Въздушните удари на САЩ в Сирия - сигнал за ново бойно поле

Вашингтон пост: Непокорството на Турция е една от дупките в стратегията на Обама
23 сеп 2014 21:20, Елка Василева
200
Въздушните удари на САЩ в Сирия - сигнал за ново бойно поле
Снимка: архив, Reuters

На Ислямска държава не й трябваше много време, за да се възползва от слабостите на кампанията на президента Барак Обама срещу нея. Миналата седмица групировката предприе настъпление към населена с кюрди област в северната част на Сирия, където до тази седмица Обама не одобряваше американски въздушни удари или доставяне на помощ на местни сили. До понеделник повече от 130 000 души бяха избягали през границата в Турция, а местни командири казаха, че отчаяно се нуждаят от помощ за защитата на стратегическия град Кобане, пише в. "Вашингтон пост" в редакционна статия.

В понеделник вечерта представители на американското правителство съобщиха, че Обама е одобрил въздушни удари в Сирия, макар че първоначално отказаха да уточнят какви цели са били поразени. Ако въздушните удари са признание, че САЩ не могат да разгромят Ислямска държава, като водят битка с нея само в Ирак, оставяйки й убежище в Сирия, те трябва да бъдат приветствани. Действията на Обама - подобно на това, което той направи през август в Ирак - биха били оправдани, след като са в името на спасяването на уязвимо население - в този случай сирийски кюрди.

Още по темата

Със сигурност ситуацията в Сирия е по-сложна от тази, с която се сблъска Обама в района на планината Синджар в Ирак през август. Атакуваната област е контролирана от кюрдската партия Демократичен съюз, която е съюзник на Кюрдската работническа партия - бунтовническа организация в Турция, известна като ПКК.

Въпреки че между ПКК и турското правителство има примирие, отношенията не са добри, а Анкара не е съгласна да оказва подкрепа на сирийските кюрди. В неделя Турция затвори част от границата си със Сирия, очевидно за да не позволи на кюрди да влязат в Сирия, за да се бият с Ислямска държава.

Това контрапродуктивно действие беше в съзвучие с проблематичната досегашна реакция на Турция към Ислямска държава. Правителството на Реджеп Таип Ердоган отказа да подпише разработения от САЩ и арабски държави план, съдържащ ангажимент за борба с екстремистите, като се обоснова с факта, че "Ислямска държава" държи за заложници 49 нейни дипломати и други граждани. Тези пленници бяха освободени през уикенда при обстоятелства, които турски служители отказаха да обяснят. Няма обаче признаци, че Ердоган ще има по-голямо желание от преди да се присъедини или открито да подкрепи военни операции в Сирия или Ирак.

Непокорството на Турция е една от няколкото дупки в стратегията на Обама. Неговият план призовава за борба с Ислямска държава в Сирия чрез обучаване и въоръжаване на умерени сирийски бунтовнически сили. Но предвижданите от плана на САЩ 5000 бойци едва ли ще са достатъчни, за да бъде разгромена групировката, дори когато след година приключи обучението.

Правителствени служители нямат отговор на въпроса как подкрепяните от Съединените щати сили ще бъдат защитени от сирийската армия и военновъздушните сили на Башар Асад, нито има разработен план за разгромяване на режима на Асад или за създаване на нов политически ред в Сирия.

