Доц. Соня Тотева: Дилърите са изобретателни, вече продават вафли с амфетамини

Няма специалисти по зависимости, нито място, където да лекуваме деца на 12-13 години
Обновена: 26 юни 2024 23:17 | 26 юни 2024 20:00, Стела Стоянова
63
Доц. Соня Тотева: Дилърите са изобретателни, вече продават вафли с амфетамини
Снимка Личен архив

26 юни е Световен ден за превенция на употребата на наркотици. За това достатъчна ли е превенцията и какво е лечението, Dnes.bg разговаря с доц. Соня Тотева, бивш директор на болницата в Суходол и председател на Българска асоциация за превенция на наркоманиите.

-    Какво се прави за превенцията на наркомании у нас, доц. Тотева, и достатъчни ли са протоколните мероприятия?

Почти нищо не се прави за превенцията на наркоманиите у нас, като трябва да уточня, че става дума за превенция на подрастващи, тоест до максимум 18-годишни. Тази тема у нас се разисква от години и като че няма решение – даже стана проблем, че все по-честите смени на министри на здравеопазването създават предпоставки да няма „поемни лица“, тоест хора, което да приемат присърце такива случаи и да продължат да работа в тази сфера. Защото за една системна превенция се иска по-продължително време. Безкрайните промени възпрепятстват превенцията за употреба на наркотици – има някои структури, които работят, например към Столична голяма община, както и някои неправителствени организации, каквато е и нашата – Българска асоциация за профилактика на наркомании, които отдавна имаме ангажимент да организираме превенция на подрастващи.

-    Всъщност се създава впечатление, че доста неправителствени организации усвояват пари за това, без да има особен ефект, и минават с няколко плаката...

Всъщност за това как да се провежда превенция има стандарти, изработени от работна група по наркомании към ООН, в която участвам. Събираме се един път в годината за отчитане на резултати, но аз винаги се затруднявам от факта, че нямам какво да отчета за България. Има международни стандарти, които трябва да се спазват. Да контролираме как се харчат парите на неправителствените организации не е наша работа, има си органи, които контролират как се харчат пари, дадени за превенция. Но не се дава никаква гласност на този проблем. Като че в предишни години за употребата на наркотици сред подрастващи се говореше повече, а сега този въпрос се затъмнява.

-    Много се говори, че пада възрастта на децата, ползващи дрога. Каква е тя у нас и има ли къде да се лекуват?

Закри се Националният център по наркомании, къзето работеха повече специалисти. А сега Националният център по обществено здраве и анализи, който продължи дейността, изготвя подобни отчети веднъж годишно и според мен това е крайно недостатъчно. В САЩ, където периодично се правят такива проучвания, 29 на сто от подрастващите употребяват наркотични вещества. У нас са около 15-16 на сто, което също е доста тревожно. Всъщност непрекъснато се появяват нови синтетични дроги. На работната група по наркотиците тази година бе докладвано, че последният изолиран синтетичен наркотик е катиноин. Това са съединения, които стават все по-силни, а трябва да се знае, че мозъкът на подрастващия до 18 години е в период на формиране и не е достигнал зрялост. Затова и много повече се уврежда от употребата на амфетамини и канабис. Всъщност трябва да се разграничи системното и периодичното пушене на канабис – ако се изпуши една цигара в седмицата, това не може да окаже тежки последици върху мозъка. Но всъщност най-тревожното е, че по този начин се провокира психотична симптоматика. До мен като психиатър достигат случаи, в които се проявява шизофреноподобна симптоматика, която е много остра и свързана с агресия – често нецеленасочена, свързана с унищожаване на предмети, но понякога може да се посегне и на човешки същества. Най-опасното е карането в такова състояние на превозни средства – лека кола, мотор и дори тротинетка.

-    Коя е най-разпространната дрога сред подрастващите?

