Новият кабинет - много политика и растяща амбиция на президента

Новият премиер може да се превърне в сериозен фактор
Обновена: 5 авг 2014 16:19 | 5 авг 2014 14:28,
225
Новият кабинет - много политика и растяща амбиция на президента
Снимка: БТА

Служебният кабинет има силна политически звучаща програма, а служебният премиер има подчертано политически, а не експертен профил. При съставянето на правителството е търсена по-скоро политическа представителност. Около това мнение се обединиха различни коментатори пред Dnes.bg.

Още по темата

Първан Симеонов: Близнашки може да стане сериозен фактор вляво

“В служебното правителство се вижда много пораснала политическа амбиция от страна на президента Плевнелиев“, коментира социологът Първан Симеонов. Той припомни, че докато предишният служебен премиер е бил по-скоро с експертен профил, сегашният, посочен от държавния глава, е с откровено политически. Освен това според Симеонов и президентът, и назначеният от него министър-председател са направили ярки политически заявки с „амбициозна политически звучаща програма“. По думите на Симеонов програмата на Плевнелиев и Близнашки е била дори прекалено амбициозна.

„Явно думата си казва драматичната политическа ситуация, в която се намира страната, както и насложилото се усещане за финансова и ако щете природна нестабилност. Явно това допълнително провокира тези ярки политически заявки от страна и на професор Близаншки, и на президента Плевнелиев“, смята Симеонов.

Той прогнозира, че при успешен мандат новият премиер може да се превърне в сериозен политически фактор. „Знаете, че пространството между БСП и центъра, това по-модерно и морално ляво, е сравнително вакантно. Фигурата на Близнашки евентуално би се настанала там“, обясни социологът.

Според него ще е интересно и дали президентът Плевнелиев ще прояви признаци на заявка за втори президентски мандат. Симеонов припомни хипотезата, че към поста на държавния глава интерес може да прояви и Бойко Борисов. „В последните месеци президентът Плевнелиев се утвърди като консенсусен център за взимане на решения, но сега може да му предстои изпитание“, коментира социологът.

Той прогнозира, че служебното правителство ще се опита да се утвърди като евроатлантическо в противовес на кабинета "Орешарски", което „според президента и политическият му лагер не бе така ориентирано“. Според Симеонов фигурите в новото правителство, което от пръв поглед будят интерес, е на новият икономически министър, който не е познат за широката аудитория, както и на новия външен, който е политическа фигура, идваща от редиците на ДСБ.

Според Симеонов правителството на Близнашки ще се опитва да внушава спокойствие и да акцентира на неудачите на предшествениците си.

Харалан Александров: Търсен е ефектът на политическата представителност

Този, който е правил кабинета, е търсел по-скоро политическа представителност в него. Това коментира антропологът Харалан Александров пред Dnes.bg. Той изрази надежда, че министрите ще се справят, а за новия служебен премиер обясни, че го познава от години, харесва го и вярва, че ще се справи.

Според Александров в сегашната ситуация в страната, която е изпълнена с много тревога и сериозни вътрешни и външни предизвикателства, търсенето на политическа представителност в служебния кабинет е имало за цел да „осигури някакъв вид паритет, за да може относително всички да са спокойни и малко от малко да се стабилизира държавата“.

Според антрополога задачите на новото правителство са доста сериозни, а ресурсът на президента да реди правителството не е бил неограничен.

Александров потвърди, че едно от сериозните предизвикателства пред служебното правителство е банковата криза. „На етапа, на който нещата са оплескани, единствената разумна посока на действие е оттегляне на политическото вмешателство и предоставяне на решението на хората от небанковия сектор“, каза той. Александров обаче изрази съжаление, че и експертното говорене е дискредитирано.

„Пораженията са много големи, няма как да се мине без политически консенсус по въпроса. Лично аз смятам, че имаме късмет, че президентът е човек с предприемачески опит и е в състояние да си даде сметка за това“, каза още той.

Живко Георгиев: Добър избор, но без особени очаквания

„За сегашната политическа ситуация служебният кабинет е общо взето добър избор“. Това коментира социологът Живко Георгиев пред Dnes.bg.  Според него обаче очакванията за това какво може да свърши правителството не трябва да са големи.

„Нямам никакви не просто свръхочаквания, нямам особени очаквания към членовете на кабинета“, каза той. Мотивите му са, че времето е кратко и възможностите за развиването на каквато и да е политическа линия са твърде ограничени.

Според него с малки изключения новите министри тепърва ще трябва да навлизат в ресорите си. Затова и работата на министерствата ще зависи в 90 процента от това как ще работи администрацията.

