Скандал може да "наклони везните" на евровота

Ще ни накара ли кампанията - своеобразна рекламна пауза, да сменим канала?
75
Скандал може да "наклони везните" на евровота
Снимка: архив, БулФото

Колко партии ще имат свои представители в бъдещия Европейски парламент? Заложете твърдо на три, е обичайният отговор, който се чете в различни проучвания и прогнози.

Изненада ще бъде в Европарламента да влязат повече партии, смята политологът Първан Симеонов, председател на Съвета на директорите на „Галъп интернешънъл“.

Според него освен сигурните ГЕРБ, БСП и ДПС, с реални шансове за присъствие в него е и "България без цензура" с коалиционните си партньори. От днешна гледна точка, по думите му, ГЕРБ води на БСП "с едни гърди".

„АБВ и Реформаторският блок имат своите реални шансове, но ще трябва доста да се мобилизират. Същото важи и за „Атака“ и НФСБ, но те ще трябва да се мобилизират в по-голяма степен“, каза още той.

Според доц. Петя Кабакчиева, ръководител на катедра „Социология“ в СУ, е очевидно, че силите на БСП и ГЕРБ са изравнени. Никаква изненада няма да има в резултата на ДПС, а всички други партии са "на кантар", прогнозира тя.

„Партиите ще мобилизират електоратите. ГЕРБ да се докаже над БСП и обратно. БСП да се докаже пред АБВ, АБВ да покаже, че е сериозна политическа сила, Реформаторският блок или оцелява, или ще потъне в глуха линия, "Атака" е много вероятно да не излъчи евродепутат... Ситуацията е спокойна само за ДПС с най-твърдия електорат“, смята тя.

Всичко ще зависи от кампанията, коментира социологът Живко Георгиев, според когото има 3-4 политически субекта в „зоната на неопределеност“.

Кой колко, ако ни изненада компромат?

Някой нов скандал обаче може да разпредели силите по нов и неочакван начин. Най-пресният пример за такова събитие е скандалът с бюлетините в Костинброд.

Първан Симеонов каза, че той може да дойде от опонентите на ГЕРБ, но не е изключен и обратният вариант. „Спомнете си изказването от 2009 година на лидера на ДПС Ахмед Доган за "разпределението на порциите". Тогава този скандал беше използван от ГЕРБ, които промениха цялата си кампания с цел канализиране на протестен вот“, посочи той.

Живко Георгиев напомни, че при европейските избори решаваща е избирателната активност, която очевидно ще е по-ниска, отколкото на парламентарни избори. Има два типа колебаещи се – да гласуват ли изобщо, и колебаещите се за кого да гласуват. Случва се обаче кампанията да увеличи колебаещите се, а не да ги намали, което не е добър извод, коментира той.

Няма стабилни партийни нагласи и хората решават в последния момент, каза и Петя Кабакчиева. По думите й никой не знае при кого ще отиде „плаващият“ електорат.

Според Първан Симеонов до този момент съществуващите политически партии като че ли не убеждават избирателя, че са ефективни негови представители. По думите му успокояващото в случая е, че такъв тип проблеми изпитват партиите в много други страни и това не е само български феномен.

„Има една обща непоносимост към политическата прослойка, едно скърцане със зъби спрямо политическия елит. Търсенето за нещо ново не е отсега, през четири години все идваше нещо ново на вълната на патоса „и едните, и другите са лоши“. Сега това продължава и ще има търсене за нещо ново“, прогнозира политологът.

Активно или не гласуваме по вътрешния дебат под европейска маска

Според Първан Симеонов макар да се вайкаме, че избирателната активност у нас е ниска, всъщност имаме сравнително добра избирателна активност за различните избори.

По-висока активност от обичайната за евроизбори заради „премерване на силите“ за бъдещи парламентарни избори очаква Петя Кабакчиева. Според нея обаче няма да се стигне до нива като от парламентарен вот.

Доц. Кабакчиева заяви, че се тревожи за антиевропейските настроения, които някои партии задават, което е парадокс на европейски избори. „Ако си против Европа, защо ще ставаш евродепутат“, попита риторично тя. Според нея очакванията, че вътрешната тема ще преобладава над европейската, ще се потвърдят. 

