Ромският кмет, който разбива стереотипите в Унгария

"Какво чудо има в това циганите да работят", пита той
8 сеп 2014 21:21,
167
Ромският кмет, който разбива стереотипите в Унгария
Снимка: Reuters

Добре поддържани къщи, работещи жители и главоломно спадащо равнище на престъпността - за осем години Ласло Богдан, ромски кмет на унгарско селце, успя да извади общността си от мизерията, като енергично "изви врата" на стереотипите, пише Франс прес.

Черди, село с 430 жители, мнозинството от които са роми, е разположено в Югозападна Унгария. Само допреди десет години то олицетворяваше повечето клишета за мръсотия, мързел и насилие, които се приписват на това малцинство в страната. "Бяхме като местните арабски терористи, всички се страхуваха от нас", разказва 40-годишният Богдан, който е израснал в селото.

Този предразсъдък е широко споделян в Унгария, където ромското малцинство, едно от най-многобройните в Европа, възлиза на 7 процента от 10-те милиона жители по данни на Съвета на Европа, има равнище на живот много под средното и страда от тежка дискриминация.

Ласло Богдан е избран на поста за пръв път през 2006 г. Той се зарича да промени нагласите, като откъсне населението си от чувството на обреченост. Методите му са безкомпромисни, започвайки с драстично съкращаване на социалните помощи.

Успоредно с това той се възползва от национална програма за заетост и улеснява създаването на 72 работни места в земеделския сектор за производство на домати, чушки и картофи на земя, която не се обработва.

Общината освен това насърчава инсталирането на бани в най-бедните къщи чрез отпускане на субсидии и насърчаване на жителите да се включат при строителните дейности и получаването на средствата. Хиляда хектара от частен имот биват разчистени от плевели и разорани от населението срещу заплащане.

Тези инициативи значително са понижили равнището на престъпността според полицията, а жителите признават, че от тях се е възползвало цялото население, и роми, и не-роми.

Йожефне Такач, не-ромска жителка, не крие радостта си, че е утроила покупателната си способност, като е сменила месечната си помощ от 22 000 форинта (69 евро) с новосъздадено работно място в земеделието.

"Строгостта му ни беше от полза. Той намали кражбите", изразява задоволство 29-годишната Ержибет Ката, която работи в една от новите оранжерии. Тя признава, че в началото е била силно скептична за шансовете за успех на новия кмет.

Богдан е стигнал и по-далече, като развежда млади роми на посещение в един затвор, за да им покаже какво ги дебне, ако не се вземат в ръце. Също така завел ромски момичета в университет в Будапеща, за да им докаже, че съществува алтернатива на често срещаните в тази общност ранни бременности.

Кметът също така значително е усилил социалния контрол. В кабинета му на големи листове хартия се вписват приходите и покупките на всяко домакинство, за да им се помогне "да контролират разходите си".

Според компютърния специалист Габор Волчани, който работи за няколко общини в региона, ромският произход на Богдан е придал особена тежест на инициативите му.

"Твърде лесно е все да се оплакваш, да сочиш с пръст политиците и да обвиняваш другите за това, че нямаш какво да ядеш", подчертава той.

Кметът редовно е канен в чужбина да говори за своите волунтаристки и нестандартни методи. Той твърди, че се е сдобил с първия си чифт обувки едва на 13 години и признава, че охотно е участвал в сбивания. Той категорично отхвърля използваното в унгарските медии название "Чудото на Черди".

"Какво чудо има в това циганите да работят?", пита той. Проектите на кмета за селото все така изобилстват. Той иска да привлече инвеститори и планира да отвори от догодина ресторант със специалитет "ромбургер". "Циганската версия на хамбургера", казва той усмихнато.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


167
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
11
 
9
 
! Отговори
Папуас преди 9 години
Абе вие сериозно ли си мислите, че сте нещо повече от ***. Погледнете си държават какъв *** е. Там не се живее! *** са само половин милион, те ли са ви направили този ***? А вие какво правите?
28
4
 
9
 
! Отговори
Тука една ... преди 9 години
... Тиква "управлява" цели 3.5 години. Защо в Унгария един ром да не е кмет!
27
6
 