САЩ ще се нуждаят от съгласуван и амбициозен подход към Сирия, ако искат да изпълнят обявената от Обама цел за отслабване и унищожаване на Ислямска държава. Въздушните удари сами по себе си няма да са достатъчни, но са необходими. А ако в краткосрочен план могат да спасят сирийските кюрди от ситуация, която в интервю за Би Би Си в понеделник техен заместник-командир описа като "спешна" и "ужасна", те ще бъдат във висша степен оправдани.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


200
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
111
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
kak moje da si tolkova slab preziden ,tova znachi che amerika e slaba ili kyche koeto lae ne hape,,,,
110
1
 
0
 
! Отговори
Бурна преди 9 години
Обама се оказа катастрофа за Америка и Демократичния свят. Страхливец, който се мята от ъгъл в ъгъл предоставяйки бъдещето на човечеството в ръцете на хагли диктатори. Това е жалката картинка да гледаш как един огромен здравеняк - добродушко се оставя да го бият пигмеи. Ако Украйна падне отново в ръцете на новия Сталин, с НАТО е свършено. Бившия цсоц лагер ще падне като круша под ударите на хибридната война, а щатите на Обама и Европа на путинистката Меркел, ще станат жалки играчки за диктатори.
109
3
 
0
 
! Отговори
Truster преди 9 години
Обама влезе в капана на Путин. ИДИЛ бяха събрани, обучени и въоръжени като резервен отбор на Путин "за всеки случай". Те бяха активирани в удобно за Путин време, с цел -да отклонят вниманието на САЩ от руската агресия в Украйна;- да вкарат щатите и запада в друг пълнометражен филм;- да отворят прозорче за спасението на съюзника си Асад;- да покажат на Запада, че без Русия не могат да минат, каквато и да е;- да дадат на Обама и Меркел нужната им медийна завеса за предателството спрямо Киев. Гадно
108
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Муспи ти пак ли ръсиш мозък ?Я хмара?Мутант от семето на Есав
107
4
 
2
 
! Отговори
муспи преди 9 години
Гледаме еврейския сценарий на касапница - всеки срещу всеки, финансира синедриона. Но главната цел е океана диваци да се засили в Европа, като България ще поеме лъвския пай - просто ще престане да съществува. Всички правителства са еврейски, ако не почнем да убиваме евреи а разчитаме на Русия, много се лъжем. И руските правителства са еврейски като нашите. Само физическото отстраняване на това сатанинско племе може да обърне вятъра в обратна посока. Да жалиш евреин значи да убиваш българи!
106
5
 
18
 
! Отговори
Герчо с тамбурата преди 9 години
Ударите на Америка в Близкия изток са удари срещу Европа .Вдигнатите от там милиони бежанци нахлуват със сила в Европа и след известно време ще наложат исляма в целия континент. Това е дълбокият замисъл на Обама и практически го осъществява под носа на европейските подлизурки на Америка.
105
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В близкия изток стана пълна какафония. Кой за какво се бори не е ясно. Само за американците е ясно че те се бият по принцип.
104
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Гори Близкият Изток. В тази обстановка се взимат спешни превантивни мерки. България трябва да се готви за най-лошото. За съжаление политиците ни са *** и *** на чужди интереси. Като да не виждат заплахата, която вече си показва зъбите в пазарджишката *** държава.
103
0
 
6
 
! Отговори
BUL пенсионер преди 9 години
Да ги правят пенсиите в евро и да са същите ,така ще се вдигнат от 30-80%
102
2
 
12
 
! Отговори
НФБ преди 9 години
САЩ СА ОБЕЩАЛИ СЪЗДАВАНЕ НА КЮРДСКА ДЪРЖАВА КОЯТО ЩЕ СЕ РАЗПРОСТРЕ И НА ТУРСКА ТЕРИТОРИЯ ЗАТУЙ ТУРЦИЯ ДНЕС СЕ БУНТУВА... И ТЪРСИ ПОДКРЕПА ОТ БРИКС
101
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Интересно, че от ИД и дума не обелват против Израел, нали се води уж най-големия и омразен враг на мюсюлманите. Заплашват Европа и САЩ, колят християни, до Рим щели да стигнат, а за евреите нищо... А Ердоган е върл прикрит ислямист, той тайно си мечтае да възроди Османската империя, затова не иска да поема ангажимент в борбата срещу ИД, явно си мисли, че може ислямистите да са му от полза за тия планове.
100
1
 