Хероинът отдавна не е на първо място, макар че напоследък имам друга информация от пациенти и близките им, а им вярвам повече, отколкото на официалните органи. Напоследък на първо мясно по разпространение бяха пико и кет, но търговците са доста изобретателни. Наскоро чух за вафли, които съдържат амфетамини. Общо взето бариерата пада. У нас има много рестриктивни закони по отношение употребата на марихуана и синтетични дроги, но въпреки това се нарушават и ние сме страната с най-лесен достъп до амфетамини и марихуана. Възрастта пада до 12 и 13 години, пада и възрастта за употреба на алкохол, като все по-често се появяват данни за запои на непълнолетни.

-    Има ли къде да се лекуват?

Това е много тревожен въпрос, защото почти няма такива места. Доколкото ми е известно, във Варна се приемат зависими непълнолетни. В момента все още няма такива клинични пътеки. Министър Хинков се опита да ги въведе, но заради краткия престой на правителствата тези процеси се прекратяват веднага след идването на нов министър. Докато бях директор на „Суходол“ се опитах да въведа програма за лечение с бупренорфин, защото имаше само метадонови програми. А това са дълги процедури, междувременно правителството падна и всичко, което бяхме започнали, отиде в кошчето за боклук.

-    В същото време има десетки частни центрове, които срещу 3-4000 евро на месец обещават да те излекуват...

Не е етично да коментирам работата на колеги, аз лично съм била обучител в програма „Ренесанс“, която работи добре. За някои от другите обаче чувам ужасяващи неща от пациенти – платили са някакви огромни суми, а работата с тях не ми изглежда професионална. В няколко от тях работят лекари, които нямат специалност по психиатрия, камо ли квалификация да работят със зависимости.

Като че ли в някои от тях всичко се върти около привличане на клиенти, а не се спазват критерии за допустимост. А за всяка такава програма има критерии – възраст, наличие на други психични заболявания. Всъщност около 50 на сто от зависимите, включително алкохолно зависимите имат и други психични нарушения – депресии, панически разстройства, така че е задължителна консултация от опитен психиатър, а това не се прави.

Бих искала да споделя опита на Швейцария и Португалия. В Швейцария марихуаната е легализирана, но по този начин се оказва контрол върху продажбата на дроги и се улеснява консултирането на пациенти, които имат нужда от лечение.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от Общество
Как и за какво да внимаваме при гръмотевична буря?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
0
 
2
 
! Отговори
Вафла за маняци преди 5 дни
Вафла Амфет - изяждаш една и цял ден нема да ти се яде нищо ;) ахахахахахах, дилъри на вафли с амфетамини. Нема такава сатира
57
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Толкова лъжи и глупости - егати "лекарката"...
56
2
 
4
 
! Отговори
Аз таквоз преди 1 седмица
Бе, тая що толкоз ухилена? Изглежда бая да е продала днес...
55
0
 
1
 
! Отговори
Казвай до края, де преди 1 седмица
До Атмаджа 40 А останалите, са им подчинени.
54
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Кажете направо, че това е държавна политика, вместо да ни губите времето.
53
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ми чи ко ша муй
52
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Дилърите са изобретателни . И те са с Иновативна мисъл . Както Дружество Топлофикация на Централно Отопление. Мине не мине време и дружество Топлофикация слага нова методика за ценообразуване . По прогнозна формула , по дялово разпределение без уреди. Или по кубатура . И когато по уредите показва 0 разход мощност и е равно на 0. 00 лв . Фактура / без подпис на съставител / се мъдри сума 100 лв за дяволско разпределение ???????. Но важното да си Зависим клиент .
51
0
 
14
 
! Отговори
Кирчо-българоубиец преди 2 седмици
Хубаво вафли с амфетамини, а пици с кристали?
50
11
 
11
 
! Отговори
доктор преди 2 седмици
Повече от 89% от българите не са опитвали никакъв наркотик. Някаква кресливо малцинство си прави самореклама щото никой не им обръща внимание.
49
4
 