7
 
! Отговори
Турчин преди 9 години
Покойния Неджметтин Ербакан - бивш премиер на Турция - човекът е професор, доктор и. ..ходжа е конструктор на немските танкове Леопард. Може да проверите в немската Уикипедия. Турчина може и да мисли колкото и да не ви се вярва.Турчина е най големия "мошеник" грубо казано. Как може примерно един селянин да си направи водна електроцентрала в Анадола и да продава ток на комшиите защото било скъпо да плаща. Или друг който има стотина крави да произвежда газ от фъшкиите им. Това е ежедневие по новините по турските ТВ.
26
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
TOCHNO OBRATNOTO E DOKAZANO S TOZI PRIMERZAKOSTENIALI PREDRASUDATZI IMAME NIE BULGARITE...AMA NE ZASHTOTO DRUGITE MOGAT KOGATO ISKAT, A ZASHTOTO NIE NE ISKAME DA SE PROMENIM...
25
1
 
4
 
! Отговори
Обикновена жена преди 9 години
Еееее, няма да можете да заспите, ако не се скарате!
24
0
 
15
 
! Отговори
Ива преди 9 години
Пак започна "плюенето" във форума. Статията е написана, за да вземем пример, а не да критикуваме тоя и оня. Нужни са ни такива кметове и в БГ! Добре свършена работа на г-н Богдан!
23
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До До МетинИ защо? Нека се вижда. Повярвай ми, този Метин изразява мнението на почти 100% от турците. Той поне си го казва, а болшинството Али Рези само се правят на толерантни, но са слаби артисти.
22
0
 
6
 
! Отговори
калеко алеко преди 9 години
бачкам докато началниците са около мен иначе меря площада
21
5
 
4
 
! Отговори
Агджа преди 9 години
До До МетинМетине, нищо лично, изказването ти подлежи на наказателно преследване по чл. 162 от Наказателния Кодекс на България.---Абе я си таковай яж си там баничката бе...
20
1
 
6
 
! Отговори
До Метин преди 9 години
Метине, нищо лично, изказването ти подлежи на наказателно преследване по чл. 162 от Наказателния Кодекс на България.Моля те, за в бъдеще се въздържай от подобни изказвания, и не поемай по този път на предразсъдъци, генерализиране и омраза. Не води до нищо добро! Лека вечер.Моля също администраторите на сайта да вземат необходимите мерки подобни постове да не се задържат под статиите!
19
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Турчин ли е, не ми го хвали! И за *** е същото.
18
0
 
13
 
! Отговори
Турчин преди 9 години
Малцинствата вършат черната работа. В България я вършат турците. *** не стават. В Турция кюрдите вършат черната работа. В Европа пък араби и всякакви други не бачкат. Правят деца. Пак кюрди и турци бачкат. Поне е така в Германия и Франция. За това французите изгониха *** даже им дадоха пари за изпът. Румънците също крадат много. Бачках във Франция и не харесвам румънците но не съм и сигурен дали бяха истински румънци.
17
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
За мен работлив *** е толкова често срещано явление, както евреин миньор и *** скиор!
16
1
 
4
 
! Отговори
до патриот преди 9 години
от кой цирк избяга
15
0
 
1
 
! Отговори
Кольо преди 9 години
ако има далавера ние с Жоро действаме ако няма си лежим няма да бачкам за 30лв.
14
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ТурчинРаботил съм с турци преди години в Слънчев бряг и нямам добри впечатления. Като се понапиеха след края на работното време, се вкарваха във филми, как щял да изглежда курорта, когато всичко станело турско. Аз лично вече не правя голяма разлика м/у *** и турци, просто едните са по-бели и малко по-еволюирали.
13
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
21,Повечето турци работят, не обиждай човека.Познавам и ***, които работят съвестно, но, за съжаление, те са рядкост. Ако учеха, работеха и създаваха само по толкова деца, колкото сами биха могли да изхранят и възпитат, нямаше да имам нищо против тях.Проблемът е, че не знам дали подлежат на промяна към по-добро.
12
6
 
15
 
! Отговори
Турчин преди 9 години
Абе и аз не бачках много - горе долу два месеца докато си намеря читава работа. Но предпочитам да работя с турци. *** може да работи но няма да издържи - трябва да открадне нещо. Българина можеш да му имаш доверие няма да ти пипа вещите но постоянно хленчи, това било трудно, онова било невъзможно, шефа бил експлоатирал работниците но пред началника българинът маха с опашка, топи колегите си и всъщност на работа все гледа тънкото и мекото да хване.
11
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
много наркомани има тук надрусани магарета
10
0
 
12
 
! Отговори
орк терор преди 9 години
че то брането си е труд бе бате - берат си нафта от трафопостовете, релси, тухли, пътни знаци, жица от високоволтовите линии, портмонета, телефони, касфони, масфони и т.н. толкова реколта за бране има в таа държава бате дай двайс стинки