В Донецка област поискаха отделяне от Украйна

Такъв се очаква да бъде и резултатът от референдума и в Луганска област
Обновена: 12 май 2014 14:10 | 12 май 2014 07:00,
138
В Донецка област поискаха отделяне от Украйна
Снимка: БТА

Над 89 процента от участниците в произведения вчера в Донецка област, Източна Украйна, референдум за независимост са се обявили за отделяне от страната. Това заяви високопоставен представител на проруските сепаратисти, организирали допитването, цитиран от Франс прес.

89,07 процента от гласувалите са подкрепили предложението за отцепване на Донецка област от Украйна, а 10,19 процента са против. Избирателната активност е била 74,87 процента, съобщи председателят на избирателната комисия на т. нар. Донецка народна република Роман Лягин.

Този резултат е очакван. Този от референдума в Луганска област надали ще се различава от него, отбелязват анализатори.

Още по темата
В Луганска област избирателната активност на произведения вчера референдум за независимост е била 81 процента и той може да се смята за валиден, обяви високопоставен представител на организаторите, цитиран от РИА Новости. На пресконференция след края на изборния ден председателят на Централната избирателна комисия за организираното от проруските сепаратисти в областта допитване Александър Малихин уточни, че първите резултати от референдума ще бъдат съобщени тази сутрин.

Референдумите за независимост, организирани вчера от проруските сепаратисти в Донецка и Луганска област бяха обявени за незаконни от централните власти в Киев и Запада.

Руският президент Владимир Путин ще определи отношението си към произведените вчера референдуми по резултатите от тях, заяви по-рано неговият говорител Дмитрий Песков, цитиран от ИТАР-ТАСС. В интервю за днешния брой на руския вестник "Комерсант" Песков казва, че е трудно да се прогнозира какво ще бъде решението на Путин.

На въпрос дали на руския президент ще повлияе това, че проруските сепаратисти в Източна Украйна, организирали двата референдума, не са се вслушали в призива му да отложат допитванията, неговият говорител уверява, че Путин не е искал това от тях, а просто "е дал такава препоръка". "Дори като се вземе предвид авторитетът на руския президент, е било сложно проруските сепаратисти да се вслушат в неговия призив", отбелязва Песков. Той се аргументира, че жителите на Донецка и Луганска област в обстановка "на реални военни действия", са били принудени да действат според своя план и съобразявайки се с обстановката на място.

Съединените щати и Европейският съюз вече обявиха, че няма да признаят резултатите от двата референдума, и предупредиха, че може да наложат икономически санкции на Руската федерация, ако допитванията в Източна Украйна провалят насрочените за 25 май президентски избори в страната, припомня ИТАР-ТАСС. Песков определя критиките на САЩ и ЕС към Русия като "абсолютна глупост". "Защо Западът не можа да предотврати използването на бронетранспортьори в Славянск и Краматорск и да избегне разстрела на мирни хора?", пита той. Говорителят на Путин изразява недоволство, че САЩ и ЕС не са използвали своето влияние, за да спрат кръвопролитията в Източна Украйна, и в същото време се правят на невинни и изкарват "Русия виновна за всичко".

Като заплашват Руската федерация с нови санкции, Съединените щати и Европейският съюз водят "йезуитска политика", подчертава Песков. "За тях не е важно как се изпълняват споразуменията, води ли се диалог, прекратена ли е стрелбата. Главното за тях е да бъдат произведени избори и да бъде сложена точка на юридическия въпрос за законността на организирания от тях преврат (в Украйна срещу президента Виктор Янукович)", критикува САЩ и ЕС Песков.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


138
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
98
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
124. Кои интелигентни те управляват ?България е жалка !
97
0
 
11
 
! Отговори
доко преди 10 години
Смърт нa фaшизмa , свободa нa нaродa. *** които с преврaт свaлихa зaконият президент нa Укрaйнa.....те сa легитимни a референдумите не a ?????? Типично зa гейлордското зaпaдно лицемерие. Живеем във временa когaто истиaтa вече лъсвa. Зaпaдa е зaтънaл до гушa в зaеми и блaгодaрение нa тях съзaдaде т.нaр. охолнa демокрaция, с грaдинки,улици и т.н . В Брюксел се крaде здрaво. Почти всеки здрaвомислещ aко му дaдaт сегa 2 млн нaпр...ще повдигне стaндaртa нa животa си. A когa ше се връщaт????????
96
0
 
9
 
! Отговори
нео преди 10 години
Не могa дa рaзберa тия спорове. Укрaйнa е изкуствено създaденa държaвa. Укрaинско племе или нещо подобно никогa не е имaло с много мaлки изключения. Полшa и Русия сa в основaтa нa Укрaйнa. Зa товa и езикa им е смесицa. Отцепвaнето нa региони с референдум Е демокрaтично,нaли зa товa сa тия референдуми. Всеки дa се определи къде искa дa живее по добър живот. Не искaт фaшисти хорaтa в Изт. Укрaйнa и товa е. Зaпaдa искa дa срути Рускaтa икономикa тъй кaто е зaплaхa зa гейовете.
95
0
 
8
 
! Отговори
Руснак преди 10 години
До Do 123и както виждаш,християните в Украйна си изразиха мнението.това че не те устройва е друг въпрос
94
0
 
8
 
! Отговори
Руснак преди 10 години
До Do 123Заблудени човече,такова нещо като демокрация не съществува,това е залъгалка,която ни пробутват западните ни "приятели".Имало е в древността в гръцките полиси,като на един гражданин са се падали минимум 5-6 роби средно.Е,нещата не са се променили-на "гражданите"-основно американци в по-малка степен западноевропейци,ние сме им робите.Да живее демокрацията!!!:((((((((((((((((((((((((((((((((
93
9
 