8
 
! Отговори
1 преди 2 седмици
Всичко е до възпитание, и аз съм опитвал какви ли не наркотици и какво.... Наркотиците са за мухльовците.
48
1
 
3
 
! Отговори
47 преди 2 седмици
ЛИЧНО ПРЕПАТИЛ СЪМ.
47
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
БРАШНО ОТ КАНАБИС, СЕ ПРОДАВА ЛЕГАЛНО В АПТЕКИТЕ. МАРКА " Драгон" Факт.ПРОВЕРЕТЕ!
46
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
МАРИХУАНАТА ОТКЛЮЧВА ПСИХОЗИ ПРИ МАЛОЛЕТНИ И СЛАБИ ВЪЗРАСТНИ!!! ПОСЛЕ ОТИВАТ НА КИНО! НЕ МОГАТ ДАЖЕ ДА РАБОТЯТ!
45
3
 
6
 
! Отговори
Къде продават вафлит преди 2 седмици
Къде продават вафлите? Защо не казвате?
44
1
 
24
 
! Отговори
АЗ преди 2 седмици
ВСЕКИ СТОЛИЧЕН ШЕФ НА РПУ И ВСИЧКИ В ГДБОП ЩЕ СЕ ИЗБИЯТ ДА СА НА ЗАПЛАТА КЪМ ДВАМА СТОЛИЧНИ НАРКОБОСОВЕ.ОТ ДЕСЕТ ГОДИНИ СИ ПРОДАВАТ ЗАДНИЦИТЕ ЗА ПО 2000ЛВ....ВЪВ ВСЯКО СТОЛИЧНО УЧИЛИЩЕ АКО ПИТАТЕ ДЕТЕ НАД 8-МИ КЛАС , КОЙ Е КВАРТАЛНИЯТ БОС-ТО ГО ЗНАЕ ...САМО ОТ СЕКТОР НАРКОТИЦИ НЕ ЗНАЯТ. УТРОВИХТЕ ДЕЦАТА НА СОФИЯ ЗА ЖЪЛТИ СТОТИНКИ , ГОСПОДА БОПАДЖИИ,,,,
43
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
ДИЛЪРИТЕ СА ТОЛКОВА ПРОСТИ ЧЕ НЕ МОГАТ ДА НАПРАВЯТ САНДВИЧ КАМО ЛИ ВАФЛА... НО ТЕХНИТЕ МИЛИЦИОНЕРСКИ СПОНСОРИ МОГАТ
42
13
 
17
 
! Отговори
Марихуан4о преди 2 седмици
Легализация на марихуаната в България!
41
3
 
25
 
! Отговори
Емигрант преди 2 седмици
Ами напишете ги тези вафли от кои марки са бе, то само с "НАПОСЛЕДЪК ЧУХ" нищо не става ! Неефективна е борбата с дрогата щом се крият имената на артикули съдържащи дрога, същото е както корупцията се крие зад ИМУНИТЕТ и не се съобщават имената на ПРЕСТЪПНИТЕ политици, добре, че бяха САЩ и Великобритания да съобщят на света нашите мутри и въпреки това едно име беше скрито-покрито Бойко М.Борисов ! НАРОД - мишка, политици - наглеци !
40
0
 
26
 
! Отговори
Атмаджа преди 2 седмици
Лошото е,че част от полицаите са с наркодилърите.
39
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Ако запалиш Конопена цигара един път на седмица, също ще изхвърлиш всекидневното пафкане по една кутия тютюневи цигари! Но тютюневата и петролната индустрии няма да позволят нито на Конопа, нито на Марихуаната да се отглеждат - така както нашите дядовци преди 1944г по своите земи са ги отглеждали и са си правели сами конопени дрехи, въжета, понеже СССР им отне земите и сега БАНДА КОМУНИСТИ - СОБСТВЕНИЦИ НА ТКЗС си правят каквото си искат по българската земя!