Порошенко е енергичен, но може ли да се мери с Путин?

Това е като боксов мач между играчи от различни категории
30 юни 2014 22:30, Анисия Иванова
133
Порошенко е енергичен, но може ли да се мери с Путин?
Снимка: Reuters

Три седмици след встъпването си длъжност украинският президент Петро Порошенко прилича на човек, който бърза, пише в свой анализ Ричард Бамфорд от "Ройтерс".

Той кипи от активност. Ако се съди по неговия уебсайт, той почти постоянно разговаря с един или друг световен лидер. Той не се подчини на руския президент Владимир Путин и подписа желано от страната му важно споразумение за свободна  търговия, което ще премести Украйна по-близо до Европа.

Той печели похвали от западния политически елит за твърдите си, но прагматични решения при подхода си към сепаратистката  криза, която заплашва да разцепи страната му. Но сега 48-годишният шоколадов магнат трябва да изпълнява опасна акробатика, ако иска да стабилизира Украйна, която е изправена пред евентуални нови търговски ответни мерки от Москва, след като подписа споразумението с Европейския съюз.

Той е прям, гъвкав и енергичен, но неговото проклятие Путин е политическа лисица и виртуозен тактик, който присъедини Крим и изглежда, че има властта да реши - само с думи - изхода от ситуацията в разбунтувалата се източна част на Украйна.

"Путин е различен и хитър противник . . . Това е като боксов мач между играчи от различни категории - ако Русия е от свръхтежка категория, тогава Украйна е от средна категория", коментира политическият анализатор Володимир Фесенко.

Политически дейци, запознати отвътре с нещата, обаче казват, че Порошенко, когото наричат "Шоколадовия крал", е корав човек. Той се представи много добре пред лидерите на Европейския съюз в Брюксел, като показа добро владеене на английски и  излъчваше ведро настроение и самоувереност - в ярък контраст със своя подкрепян от Москва предшественик Виктор Янукович, известен с тежкия си стил и културни гафове.

Той прояви чувство за хумор, което развесели лидерите на ЕС - размаха възпоменателна писалка, на която беше изписана датата на срещата на върха на ЕС във Вилнюс през ноември 2013 г., когато Янукович отказа да подпише същото търговско споразумение  и разпали народен бунт, който в крайна сметка го свали от власт.

"Какъв велик ден!", заяви Порошенко.

Способността да показва такъв безгрижен стил, като се имат предвид множеството му проблеми, му печели уважение и приятели на високи места. Политически дейци, запознати отвътре с нещата, казват, че подходът му към сепаратистката криза показва, че зад неговото приятно държание се крие твърд характер, след като той предупреди за "подробен план Б" - правителствена офанзива, ако  неговата стратегия за прекратяване на огъня бъде отхвърлена от бунтовниците. Миналата седмица пред германския парламент канцлерката Ангела Меркел похвали "доста смелата стъпка", която е предприел той, като е обявил прекратяване на огъня на 20 юни.

Но след този изблик на висша дипломация с европейските лидери той отново се захваща с трудната част в Украйна, където из суровите терени на изток все още се чува стрелба с автомати и миномети и се увеличават загиналите въпреки прекратяванията на  огъня и освобождаването на международни наблюдатели.

Малко козове

По време на бурната революция на "Евромайдана" той показа политическа ловкост, като безшумно се включи в надпреварата за президентския пост и същевременно избегна непопулярността, която обрече на провал кандидатурите на други членове на старата политическа върхушка. Порошенко беше външен министър и министър на търговията в две различни правителства, а успоредно с това управляваше бизнес империя, включваща телевизионен информационен канал, наречен Пети канал, и оценявана от сп. "Форбс" на около 1,3 милиарда долара.

Но той продължава да е новак в сравнение с ветерана Путин, който безмилостно разиграва енергийни и големи бизнес карти, за да направлява курса си на глобалната сцена. Порошенко държи малко козове в кръга на въпросите, които разделят Киев от политиката на Кремъл, включително газа, правата на рускоезичното население в Украйна, а сега и търговията. "Порошенко може да уреди ситуацията в страната само с помощта на Путин и без да се бие с Путин", каза ръководителят на киевския Център за изследване на политиката и конфликтите Михайло Погребински.

"Путин е стратегическият му партньор. Ако Путин продължи курса си да влошава украинските проблеми, тогава Порошенко никога няма да успее да се справи с него", заяви той.