2
 
! Отговори
Do 123 преди 10 години
Жалко за България, с такива промити като теб.Ходи си в Русия като ти е толкова мил Путин.И какво? В Украйна не са ли християни?Или щом Путин е казал- не са и можем да ги атакуваме?Селяка си е ***- като теб.Вие си искате простотията, анархията и силата на бомбите.Ние, прозападно настроените искаме демокрация, свободна икономика, липса на олигархия, свобода на словото и възможност на интелигентните хора да управляват, а не на чалгаджии и ММА бойци.
92
1
 
8
 
! Отговори
българин преди 10 години
да бе ***, защото сме българи, затова вземаме страната на руснаците, защото сме роднини, говорим един език и сме православни. защото винаги са ни помагали против *** *** и ако трябва пак ще помогнат. защото еврогейовете са ни противни, защото нашит еприятели не са от САЩ и ЕС, а в Русия. защото сте заблудени овце, които никой на Запад не иска и си въобразявате, че сте станали англичани, затова уважаваме Путин а вие го мразите. Браво на Донецк и Славянск. Смърт на фашизма !
91
6
 
3
 
! Отговори
До 121 преди 10 години
До гогоГрешиш, Гого.При това много.България умира, благодарение на русофилските ***, които служат единствено на Москва.А относно статията.Всяка държава си има своите суверенни граници.Не може някой да решава да се отцепва, само защото се самоопределя за някакъв.Като толкова им харесва Русия, да си отиват там, без да отцепват части от Украйна.
90
2
 
5
 
! Отговори
гого преди 10 години
До АнонименДа, най-накрая украинците разбраха това: Как България умира в обятията на ЕСПоправете ме ако греша...
89
6
 
2
 
! Отговори
Здр преди 10 години
Прочетох 20-тина коментара и съм честно казано втрещен. Каква е тази сляпа любов към путин. Абе вие българи ли сте или руснаци. Имам чуството че ако реши да посети българия, вие като освободител ще го приемете. И кои са всъщност фашисти????????? Тези дето им вземат земята или тези които присвояват чужда????????
88
8
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ЕСТЕСТВЕНО РУСКAТA ПОМЯРЩИНA ГРAНИЦИ НЯМA, ГЛAСУВAЛИ " ЗA НЕЗAВИСИМОСТ" ВИДИТЕ ЛИ В ДОНЕЦ И ЛУГAНСК, ГЛAСУВAЛИ ЗA " СAМООПРЕДЕЛЕНИЕ! ГНУСНИ РУСКИ ЛЪЖИ, С ЕДНA ЕДИНСТВЕНA ЦЕЛ УНИЩОЖAВAНЕТО НA УКРAЙНA! КЪДЕ ПИТAМ БЕШЕ ЗAРИТA " НЕЗAВИСИМОСТТA" И " СAМООПРЕДЕЛЕНИЕТО" КОГAТО КAВКAЗЦИТЕ ИСКAХA И ИСКAТ ОТДЕЛЯНЕ ОТ РФ??? КО ПРAИМ СЕГA. ГОСПОДA РФГЕЙЦИ?
87
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Цитирам моя позната: "В Донецка област се провежда референдум, гласуват не за присъединяване към Русия,като се опитват да ни кажат българските и европейските медии , а за независимост и самоопределение. Целта е НЕ Е ПРИСЪЕДИНЯВАНЕТО КЪМ РУСИЯ.ЦЕЛТА Е ДА МОГАТ ДА ГОВОРЯТ ОТКРИТО БЕЗ ДА ИМ ЗАТВАРЯТ УСТАТА С ВОЙСКАТА. Леля ми живее там и аз знам най-добре коя информация е вярна! Убиват се масово хора под предлог "тероризм", ВКЛЮЧИТЕЛНО И ДЕЦА!"И кво прайм сега, г-да еврогейци?
86
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ушанките за да си въобразяват че кирилицата е руска значи съвсем са изтрещяли
85
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
за голямо неудоволствие на руските историци,световнага историография е категорична за българския произход на кирилицата и първите книжовни школи-преславска и охридска.
84
5
 
2
 
! Отговори
до 109 преди 10 години
според руската историография и учебници,кирилицата е руска азбука направена за руските славяни при посещенията на св.кирил в южна русия при хазарските мисии. а ние сме я взели наготово от русия. как е възможно такъв велик народ да пише с азбука взета от някакви сиф невзрачни българи.
83
8
 
0
 
! Отговори
Задник109 преди 10 години
109, православна,какво е това КИРЕЛИЦА ? Лошо си научила урока си. Марш от България, чужди *** !Отивайте в путиновия "рай". И без това руснаците всячески се стремят да се махнат от там.Сега безродните *** ще почнат да кликат минуса.
82
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
99.99 %, преди и при нас имаше такива т.н. избори
81
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До "православна"Ти не знаеш как да се прекръстиш, ама си православна. Може би Вярата вПутин се наричча според теб православие.
80
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Преди бяха само дежурните от Руското Посолство, сега пише цялата дипломатическа мисия. Има дори индивиди, които още не са научили български език. Пишеътте си по вашите сайтове. Тук е България. И не си въобразявайте, че заради 10-15% ***, гласуващи за БСП и ДПС някой ще поиска да се махнем от ЕС.
79
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Изглежда украинците най- накрая видяха Истината за Еврогейския съюз в лицето на разорената България! Щели да ги учат да ловят риба, ба си идиотщината, оказва се, че рибите сме били самите ние. Смърт на фашизма, да живее Русия!