„Това, което трябва да свърши правителството, е да подготви и организира честни избори и да запази и ако може, да повиши с адекватно политическо поведение капацитета на администрацията“, смята Георгиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


225
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
138
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
na snimkata:Plevneliev zasto taka e zastanal s fizionomia na maloumen?
137
1
 
2
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 9 години
до Джери-бързата Чушка. Жив ли си още?Изпълзя ли под масата? Ще те чакам на 12-ти в 12 часа на Marienplatz да ти навъртя няколко силни шамарчета. Белким изтрезнееш. Ако си профукал снощи всички пари, драги Чушка, само ми дай банкова сметка, да ти пратя пари за самолетен билет.
136
0
 
2
 
! Отговори
an.elica преди 9 години
Задължителните 3 месеца могат да са успешни при чисти намерения и действия за стабилност и напредък, БЕЗ да се съпоставя и критикува пропуснатото от властващото правителство избрано от избирателите.
135
4
 
8
 
! Отговори
Пешо преди 9 години
Каква политическо звучаща програма бе? Нали президента трябва да е аполитичен? Този е *** и кабинетът му също! Оставка г-н Чехлльо! Оставка!
134
2
 
2
 
! Отговори
makai преди 9 години
Хайде моля пуснете всички коментари нали сте независими.ХАЙДЕ МОЛЯ ВИ ИМА И ДРУГА СТРАНА НА НЕЩАТА.
133
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Браво Барни :) Ти си наш'та гордостЧичо Сам
132
11
 
7
 
! Отговори
... преди 9 години
Плевенлиев постъпи много умно. Сложи Близнашки за премиер, щото има лични конфликти с хора от левицата и знае много неща от кухнята. Какъв по-добър момент да си отмъсти, като изкара на показ всички кражби и мизерии, които успя да направи комунистическо-турската власт за година и два месеца.
131
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Пълна смешка.
130
4
 
17
 
! Отговори
българин преди 9 години
Пак се доказа народната мъдрост-краставите магарета през 9 планини се надушват- вж.мульото Пл. и му вж.министрите.По-откровено олегархичен кабинет не сме имали-кукли на конци на мухльото,а той-също безлична кукла,но злобна по комплексарски.А със "супер" псевдосоциоложката Румянка, образованието и науката,доколкото ги има,отидоха в канавката.Да ни е честито!
129
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Урунгел 15Много готина снимка си си барнал, много добре си излязал. По същия начин са излезли и твоите фаворити на снимката. Самонадеяни ***, които искат да ни убедят, че няколко стотин ***, пардон , ранобудни фашисти пренставляват цяла Бълтария.
128
6
 
6
 
! Отговори
Бойкораст преди 9 години
До СедерастМи като си мазохист и си аресваш вашия Шопландски Борец от Банкя нека ти капе к,вото си иска. Щом си антибългарин ще ти капе, ще ти тече и ще те улева целия!
127
2
 
3
 
! Отговори
z преди 9 години
А защо няма възможност за коментари?
126
2
 
6
 
! Отговори
Гошо преди 9 години
До Джери-бързата пушка!Ами в арлуково ти е мястото, виж как си знаеш. Който е малък на мозък е голям на мусскули
125
5
 
10
 
! Отговори
Българин преди 9 години
Този долен ренегат, това евроатлантическо *** стои много добре до другото - Роси Магистралката! Тоя блюдолизец се докопа до своите 15мин слава и сега ще гледа да я осребри по всякакъв начин - тоя *** Г. Близнашки - Близашки! Тоия път Роси дори и не си прави труда , както предишния път да сложи поне едно смокиново листо на голата си амбиция да превземе държавата за своя патрон Б.Тик., за да гледаме новия филм Шопландски Борец -2!
124
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ама много са мазни тия двамата-и президента и м-р председателя.И тия искуствени усмивки ,и с тия политически амбициии....Е,поне се отблагодари на част от протестърите за подкрепата към вожда.Нищо ново под слънцето и никакви изненади.Да видим как ще си свършат работата за която са избрани.
123
4
 
13
 
! Отговори
Аноинимен преди 9 години
*** беше изпаднал в такава еуфория,като малко дете на което токущо са му купили колело.
122
9
 
8
 
! Отговори
Ало Моника преди 9 години
Абе жено, успокой се, стига дава опрони точки на тролчетата!А вие тролчета, колкото повече плюете, толкова това има обратен ефект!Няма нормален човек, които да прочете глупостите ви и да не се отврати!
121
3
 
8
 
! Отговори
vanko84 преди 9 години
вчера като ви писах и казвах че ще са хора,сосрисни,настроени към америка,че има и от простата мрежа,и че има хора на костов ,не ме чухте ,а от сайта ме блокираха духайте,тежко ни чака събудете се Българи
120
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Така се помага на бедния народ.Една година врещиш,крякаш,показваш голи цици,пикаеш по площадите,поливаш се с кетчуп,правиш се,обикаляш като невестулка по всички"независими"телевизии,плащаш на наркомани и алкохолици да крякат с теб.Накрая докопваш кокала доволен и казваш пак на тоя беден народ:"Благодарим ви за подкрепата и най-вече за тъпотията.А сега по примера на една наша отвъдокеанска покровителка-***!"
119
4
 
15
 
! Отговори
щастие 100-150 кила преди 9 години
Роско си е амбицьозен и е събрал свита от(този път прозападни) генетични отпадъци, с изключение на спортно-младежката министърка, която явно е по-добре. Със *** пълно, както можеше да се очаква, има си и от шпьонските икономико-рушащи сили, а на щастливата семейна снимка можем умилително да възкликнем -Оооооо!Напред, Роско!