Извън блясъка от срещата на върха на ЕС, възможностите за влияние на Порошенко изглеждат ограничени, що се отнася до това Москва да бъде накарана да спре подкрепата си за сепаратистите, да не говорим за връщане на Крим. Вместо да премахнат барикадите и да напуснат окупираните сгради, бунтовниците в някои райони на изток завземат нови здания и изграждат нови контролни пунктове. Порошенко знае, че неговата антитерористична операция ще има само ограничен успех срещу бунтовниците, при положение че 1900-километровата граница с Русия остава отворена за проникване на бойци доброволци и доставки на руски оръжия.

Малко след като беше избран със съкрушителна победа през май, той каза, че иска бързо прекратяване на сепаратисткия бунт и изглежда прецени, че е важно да се предприемат твърди военни мерки въпреки слабото представяне на армията дотогава. А макар че спечели мандат за цялата разделена страна, което беше необичайно за украински президент, той знае, че при използването на сила има опасност да отблъсне и отчужди живеещото на изток рускоезично население, с което е нужно да изгради разбирателство. Неговият мирен план има за цел да премахне поддръжката за сепаратистите, като прокара реформи, които ще донесат по-голяма автономия и ще разширят правата, свързани с руския език. Но това е дългосрочен проект, който едва ли може да се утвърди, докато в разделената му страна се водят боеве.

Засилване на натиска

От своя страна, Путин постепенно увеличава натиска, като предлага ограничена подкрепа за мирния план на Порошенко, когато това го устройва, но после изказва предположения, че украинците може да нарушават прекратяването на огъня и притиска Киев да се ангажира в преговори с бунтовническите лидери. Въпреки своето безпокойство Порошенко сега мълчаливо подкрепя първоначални контакти с бунтовническите лидери посредством бившия президент Леонид Кучма.

Изглежда, че само западни санкции могат да окажат влияние върху политиката на Кремъл. ЕС предупреди миналата седмица, че може да наложи още санкции на Москва, ако бунтовниците не започнат постепенно да спират своята дейност, но дори тогава не е сигурно какво би било въздействието върху политиката на Кремъл.

Наред с кризата със сигурността на изток Порошенко е изправен пред сериозни предизвикателства на други фронтове. Той пое една почти фалирала страна, чиято хазна сега продължава да се източва от военните усилия на изток. Министър-председателят Арсений Яценюк ясно заяви на Международния валутен фонд, че трябва да вземе това предвид, когато обсъжда отпускане на по-нататъшна спасителна помощ. Междувременно неговите министри отново са въвлечени в битка с Москва заради цената, която Киев трябва да плаща за стратегическите доставки на руския природен газ - тема, която винаги е свързана с преобладаващото състояние на двустранните отношения.

На още по-заден план в дневния ред е въпросът как да се справи с ширещата се корупция и да възстанови това управление, което ще превърне неговата 46-милионна страна в модерна европейска държава и ще й позволи един ден да има реалистични шансове за членство в ЕС.

"Той започва с положително начало на много фронтове. Към него има значителна благосклонност", каза западен дипломат и отдавнашен наблюдател на Украйна. "Но истината е, че Порошенко разчита на някой друг, за да реши всеки един въпрос, с който се сблъсква - свързан със  сигурността, вътрешната обстановка или икономиката. Това е неговият проблем", заяви дипломатът. /БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


133
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
1
 
39
 
! Отговори
цезар преди 9 години
Порошенко изпълнява функцията която му е поръчана - да предаде суверенитета на Украйна превръщайки се в изпълнител на западните покровители.Той открито призна че цел на т.н. революция е превръщане то на Украйна в антиРусия. Това е целта на запада. И при всички случаи вече няма да има единна Украйна. Новите власти направиха всичко възможно за това.
73
3
 
48
 
! Отговори
rusnak преди 9 години
Съвсем скоро този селянин ще се превърне в Потрошенко. А какъв срив чака икономиката им, бедна им е фантазията.
72
3
 
36
 
! Отговори
Новорусия само преди 9 години
На Днепърските и Лугаските опълченци трябва да им е ясо, че колкото повече фашаги гвардейци убият, толкова по-скоро ще е примирието в тяхна полза. Колкото повече майки от Западна Украйна и Киев се разплачат, толкова по-скоро, Украинските Президент и Правителство ще признаят правото на самостоятелност на Новорусия. Дапуснатата грешка, фашистите да вземат власта в Украйна, завинаги разцепи държавата на две и решението е едно - Нова държава от Изток. Друго решение вече няма при тази омраза.
71
2
 
