Порошенко е енергичен, но може ли да се мери с Путин?

Това е като боксов мач между играчи от различни категории
30 юни 2014 22:30, Анисия Иванова
133
Порошенко е енергичен, но може ли да се мери с Путин?
Снимка: Reuters

Три седмици след встъпването си длъжност украинският президент Петро Порошенко прилича на човек, който бърза, пише в свой анализ Ричард Бамфорд от "Ройтерс".

Той кипи от активност. Ако се съди по неговия уебсайт, той почти постоянно разговаря с един или друг световен лидер. Той не се подчини на руския президент Владимир Путин и подписа желано от страната му важно споразумение за свободна  търговия, което ще премести Украйна по-близо до Европа.

Той печели похвали от западния политически елит за твърдите си, но прагматични решения при подхода си към сепаратистката  криза, която заплашва да разцепи страната му. Но сега 48-годишният шоколадов магнат трябва да изпълнява опасна акробатика, ако иска да стабилизира Украйна, която е изправена пред евентуални нови търговски ответни мерки от Москва, след като подписа споразумението с Европейския съюз.

Той е прям, гъвкав и енергичен, но неговото проклятие Путин е политическа лисица и виртуозен тактик, който присъедини Крим и изглежда, че има властта да реши - само с думи - изхода от ситуацията в разбунтувалата се източна част на Украйна.

"Путин е различен и хитър противник . . . Това е като боксов мач между играчи от различни категории - ако Русия е от свръхтежка категория, тогава Украйна е от средна категория", коментира политическият анализатор Володимир Фесенко.

Политически дейци, запознати отвътре с нещата, обаче казват, че Порошенко, когото наричат "Шоколадовия крал", е корав човек. Той се представи много добре пред лидерите на Европейския съюз в Брюксел, като показа добро владеене на английски и  излъчваше ведро настроение и самоувереност - в ярък контраст със своя подкрепян от Москва предшественик Виктор Янукович, известен с тежкия си стил и културни гафове.

Той прояви чувство за хумор, което развесели лидерите на ЕС - размаха възпоменателна писалка, на която беше изписана датата на срещата на върха на ЕС във Вилнюс през ноември 2013 г., когато Янукович отказа да подпише същото търговско споразумение  и разпали народен бунт, който в крайна сметка го свали от власт.

"Какъв велик ден!", заяви Порошенко.

Способността да показва такъв безгрижен стил, като се имат предвид множеството му проблеми, му печели уважение и приятели на високи места. Политически дейци, запознати отвътре с нещата, казват, че подходът му към сепаратистката криза показва, че зад неговото приятно държание се крие твърд характер, след като той предупреди за "подробен план Б" - правителствена офанзива, ако  неговата стратегия за прекратяване на огъня бъде отхвърлена от бунтовниците. Миналата седмица пред германския парламент канцлерката Ангела Меркел похвали "доста смелата стъпка", която е предприел той, като е обявил прекратяване на огъня на 20 юни.

Но след този изблик на висша дипломация с европейските лидери той отново се захваща с трудната част в Украйна, където из суровите терени на изток все още се чува стрелба с автомати и миномети и се увеличават загиналите въпреки прекратяванията на  огъня и освобождаването на международни наблюдатели.

Малко козове

По време на бурната революция на "Евромайдана" той показа политическа ловкост, като безшумно се включи в надпреварата за президентския пост и същевременно избегна непопулярността, която обрече на провал кандидатурите на други членове на старата политическа върхушка. Порошенко беше външен министър и министър на търговията в две различни правителства, а успоредно с това управляваше бизнес империя, включваща телевизионен информационен канал, наречен Пети канал, и оценявана от сп. "Форбс" на около 1,3 милиарда долара.

Но той продължава да е новак в сравнение с ветерана Путин, който безмилостно разиграва енергийни и големи бизнес карти, за да направлява курса си на глобалната сцена. Порошенко държи малко козове в кръга на въпросите, които разделят Киев от политиката на Кремъл, включително газа, правата на рускоезичното население в Украйна, а сега и търговията. "Порошенко може да уреди ситуацията в страната само с помощта на Путин и без да се бие с Путин", каза ръководителят на киевския Център за изследване на политиката и конфликтите Михайло Погребински.

