Докато Украйна печели, Путин готви Русия за нахлуване

Ройтерс: Заплахата на Путин за инвазия не е блъф, но е план "Б"
8 авг 2014 21:32, Елка Василева
670
Докато Украйна печели, Путин готви Русия за нахлуване
Владимир Путин. Снимка: Reuters

Украинските войски постигнаха огромен напредък към разгромяването на сепаратистите на изток. Те са в процес на налагане на задушаваща блокада на градовете Луганск и Донецк, в които се струпаха много сепаратисти при отстъплението си, пише Йън Бремър от Ройтерс.

Украинската армия изглежда скоро ще стегне обръча около тези градове. Докато Украйна печели, Путин готви Русия за нахлуване: 20 000 войници в бойна готовност са струпани край границата. Рискът от руско нахлуване явно расте.

Но това все още е "план Б" на руския президент Владимир Путин. Ето защо това е така и какво може да промени намеренията му: Владимир Путин иска на всяка цена да да задържи Украйна в орбитата на Русия. Това изисква две необходими условия: 1) руското влияние над Югоизточна Украйна да си остане непокътнато, и 2) Русия да има де факто вето над украинското членство в НАТО.

Начинът той да получи тези гаранции е чрез всеобхватна федерализация, при която източните области на Украйна да могат да провеждат своя собствена икономическа политика и да налагат вето за НАТО.

Украинският президент Петро Порошенко, разбира се, не желае и не може да приеме това. Така че Путин може да го постигне по "твърд" начин - чрез интервенция, или по "още по-твърд" начин - чрез нахлуване.

Продължителната интервенция е сегашният - и предпочитан - подход на Путин, при който той може да поддържа достатъчно нестабилност чрез сепаратистите, залагайки на аргумента, че единна Украйна не може да се откъсне от Русия. Дългосрочната му "игра" е повече руски оръжейни доставки и икономически натиск, докато Киев бъде принуден да приеме една федерална система под дълбоко руско влияние.

Директното нахлуване би имало много по-тежка цена. Първо и най-важно, срещу това е руският народ. Макар огромното мнозинство от руснаците да одобряват сегашната политика на Путин спрямо Украйна, неотдавнашно проучване на социологическата агенция "Левада" разкри, че 51 на сто от руснаците са против нахлуване и само 29 на сто са "за".

Превземането и задържането на територията би имало огромна икономическа цена, а стигнат ли до Русия кадри от кръвопролитие "славяни срещу славяни", популярността на Путин би се сринала. Открита инвазия също така би предизвикала преминаване към още по-остри санкции, подобни на тези срещу Иран, от страна на САЩ, към които Европа с по-голяма охота би се присъединила.

Но макар че Путин все още предпочита интервенционисткия път, той вижда смисъл и да се готви за инвазия. Самата заплаха (с инвазия) носи стратегически предимства: тя е преди всичко средство за възпиране срещу украинския президент Петро Порошенко, показвайки му последиците от обсада на Донецк и Луганск. Освен това тя кара Запада да се фокусира върху въпроса "Ще нахлуе ли Русия или не?", като отвлича вниманието от по-завоалираните форми на интервенция, които Путин в момента използва.

Нека сме наясно: подготовката на Путин (за нахлуване) не е само блъф за възпиране или заблуда - това е неговият резервен план. Ако Украйна се откаже от блокада на градовете крепости на бунтовниците, или ако се провали, продължава изтощителната игра на интервенция. Това изглежда най-вероятно, като имаме предвид трудностите, пред които би се изправила украинската армия, ако трябва да води улична градска война. Но ако украинските сили разбият сепаратистите, нахлуването може да се окаже единствената налична карта на Путин.

Как би подходил той при евентуална инвазия? Той вече подготви почвата - тя ще стане под формата на мироопазваща мисия в отговор на призив от сепаратистите за хуманитарна помощ. Има съобщения, че руски автомобили, снабдени с мироопазващи знаци, вече се намират край границата. Путин "се отнесе с респект" към референдумите в Донецк и Луганск, обявили своята независимост от Украйна: това би му дало възможност да нахлуе, използвайки абсурдния аргумент, че това не е реално украинска територия.