16
 
! Отговори
дааммм преди 9 години
Само Чък Норис е по-енергичен от Путин!
70
5
 
45
 
! Отговори
Да живее Русия ! преди 9 години
Само *** и промитите мозъци в България не харесват Русия.
69
23
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
хартията на която е принтвана рублата струва много повече от самата рубла
68
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
oti mejdu dvamat vinagi ste podkrepiam Vovavata? Oti ot Vovata ide energiata za cela Evropa, dokatao ot Prosliaka ide prazno.izobsto ne me e enia kak go obijdat, Vovata e prezident na drjavata koiato stotici godin zanaprad ste hrani Evropata s energia i drugi surovini, prosliaka- toia izmekiat go 4ekat naesn buntove ot premrznali i izgladneli horica. zatova Vovata izovbsto ne mu puka ot sankcii i ograni4enia. ako iska TOI, toi ste ogranici i sankcionira onezi koito toi nari4a "nasite priateli"
67
1
 
29
 
! Отговори
Peshonizer преди 9 години
"Порошенко е енергичен, но може ли да се мери с Путин?"Не.
66
21
 
5
 
! Отговори
EU citizen преди 9 години
Досега Путин се дървеше безнаказано, сега каубоят разкопча кобура. Време е Путин да докаже на озверелия си народ какъв куражлия е. Украйна затваря границата и въвежда военно положение.
65
25
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Целия руски народ е зомбиран от лъжите на гебистите, виждат се като господари на света, а са една плюнка. САЩ ще си поиграе с тях и после ще ги пусне на китайците, да ги е..ат на почивки. Имперское бидло...
64
2
 
19
 
! Отговори
до 88 преди 9 години
ВЪПРОСА Е КОЙ БЕШЕ путKин..................Оня дето ако те докачи шъ те м*ндръса от тук до Сибир по Транссибирската Магистрала.
63
0
 
22
 
! Отговори
до 70 преди 9 години
62- приятел, постоянно гледам руска телевизия и чета руски сайтове - да добре е всяка информация да си има и алтернатива , но те уверявам че там не може и дума да става за някаква обективност................................Аз чета западна преса и гледам западна телевизия-и те уверявам,че там също няма капка обективност.Но в спора се ражда истината,затова нека се публикуват както западни анализатори така и руски.Пък който има глава да мисли, ще си прави изводите.....
62
23
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ВЪПРОСА Е КОЙ БЕШЕ путин
61
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Русия сега изглежда малко по-добре, когато получи достъп до технологии, а в началото на 90-те бяха абсолютни индианци.
60
2
 
4
 
! Отговори
Adam1966 преди 9 години
До До адам 83 >>> Банка Приват също е продадена/приватизирана...а иначе знаеш къде си държат парите Източните олигарси...в една алпийска република..и още по на Запад...
59
6
 
1
 
! Отговори
Adam1966 преди 9 години
До 82 >>> Преди няколко дни казаха , че украинците ще закупят 15-20 безпилотни самолета/не казват какви за да изненадат сепаратистите и поддържат границата за да не преминават оръжия и хора..
58
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Adam1966"Порошенко обяви че прекратява примирието съобщиха по БНР...започва се..>>>"Малеей, ща падат украински хеликоптери и самолети и ще има пленени уркаински батальони. Горкият Поршопенко, на какво го натресоха само неговите господари. А зимата украинците направо ще го обесят ако изобщо изкара до зимата.
57
0
 
6
 
! Отговори
Adam1966 преди 9 години
Порошенко обяви че прекратява примирието съобщиха по БНР...започва се..>>>
56
2
 
28
 
! Отговори
Анон преди 9 години
Ако погледнем безпристрастно на събитията, Путин беше принуден да анексира Крим пред явната опасност САЩ да се настанят там и да изгонят черноморския му флот. И го направи по перфектен и бърз начин. Ако сега успее да построи Южен поток, ще заобиколи Украйна А ако успее да затвърди влиянието си в Донецк под някаква форма, без да го анексира, ще е победил САЩ в тази неявна война, която му спретна Обама.Не е нужно човек да е някакъв фил или фоб, да го разбере това.
55
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
52, ами екстра. *** копат суровини и *** по забоите, западняците им продават техника и им прибират парите. Перфектно. Така си е от столетие.***Копат по забоите и ***, а запада им продава и те купуват поршета, мерцедеси и БМВ-та, с това което са изкарали от забоите. Най-добре отиди на лекар да ти прегледа главата.