Порошенко е енергичен, но може ли да се мери с Путин?

Това е като боксов мач между играчи от различни категории
30 юни 2014 22:30, Анисия Иванова
133
Порошенко е енергичен, но може ли да се мери с Путин?
Снимка: Reuters

Три седмици след встъпването си длъжност украинският президент Петро Порошенко прилича на човек, който бърза, пише в свой анализ Ричард Бамфорд от "Ройтерс".

Той кипи от активност. Ако се съди по неговия уебсайт, той почти постоянно разговаря с един или друг световен лидер. Той не се подчини на руския президент Владимир Путин и подписа желано от страната му важно споразумение за свободна  търговия, което ще премести Украйна по-близо до Европа.

Той печели похвали от западния политически елит за твърдите си, но прагматични решения при подхода си към сепаратистката  криза, която заплашва да разцепи страната му. Но сега 48-годишният шоколадов магнат трябва да изпълнява опасна акробатика, ако иска да стабилизира Украйна, която е изправена пред евентуални нови търговски ответни мерки от Москва, след като подписа споразумението с Европейския съюз.

Той е прям, гъвкав и енергичен, но неговото проклятие Путин е политическа лисица и виртуозен тактик, който присъедини Крим и изглежда, че има властта да реши - само с думи - изхода от ситуацията в разбунтувалата се източна част на Украйна.

"Путин е различен и хитър противник . . . Това е като боксов мач между играчи от различни категории - ако Русия е от свръхтежка категория, тогава Украйна е от средна категория", коментира политическият анализатор Володимир Фесенко.

Политически дейци, запознати отвътре с нещата, обаче казват, че Порошенко, когото наричат "Шоколадовия крал", е корав човек. Той се представи много добре пред лидерите на Европейския съюз в Брюксел, като показа добро владеене на английски и  излъчваше ведро настроение и самоувереност - в ярък контраст със своя подкрепян от Москва предшественик Виктор Янукович, известен с тежкия си стил и културни гафове.

Той прояви чувство за хумор, което развесели лидерите на ЕС - размаха възпоменателна писалка, на която беше изписана датата на срещата на върха на ЕС във Вилнюс през ноември 2013 г., когато Янукович отказа да подпише същото търговско споразумение  и разпали народен бунт, който в крайна сметка го свали от власт.

"Какъв велик ден!", заяви Порошенко.

Способността да показва такъв безгрижен стил, като се имат предвид множеството му проблеми, му печели уважение и приятели на високи места. Политически дейци, запознати отвътре с нещата, казват, че подходът му към сепаратистката криза показва, че зад неговото приятно държание се крие твърд характер, след като той предупреди за "подробен план Б" - правителствена офанзива, ако  неговата стратегия за прекратяване на огъня бъде отхвърлена от бунтовниците. Миналата седмица пред германския парламент канцлерката Ангела Меркел похвали "доста смелата стъпка", която е предприел той, като е обявил прекратяване на огъня на 20 юни.

Но след този изблик на висша дипломация с европейските лидери той отново се захваща с трудната част в Украйна, където из суровите терени на изток все още се чува стрелба с автомати и миномети и се увеличават загиналите въпреки прекратяванията на  огъня и освобождаването на международни наблюдатели.

Малко козове

По време на бурната революция на "Евромайдана" той показа политическа ловкост, като безшумно се включи в надпреварата за президентския пост и същевременно избегна непопулярността, която обрече на провал кандидатурите на други членове на старата политическа върхушка. Порошенко беше външен министър и министър на търговията в две различни правителства, а успоредно с това управляваше бизнес империя, включваща телевизионен информационен канал, наречен Пети канал, и оценявана от сп. "Форбс" на около 1,3 милиарда долара.

Но той продължава да е новак в сравнение с ветерана Путин, който безмилостно разиграва енергийни и големи бизнес карти, за да направлява курса си на глобалната сцена. Порошенко държи малко козове в кръга на въпросите, които разделят Киев от политиката на Кремъл, включително газа, правата на рускоезичното население в Украйна, а сега и търговията. "Порошенко може да уреди ситуацията в страната само с помощта на Путин и без да се бие с Путин", каза ръководителят на киевския Център за изследване на политиката и конфликтите Михайло Погребински.

"Путин е стратегическият му партньор. Ако Путин продължи курса си да влошава украинските проблеми, тогава Порошенко никога няма да успее да се справи с него", заяви той.

