обезличат. Никога повече аз няма да отворя страниците на тази отвратителна порочна и уродлива медия Днес.бг. Забележете сега колко бързо ще ме изтрият.
241
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
*** че сте умни в кавички ,вас какво ви топли имали в Умрайна шистов газ или н,И ДА ИМА И ДА НЯМА НАС БЪЛГАРИТЕ НЕ ЕБ* ,ЩО СЕ КЪСАЕ ДО ПУТИН И ДО РУСИЯ ,МИ ХОРАТА ИМАТ ВОЙСКА ИМАТ ОРЪЖИЕ,СМЕЛОСТ И СА ПРЕЦЕНИЛИ ,ЧЕ ТАКАВА ПОЛИТИКА ТРЯБВА ДА ПРОКАРВАТ,НАС ПАК НЕ НИ ЕБ* ЩЕ ИМАЛИ РУСКА ИНВАЗИЯ В УКРАИНА ИЛИ НЕ. ЩО СЕ КЪСАЕ ДО АМЕРИКАНЦИТЕ ,ТИЯ ПЪК ЩО НАРОД СА ИЗБИЛИ ЗА РЕСУРСИ НЕ Е ИСТИНА ,ОБЩО ВЗЕТО И ЕДНИТЕ И ДРУГИТЕ СА ЕДИН ДОЮ ДРЕНКИ,НО В КРАЙНА СМЕТКА ТОВА Е ЖИВОТА,ПО-СИЛНИЯ ОЦЕЛЯВА И УПРАВЛЯВА:-)
240
6
 
22
 
! Отговори
банкеръ преди 9 години
Ако такива залежи съществуват,защо по дяволите Украинците не са ги разработили.За мен Украина си е бедна радиоактивна територия.Тъжното за Украинците ако им остане територия ще е,че ще станат още по бедни и зависими и от запада и от Русия.То и в България има залежи,но те отдавна не са Български нали.За 25г. се превърнахме в Бананова република с вносни банани и Украина отива натам.
239
14
 
25
 
! Отговори
Ясно е! преди 9 години
Ето защо американските крадци са в Украйна. А русия не беше направила никакви опити за инвазия... Русия е честен партньор....
238
27
 
15
 
! Отговори
Obiknoven преди 9 години
Да, може би това е част от истината. Поне в едно вече съм сигурен - Русия не е никакъв православен или славянски приятел. Напротив.
237
11
 
4
 
! Отговори
Унищожител тролове преди 9 години
До платен *** 282Ако си забелязал от коментарите ми, аз не защитавам нито САЩ нито Русия! Колкото до това дали някой ми плаща-не, за твое съжаление, аз напълно свободно изказвам собственото си мнение, без да ми плащат! Ти плюеш хамериканците, нищо против, но статията не е за тях а за Украйна и Путин за това си направих извода, че го защитаваш! И не можеш да отречеш, че направеното от САЩ не оневинява направеното от Путин!
236
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Я сега някой от многознайковците тук да ми обясни на мен неукия защо в Англия е забранен добива на шистов газ-защото са агенти на Русия или нещо сериозно ги притеснява тия англичани.И понеже ние българите разбираме от всичко аз предлагам когато в Англия започне добива да започнем и ние.А пък ако някой твърди ,че шистовия газ може да е по-евтин от този добиван по досегашните методи направо да отваря прозореца и да скача
235
6
 
21
 
! Отговори
Гад преди 9 години
Поредните Пропагандни Американски Партенки. Винаги търсят начин за оправдаване на действията си. Ядрено оръжие на Садам - оказа се че там е пълна мизерия. Химическо оръжие при Кадафи - пълни глупости. Сирия, Египед... Провал след провал.Важното е да си оставят в украйна 350 000 главорези от Авганистан за да не ги връщат в Америка. Всичко друго е инсинуация.
234
4
 
7
 
! Отговори
платен трол преди 9 години
До Унищожител троловеПаричките май ги вземаш ти, съмнително активен си. Ще съм ти много благодарен,ако ми покажеш къде и как точно защитавам Путин.
233
4
 
9
 
! Отговори
пропагандна статия преди 9 години
70% показана истина + 30% скрита истина. "Това са измислени образи, създадени в кабинетите в Кремъл" - да, вероятно много добре знаят русите за това находище, Но в близките 20 гадини те имат много по-лесен и ЕВТИН начин за добиване и продаване на газ, т.е. това не е тяхна мечта... Сега за 30-те % - мераците за шистата са от Плоша на За-пад. Това е истината. Рус и те са прави за себе си. Лек ден.
232
12
 
10
 
! Отговори
Унищожител тролове преди 9 години
До факт 278Прав си, но американците бяха достатъчно хитри, за да оправдаят постъпката си с тиранията на Садам например, която също е факт! Освен това хамериканците на забиха своето знама в Ирак и той не стана част от територията на САЩ! А оправданията на Путин не струват, изобщо не струват освен това той буквално лапна Крим като апетитна хапка! Ето това е разликата! Иначе факт е че и САЩ не са невинни, но това не оправдава Путин!
231
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тия украинци все газ сънуват.
230
8
 
30
 
! Отговори
факт преди 9 години
колко държави разрушиха САЩ , за да са добре колко милиони души измряха заради тях през последните 50 години ???в Ирак сигурно наближават 1 милион ???защо никой не налага санкции на САЩ ???все въпроси без отговор
229
16
 
8
 
! Отговори
Унищожител тролове преди 9 години
До платен *** 275Същото което казвам и за Путин. Това е разликата между нас, аз виждам, че *** Путин не е по-различен от Обама, даже по-лош! А ти ми го оправдаваш с това което е направил Обама! Няма оправдание за това да нападнеш чужда суверенна държава, възползвайки се от трудната ситуация в нея подкладена от самия теб за собствена изгода! Айде сега бягай да си вземаш паричките от Путин, нали написа един коментар!
228
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Глупости, едва ли е само заради шистите. А колкото до тях, разработят ли ги, замина житницата на Европа.
227
5
 
8
 
! Отговори
платен трол преди 9 години
До Унищожител троловеА ти какво ще кажеш за великите демократи отвъд океана? Аз разлика не виждам.
226
17
 
5
 
! Отговори
Унищожител тролове преди 9 години
А сега путинолетките да ви питам какво ще кажете за освободителя на народите Путин?
225
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Цитат от Путин, от вчера, относно санкциите."ще оцелеем и ще вървим напред"
224
1
 
27
 
! Отговори
Хризантемка преди 9 години
До Анонимен 269А запознат ли си с последствията от добив на шистов газ...?Или затова ти плащат-това пишеш...?Аре се стегни малко и се позамисли кой води световна политика за заграбване на енергийните ресурси по целия свят.Жокер- Ирак,Либия...