25
 
! Отговори
НФБ преди 9 години
ШЕФОВЕТЕ НА СПЕЦИАЛНИТЕ СИЛИ В САЩ СА СЕ ДОГОВОРИЛИ С КЮРДИТЕ ЗА СЪЗДАВАНЕ НА КЮРДСКА ДЪРЖАВА ЗАД ГЪРБА НА ТУРЦИЯ...ЕСТЕСТВЕНО ЧЕ ТУРЦИЯ СЕ ПРОТИВОПОСТАВЯ НА СЪЗДАВАНЕ НА КЮРДСКА ДЪРЖАВА КОЯТО ЩЕ ОБХВАНЕ И ЧАСТИ ОТ ТЕРИТОРИЯТА НА ТУРЦИЯ НАСЕЛЕНА С КЮРДИ..ЯВНО ЧЕ СЛЕДВАЩАТА АТАКА ЩЕ Е СРЕЩУ ТУРЦИЯ..ТУРЦИЯ Я ЧАКАТ ТРУДНИ ГОДИНИ НА ВОЙНА И БЕЗРЕДИЦИАНТИ ПРАВИТЕЛСТВЕНАТА ПРОГРАМА Е ПОДКРЕПЯНА ОТ САЩ...
99
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Чест му прави на Ердоган, че води самостоятелна политика.
98
0
 
14
 
! Отговори
Вкусно Теле преди 9 години
Като вземем предвид колко държави участват, направо си е Световна война
97
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
САЩ,КАРТАР И САУ.АРАБИЯ СЪЗДАДОХА ДЖИХАДИСТИТЕ С ЦЕЛ ДА ГИ ПРОТИВОПОСТАВЯТ НА НЕУДОБНИТЕ ЗА ТЯХ И ИЗРАЕЛ ШИЙТСКИ ИРАН И РЕЖИМ В СИРИЯ ,СЕГА ОБАЧЕ ТОЗИ ДЖИХАДИСТКИ ФРАНКЕНЩАЙН СЕ ОБЪРНА СРЕЩУ СЪЗДАТЕЛИТЕ СИ,КАТО ЗАПЛАШВА РЕЖИМИТЕ В ПЕРСИЙСКИЯ ЗАЛИВ СЪЗДАВАЙКИ ХАЛИФАТ ,КОЙТО Е МЕЧТАТА НА СУНИТСКИТЕ САЛАФИТИ И КОЙТО ХАЛИФАТ МОЖЕ ДА НАКАРА НАСЕЛЕНИЕТО НА САУ,АРАБИЯ И КАТАР ДА СПРЕТНАТ НА РЕЖИМИТЕ СИ НЯКОЯ АРАБСКА ПРОЛЕТ.ТОЗИ ПЪТ САЩ ЗАТЪНАХА В ТАКАВА КАША ,ЧЕ НЯМАТ ИЗЛИЗАНЕ
96
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
sa]-syzdatelite na idil sega weè e kysno krawari ,franken]ajn kojto wie syzdadohte ,finansirahte i wyoryvihte se obyrna sre]u was i zatowa dupe da wi e qko....
95
3
 
29
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 9 години
До ШпиончевВзеха Косово, малко ли те се видя!?? Това беше третата промяна на границите в Европа от Войната насам. Макар сега това да се забравя и да се твърди, че Путин променил границите за първи път от Войната на сам!
94
3
 
25
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 9 години
До ШпиончевТова е несериозно. Не падайте на нивото на Тиквата. Сирия е най-светската държава от Индийския океан до Капитан андреево!!!!
93
19
 
2
 
! Отговори
Шпиончев преди 9 години
Нa никой не му трябвa Сирия,просто тя клaти Близкия изток,кaто служи зa проводник нa Ирaнския ислямистки мерaк зa доминaция в регионa.И кaкво взехa янките от Сърбия , никой от.тaм не е в НAТО?
92
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
покорство?!?!?!