Ромският кмет, който разбива стереотипите в Унгария

"Какво чудо има в това циганите да работят", пита той
8 сеп 2014 21:21,
167
Ромският кмет, който разбива стереотипите в Унгария
Снимка: Reuters

Добре поддържани къщи, работещи жители и главоломно спадащо равнище на престъпността - за осем години Ласло Богдан, ромски кмет на унгарско селце, успя да извади общността си от мизерията, като енергично "изви врата" на стереотипите, пише Франс прес.

Черди, село с 430 жители, мнозинството от които са роми, е разположено в Югозападна Унгария. Само допреди десет години то олицетворяваше повечето клишета за мръсотия, мързел и насилие, които се приписват на това малцинство в страната. "Бяхме като местните арабски терористи, всички се страхуваха от нас", разказва 40-годишният Богдан, който е израснал в селото.

Този предразсъдък е широко споделян в Унгария, където ромското малцинство, едно от най-многобройните в Европа, възлиза на 7 процента от 10-те милиона жители по данни на Съвета на Европа, има равнище на живот много под средното и страда от тежка дискриминация.

Ласло Богдан е избран на поста за пръв път през 2006 г. Той се зарича да промени нагласите, като откъсне населението си от чувството на обреченост. Методите му са безкомпромисни, започвайки с драстично съкращаване на социалните помощи.

Успоредно с това той се възползва от национална програма за заетост и улеснява създаването на 72 работни места в земеделския сектор за производство на домати, чушки и картофи на земя, която не се обработва.

Общината освен това насърчава инсталирането на бани в най-бедните къщи чрез отпускане на субсидии и насърчаване на жителите да се включат при строителните дейности и получаването на средствата. Хиляда хектара от частен имот биват разчистени от плевели и разорани от населението срещу заплащане.

Тези инициативи значително са понижили равнището на престъпността според полицията, а жителите признават, че от тях се е възползвало цялото население, и роми, и не-роми.

Йожефне Такач, не-ромска жителка, не крие радостта си, че е утроила покупателната си способност, като е сменила месечната си помощ от 22 000 форинта (69 евро) с новосъздадено работно място в земеделието.

"Строгостта му ни беше от полза. Той намали кражбите", изразява задоволство 29-годишната Ержибет Ката, която работи в една от новите оранжерии. Тя признава, че в началото е била силно скептична за шансовете за успех на новия кмет.

Богдан е стигнал и по-далече, като развежда млади роми на посещение в един затвор, за да им покаже какво ги дебне, ако не се вземат в ръце. Също така завел ромски момичета в университет в Будапеща, за да им докаже, че съществува алтернатива на често срещаните в тази общност ранни бременности.

Кметът също така значително е усилил социалния контрол. В кабинета му на големи листове хартия се вписват приходите и покупките на всяко домакинство, за да им се помогне "да контролират разходите си".

Според компютърния специалист Габор Волчани, който работи за няколко общини в региона, ромският произход на Богдан е придал особена тежест на инициативите му.

"Твърде лесно е все да се оплакваш, да сочиш с пръст политиците и да обвиняваш другите за това, че нямаш какво да ядеш", подчертава той.

Кметът редовно е канен в чужбина да говори за своите волунтаристки и нестандартни методи. Той твърди, че се е сдобил с първия си чифт обувки едва на 13 години и признава, че охотно е участвал в сбивания. Той категорично отхвърля използваното в унгарските медии название "Чудото на Черди".

"Какво чудо има в това циганите да работят?", пита той. Проектите на кмета за селото все така изобилстват. Той иска да привлече инвеститори и планира да отвори от догодина ресторант със специалитет "ромбургер". "Циганската версия на хамбургера", казва той усмихнато.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


167
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
0
 
23
 
! Отговори
обозревател преди 9 години
Унгария и България имат изключително сходни история,нрави и любов към живота,Разликите,обуславящи малко по-доброто им моментно състояние:Географско положение,огромно самочувствие,красиви жени изпоженени за всякакъв вид знайни и незнайни германски,английски и тем подобни всесилни западни меринджеи и забележете - непреклонни и и високо вдигнати глави,за разлика от нас.Благодаря за вниманието
48
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това което прочетох е пак престъпност в село само от 430 жители,пак програми за заетост,строителство на бани и земеделски програми,субсидии и преференции.Ама изобщо да не ми ги хвалят.Не съм расис но *** навсякаде по света са един дол дренки.Може би някой които излязат от групата си се пооправят но *** като цяло си остава ***.А всеки знае какво имам в предвид и те си знаят какво имам на предвид.
47
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не става много ясно как така им е спрял помощите на всички и не са го осъдили в Страсбург от друга страна и Хилзенския комитет къде спи че им е нарушил правата.
46
3
 
16
 
! Отговори
обозревател преди 9 години
не възхвлявайте Унгария без да сте запознати по-детайлно.Справка-Средна заплата в Будапеща,град с тройно по-висок стандарт от София е 350 ойро.Младите унгарци емигрират със същите темпове като нас.Платена работа има само за наши хора-бетер София е шуробаджанащната.Орбан е популистко създание за да се хвърля прах в очите на масите.Работя предимно с унгарци и мога да ви кажа-ненавиждан е от повечето от тях
45
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
За ромите пари само срещу работа.
44
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Bravo na ungarcite,no te nqmat DPS.
43
1
 
