Полумесец над Крим

Турция има традиционно силно влияние върху кримско-татарското общество
2 окт 2014 18:53, Елка Василева
79
Полумесец над Крим
Снимка: архив, Reuters

"Лицата, натрупали боен опит, а същевременно запазили своя религиозен и политически заряд, при завръщане в местата на постоянното си местожителство може да станат доста опасни, застрашавайки националната сигурност на своите страни", заяви тези дни Николай Патрушев, секретар на Съвета за сигурност на Руската федерация. Думи, много актуални за Крим - покрай него Русия се сдоби и с пищен букет от най-разнообразни ислямски екстремисти, пише Михаил Немтирев от Росбалт.

Преди полуостровът да влезе в състава й, местният ислямистки свят представляваше пъстра, многолика картина. В Крим действаше открито и периодично провеждаше конгреси забранената в много (включително мюсюлмански) страни организация "Хизб-ут-тахрир", повела борба за изграждане на световен ислямски халифат според шериатските закони.

Службата за сигурност на Украйна (ССУ) арестуваше от време на време вербовчици и пропагандисти от "Таблиги Джамаат" - пакистанска по произход ислямистка структура. Случваше се да намине някой от турската националистическа пантюркистка организация "Бозкурт" (Сивите вълци). В медиите циркулираха слухове, че редица частни татарски училища и колежи поддържат връзки със забранената турска ислямистка секта "Нурджулар".

Защото украинското законодателство бе крайно меко към "просветните" организации от този род - в юридически план то връзваше ръцете на МВР и ССУ. А службите имаха достатъчно поводи да действат. Както посочва например кримско-татарският обществен деец Ленур Усманов, мюсюлманската просветна организация "Ал Раид" в Симферопол е поделение на ислямистката партия "Мюсюлмански братя" и се използва за прикритие от уахабитите. Днес тя се представя като културен център "Съзидание".

След референдума от 16 март (за присъединяване към Русия, б. р.) публично известните членове на "Хизб-ут-Тахрир" напуснаха територията на Крим, защото организацията е забранена в Русия.

Пантюркистката "Нурджулар" също е в руския забранителен списък с екстремистки организации, но тя действа предимно чрез мрежа от образователни центрове. Това може би обяснява и днешния интерес на правоохранителните органи към татарското училище лицей за даровити деца в село Танковое, където наред с други езици се учеше и турски.

"Бозкурт" обаче, дори да действа в Крим, се държи много предпазливо: в социалните мрежи редовно се мярка характерната "вълча" символика, примесена с постове за връзката на исляма с национализма, но нищо повече.

Изобщо Турция има традиционно силно влияние върху кримско-татарското общество. За това съдейства и васалната зависимост на някогашното Кримско ханство от Османския халифат, и фактори от новото време - турски фондации и сдружения дейно работеха на полуострова още от средата на 90-те години от миналия век. Турската светска разновидност на исляма не изисква вярващият да се откаже от националната си идентичност в полза на религиозната. Това я прави удобна за кримските татари, честващи примерно Навруз и Хъдърлез - празници, които водят началото си от в предислямското минало.

Да припомним, че в днешна Турция - държава от НАТО, се говори за възстановяване на Османския халифат, включвал навремето и Крим. Присъединяването му към Русия не бе признато от турското ръководство. Освен това официална Анкара последователно подкрепяше сирийската опозиция; през Малоазиатския полуостров минава лъвският дял от контрабандния петрол, изнасян от бойците на "Ислямска държава". Турция впрочем не влезе и в създадената наскоро от САЩ коалиция против ИД.

С оглед на сериозното турско влияние върху кримско-татарския културен и интелектуален елит транзитът на нестабилност в Крим може да не започне от Украйна, а най-напред от южното крайбрежие на Черно море. Още повече че сред кримските татари има калени бойци, събрали военен опит в Сирия и Ирак. През април 2013 г. научихме, че в Сирия е загинал 20-годишният кримски татарин Абдула Джепаров, вербуван от местната клетка на "Хизб-ут-тахрир" в Крим и воювал в редиците на опозицията. Имаше и съобщения, че кримски татари се сражават в Сирия под знамената на ислямистката част "Катаиб мухаджирин". Според тайните служби съвсем доскоро в Близкия изток са воювали общо 300 до 500 жители на Крим.

Да не забравяме също, че киевските сили, воювали в Донбас, включваха и отделна сотня*, наречена "Крим". По данни от официалния й сайт към края на юли 2014 г. тя е подразделение от структурата на батальон "Днепър". За тази сотня се знае, че е участвала в отбраната на Савур-Могила (срещу сепаратистките войски през август 2014 г., б. р.) и е претърпяла сериозни загуби в обкръжението край град Иловайск (Донецка област, август-септември т. г., б. р.).

