Момчето от Косово, което стана самоубиец

Все повече балканци се присъединяват към Ислямска държава
10 окт 2014 18:40,
39
Момчето от Косово, което стана самоубиец
Снимка: Facebook

В миналото за семействата в Косово се знаеше, че семействата са мюсюлмански, но малка част от тях са силно вярващи. Напоследък обаче се забелязва радикализация сред младите, отбелязва БиБиСи. Смята се, че около 200 са бойците от Косово, биещи се в Сирия и Ирак на страната на Ислямска държава.

„На тази снимка е малко момче, очите му са толкова невинни“, отбелязва Ариета, сестра на Блерим Хета, един от първите балканци, присъединили се към Ислямска държава. „Брат ми имаше страхотен живот. Не е имал Мерцедес, караше Опел, но бяхме едно щастливо семейство. И аз все още не мога да разбера защо го е направил“, разказва още тя.

Блерим бил на 24 години, когато напуснал Косово, без да каже и дума на семейството си. Два дни по-късно Ариета получила съобщение, че брат й е в Турция. В него Блерим пишел, че е станал благочестив мюсюлманин, пътувал често и слушал различни имами. Ариета набрала номера и от гласа на оператора разбрала, че номерът се намира в Сирия.

Когато Ариета говорила с брат си по Скайп, той отрекъл да е в Сирия. Настоявал, че е в Турция и се е отдал на изучаване на арабски и търсене на съпруга, която да носи забрадка. Ариета много искала да повярва на брат си, но впоследствие майка им намерила пощенска картичка, написана от него и оставена в стаята му, с която се сбогува със семейството си.

Семейството на Ариета са мюсюлмани, но не са вярващи. Въпреки това изведнъж Блерим започнал да посещава често джамията. Започнал да пътува често и до Македония, където посещавал джамии. „Имаше едно момче, аз все още го виждам тук често. Той повлия на Блерим. Не му купи билета за Сирия, но определено му оказа влияние. Той го водеше на места, където твърдят, че джихадът е нещо хубаво“, разказва тя и се моли един ден това момче, отнело брат й, да бъде съдено жестоко.

В последните си дни в Косово Блерим се променил много. Пуснал си брада, гледал YouTube каналите на имами, странял от роднините си.

В крайна сметка признал на сестра си, че е в Сирия. „Каза ми, че ще се бори за религията, че другите са лоши хора. Каза, че иска да умре за Аллах и когато това се случи, ще бъде щастлив. Започнах да плача и да крещя. Попитах го каква е тази религия, която кара хората да убиват. Той ми каза, че ако му говоря така, повече няма да говори с мен“, разказва Ариета.

Ариета не искала да казва на семейството си, че брат й е в Сирия. Не искала да ги притеснява, а и част от нея все още вярвала, че той ще се върне.

Семейството на Ерион Абези се надява, че той ще се върне също. Ерион е само на 8 години.

На 10 юли майка му Пранвера получава съобщение от съпруга си Арбен. „Пишеше, че е със сина ми в Сирия и че ще се обади по-късно“, разказва братовчедът на Пранвера - Суад Садулахи.

На 7 юли Арбен взел сина си уж да го води на екскурзия в косовските планини. Вместо това той извел детето през граница и отишли в Тирана, където със самолет отишли до Турция.

Семейството все още в шок и е имало няколко разговора с Ерион. На 15 юли получили съобщение, че всичко е наред. Суад позвънил на номера. Обадилият се мъж говорил на албански и се държал грубо. Въпреки това дал телефона на детето.

„Поисках да говоря с Ерион да го питам къде е, къде е баща му...той ми каза, че баща му е в тренировъчен лагер“, разказва майката.

Снимки на Ерион, разпространявани в социалните мрежи, показват детето как сочи с показалец нагоре, какъвто е и символът на Ислямска държава. На друга снимка пък си играе с други деца, като на кадъра се вижда и знамето на ислямистите.

На 15 септември Пранвера и Суад виждат Ерион по Скайп. „Това беше най-голямото облекчение за нас – да чуем гласа му“, казва Суад. Но Ерион бил променен. „Изглеждаше пораснал. Може би заради обръснатата глава, но той и говореше по-скоро като възрастен човек, въпреки че е едва на 8“, разказва още той. От семейството на Ерион забелязали, че баща му става все по-религиозен. Едва след изчезването на детето Пранвера споделила с роднините си, че мъжът й я накарал да носи забрадка.

Властите в Косово смятат, че около 200 косовари се бият за Ислямска държава. „Знаем, че има и доста албански семейства там“, разказва Суад. В Косово има стигма, свързана с религиозния ислям. Там също се страхуват от него. Около 70 са хората, които са били задържани от полицията във връзка с подозрения за радикален ислям.

Ариета твърди, че преди заминаването на брат й Блерим семейството й игнорирала знаците, че брат й се радикализира. „Той е добро момче с промит мозък. Те са го уплашили, че ще отиде в ада, а след това му разказали колко хубаво било в рая“, разказва тя.