"Путин е стратегическият му партньор. Ако Путин продължи курса си да влошава украинските проблеми, тогава Порошенко никога няма да успее да се справи с него", заяви той.

Извън блясъка от срещата на върха на ЕС, възможностите за влияние на Порошенко изглеждат ограничени, що се отнася до това Москва да бъде накарана да спре подкрепата си за сепаратистите, да не говорим за връщане на Крим. Вместо да премахнат барикадите и да напуснат окупираните сгради, бунтовниците в някои райони на изток завземат нови здания и изграждат нови контролни пунктове. Порошенко знае, че неговата антитерористична операция ще има само ограничен успех срещу бунтовниците, при положение че 1900-километровата граница с Русия остава отворена за проникване на бойци доброволци и доставки на руски оръжия.

Малко след като беше избран със съкрушителна победа през май, той каза, че иска бързо прекратяване на сепаратисткия бунт и изглежда прецени, че е важно да се предприемат твърди военни мерки въпреки слабото представяне на армията дотогава. А макар че спечели мандат за цялата разделена страна, което беше необичайно за украински президент, той знае, че при използването на сила има опасност да отблъсне и отчужди живеещото на изток рускоезично население, с което е нужно да изгради разбирателство. Неговият мирен план има за цел да премахне поддръжката за сепаратистите, като прокара реформи, които ще донесат по-голяма автономия и ще разширят правата, свързани с руския език. Но това е дългосрочен проект, който едва ли може да се утвърди, докато в разделената му страна се водят боеве.

Засилване на натиска

От своя страна, Путин постепенно увеличава натиска, като предлага ограничена подкрепа за мирния план на Порошенко, когато това го устройва, но после изказва предположения, че украинците може да нарушават прекратяването на огъня и притиска Киев да се ангажира в преговори с бунтовническите лидери. Въпреки своето безпокойство Порошенко сега мълчаливо подкрепя първоначални контакти с бунтовническите лидери посредством бившия президент Леонид Кучма.

Изглежда, че само западни санкции могат да окажат влияние върху политиката на Кремъл. ЕС предупреди миналата седмица, че може да наложи още санкции на Москва, ако бунтовниците не започнат постепенно да спират своята дейност, но дори тогава не е сигурно какво би било въздействието върху политиката на Кремъл.

Наред с кризата със сигурността на изток Порошенко е изправен пред сериозни предизвикателства на други фронтове. Той пое една почти фалирала страна, чиято хазна сега продължава да се източва от военните усилия на изток. Министър-председателят Арсений Яценюк ясно заяви на Международния валутен фонд, че трябва да вземе това предвид, когато обсъжда отпускане на по-нататъшна спасителна помощ. Междувременно неговите министри отново са въвлечени в битка с Москва заради цената, която Киев трябва да плаща за стратегическите доставки на руския природен газ - тема, която винаги е свързана с преобладаващото състояние на двустранните отношения.

На още по-заден план в дневния ред е въпросът как да се справи с ширещата се корупция и да възстанови това управление, което ще превърне неговата 46-милионна страна в модерна европейска държава и ще й позволи един ден да има реалистични шансове за членство в ЕС.

"Той започва с положително начало на много фронтове. Към него има значителна благосклонност", каза западен дипломат и отдавнашен наблюдател на Украйна. "Но истината е, че Порошенко разчита на някой друг, за да реши всеки един въпрос, с който се сблъсква - свързан със  сигурността, вътрешната обстановка или икономиката. Това е неговият проблем", заяви дипломатът. /БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


133
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
94
0
 
1
 
! Отговори
тя преди 9 години
Голяма" тиква" вади!
93
0
 
1
 
! Отговори
тя преди 9 години
Смях...как ще се сравни една марионетка с лидер като Путин?
92
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Vsichki zawodi v Ukraina sa postroeni ot rusnazite po vreme na CCCP.Tova e bilo grechka.Zastoto sega ukrainzite kazvat nachi sa.I rusnazite pak trqbva da stroqt .
91
0
 