Извън блясъка от срещата на върха на ЕС, възможностите за влияние на Порошенко изглеждат ограничени, що се отнася до това Москва да бъде накарана да спре подкрепата си за сепаратистите, да не говорим за връщане на Крим. Вместо да премахнат барикадите и да напуснат окупираните сгради, бунтовниците в някои райони на изток завземат нови здания и изграждат нови контролни пунктове. Порошенко знае, че неговата антитерористична операция ще има само ограничен успех срещу бунтовниците, при положение че 1900-километровата граница с Русия остава отворена за проникване на бойци доброволци и доставки на руски оръжия.

Малко след като беше избран със съкрушителна победа през май, той каза, че иска бързо прекратяване на сепаратисткия бунт и изглежда прецени, че е важно да се предприемат твърди военни мерки въпреки слабото представяне на армията дотогава. А макар че спечели мандат за цялата разделена страна, което беше необичайно за украински президент, той знае, че при използването на сила има опасност да отблъсне и отчужди живеещото на изток рускоезично население, с което е нужно да изгради разбирателство. Неговият мирен план има за цел да премахне поддръжката за сепаратистите, като прокара реформи, които ще донесат по-голяма автономия и ще разширят правата, свързани с руския език. Но това е дългосрочен проект, който едва ли може да се утвърди, докато в разделената му страна се водят боеве.

Засилване на натиска

От своя страна, Путин постепенно увеличава натиска, като предлага ограничена подкрепа за мирния план на Порошенко, когато това го устройва, но после изказва предположения, че украинците може да нарушават прекратяването на огъня и притиска Киев да се ангажира в преговори с бунтовническите лидери. Въпреки своето безпокойство Порошенко сега мълчаливо подкрепя първоначални контакти с бунтовническите лидери посредством бившия президент Леонид Кучма.

Изглежда, че само западни санкции могат да окажат влияние върху политиката на Кремъл. ЕС предупреди миналата седмица, че може да наложи още санкции на Москва, ако бунтовниците не започнат постепенно да спират своята дейност, но дори тогава не е сигурно какво би било въздействието върху политиката на Кремъл.

Наред с кризата със сигурността на изток Порошенко е изправен пред сериозни предизвикателства на други фронтове. Той пое една почти фалирала страна, чиято хазна сега продължава да се източва от военните усилия на изток. Министър-председателят Арсений Яценюк ясно заяви на Международния валутен фонд, че трябва да вземе това предвид, когато обсъжда отпускане на по-нататъшна спасителна помощ. Междувременно неговите министри отново са въвлечени в битка с Москва заради цената, която Киев трябва да плаща за стратегическите доставки на руския природен газ - тема, която винаги е свързана с преобладаващото състояние на двустранните отношения.

На още по-заден план в дневния ред е въпросът как да се справи с ширещата се корупция и да възстанови това управление, което ще превърне неговата 46-милионна страна в модерна европейска държава и ще й позволи един ден да има реалистични шансове за членство в ЕС.

"Той започва с положително начало на много фронтове. Към него има значителна благосклонност", каза западен дипломат и отдавнашен наблюдател на Украйна. "Но истината е, че Порошенко разчита на някой друг, за да реши всеки един въпрос, с който се сблъсква - свързан със  сигурността, вътрешната обстановка или икономиката. Това е неговият проблем", заяви дипломатът. /БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


133
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Необходима е Славянска Европейска федерация,заедно и с Румъния срещу Империята на Злото.Мир за Украйна.Назад на Империята.
33
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ко плюете ирак и сирия какво става то се вижда кой коя страна заема русия е на вярната па вие плюйте
32
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
вуйчо,в Швейцария са със франкове.Учудващо е докъде стига интернета в днешно време---В евро по лесно могат да се ориентират селяднурите като теб. Иначе дали е в евро, долари или щвейцарски франкове, цифрите са същите преизчислени по курса.
31
1
 