26
 
! Отговори
Az преди 9 години
Ето го разковничето: "Методите му са безкомпромисни, започвайки с драстично съкращаване на социалните помощи."
42
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не се карайте, бе. Щом има проблем, трябва да се търси решението му. От размяна на обиди полза няма, само си късате нервите един на друг.
41
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не се карайте, бе. Щом има проблем, трябва да се търси решението му. От размяна на обиди полза няма, само си късате нервите един на друг.
40
0
 
4
 
! Отговори
pastoral преди 9 години
да се правят обобщения не е най-удачния начин за аргументация на мнението за дадена държ. или народ. всеки със своите нрави, обичаи и "странности". след като светът ни става все по-"тесен" не знам защо в училищата все още няма по-подробни знания и обяснения за характерностите на..поне съседни народи. както се отнасяш към другите и те така към теб. толерантността не означава липса на спазване на определени норми и правила, което да "компенсира" други липси. "неграмотни и бедни сте, но беззаконни.
39
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
BEZPLATNO stroitelstvo!Po bai Toshevo vreme, turcite i *** varsheha nai tejkata rabota! Stroitelni voiski, ni karashe da pravim patishta, jepe lini, tuneli, ogromni zgradi i tnt.... A sega koi ti go priznava, dori ni psuvate i ni gonite ot rodnata ni zemq, za koqto nie i nashite bashti i pra dedi sme dali MNOGO.....
38
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
а бг кмет се *** и *** гледа като оран готан
37
1
 
13
 
! Отговори
Тюрк от Сф преди 9 години
...които са от града няма да ги разлечите по никакъв начин от какъв етнос са, турците в селата си позволяват да правят по две в редки случеи по три деца, а тези от града не повече от едно-две за това е смешно да се сравняват с *** само по този показател !
36
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Идилия. Поредната простотия журналистическа за промиване на мозъци. Драскачите на подобни глупости не живеят в село с *** махала.
35
1
 
6
 
! Отговори
Тюрк от Сф преди 9 години
Като турчин на 40 години и баща кореняк софиянец да Ви светна набързо, турците от селата не са интелигентни нито много умни с малки изключение и ги бива единствено за селскостпанска и строителна работа, пиша и за тези които са излезли примерно на 15-20 години и са отишли в голения град, те са развален български не много грамотни и ограничени до гроб с много малки изключения, общо взето като една част от българите в селата, масово турците са от селата а не от градовете но такива като мен които...
34
4
 
7
 
! Отговори
до Папуас преди 9 години
Не спекулирай с историята на ***, всички много добре я знаем, тя започна точно преди 70 години и няма да свърши, докато не измре и последния жив свидетел на този кошмар. По-големият проблем обаче е, че именно тези последователи създадоха антиконституционна партия на верска основа, която подклажда мислене като твоето вече 23 години. Двойният стандарт в съдебната власт затвърди разделението по етноси и целта на олигарсите е вече изпълнена. РАЗДЕЛЯЙ И ВЛАДЕЙ!
33
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ЩЕ МААШ НЕ С ЛОПАТАТА, АМИ ЩЕ МААШ И БЕЗ *** АКО НЕ МОЖЕШ ДА ПЕЧЕЛИШ ПАРИ ЗАЩОТО НЯМАШ АКЪЛ.---Ти много акъл ли имаш. Защо тогава нямаш пари?
32
7
 
6
 
! Отговори
Турчин преди 9 години
до 78Да. И аз не го харесвах. Военните го свалиха от власт. Човекека е ходжа, доктор, професор и конструктор. Пиша от Андроит телефон и не мога да копипействам. Ердоган също е много религиозен но първата му работа беше да налее пари в Аселсан. Какво Аселсан и това не знаеш. Аселсан произвежда електроника за самолети Ф-16 които вече могат да разпознават израелските като вражески. Преди това не можеха. Вече Турция не си купува безпилотни самолети от Израел а си ги произвежда сама. Вярно, Мосад "самоубиха" трима турски инжинери.Вие в БГ нищо не знаете за Турция, само Боко ви е в главата.
31
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До БГМного е прав ***.
30
3
 
4
 
! Отговори
до 80 преди 9 години
МИ ТОВА Е РАБОТИ ПИЧ, ДА ГО ИЗМИСЛИШ КАК ДА СПЕЧЕЛИШ. А НЕ САМО ДА ВЪРТИШ ЛОПАКАТА КАТО КОПАЧ. И ЩЕ Я ВЪРТИШ ДОКАТО СЕ НАУЧИШ ДА МИСЛИШ.---Да прав си. Народа ще маа с лопата на мизерна заплата, а умните собственици на отбори които са го измислили как да печелят ще се търкалят в пари, защото са умни, а бачкаторите да блъскат. Да ви таковам и държавата, заслужавате си дереджето напълно.