В една от социалните мрежи това подразделение заявява, че не воюва за демокрация, за някоя партия или за конституцията на Украйна, не е положило клетва и дори не вдига украинското знаме.

Сотнята мотивира участието си във войната само с "агресията на Русия". Пак там се казва, че тръгне ли украинската армия да освобождава Крим, ще й помага и сотнята - но само защото полуостровът е "люлка на исляма в Украйна".

Федералната служба за сигурност проведе неотдавна обиски в сградата на кримско-татарския Меджлис, в ред джамии и медресета на полуострова. Това сочи, че Москва преценява като твърде сериозна опасността, идеща от кримско-татарския ислямски фактор.

Същото показва отчасти изявлението на министъра на отбраната Сергей Шойгу (от 16 септември, б. пр.), че в Крим ще бъде разположена пълноценна армейска групировка.

*Сотня - подразделение на казашки войски в Русия и Украйна - б.ред.
 

/БТА/
 


79
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
2
 
4
 
! Отговори
Някой преди 4 години
Тия сега ли се сетиха... Въобще руснаците са много умни няма що.. Съперничат си с американците съвсем на сериозно..... по глупост....
39
4
 
23
 
! Отговори
Изявление : преди 4 години
Пишат се статийки вече , защото Путин излезе преди седмица с изявлението , което не се хареса в ЕС :
" Всеки е добре дошъл в Русия , да работи и говори руски ! Но мюсюлманите , които идват тук , да търсят права и да налагат техния закон , е по добре да потърсят мюсюлманска държава , където този закон съществува . При нас няма да са добре дошли ." Плевнелиев нарече Русия - националисти и агресори вЕС. А самият той е предател на националните интереси на България !
38
3
 
13
 
! Отговори
Владимир Путин преди 4 години
Не се бойте приятели. Ще елиминирам кримските татари като им спретна втора депортация ;)
37
7
 
8
 
! Отговори
До 60-Б.Б.е еничарин преди 4 години
Главният еничарин в България е башбакан Бойко Борисов, който е пръв приятел с ислямиста Реджеп Ердоган, с когото се наричат "мой брат", по сведения на В. Рашидов. Цветанов е чест гост на конгресите на партията на Ердоган, а в програмата на Герб пише: "Герб е гарант за влизане на Турция в ЕС" Плевнелиев беше единствен държавен глава от ЕС, който присъстваше на встъпването в длъжност на Ердоган, редом с представители на Мали, Бенин и Косово. Пак т.н. президент ходи на ислямистки сборища в България
36
0
 
9
 
! Отговори
Янко преди 4 години
Йолочка, ти си неподражаем майстор на заглавията! Следя те отдавна и все възклицавам: "Боже, Боже!". Та значи "Полумесец над Крим". Ами там от няколко века живеят и мохамедани. Сега ли научи? Гледала ли си "Бахчисарайския фонтан"? Така си и знаех. Но нали снимката е от любимия "Ройтерс"! Какво заглавие ще сложиш, ако ти връчат снимка от София с "Баня баши"? Или от Шумен с "Томбул"? И понеже съм даскал, да те ограмотя, че в България има потомци на Гиреевци, което ще рече - една кръв с Чингис-хан!
35
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не изтривайте коментарите продажни *** !!!
34
11
 
36
 
! Отговори
Атанасдо №11 преди 4 години
..култури - испанците. За янките да не говорим - ще заразят индианците с едра шарка, ще ги избиват като диви зверове, ще ги алкохолизират и т.н. Руснаците са успяли да стигнат толкова надалеч благодарение на способността си по мъжки да решават задачите.Велик и благороден народ! Виж, когато Турция и Англия ръчкат в Сев.Кавказ, сипят злато и оръжие на племенни вождове, нещата стават други.Започва сеч.За Шамил прочети!Ами черкезите! Знай, не лай по великия братски народ!Джамии в Крим винаги е имало
33
2
 
3
 
! Отговори
Ivanov преди 4 години
taman da otzvu4i ediniat problem i hop izmisliha nov teroristi bili v krim radikalni isliamisti,KAK NE TI OMARZANA ELKE KAK??????TO BIVA TO MOJE AMA TVOETO GRANI4I S LUDOST,SLU4VA SE NA 4OVEK
DA VZEME NEKOI LEV OT GRESHNITE HORA IA DA OBLEPITE PANELKATA SAS STEREOPOR IA DA KUPITE NEKOIA ITALIANKA OT DUPNICA S GRAMNAL MOTOR,AMA TI SE NE SPRE.DOBRE 4E SE MAHNAH OT TAIA KO4INA BULGARISTAN SHOTO IA DA SAM STANAL NARKOMAN IA DA SAM SI TEGLIL KORSHUMA DO SEGA TAM,BOG DA PROSTI VSI4KI OSTANALI TAM.
32
11
 