11
 
! Отговори
да не разстрелват преди 9 години
Жителите на Славянск отново молят украинските военни да не разстрелват децата им.
30
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен"Ония *** зад океана и в Брюксел кошмари сънуват само като чуят през деня името на Путин. Просто им разбива психиката!Най-големият!"------To tvoita psihika razbita kaun, s kauna ti.Nikoi pet pari ne dava na zapad za nego, daze v novinite ne se poiaviava
29
13
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Рубладжии,къде ще си харчите рублите?Никой не ги иска.Не се майтапя.Това е факта рублата има само курс купува към истинските пари.Искайте парите за гов***а,които серете тука в твърда валута.Далчеч съм от мисълта,че ще внесете 1 лев данък,дано поне вдигнете продажбата на тоалетна хартия
28
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ИсторикКакъв историк си ти?...Мейнстрийм историк съм аз. Да те светна, далаверата е да си мейнстрийм историк. Виж в Уикипедия статията за големия приятел на България Ото фон Бисмарк който е организирал Берлинския Конгрес и е спасил мира в Европа. Опитай се да я промениш ако можеш - а? Скоро това ще се учи в училищата когато нашите комисари от Брюксел спуснат директивата към българските училища.
27
1
 
13
 
! Отговори
под диктовка преди 9 години
Статията е написана под диктовката и с любезното съдействие на отдел "Лъжа и дезинформация" на Цру! Цру най-голямата терористична организация в света!
26
3
 
15
 
! Отговори
марионетка преди 9 години
Поросенко е една американска марионетка, инсталирана да предава по-нататък заповедите от Цру, най-голямата терористична организация в света! Путин е президент на една независима и суверенна държава!
25
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
За мингяли като мен си има Форекс, нещо непонятно за смрадлив зелен чорап кат теб. На ден изкарвам повече отколкото ти за година. Бил съм и в Швейцария, а в масква ходя само доброзорно, Василий блаженний, мумията и др. подобни не ме интересуват и на руснаците им е гадно там
24
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ИсторикКакъв историк си ти?
23
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
тоя *** 34 иска да *** като гъска закована за пода,без да плаща данъци,осигуровки,наеми,сметки,ток,вода.Да не се удавиш откъм гъ*а,другарю.Гнома такива като тебе ще ползва за копан-с копач ще се носиш по необятната Рус.*** като тебе са поклонници на чужда държава,враг на България,за съжаление.
22
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да, всичко е ясно от това което пишат смешниците тук - руснаците се бунтуват срещи Путин защото мизерстват, реийнга му е пандал на 0, а всички руснаци мечтаят да отидат да живеят в Швейцария (както Ленин преди да пристигне от Швейцария в Русия с брониран влак и натъпкан със злато и милони долари да праив майдан 1917). Изобщо Путин до седмици ще падне и Русия най-много до месец два ще се разпадне. Оле!
21
19
 
7
 
! Отговори
до 27 преди 9 години
не сравнявай Русия с Швейцария, че ще ти се смеят и малките деца! Това, че в Русия има около 200 милиардера с огромна покупателна способност не значи, че народа живее добре - точно обратното, скоро и там ще почнат бунтове, някъде към 2017 или 100 след Октомврийската революция се очаква да има нова такава, когато народа ще помете Путинците и ще си върне заграбените от тях богатства!
20
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Защо ли емигрантският поток е към Швейцария, а не към масква"***Никой не иска да ходи в швейцария освен мингяли като теб които си нямат представа от живота там. 5 хил евро заплата (не за мингял като теб, за теб най-много 800 евро на черно и работническо общежитие), от тях половината за данъци, 1500 за наем, 400 за храна, 400 застраховки и такси за смет, регионални такси и накрая едвам се изкарва месеца.
19
20
 
5
 
! Отговори
Българин преди 9 години
Путин и имперските амбиции на руснаците трябва да се мразят в червата. А не някакви родоотстъпници тука да ми се прехласват като госпожици по КГБ-истчето. Абсолютен комплекс за малоценност и за всичко одобряващи подобни сенилни коментари.2014-та сме, комунизма загуби студената война, СССР гризна дървото, панимаеш? Има ли някой че кънти на кухо?
18
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен Преди 1 година намерих банкнота от 1000рубли.На улицата.Нови.Никой,никоя банка или ченч бюро не пожела да даде каквото ида било срещутях.Накрая ги дадох напред на един детощял да ходи там.Там...или не се е върнал или не знам.Като говидя ще го питам да ми каже колко е часът -поне нещо да взема от него.Толкоз и от гнома ще получим.
17
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Защо ли емигрантският поток е към Швейцария, а не към масква
16
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Tulski -ти поне една къщурка за птички направил ли си?
15
19
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И Порошенко и Кличко са по-симпатични от кремълския гном.Освен това не напират да ни завладяват.След като ни управляват руски агенти,аз симпатизирам на украинския народ.Наши братя по съдба.Славяни под ботуша на гнома,който иска и нас да зароби.Слугите му вече ровят.Назад на тях.