Съживява ли се Съветският съюз?

Тайните служби командват всичко, твърди Станислав Шушкевич
Обновена: 14 юни 2014 21:24 | 14 юни 2014 21:24,
131
Съживява ли се Съветският съюз?
Снимка: Reuters

Станислав Шушкевич беше президентът на Беларус, който през 1991 г. събра президентите на Русия и Украйна, припомня "Гардиън". Тогава Съветският съюз беше погребан. Днес бившият първи на Беларус предупреждава, че има тенденции за възстановяването на СССР в бившите съветски републики, в това число и родния му Беларус.

Деспотичните лидери, съживяването на КГБ и политиката на Путин в Украйна силно напомнят за СССР по думите на Шушкевич. „Това, на което сме свидетели днес, е възстановяване на съветския ред“, заявява Шушкевич и подчертава, че това важи с особена сила за Беларус.

„Вижте какво се случва в Украйна. Същото беше и през 1990 г., когато Съветският съюз се опита да възстанови контрола си над балтийските републики. Всичко е пиеса на тайните служби. А Беларус с колективните стопанства е същият като СССР“, разказва той.

Шушкевич се изправи срещу Александър Лукашенко на изборите през 1994 г. Той твърди, че това са последните честни избори в Беларус. „Първата победа на Лукашенко беше честна“, казва той. „Той е популист и спечели с право. Всичко след тези избори беше дирижирано от тайните служби“, твърди бившият президент.

79-годишният Шушкевич е професор по физика. Той и днес оглавява политическо движение, но признава, че е безсмислено. „Имаме закон, който не позволява на партиите да функционират нормално. Днес КГБ контролира изборния процес. Няма избори, има преназначаване“, обяснява той.

Не само в Беларус са разбрали, че съветските практики умират трудно. Петте централноазиатски държави са направили оскъдни реформи в демократизацията си две десетилетия след обявяването на независимостта си. Три от тях - Казахстан, Таджикистан и Узбекистан, все още се ръководят от партийни величия от епохата на комунизма. Азербайджан се управлява от семейна династия, а Туркменистан – от деспот, който пое управлението от друг деспот.

„Икономиката, за да тръгне, трябва да се либерализира. Но това не може да бъде разрешено, тъй като това ще е краят на Лукашенко. Така че аз съм доста песимистично настроен по отношение на демократичните перспективи“, заявява Шушкевич.

Единственият лъч надежда, който бившият президент посочва, са младите хора, които учат в чужбина и впоследствие се връщат в Беларус. Според него те се прибират у дома с различни политически идеи за това как може да изглежда държавата им. „Ако имаме млади, политически грамотни хора, ще може да се демократизираме“, казва той.

За Шушкевич съживяването на СССР е голямо разочарование на фона на опияняващите дни от 1991 г., когато заедно с Борис Елцин и Леонид Кравчук са погребали СССР. Впоследствие президентите на Русия и Украйна са обвинени в странични подбуди, но Шушкевич твърди, че той не е имал такива. „Ние свършихме своята работа. И колкото и да обясняват, че сме пили или че сме искали да спечелим пари от този договор, това е лъжа“, твърди той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


131
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
18
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ЕВТИНА ПРОПАГАНАДА ОТНОВО....РУСИЯ ,А НЕ СССР СЕ ВЪЗСТАНОВЯВА .КРАЙНО ВРЕМЕ Е РУСНАЦИТЕ ДА СИ ВЪРНАТ УКРАЙНА .ТОЧКА ПО ВЪПРОСА.ПОЛЯЦИТЕ СА КАТОЛИЦИ.ЕСТЕСТВЕНО МРАЗЯТ ПРАВОСЛАВИЕТО.БЪЛГАРИЯ ТРЯБВА ДА СИ ГЛЕДА СОБСТВЕНИТЕ ИНТЕРЕСИ,А ТЕ НЕ СА ЕДНИ И СЪЩИ С ТЕЗИ НА АМЕРИКА ,А ПОД ВЪПРОС Е ВЕЧЕ ДАЛИ СЪВПАДАТ ТЕЗИ НА ЕС.ПЪК КАК НЕ СЕ РОДИ ЕДИН БЪЛГАРСКИ ПОЛИТИК С ТОПКИ БЕ!!!!
79
33
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Украинците показаха на света как се воюва са свобода.
78
1
 
7
 
! Отговори
ot Holandi преди 9 години
Toku sto prochetoh, v zdraweopazvaneto Zorg ste ima hilqdi uvolnenia.Tuka bezrabotizata produljawa da raste. Az misla za Holandia edinstwenia izhod e da zazdrawi vruzkite si s Rusia. Tam rabota kolkoto iskach.
77
18
 
32
 
! Отговори
varg преди 9 години
Ще е добре наистина да се възстанови.
76
15
 
28
 
! Отговори
*/* преди 9 години
Ако Русия наистина беше империалист,досега 100 пъти да беше навлязла в Украина.Особенно след атаките срещу руското посолство.
75
2
 
32
 
! Отговори
тухачевскии преди 9 години
не само се възражда СССР процесът вече е в начален стадии на развитие
74
16
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
най големия враг на русия е руския империализъм. това не може да стане нормална държава.пътя е само един,към разпад държат ги засега доходите от нефт и газ,обаче и това ще е до време.сега умните държави с такива доходи инвестират за бъдещето когато няма да имат тези доходи. русия пилее своите богатства за милитаризъм,мафия и корупция
73
1
 