8
 
! Отговори
MITKO PASEV преди 9 години
NIKAKVO SRAVNENIE MEGDU PUTIN I mafiota poroshenko !!! PUTIN E VELIK I TOI SHTE OSTANE V ISTORIATA !!!!
90
0
 
0
 
! Отговори
Арети преди 9 години
Фотоса е супер:-)))!!!
89
0
 
10
 
! Отговори
Българин преди 9 години
До АнонименГлупчо, не Донецк и Луганск са дотационни райони, ами почти цяла западна украйна , която е изостанала селскостопанска се дотира оттам. Така, че фашагите яко са го загазили, ако не успеят да си ги върнат, а не виждам как ще стане затова бърза олигарха Порошенко, но малко е късно!
88
12
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Путин искаше Харковския танков завод, Днепропетровския Южмаш и Запорожския Мотор-Сич, който прави двигатели за хеликоптерите му, но...удари греда. Максимум ще се наложи да храни Донецк и Луганск, които са дотационни региони.
87
21
 
4
 
! Отговори
Луцифер преди 9 години
Нито е джудже, нито има змиее подобна глава.Да не говорим, че демагог, лъже и популист, като Путин е невъзможно да бъде достигнат...
86
1
 
3
 
! Отговори
до 113 преди 9 години
ку-ку
85
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ей ся на Порошенко ще му напълнят *** с Катюши.
84
0
 
8
 
! Отговори
Спиртомер преди 9 години
До Анонимен110Я пини още едно и си лягай за да не дрънкаш глупости!
83
3
 
36
 
! Отговори
???????????????????? преди 9 години
Порошенко е енергичен, но може ли да се мери с Путин?--------------Цял свят знае отговорът,а вие пак пишете по сценария на НПОта----------Отговорът е --НЕ.......И една от главните причини е,че правдата и човешките ценности в момента се защитават само от Путин.
82
4
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Путин е голям и доказан държавник, Потрошенко е клоун. Може ли да се мери с Путин според вас?
81
23
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
За съжаление , не е боксов мач и Вие не сте запалянковци, които викат за по-силния!Вие викате за УЗУРПАТОРА, който зомбира подвластното си население и го насъсква срещу съседна по-малка държава а в резултат ежедневно УМИРАТ ХОРА !
80
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
mrazia komunistite, no putin znae kakvo pravi i kak da go pravi evala mu.
79
17
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анон 80Няма проблеми, ***, после ше анексира България, и без това полвината българи като тебе са негови подгъзници и ще си има ЮП, а останалите българи - КУЧЕТА ГИ ЯЛИ !
78
21
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Новорусия само 100Тотално грешите младежо! "НОВОРУСИЯ" е всъщност Московското княжество , Киевска Рус, е по-старата държава и едва когато Киевска Рус , наричана сега "Украина", разгромява Ржечпосполита, в Московско се създава НОВОРУСИЯ ! Колкото до "фашисти", които споменавате - такива е имало в Италия (при Мусолини) в първата полвина на 20-ти век и подобни на тях "НЦИОНАЛ-социалисти" при Хитлер - в Германия, които започват ВСВ в съюз със СССР, а сега има НАШИСТИ на *** !
77
2
 
28
 
! Отговори
иванова преди 9 години
Искам да попитам " чистокръвен украинец" г- н Порошенко защо е сменил еврейската си фамилия и крие еврейския си происход .Сигурно, защото в Украина не обичат евреите.
76
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До rusnakЗа съжаление си прав.Споразумението с ЕС на практика ще разгроми местните производства.Обаче ограничен кръг търговци и вносители на стоки от ЕС ще направят много пари - това е прослойката която прокламира евроинтеграцията. В нея няма нищо лошо стига да е със симетрични икономически изгоди...но не е.
75
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Potrochenko- ste naprawi demokrazia kakvato naprawi Ivan Kostov, ste privatizira ikonomikata taka che da popadne v ruzete na edin krug hora.