42
 
! Отговори
До №11 преди 4 години
До 10
Злокачествен си! Такива трябво да ги изрязват и направо - в инсинератора! Точно Русия не е избивала народи, за да заеме мястото им. Само Русия не се е изцапала с роботърговия, като Барозувата държавица, Испания, Англия и даже пикливата Дания. Руснакът е вървял на изток, в едната ръка -пушка, в другата - топор. И е строил села, станции, полустаноци. Носел е християнството в душата си и никого не е обръщал насила във вярата си. За разлика от унищожителите на мезоамариканските и южноамериканс
31
7
 
7
 
! Отговори
Маркс преди 4 години
Днес волжките " татари" се наричат помежду си българи и твърдо заявяват, че БЪЛГАРИЯ Е ЖИВА! Хазарските ни братя за съжаление се възприемат за най- чисти еврей и ако им кажеж истината в очите или им споменеш за генетически анализ, те смятат за самия Хитлер...и те така. Да ви пиша, че и македонците са асимилирани от Сърбия е безпредметно, това го знаете и сами, пфу!
30
10
 
25
 
! Отговори
Маркс преди 4 години
За кримските татари не знам да са българи, това е едно дивашко и варварско диво тюркско племе занимаващо се през вековете само с кражби и убийства и вярвайте ми на никого няма да липсват, на никого! Така наречените от русите волжски татари, не са никакви татари, а БЪЛГАРИ мюсюлмани. Когато великият хазаробългарски хан Йосиф ги увещавал да приемат йудайзма и да загърбят Тангризма( честа практика на човешки жертвоприношения), те не приели истинския Бог, а се свързали с арабеските и приели ислям. Последвали битки между двете български държави и това било началото на края, пфу!
29
11
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Така се гради нация и държава със закон и ред ....а не като нас ...дайте им свобода на турците ...дайте им глсност ...нека си говорят на турски ...да си правят турски училища ....затова сега Разград и Кърджали са готови за отделяне ....не е решила турция не ни ги е взела ...
а лидерите на ДПС преди избори ходят при султан Ердоган за благословия .....
И ние сме един народ ...не народ а *** ...
28
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само да добавя, че татарите произхождат от волжките българи.
27
7
 
13
 
! Отговори
Az преди 4 години
Татарите да внимават с опълченците, които ще се завърнат от Донбас като спечелят войната, че вероятно ще са въоръжени и не особено склонни на компромиси ...
26
0
 
3
 
! Отговори
Кагебушков преди 4 години
До Цереушков 39

Колега Цереушков ние мислим за разплитане на сложната материя,но нишките на тази материя са много заплетени и ни създават ядове.
25
3
 
17
 
! Отговори
Наблюдател преди 4 години
До ШибиРиби:А ти защо не се е..беш в гъ..за а, тръгнал си да дава наклон на руснаците, татарите и нас турците... :)) Точно руснаците са по-големи демократи от лобимите ти ЕС гейове и УСА....
24
8
 
6
 
! Отговори
ШибиРиби преди 4 години
Защо не се еб**ат с руснаците??? Защото ще ги смелят на кайма и нито ще питат някой нито ще се обясняват. Те ме претендират да са демократи и т.н.
23
6
 
17
 
! Отговори
Samo minavam преди 4 години
Само не се бъзикаите с руснаците.После голямо реване ще пада.
22
11
 
6
 
! Отговори
Наблюдател преди 4 години
А в истоирята на Руската империя татарите са дали принос, и то голям. Например доста от най-великите им царе имат частично татарска кръв, като Иван Грозни,Екатерина Велика и така нататък...
21
8
 
12
 
! Отговори
Наблюдател преди 4 години
А на разните тъпи бг цъврули националисти, които си мечтат сталин да е бил избил всички мюсюлмани,ще кажа само едно.. СМотанци, във ВСВ татарите са на 3-то мсто по дадени жертви във войната, да не говорим за казахи, узбеки и други мюсюлмански народи в СССР.. Така че смотаняци, може само да мълчите .. Както и в БГ, и в първата и във втората, в БГ армията се бияят много наши турци, дори сред тях има прозиведени в офицерски чинове.. Аз съм виждал имената им на войнишки паметници ....