Основа на кампанията ще бъде вътрешнопартийната, вътрешноикономическата, вътрешносоциалната проблематика, но е обнадеждаващо, че поне засега има и някаква европейска тема, коментира и Живко Георгиев.

Темата Русия – Украйна и до нашите урни

Една от неизвестните на този вот и според тримата е развитието на конфликта Русия-Украйна, чиято ескалация може да наклони везните в полза на един или повече политически играчи у нас.

„Не е казано, че точно националистите могат да се възползват от това – може никой да не се възползва или избирателят да предпочете по-сигурни, а не по-радикални алтернативи“, каза Първан Симеонов. По думите му и да не усетим веднага икономическите последствия от кризата, самото говорене за последиците за джоба на българина може да промени кампанията.

На фона на руско-украинския контекст партия „Атака“ започна предизборната си кампания от Москва. Това е изненадата в откриването на предизборната кампания, коментираха анализаторите.

Според Първан Симеонов този драматичен жест издава притеснение на националистите от изборния резултат. Той смята, че партията е по-силна, когато отговаря на търсенето за социални послания, а не толкова за национални.

„Посланията, свързани с украинския конфликт, още не звучат социално, тоест още не си говорим за пари, за санкции, за последиците за българина, а за конкретните действия, по-скоро военни, в конкретни райони“, каза политологът, според когото не бива да се избързва с прогнозата, че партията ще получи сериозен бонус от този конфликт, но не е и невъзможно.

Живко Георгиев смята, че не е изненадващо, че „Атака“ се възползва от шанса предвид факта, че темата за Русия е ключова в българската политическа култура.

Ще сработи ли преференциалният вот?

Мнението на Петя Кабакчиева е отрицателно. Тя се аргументира с това, че хората се ориентират трудно как работи той и ако има пренареждане, то няма да е в голяма степен и ще дойде от млади и активни хора.

На противоположното мнение е Първан Симеонов, според когото ще има мобилизация за преференциално състезание и може да има пренареждания в някои от листите. Без съмнение преференцията работи и има очевидно желание тя да бъде използвана на тези избори, смята той.

Предизборната кампания вече започна. „Това означава, че вече не сме толкова във филма, а в рекламната пауза. Вече знаем, че всичко, което виждаме по медиите, е едно ни повече, ни по-малко търговско предложение - някой се опитва нещо да ни продаде“, каза Симеонов.

Напомняйки, че филмът е по-интересен от рекламната пауза, той коментира, че „понякога тя може да ни накара да сменим канала“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А края да се намери не е мъчно И криминални за отстрани не липсват... Горното написах саморъчно и за верността му се подписвам: Волен Сидеров
58
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
не е било. Произхождам от семейство на хора. Баща ми се увличаше от аритметика. Опита се да реши следната задача: СРАВНИТЕЛНО СОБСТВЕНО МИСЛЕНЕ плюс СЛУЖБА НА ПАРТИЯТА = ИНФАРКТ и умря от отговора му точно на 50 години. Достатъчно му е.Във този не-живот постигнах максимума за мислопрестъпник: Трийсет и три години... Истина, истина ви казвам: Чудо просто няма да има... Подарявам материалното си тяло и всичките си органи на компетентните органи, на общинските власти, на регистъра, на министъра, на кадастъра... Тъй като ме чака път ад астра... А к
57
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Усетих странна сладост и панталоните ми се намокриха. Аз станах мъж, а момичето остана девствено - тълпата, тоест колективът ме оформяше... Няколко години след това бях вече оформен онанист. В града на анархистите растях все по-дисциплиниран, по-само-жив и не-уверен, не-ориентиран, не-комсомолец, не-конформист, не окосмен космополит. Обичам няколко жени в района от Арл до Пасадена. И те ме обичат. Няма никога да захапя зърната на гърдите им. Защото съм посаден в пустинята, а те са в друго измерение. В яловите пясъци на мастурбациите всичко попива, сякаш никога
56
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Срамувам се от майка си и от баща си - дребни чиновници и редници на Партията - голямата ядачка на души. Израснах в малкия патриархален рай на тяхното страхопочитание - в къси черни панталонки, бяла ризка и червена връзка с пречупена във лакътя ръкаРАПОРТ ДАДЕН!Веднъж в блъсканицата за кифли (от 5 стотинки) в училищната лавка тълпата ме притисна към свръхзагадката на природата - едно момиче с меки форм
55
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе тука все заклинания ,,комунистите ,комунистите,,. Аджеба ,ама като се взирам то излиза ,че в ГЕРБ има повече комунисти. Като почнеш с Борисов,Цветанов ,партиината секретарка от Плевен - др.Цачева,от ДС -Главчев ,да не говорим за др. Плевнелиев и тн. Трабва да се конкретизира . Примерно -,,комунистите,, от БСП или ,,комунистите,, от ГЕРБ. Излиза едните комунисти, другите ,,извор ненапит,,. Преброите и ще видите ,че и в Герб комунисти бол. Дал Господ , начело с тартора им.
54
11
 