Претекстът за "мироопазване" няма да смекчи острия американски отговор. Но той може да накара някои европейски страни да протакат, а страните от т.нар. група БРИКС твърдо ще останат неангажирани.

Засега най-добрата опция за Путин все още си остава интервенцията, а не инвазията. Но украински военни успехи могат да променят уравнението. Нахлуването е нещо повече от обикновен блъф и от коз за пазарлъци - рискът е много реален.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


670
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
7
 
45
 
! Отговори
Тялото преди 9 години
Путин на два пъти каза категорично че няма да нахлува, но от време навреме се появява някой "***"-изатор да ни плаши точно с това.Санкциите срещу Русия не впечатлиха никой дори в нея. Путин спря храните на ЕС към тях и всички надигнаха вой до небето. Само си представям зимата като спре газа как ще ревнат.
12
8
 
38
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 9 години
Само не разбрах,какво...печели Украйна.Ако думата е за...седераската западна демокрация,живи да ги...ожалиш.Друго какво може да...спечелят;усмивки и потупване по рамото от Меркел и Обама на продажните им майдански вождове.
11
11
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ЯБА-ДАБА-ДУУУУУУ! Призовавам всички цивилизовани европейци да подкрепим Украйна! Да спрем демона на комунизма който пълзи от Изток!В Русия просто няма комунизъм от 20 години,там сега е капитализъм и никой не иска да връща комунизма в Русия или да го налага.Това се случва единствено в зомбираната ти глава.Човек ти живееш още някъде в 70-80-те години на 20 век.Хей сега е 21 век проумей го!!!Абе ви *** ли сте,едни и същи глупости си мелите нонстоп!
10
39
 
9
 
! Отговори
1 преди 9 години
*** ако нахлуе ще му нахлуе Ооооогромния Обама някъде другаде.
9
7
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Е то бива наглост,но точно тези които предизвикаха това са седнали да обясняват какво щели да правят руснаците ! Скрийте се бе !
8
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ey hora v momenta se izbivat hristiyani s hristiyani zaradi al4nostta na edni djudjeta
7
25
 
6
 
! Отговори
Володя преди 9 години
Российские ребята гей, потому что у русских девочки есть усы и волосатую грудь :D
6
45
 
8
 
! Отговори
Бряяяяяя преди 9 години
Жужето щяло да се опълчи на целия свят!Този явно много го хапят мухите.Хората са му казали да върви у азия и да не се ежи щот ще хапне дръвчето,да изчезва и от БГ и да си прибира еничерите от БСП-ДС-КГБ .Тръбата от Южен Паток и бомбата от АЕЦ Беляне у гъзо и целата жкумунуидна *** у Сибир.
5
7
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
страхът на импотентния запъд е видим и за слепите, чуваем за глухите, само *** американофили не могат да го проумеят. Колко трябва да си ***, за да набиваш по 10 пъти на стадото едни и същи глупости, за да го зомбираш, а и колко трябва да е просто стадото, за да се поддава. Запад, какво да го правиш. А иначе интересно какво ще правят същите тия драскачи, когато дойде зимата, и майданюгите свалят "демократично избрания" си президент по един много демократичен, вече отработн начин...
4
39
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Няма да се учудя ако такива планове вървят с пълна сила .При комунистите импровизации няма .Дори и това в Крим е план, писан десетилетие назад.
3
3
 
68
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Йън Бремър от Ройтерс??????Кой е този,че да му вярвам?????Генерал от НАТО,телепат четящ мислите на Путин ли????Да не е говорил лично с Шойгу????Доколкото чета сериозни западни издания и руски такива,никъде не пише кой печели и кой губи в конфликта!Дори преди седмица съобщиха за близо 400 души дезертирали от украинската армия в Русия.Това го разбрах от западната преса между другото.Аман от *** "мислители и анализатори",едно е да пишеш за нещо друго е какво реално се случва.
2
4
 
66
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
М-да,вече нямаме журналисти,нямаме журналистика,нямаме нищо...Имаме самo copy/pasteНай-вероятно ще бъда изтрит-като потвърждение на написаното от мен...
1
7
 
79
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Украинската армия търпи огромни загуби в техника и жива сила. Обичайно стана вече гладни жадни украински войници изоставени от началниците си в Киев да се спасяват на руска територия край Ростов на Дон.