Последно се чули с Блерим на 24 март. „Попитах го кога ще се прибере, защото мама иска да го види. Той ми каза, че ние не знаем какво правим и че ислямът е единственото правилно нещо“, разказва Ариета. Впоследствие Блерим говорил с майка си и я помолил да й прости за всичко.

На 25 март Блерим убил себе си и още 52-ма иракчани в самоубийствен атентат.

Ариета се чуди какво го е променило. „Когато беше в Косово, твърдеше, че мюсюлманин няма как да бъде самоубиец. Когато беше в Сирия, го попитах дали е добре да се убиват хора. Той ми каза: „Ако не са мюсюлмани, да“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кой е Чехлю?
20
10
 
8
 
! Отговори
Kratos преди 9 години
Не критикувайте исляма като религия . Историята е доказала жестокостта и на котолицизма - хилядите невинни деца изпратени в последния кръстоносен поход за освобождаване на Ѝерусалим . Трябва да се търси решение на проблема "радикализация" на всяка една религия. Не бива да се допуска издигането в култ на определени идеи и ценности . ИДИЛ е поредното доказателство за човешката податливост и наивност , такава каквато е видима и в католическия и православен свят .
19
0
 
13
 
! Отговори
Stefan преди 9 години
Istinata e edna. Tezi hora v Kosovo sa bedni i im predlagat hubav jivot i se uvli4at i taka stavat religiouzni i posle pravqt kakvoto im se kaje. Za6to ne go kajat v mediite tova. Istinata e samo edna: S pari se pravi propaganda sred bednite i neobrazovani.
18
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Какво стана с делото срещу имамите? Каква беше най-тежката присъда? Година?
17
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Така се случва със всеки който кара Опел...
16
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ето за това образованието е едно от най-важните неща в живота на човек! За съжаление е и доста подценявано. Ако един човек е "***" то много лесно може да се повлияе от разни полудели проповедници, докато шанса това да се случи на една образована и просветена личност е минимален. Когато го осъзнаем това и започнем да образоваме необразованите света ще стане едно по-добро място.
15
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
aaa i u tortata, zaboden edin detski pojarnikarski marku4 ama moe i da istinageiNeral Buda musmanin li e ili mazulnalamen, i oshel u Turceto da studira arapeiski- nemoem da poovervam kolko e pe4en malkio Budko i kva e vrlina m-m Kueva, breiiii bria
14
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
abe twa izvadka ot CV na Mestan Dogan li e ili na Ahmed Liutvisho gleam glea i kato da vidim Kuneva kak e pregnala malkio Budko ot kv Bankia
13
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Мюсюлманите са трагедия!
12
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Добри КолевИ аз това се замислих. Това са си очи на нагъл килър.
11
2
 
12
 
! Отговори
Тихомир Томов преди 9 години
До до 1 Движението за Пари и Служби проповядва радикални кражби и то ако не са от правоверни !
10
1
 
29
 
! Отговори
Добри Колев преди 9 години
Не виждам никакви "невинни очи". Но както се казва, роднините виждат с различни очи.
9
28
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
сръбския шовинизъм я направи тая държава бе патриотарски замлатеняци,този сръбски шовинизъм който е не по-малко зверски от ислямисткия джихадизъм,а отворете си зъркелите най-накрая
8
2
 
44
 
! Отговори
dido преди 9 години
защо като са толкова вярващи да се съберат цяла Сирия , Афганистан и още Ислямски държави и да се гръмнат всички , така , ще отидат в рая и няма да има такива издевателства по телевизията и няма да има тероризъм.... шемети
7
33
 
17
 
! Отговори
до 1 преди 9 години
какво ДПС ти човърка пак,ДПС да не би да проповядват радикален ислям.
6
30
 
19
 
! Отговори
преди 9 години
Стига ни изграждайте образи на злодей! Садам,Кадафи,Бен Ладен,Асад,Путин,сега ИД. Оставете хората на мира и те няма да са заплаха за вас. Стига сте насаждали страх у хората и така живеем достатъчно зле. Нямаме нужда да се страхуваме от враговете на демократите,който живеят зад океана.
5
4
 
32
 
! Отговори
Все пак преди 9 години
Не мисля че е беднотия.Това е нещото което наричат див балкански манталитет.Желанието да вършиш зло,разрушения,палежи,кражби,убийства поливани с реки от пиячка и сълзи на нещастниците които са имали нещастието да са около теб.И ти да се тупаш по гърдите и да викаш голем и страшен съм.Само човек роден и живял тук може да разбере за какво говоря.Нормален едва ли.
4
14
 
38
 
! Отговори
Коста от Гърция преди 9 години
Докато Боко и Чехлю се надпреварват да се кланят на Ердоган и евреите, вашите дъщери ще ги гъзят и анализират разни немити джагаля, слушайте ми думата.
3
2
 
12
 
! Отговори
Санчо от Прованса преди 9 години
Подаръците на ГМО-тата край нямат.
2
23
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До dankakvo predlagash be gospodine tova kagi a ako ne znaesh zamalci.