6
 
! Отговори
наган преди 9 години
стига илюзии "големият избор"бърза *** светкавична турцизация или АТАКА
53
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Собственикът на Русия се е заиграл на Монополи, а ние сме просто едно картонче по което да се гази безпрепятствено
52
1
 
7
 
! Отговори
поля преди 9 години
Бих гласувала и за Сатаната, само да се махне този от лицето на България.
51
29
 
10
 
! Отговори
UFSY преди 9 години
Обстановката е накокържена...Цецо дългоухий и Боцан Тиквуний ги е страх да предприемат нещо Пчеличката Мая им маже въженце а *** подготвил е сензация пот КТБейски и Прасешки медии... Няма я вече Искра Фидоошу да си изправи срещу на Местан Ефенди - пехливан Пеевски.Въобще тъмна балканска пролет изборна се задава.
50
16
 
53
 
! Отговори
ИСТ преди 9 години
Очаквам да видя какъв мръсен компромат Мая Костинбродска ще сътвори.Тя се прояви като мръсното лице на прехода.
49
22
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Проф.Евгений Дайнов коментира.В България се развива автентичен битов фашизъм.Ако не бъде спрян този фашизъм, който се надига, ще стигнем до Русия, прогнозира политологът. Според него руският президент Владимир Путин умишлено е отглеждал фашизъм. В резултат на това Русия се е превърнала във фашистка държава. Русия носи война, която е неизбежна, Русия си носи насилие, добави той.
48
37
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
България е проруско настрояна и това ще покаже в полза на АТАКА. Те ще бъдат третата ПП От сега мога да кажа на разни социолози да се скрият някъде от срам.....
47
13
 
50
 
! Отговори
optimist преди 9 години
Че ако комунистите не извадят компромат няма как да минат 10%, което е реалния им електорат - членовете им, склерозирали пенсионери и неграмотни малцинства.
46
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 4avdar 36Забрави за белия пудел !
45
15
 
51
 
! Отговори
gost преди 9 години
Някой да е виждал Станишев скоро?Къде ?Из ромските махали ли ?
44
9
 
58
 
! Отговори
няма преди 9 години
Отврати ме изказването на Орешарски, че заплатите в Българрия растели динамично. Може, ако има предвид собствената си заплата. На обедняването динамика ли се казва?Къде си, Ботев?... Туй е казалостадо от вълци във *** кожи,камък основен за да положина лъжи святи, а ум човешкида скове навек в окови тежки!
43
4
 
37
 
! Отговори
ЛИДЕР преди 9 години
Нека да влезне съсело,та да окрадат и целиу ЕС
42
47
 
13
 
! Отговори
Леле че народ преди 9 години
Аз кампания няма да гледам,нито пък ще гласувам
41
14
 
33
 
! Отговори
Българин преди 9 години
Дали БСП+ДПС или ГЕРБ+ДПС, на кой му пука вече?! Освен, разбира се, на далавераджиите, свързани с двете 'основни' партии.....
40
5
 
50
 
! Отговори
Вервайте ми преди 9 години
Сараите и овчев са добре подготвени отново. Готови сме и в деня за размисъл да понесем поредните им простотии на които вече никой не вярва.