1
 
! Отговори
666 преди 9 години
Някои поставят два пътя пред селство България - анадолска провинция (Туркие САШ), или руска губерня. Чуйте сега, и двете не са верни. Глобализма не е бучка сол за ***, простаци! Това е идея и гласоподавайте, след (до) 15 години светът ще е на (..) НЕ СПОВЕНАВАЙТЕ ТОВА ИМЕ
72
4
 
1
 
! Отговори
ZABOBOL преди 9 години
Neutrazim analiz...Rossiq vinagi e imala i shte ima GENII>USA+ROSSIQ/bez bezmozachniqt PUTIN,KGB-DURAKAT,DUCHOVNIQT i FIZICHESKI PIGMEI,NRAVSTVENIQT KVAZIMODO/=NOV,PREKRASEN SVQT.VIJDAM 50-100g. napred.OT BELIQT ZABobol.
71
10
 
11
 
! Отговори
до 81 преди 9 години
Логично е, след като е толкова хубаво да отидеш там да живееш. Какво ти пречи. Никой няма да те спре. Посочи правилния път на хората, стига са хващали самолета за щатите и Канада. аман от тая Америка. Насочи ги към Беларус, може и Северна Корея. А може и към острова на Свободата.
70
3
 
12
 
! Отговори
Грюза после золото преди 9 години
Азия хилядолетия се е управлявала кланово-семейно .Без значение коя е държавата.Дори през времето на социализма този тип на управление не се измени същественно.Бивши величия на КПСС от азиатските републики бяха феодали от най-чист тип.Един от тах след като беше арестуван със стотици колограми злато и скъпоценни камъни каза при ареста.Вие неразбирате ли че това(феодалния начин на живот)е единственния начинтози народ да се управлява .Кланово азиатския начин на живот или Европа това е нашата диле
69
13
 
22
 
! Отговори
до 86 преди 9 години
По правилно е не "ние българите",а "аз комунето-***"!На времето цар Борис е казвал:"Офицерите ми са с Германия,банкерите с Англия,а народа с Русия!Само аз съм с България"!*** си бяхте,*** си останахте,това е положението!
68
8
 
38
 
! Отговори
истината 2 преди 9 години
и да дава интервюта сега.НЕ оправдавам политиката на СССР,но предателите винаги са мразени от своят народ.Няколко пъти съм бил в Беларус през последните 2 год. и мога да кажа,че НЕ видях мърсотия,безработни хора в кофите за ***,всяка педя земя се обработва,пътищата са чудесни,селата са пълни с хора,Минск е в пъти по-уреден от София,хората са спокойни и щастливиИ накрая--НЕ съм русофил или комунист-НИКОГА!!! Но истината трябва винаги да се казва на хората,а тя е това което съм написъл.......
67
7
 
42
 
! Отговори
истината преди 9 години
За тоя Станислав Шушкевич,Едуард Шевернадзе и Михаил Горбачов и още няколко бивши величия от СССР има доста инфо в нета.Та общо взето тези хубавци са работили за ЦРУ и МИ 5 и МИ 6.Били са хванати изкъсо с компромати и са работили по тяхна поръчка.И до днес тези хора получават доста големи суми от разузнавателните централи.За Шушкевич се говори че е искал да раскъса Беларус м/у Полша и Балтийските републики.Затова и загубил изборите от Лукашенко.А ако Лукашенко беше диктатор-тоя нямаше да говори.
66
4
 
11
 
! Отговори
неолиберализъм преди 9 години
либерализъм и дрън-дрън приказки, представляват прикритие за комунистическата номенклатура, в частност у БГ-то. Тази номенклатура, която заграби огромната част публично богатство, беше и остана олигархия. Преди не се нуждаеше явно от пари, заради привилегиите, които сега замени с парите. Физикът по-горе, като човек на точните науки, е съвършено точен в изказването си. Иначе лъжите тук продължават
65
10
 
30
 
! Отговори
Дон КУРли ООН преди 9 години
В АМЕРИКА ГЛАД ГИ ЧАКА и ЕВРОПА отива натам...Пътя към АДА ИЗБРА...
64
8
 
32
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
Този много да не лае защото е бита карта, времената са други а що се касае за независимост и членки на НАТО и ЕС, ще го духат като нас българите, безработица, глад, смъртност, емиграция и какво ли не още от западната зараза !
63
11
 
34
 
! Отговори
СТАРА ЗАГОРА преди 9 години
Всички войни против Русия са започвали от границата на Беларус с Полша, това няма да се повтори, по-добре общ съюз отколкото със запада който е смъртен враг на Русия за територия и ресурси. Там са един народ, една религия и обща икономика, оказа се, че грузинеца Сталин е бил прав като ги е направил зависими от Русия, най-голяма с най-много богатства и никой не е в състояние да я победи - исторически доказано !
62
5
 
19
 
! Отговори
ФИНАНСОВ ПЪНКАР преди 9 години
До Десните,.... 73Няма дясна философия през 2014г. Тоталната глобална либерастия и финансовото пънкарство нямат нищо общо със свободата , демокрацията и равенството в бизнеса и икономиката!Не СССР се връща а тъмните десетилетия империализма и диктатурата познати от втората половина на 20-ти век сега можем да ги видим в Източна Европа в необанановите европейски републики ! Над 100 милиона в бедната част на Европа с ограбено бъдеще се подлагат на системни NLP мозъчни промивки !
61
2
 
23
 
! Отговори
Дясното.... преди 9 години
... обаче е най-опасно и пагубно за Държавата! Защото дясното у нас е неолиберално и иска минимална държава и минимално правителство! За 25 години ние приехме и наложихме най-порочната идеология! Толкова е порочна, че съсипа за 35 години, от Рейгън насам, и обществото в САЩ.